6 Aralık 2013 Cuma

TÜRKİYE 2012

Çorlu Küçük Sultan İçin Seferber Oldu 03/01/2012
İstanbul Şişli Etfal Hastanesi'nde kan kanserine karşı mücadele veren 7 yaşındaki küçük Sultan'a Çorlu'dan dostluk eli uzandı. Çorlu Müzisyenler Derneği'nin ön ayak olmasıyla kendi aralarında yardım toplayarak Sultan'a yollayan Çorlu'nun Roman Çingeneleri kendileri de zor şartlar altında çalışarak kıt kanaat geçinmelerine rağmen güzel bir dayanışma örneği sergilediler.

Küçük Sultan'a İstanbul Kağıthane Yahya Kemal Mahallesi'nde yaşayan ve geçimini kağıt toplayıcılığı ile temin eden amcası bakıyor. Kan kanseri teşhisi konularak Şişli Etfal Hastanesi'nde tedavi altına alınan Sultan'ın durumu aileyi tanıyan tüm komşularını olduğu gibi Çorlu'daki yakınlarını da fazlasıyla üzmüş. Kendi imkanları çerçevesinde Sultan'a ve ailesine destek olmak isteyen Çorlulu Çingeneler kendi aralarında iş birliği yapmışlar.

Çorlu Müzisyenler Derneği'nin girişimiyle ortaya çıkan iller arası dayanışma tüm topluma örnek olması gereken bir güzelliği işaret ediyor. Konuyu değerlendiren Yahya Kemal Mahallesi sakinlerinden yazarımız Cemil Akmaca "Toplumun tamamı bu insanlarımızın gösterdiği dayanışmayı örnek alsa sorunlarımızın çoğu çözülürdü." yorumunu yapıyor.

Kaynak: Çingeneyiz Tekirdağ

Ege Mahallesi Dernekleşiyor 05/01/2012
İzmir'in önde gelen Roman yerleşimlerinden Ege Mahallesi'nde kentsel dönüşüm meselesinde mahalle halkının taleplerini yansıtmak amacıyla kurulan Ege Mahallesi Kent Sorunları, Kültür ve Yardımlaşma Derneği çalışmalarına başladı. Dernek yerel yönetimler tarafından daha önce dile getirilen yerinde kentsel dönüşüm sözünün en kısa sürede uygulamaya geçirilmesini talep ediyorlar.

Yaklaşık olarak 1000 hanenin yaşadığı Ege Mahallesi sakinleri kurdukları dernek aracılığıyla kentsel dönüşümle ilgili taleplerini yerel yönetime aktarmayı planlıyorlar. Mahalle sakinlerinin ortak beklentisi kentsel dönüşümün daha önce söz verildiği gibi yerinde gerçekleştirilmesi. Konuyu değerlendiren mahalle muhtarı Özer Kaleli ise kentsel dönüşüm süreci ile ilgili şu yorumu yapıyor: "Büyükşehir Belediye Başkanımız yerinde kentsel dönüşüm sözü verdi. Bu sözün tutulacağından şüphemiz yok. Ama bize sormadan da proje hazırlamasınlar. Burada sadece bir evde 10 hane yaşıyor. Şimdi buraya bir ev verilirse diğer dokuz aile nereye gidecek. Bunun yaşanmaması için bizlere danışılması gerekiyor. Aksi taktirde sorunların önüne geçilemez."

Kentsel dönüşümle ilgili tartışmalarda sıklıkla gündeme gelen dönüşümlerin mahalle sakinlerinin mevcut mahallerinden uzaklaştırılmadan yerinde yapılması meselesi hem kültürel hem de ekonomik açıdan önem taşıyor. Uzun yıllardır bir bölgede yaşayan ve geçimlerini o bölgedeki imkanlarla sağlayan yurttaşların bir başka bölgeye gitmek zorunda kaldıklarında kültürel uyum ve geçim sorunları yaşamaları kaçınılmaz oluyor. Nitekim bazı büyükşehirlerde uygulanan kentsel dönüşüm projelerinde bu nokta göz önünde tutulmadığından yeni evlerine nakledilen vatandaşlar kısa sürede geri dönmek zorunda ve zor şartlar altında yaşamak zorunda kalmışlardı.

Kaynak: Egeli Sabah

Kentselle Başlayan Büyük Acı: Sultan'ı Kaybettik 06/01/2012
Şişli Etfal Hastanesi'nde kan kanseri tedavisi gören küçük Sultan hayatını kaybetti. İstanbul Yahya Kemal Mahallesi'ndeki evleri kentsel dönüşüm kapsamında yıkıldıktan sonra annesi ile babası ayrılan Küçük Sultan'a Yahya Kemal Mahallesi'nde yaşayan amcası bakıyordu. Kısacık ömrünü yıkımlar, aile faciası ve kan kanseri gibi büyük acılarla geçiren Küçük Sultan'ın ölümü yakınlarını hüzne boğdu.

Kağıt toplayıcılığı yaparak geçimini temin etmeye çalışan amcasının bakımı ile ilgilendiği Sultan'ın kaderi ailesinin uzun yıllardır yaşadığı Kağıthane Yahya Kemal Mahallesi'ndeki yıkımdan sonra değişmeye başladı. Mahalledeki evleri yıkılan aile evsiz kalınca huzurları iyiden iyiye bozuldu. Küçük Sultan'ın annesi ile babası bu dönemde ayrıldılar. Babası Çorlu'ya giderek zor şartlar altında geçimini temin etmeye çalıştı. Bu dönemde Yahya Kemal Mahallesi'ndeki amcasının bakımını üstlendiği Sultan, kan kanserine yakalandı.

Daha önce Çorlu Müzisyenler Derneği'nin girişimiyle Sultan'ın tedavisine destek olmak isteyen Çorlulular kendi aralarında yardım toplamışlardı. Kendileri de zor koşullarda yaşayan Çorlulu Çingenelerinin il sınırlarını aşan dayanışması kamuoyunun takdirini kazanmış ve tüm topluma örnek gösterilmişti. Ne var ki tüm bu çabalar hastalıkla savaşan Küçük Sultan'ın kurtulmasına yetmedi.

Mahallesinin yıkımıyla başlayan Sultan'ın acıları ailesinin parçalanması ile devam etti. Bugün acıları ebediyen sona eren Küçük Sultan geriye ibretlik bir yaşam öyküsü bıraktı. Çingeneyiz.org ailesi olarak Küçük Sultan'a Allahtan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz.

Kaynak: Çingeneyiz İstanbul

Acil Duyuru: Yeşil Kartlılar Dikkat 09/01/2012
Sosyal güvenlik kanununda yapılan değişiklikler yeşil kartlı ve herhangi bir sigorta kurumuna doğrudan bağlı bulunmayan vatandaşları doğrudan ilgilendiriyor. Vatandaşların bu ay sonuna kadar Sosyal Güvenlik Kurumu ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurarak gelir testi yaptırmaları gerekiyor. Aksi halde sağlık hizmetlerinden yararlanmak isteyen vatandaşların aylık 200 tl prim ödemekeri gerekecek.

Yeni sistemde sosyal güvenlik hakkı kazanacak olan vatandaşlar önce Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvuracaklar. Vakıflar 13 kurum üzerinden 28 ayrı parametreyi kullanarak kişileri gelir testine tabi tutacaklar. Hanede kaç kişi yaşıyorsa gelirleri toplanarak kişi sayısına bölünecek. Çıkan rakam asgari ücretin 3'te birinden azsa 33 liralık aylık sigorta primi devlet tarafından ödenecek. Geliri asgari ücretin 3'te biri ile asgari ücret arasında olanlar 33 lira 48 kr prim ödeyerek sigorta hizmetlerinden yararlanabilecekler. Geliri asgari ücret ile asgari ücretin iki katına kadar olanlar aylık 100.44 lira asgari ücret ödeyecekler. Geliri asgari ücretin iki katından fazla olanlar ise 201 lira aylık prim ödeyecekler. Şu an için brüt asgari ücret ise 837 TL değerinde bulunuyor. Hesaplamalar brüt asgari ücret üzerinden yapılacak.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvuran kişilerin gelir testi yapılırken üzerlerine kayıtlı malvarlıkları ve gelirleri incelemeye tabi tutulacak. Gerekli görülmesi halinde gelir testi talebinde bulunan kişilere ev ziyaretleri yapılacak.

Şu anda hiçbir sosyal güvenlik kurumu ile ilişkisi olmayan 1.700.000 kişinin Ocak sonuna kadar Sosyal Güvenlik Kurumu'na giderek kayıt olmaları ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurarak gelir testi yaptırmaları gerekiyor. Aksi halde bu kişilerin geliri asgari ücretin 2 katından fazla kabul edilerek aylık 200 tl prim ödemeleri gerekecek.

Küçük Sultan'ın Anısına Kan Grubu Listeleri 11/01/2012
Geçtiğimiz hafta 7 yaşındaki evlatları Küçük Sultan'ı kaybeden Yahya Kemal Mahallesi sakinleri Sultan'ın anısına kan grubu listeleri oluşturucaklar. Sultan'ın hayatını kaybetmesinde zamanında kan bulunamamasının etkili olduğunu öğrenen mahalleliler bir daha bu acının yaşanmaması için civar yerleşimlerde yaşayan vatandaşlardan kan grubu listeleri oluşturacaklar.

Yahya Kemal ve civardaki Çingene yerleşimleri başta olmak üzere tüm yurttaşlardan toplanacak kan grubu listeleri sayesinde ne zaman acil kana ihtiyaç olsa kan verebilecek vatandaşlara ulaşmak mümkün olacak. Bütün amaçlarının Küçük Sultan'ı kaybetmenin verdiği acının tekrarlanmaması olduğunu ifade eden mahalle sakinleri ellerinden gelen çabayı ortaya koyacaklarını vurguluyorlar.

Biz de Çingeneyiz.org ailesi olarak Yahya Kemal Mahallesi sakinlerinin bu çabasını destekliyoruz. Buradan tüm gönüllülerimize ve Çingeneyiz.org ailesinin tüm üyelerine çevrelerindeki insanlarımızdan kan grubu bilgilerini toplayarak listeler oluşturmalarını öneriyoruz. Gönüllü arkadaşlarımız tarafından saklanacak olan bu listeler gelecekte pek çok canımızın kurtulmasına vesile olabilir.

Kaynak: Çingeneyiz İstanbul

Çadırları Yanan Ailelere Yeni Evler Yapılıyor 12/01/2012
Geçtiğimiz Haziran ayında Altınoluk'ta çıkan bir yangın sonucu kaldıkları çadırlar yanan 17 Çingene aile için Küçüksu Mahallesi'nde yeni evler inşa edilecek. Mahallede mevcut olan evlere ikinci kat çıkılmasıyla yapılacak olan konutların en kısa sürede tamamlanması planlanıyor. Günümüzde büyükşehirlerde bile çadırlarda yaşamak zorunda olan çok sayıda aile bulunuyor.

Tüp patlaması sonucu çıkan yangın Altınoluk'ta yaşayan 17 ailenin çadırının tahrip olmasına neden olmuştu. Bugüne kadar Kızılay tarafından kendilerine tahsil edilen çadırlarda yaşayan vatandaşlar kısa süre içerisinde Küçüksu Mahallesi'nde yapılacak olan yeni evlere taşınacaklar.

Ülke genelinde çadırlarda yaşayan vatandaşların bir bölümü geçimleri nedeniyle sürekli hareket halinde olmaları gerektiği için çadırları kullanıyorlar. Özellikle sepetçilik, elekçilik, bohçacılık gibi meslekleri icra eden vatandaşlar ürünlerini satmak için gittikleri yerlerde çadırlarda kalabiliyor. Bazı vatandaşlar ise daha önce yaşadıkları konutları yer gösterilmeden yıkıldığı için çadırlarda yaşamak zorunda kalmışlar. Özellikle kış şartlarının ağırlaşması kalacak başka konutları olmayan binlerce aile için zor günlerin habercisi. Çok zor şartlara göğüs geren bu vatandaşların ortak beklentisi kamu kurumlarının kendilerine özellikle kış aylarında ikamet edebilecekleri uygun alanlar hazırlaması.

Kaynak: Bandırma Manşet

Çingene Çocuklar İçin Gezici Anaokulu 17/01/2012
Adana'nın Ceyhan ilçesindeki Çingene çocuklarına okul öncesi eğitim verilmesi amacıyla hazırlanan "gezici anaokulu" ilçenin tüm mahalle ve sokaklarını geziyor. Yetkililer "gezici anaokulunun" bir ilk adım olduğunu, bu sayede okul öncesi eğitime ilgi duyması sağlanan çocukların daha sonraki aşamalarda anaokullarına kayıt ettirileceklerini ifade ediyorlar.

Pilot bölge olarak Roman Çingenelerinin yoğun bir nüfusa sahip olduğu Şahin Özbilen Mahallesi'nin seçildiği "gezici anaokulu" çocuklara "okul sevgisini" aşılamayı amaçlıyor. Yetkililer tarafından verilen bilgiye göre "gezici anaokulu" her hafta farklı bir sokakta hizmet verecek.

Çingene çocuklarının eğitim sorunlarının nedenleri arasında ailelerin çocuklarını okula göndermemesinin başta geldiği sıklıkla ileri sürülüyor. Buna karşı Çingene çocuklarının eğitime ulaşma oranının ortalamanın altında kalmasının tek nedeni bu değil. Zira gittikleri eğitim kurumlarında sıra arkadaşlarının, velilerin ve hatta Çingeneler hakkında önyargılar taşıyan kimi eğitimcilerin hatalı davranışları Çingene çocuklarının kendilerine dahi itiraf edemeden eğitimden soğumasına neden olabiliyor.

Konuyu değerlendiren uzmanlar Çingene çocuklarının eğitime ulaşma oranlarını yükseltmek için başta eğitimciler olmak üzere her kesimde Çingenelere karşı bulunabilen önyargıları kırmanın da şart olduğunu ifade ediyorlar. "Gezici anaokulu" gibi gelecek vaat eden uygulamaların amacına ulaşabilmesi için okula başlayan çocukların kendilerini eğitimden soğutacak yanlış davranışlarla karşılaşmamasının şart olduğu özellikle vurgulanıyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı

TOKİ Konutları İçin Ödeme Gücüne Bakılacak 19/01/2012
Keşan'da inşa edilen 428 yoksul ve 308 Roman konutuna başvuracak kişilerin ödeme gücünün olup olmadığının araştırılacağı açıklandı. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Yeni Mescit Mahallesi muhtarı Fikret Kantar, TOKİ konutlarına başvurma ihtiyacı olanların zaten yoksul insanlar olduğunu, ödeme gücü olanların ise hali hazırda evleri olduğunu belirtti.

Daha önce yapılan pek çok projede vatandaşların TOKİ tarafından yapılan evlerin taksitlerini ödeyememesi sonucu alınan karar çerçevesinde, Keşan'da dar gelirli aileler için inşa edilen evlere başvurucak kişilerin ödeme gücü olması şartı getirildi. TOKİ konutlarına en fazla ihtiyaç duyan sabit gelirden ve sağlıklı bir barınma imkanından yoksun yurttaşların önemli bir bölümünün taksitleri ödeme imkanının bulunmaması ise kafaları karıştırıyor.

Eski Hamallar Derneği Başkanı ve Yeni Mescit Mahallesi muhtarı olan Fikret Kantar yaşananları şu sözlerle değerlendiriyor: "Romanlara yapılacak toplu konutlarda gelirlerin inceliklerini araştırmanın anlamı yok. Geliri olanların zaten evleri de var. Bu konutlara yoksul olanlar yerleştirilecek. Bu kadar ince eleyip sık dokumanın hiçbir anlamı yok. Ya da bu inceleme bu konutlardan garip insanların yararlanamayacağı anlamını taşıyor."

Kantar konuyla ilgili tartışmaların daha önce de gündeme geldiğini ve yetkililere mahallesinde yaşayan ihtiyaç sahibi vatandaşların 100 TL'den fazla bir ödeme gücü bulunmadığını ifade ettiğini belirtiyor. TOKİ'nin Keşan'da yaptığı konutlar için açıklanan mevcut ödeme planı ise şöyle: C tipi daire: 103.577 TL. 6 bin TL peşinat, aylık taksit 406 TL. Vade 240 ay. B1 tipi daire: 60.237 TL - 74.520 TL. 2 bin TL peşinat, 180 ay vade. En düşük taksit 323,54, en yüksek taksit 402,89 TL

Keşan'da yaşanan son gelişmeler kentsel dönüşüm sürecinde projeler tasarlanırken projeden etkilenecek kesimlerin ödeme güçleri ve talepleri ile ilgili bir ön araştırma yapılmasının önemini ortaya koyuyor. Aksi halde yapılan yeni konutlara hedeflendiği gibi yoksul ve ihtiyaç sahibi insanların yerleştirilmesi mümkün olamayacak. Çadırlarda ve son derece kötü koşullarda yaşayan onbinlerce ailenin beklentisi ise barınma ihtiyaçlarının en hızlı bir biçimde çözülebileceği sosyal projelerin hayata geçirilmesi.

Kaynak: Medya Keşan

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nden Forma Yardımı 23/01/2012
Kocaeli Belediyesi iki ayrı ilköğretim okulunda eğitimlerini devam ettiren Çingene öğrencilere okul forması dağıttı. Ailelerinin binbir güçlükle okula gönderdiği çocukların eğitim masraflarını bir nebze olsun azaltmak için yapılan uygulama kamuoyunun takdirini kazandı. Bilindiği üzere yoksul ailelerin çocuklarının okul malzemelerini temin edememesi çocukların eğitimden soğumasına neden olabiliyor.

Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okulu ile Tasvire Hurşit Güneş İlköğretim Okulu'nda Çingene öğrencilere 141 adet okul forması dağıtıldı. Kandıra'da önemli bir nüfusa sahip olan Çingene aileler belediyenin uygulamasının başka kurumlar tarafından da örnek alınması gerektiğini ifade ediyorlar.

Binbir güçlükle geçinen yoksul ailelerin en önemli problemlerinden birisi çocuklarının okul ihtiyaçlarını tam olarak karşılayamamaları. Çocukların eğitimlerini yarıda kesmelerine neden olan bu durum sanıldığının aksine çok yaygın. Çocukların ya aile bütçesine katkıda bulunmak için çalışmak zorunda olması ya da ailenin çocuğun okul masraflarını karşılayacak imkanı olmaması binlerce Çingene çocuğun eğitime ulaşmasını engelliyor. Bu imkansızlıkların yanında bir de diğer öğrenciler ve yer yer eğitimcilerdeki Çingeneleri hedef alan önyargılar devreye girdiğinde iyi bir eğitim alabilmek çoğu Çingene çocuğu için büsbütün hayale dönüşüyor.

Kaynak: Haber Portalı Kandıralılar

Selendi Davası Devam Ediyor 24/01/2012
80 sanıklı Selendi Davası Uşak'ta görülmeye devam ediliyor. Manisa'nın Selendi ilçesinde 2010 yılının Ocak ayında yaşanan acı olaylarda sayısı binleri bulan bir grup tarafından ilçede yaşayan Çingenelerin evlerine saldırı gerçekleştirilmişti. Davanın son duruşmasına 80 sanıktan sadece 2'si katılırken mağdur Çingene ailelerin neredeyse tamamı mahkeme salonunda hazır bulundular.

Güvenlik nedeniyle Uşak 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın son duruşmasında görevli hakim tarafından davaya gelmeyen sanıkların ifadelerinin alınabilmesi için adreslerinin araştırılması istendi. Dosyadaki eksiklerin giderilmesi ve sanık ifadelerinin alınabilmesi gerekçesiyle ertelenen dava 18 Nisan 2012 Çarşamba tarihinde yeniden görülecek.

Manisa'nın Selendi ilçesinde yaşanan olaylar başlangıçta kimi medya kuruluşları tarafından sigara kavgası gibi sunulmak istense de kısa zamanda olayın arka planının son derece karmaşık olduğu kısa sürede anlaşıldı. Olayın meydana geldiği tarihten yaklaşık 2 ay önce başlayan gerginliğin en önemli göstergelerinden biri ise Çingenelerin daha önce girebildikleri kahvelere girişinin engellenmek istenmesiydi.

Bu süreçte vatandaşlar arasında Çingene karşıtı bölücü bir söylemin yaygınlaştırıldığı ve dini-milli değerler kullanılarak bir kışkırtmanın planlandığı iddia edilmişti. Savcılık tarafından hazırlanan ifadede yer alan çok sayıda önemli bilgi ve belge bu iddiaların ciddiliğini ortaya koyuyor. Savcılık ifadesinde yer alan saldırgan grubun kullandığı "Vurun Romanlara", "Çingenelere Ölüm" gibi sloganlar kışkırtmanın ne kadar şiddetli olduğunu ortaya koyuyor. Şimdi başta Çingeneler olmak üzere tüm duyarlı kamuoyu sabırla davanın nasıl sonuçlanacağını bekliyor.

Kaynak: DHA

Paşaköy'de Kış Çilesi 31/01/2012
İstanbul'un Sancaktepe ilçesine bağlı Paşaköy'de yaşayan Roman ve Abdal Çingeneleri kışın sertleşmesi ile birlikte zor şartlarla karşı karşıya kaldılar. Su sistemi ve kanalizasyonun bulunmadığı evlerinde kara kışa dayanmaya çalışan yaklaşın 50 ailenin yaşadığı köyde yollar asfaltlanmamış durumda. Karın yolları kapatması halinde su ve ekmek araçlarının mahalleye girememe tehlikesi var.

Paşaköy'de bulunan baraka, çadır ve bahçeli ev tarzındaki konutlar zor şartlarda ekmeklerini taştan çıkarmaya çalışan insanlara ev sahipliği yapıyor. Her yerde olduğu gibi Paşaköy'de olumsuz hava koşulları öncelikle yoksul insanları etkiliyor. Mahallede su ve kanalizasyon tesisatı olmadığı için sürekli özel araçlarla mahalleye su taşınması gerekiyor. Kış koşullarında yoğun kar yağışının toprak yolları ulaşıma kapatması halinde mahalle sakinlerinin susuz kalma tehlikesi bulunuyor.

İstanbul gibi büyükşehirlerin çeşitli bölgelerinde Paşaköy'de olduğu gibi son derece zor hayat koşullarına göğüs germeye çalışan yurttaşların yaşadığı yerleşim bölgeleri bulunuyor. Altyapı sorunları ve yoksulluğa rağmen yılmadan hayata tutunmaya çalışan insanların ortak beklentisi yetkililerin yaşadıkları bölgelerdeki altyapı eksikliklerini en kısa zamanda tamamlaması.

Kaynak: Çingeneyiz İstanbul

Roman Derneğinden Kurum Ziyaretleri 02/02/2012
Malkara Romanları Maden ve Tarım İşçileri Dayanışma Derneği yönetim kurulu üyeleri Malkara Kaymakamlığı, İlçe Emniyet Müdürlüğü, Edirne Roman Derneği ve Esenyurt Roman Derneği'ni ziyaret ettiler. Ziyaretler dernek çalışmaları hakkında bilgi vermek, Roman Çingenelerinin sorunlarını paylaşmak ve deneyim paylaşımında bulunmak amacıyla gerçekleştirildi.

Dernek Başkanı Zeki Atasoylu ve dernek yönetim kurulu üyelerinin katıldığı ziyaretler sırasında Malkara Kaymakamı Fatih Kadiroğlu ve İlçe Emniyet Müdürü Behçet Kalkan dernek çalışmaları ve ilçede yaşayan Çingenelerin sorunları hakkında bilgilendirildi. Edirne Roman Dernekleri (EDROM) ve Esenyurt Romanlar Kültür ve Dayanışma Derneği'ne yapılan ziyaretlerde ise dernekler arası deneyim paylaşımı gerçekleştirildi. Geçmiş çalışmaların ve gelecekte yapılacak ortak faaliyetlerin görüşüldüğü toplantıların son derece verimli geçtiği ifade edildi.

Kaynak: Çingeneyiz Tekirdağ

Çingene Kadınlar İçin Sepetçilik Kursu 07/02/2012
Mersin'in Mezitli ilçesinde kaymakamlık tarafından başlatılan Çingene kadınlar İçin sepetçilik kursunun ilk etabı tamamlandı. Kursun maliyetleri Çukurova Kalkınma Ajansı ve Mersin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından karşılandı. Toplam 50 kadının eğitim alacağı kursun ilk etabında 25 Çingene kadınına sepetçilik eğitimi verildi.

Geleneksel olarak sepetçilik mesleği ile uğraşan Çingene ailelere kurs kapsamında mesleklerinin nasıl gelir getirici bir faaliyete dönüştürülebileceği hakkında gerekli bilgilerin verildiği ifade edildi. Kursta yapılan sepetler yakında alışveriş merkezlerinde sergilenmeye başlanacak.

Geleneksel Çingene meslekleri arasında önemli bir yere sahip olan sepetçilik sanayi öncesi dönemde hemen hemen tüm Çingene kavimleri arasında büyük bir yaygınlığa sahipti. Avrupa, Afrika, Anadolu ve Güney Asya'da yaşayan farklı Çingene grupları tarafından uygulanan bu meslek sanayinin talebi büyük ölçüde ortadan kaldırmasıyla birlikte yaygınlığını kaybetmeye başladı.

Kaynak: DHA

Kent Konseyi'nin Gündemi Çingeneler 09/02/2012
Burhaniye Kent Konseyi ilçede yaşayan Çingenelerin sorunlarını gündeme aldı. Hüsnü Pazarbaşı Gençlik ve Kültür Merkezi'nde yapılan Kent Konseyi'nin 10. Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda ilçede yaşayan Çingeneler de söz alarak yaşadıkları sorunları ve çözüm önerilerini paylaştılar. Toplantıya çok sayıda sivil toplum ve siyasi parti temsilcileri de katıldılar.

Kent Konseyi Kurumsal Gelişim Yönetmeni Başak Savut'un hazırladığı Çingeneler konulu barkovizyon gösterisi ile başlayan toplantı katılımcıların söz alması ile devam etti. Kent Konseyi başkanı Necmi Şengider kendilerinin çözüm merkezi olmadıklarını ama sorunları tespit ederek bunların çözülebilmesi için gerekli kanallara aktardılarını ifade etti. Burhaniye Çingenelerinden bir vatandaş genel durum ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: "10 kişi bir evde yaşamak zorunda kalıyoruz. Mahallemizde bir kahvehanemiz bile yok. Sağlıklı konut yapımı için destek istiyoruz. Sorunlarımıza sahip çıkılmasını istiyoruz."

Genel olarak Ege Bölgesi'nde yaşayan Çingene gruplarının en belirgin sorunları konut ve istihdam başlığı altında toplanıyor. Hiçbir konuta sahip olmayıp çadırlarda yaşayan yurttaşların yanı sıra son derece kötü şartlardaki evlerde yaşamak zorunda olan yurttaşlar da bulunuyor. Mahallelerdeki işsizliğin genel ortalamanın çok altında olması ise bir başka önemli problem olarak karşımıza çıkıyor. Bölgede yaşamlarını sürdüren Romanlar, Abdallar ve Elekçiler gibi Çingene gruplarına mensup vatandaşların ortak beklentisi ise Burhaniye örneğinde olduğu gibi sorunlarını paylaşabilecekleri zeminlerin ortaya çıkması.

Kaynak: Körfez Haber

Hayvancılığa Geçiş Şartları Siğilli Köyü'nü Zorluyor 15/02/2012
Siğilli Köyü'nde yaşayan Roman Çingenelerini temsilen Siğilli Köyü Romanları Kalkındırma Dayanışma Derneği Başkanı Kadir Gözeli tarafından yapılan açıklamada köylerinde uygulanması planlanan hayvancılık projesi ile ilgili bilgi verildi. Gözeli devlet destekli hayvancılık projesinden yararlanmak isteyen vatandaşlardan talep edilen şartların çok ağır olduğunu ifade ediyor.

Edirne'nin Keşan ilçesine bağlı Siğilli Köyü'nde devlet destekli hayvancılık projesinden yararlanmak isteyen vatandaşlardan ahırlarının tapulu ve tam donanımlı olması isteniliyor. Ne var ki köyde yaşayan çoğu ailenin bu koşulları sağlamaya imkanı bulunmuyor. Dernek başkanı Kadir Gözeli durumu şu sözlerle değerlendiriyor: "Ahırlarımızın tapulu ve dört dörtlük olması isteniyor. Biz Romanlar dört dörtlük evlerde ve yaşam koşullarında yaşamıyoruz ki istedikleri şartları yerine getirelim. Romanlar bir çatı altında 3-4 hane bir arada yaşıyorlar. Roman camiası dört dörtlük yaşıyor da mı bizden ahırlarımızın dört dörtlük olması isteniyor!"

Siğilli Köyü sakinlerinin önemli bir bölümü devlet destekli hayvancılık projesinden yararlanmak istiyor. Hali hazırda bamya ekimi ve zeytin tarlalarında tarım işçiliği yaparak geçimlerini temin eden köylüler için devlet destekli hayvancılık projesi önemli bir umut kaynağı olmuş. Hemen hepsinin ortak beklentisi yetkililerin köyde yaşayan vatandaşların koşullarını yeniden değerlendirerek talep edilen şartları hafifletmesi.

Kaynak: Medya Keşan

Çingeneler İçin Keman Yapımı Kursu 17/02/2012
Çanakkale'nin Ezine İlçesi'nde Kaymakamlık tarafından başlatılan bir çalışma kapsamında ilçede yaşayan Çingenelere keman yapım kursu verilecek. Ezine Kaymakamı Cengiz Karabulut'un desteğiyle başlatılan kursta eğitimini tamamlayan vatandaşlara sertifika verilecek. "Şen Sesler" adı verilen bu çalışmanın bu yıl içinde başlaması planlanıyor.

3,5 ay boyunca devam edecek olan keman yapımı kursuna 18-40 yaş arasındaki vatandaşlar başvurabilecek. Kurs sonunda sertifikalarını alan katılımcıların keman yapımı ve keman tamiri üzerine kendi işyerlerini kurabilecek seviyeye ulaşması hedefleniyor.

Son yıllarda Türkiye genelinde yaygınlaşan meslek kursları özellikle sürekli bir geçim kaynağı bulunmaya vatandaşlar için umut olmaya devam ediyor. Sanayi sonrası geleneksel mesleklerini kaybeden Çingene kavimlerinin mensupları büyük ölçüde toplumun diğer kesimleri tarafından tercih edilmeyen düşük gelirli işlerde çalışmak zorunda kalmışlardı. Meslek kursları geleneksel Çingene mesleklerinin günün ihtiyaçlarına uygun olarak yeniden canlandırılmalarını mümkün kılabilir. Şüphesiz ki kursların gerçek anlamda amacına ulaşabilmesi bir yandan da Çingene toplumunu hedef alan, Çingenelerin çalışma alanlarını kısıtlayan önyargıların ortadan kaldırılması halinde mümkün olacak.

Kaynak: CHA

Gebze Roman Derneğinde Yönetim Değişimi 22/02/2012
Gebze Roman Turizm Kültür ve Sanat Etkinlikleri Dayanışma Derneği'nde yapılan olağanüstü genelkurul toplantısı ile yönetim değişikliğine gidildi. Dernek üyelerinin yoğun ilgi gösterdiği genelkurul toplantısında dernek başkanlığına eski başkan Yaşar Şencan'ın yerine Yaşar Boztaş seçilirken yönetim kuruluna da yeni üyeler katıldı.

Dernek Başkanlığına Yaşar Boztaş'ın seçildiği genelkurul toplantısında Şahin Çelikli başkan yardımcısı, Bayram Şerefli muhasip, Yüksel Boztaş ise sekreter olarak görevlendirildiler. Şahin Alakuş, Serkan Çelik ve Recai Alakuş ise yönetim kuruluna üye olarak seçildiler.

Yeni başkan Yaşar Boztaş genel kurul toplantısının ardından ""Bundan sonra Gebzeli Romanlar gündemdeki yerini alacaktır. Mahallelerimize hizmet gelmesi için elimizden geleni yapacağız" değerlendirmesini yaptı.

Kaynak: Bizim Kocaeli

Tekirdağ'da At Arabası Gerilimi 28/02/2012
Tekirdağ belediye meclisinde alınan at arabalarının şehir içinde dolaşmasının yasaklanması kararı geçimlerini at arabaları ile hurda toplayarak sağlayan vatandaşların tepkisine neden oldu. Önemli bir bölümünü Roman Çingenelerinin oluşturduğu at sahipleri kendilerine başka iş imkanlarının sağlanmasını ya da at arabalarının belediye tarafından satın alınmasını istiyorlar.

1 Şubat 2012 tarihinde Tekirdağ belediye meclisinde oy birliği ile alınan karar şehir içinde at arabalarının dolaşmasının yasaklıyor. Karara gerekçe olarak muhtarlardan geldiği ileri sürülen at arabalarının trafik sorununa ve çevre kirliğine neden olduğu iddiası gösteriliyor. Yasak kararı nedeniyle sahip oldukları tek geçim imkanını kaybettiklerini ileri süren çok sayıda vatandaş belediye başkanlığı önünde toplanarak yetkililerle görüşmek istediler. Yetkililerle görüşme imkanı bulamayan vatandaşlar basın mensuplarına birkaç gündür evlerine ekmek götüremediklerini ifade ettiler.

Geleneksel meslekleri nalbantlık ve at yetiştiriciliği olan çok sayıda Çingene ailesi mesleklerinin gelir getirmemeye başlaması ile birlikte geçimlerini at arabaları ile hurdacılık veya taşımacılık yaparak karşılamaya başladı. Şehir düzenlemesi kapsamında at arabalarının şehir içinde dolaşmasını engellemek isteyen yetkililerin at sahibi vatandaşların başka gelir kaynağı olmadığı gerçeğini göz önünde bulundurması gerekiyor. At sahibi vatandaşların zararları en kısa zamanda telafi edilmezse geçimlerini arabacılıkla karşılayan onlarca aile çok ciddi sorunlarla karşı karşıya kalacak.

Kaynak: Haber Trak

Bolu Belediyesi Geri Dönüşümde Çingenelerle Ortak Çalışacak 01/03/2012
Bolu Belediyesi yetkilileri il genelinde geri dönüşüm ve çöp ayrıştırma faaliyetlerinde bölgede yaşayan Çingenelerle birlikte çalışma kararı aldılar. Alınan karar doğrultusunda çöp ayrıştırma işinde eleman ihtiyacı olduğunda Bolu Çingenelerinden talepte bulunulacak. Belediyenin kararı geçimlerini hurda ve kağıt toplayıcılığı ile sağlayan vatandaşlar tarafından takdirle karşılandı.

Belediye yetkilileri tarafından yapılan açıklamada geçimlerini hali hazırda hurda ve kağıt toplayıcılığı ile sağlayan Bolu Çingeneleriyle gereklilik görüldüğünde çalışılacağı vurgulanırken şu anki çalışma sistemlerine de müdahale edilmeyeceği ifade edildi. Kimi bölgelerde geçimlerini hurda ve kağıt toplayıcılığı ile sağlayan vatandaşlara alternatif bir iş önerilmeden kısıtlama getirilmesi ciddi sorunlara yol açıyor. Buna karşılık Bolu Belediyesi'nin hem vatandaşların hurda ve kağıt toplayıcılığı ile geçinmelerine izin vermesi hem de belediyenin çöp ayrıştırma faaliyetlerinde istihdam imkanı sunması son derece olumlu bir adım olarak değerlendiriliyor. Geçimlerini hurda ve kağıt toplayıcılığı ile sağlayan vatandaşların ortak beklentisi Bolu belediyesi gibi olumlu örneklerin ülke genelinde yaygınlaşması.

Kaynak: Bolu Haftasonu

Kızılay'dan Giyim Eşyası Yardımı 09/03/2012
Gebze Mevlana Mahallesi'nde yaşayan Roman Çingenelerine Kızılay tarafından giyim eşyası yardımı yapıldı. Yerel Roman derneklerinin girişimiyle gerçekleştirilen yardım özellikle düzenli bir geliri olmayan ve ihtiyaç sahibi mahalle sakinleri tarafından takdirle karşılandı. Kızılay'ın verdiği giyim eşyaları yerel Roman derneğinin lokalinde ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı.

Romanlar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Gebze Şube Başkanı Yaşar Boztaş ve Samsunlular Derneği'nin girişimleriyle organize edilen giyim eşyası yardımı Mevlana Mahallesi'nde yaşayan çok sayıda ihtiyaç sahibi aileye ulaştırıldı. Yerel Roman derneğinin yöneticileri başta Kızılay yetkilileri olmak üzere organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ederken benzeri çalışmaların devam ettirileceğini ifade ettiler.

Sürekli bir gelire sahip olmayan ve geçimlerini günlük işlerle sağlamaya çalışan pek çok yoksul aile giyim eşyası satın almak imkanına sahip değiller. Gıda tüketimleri dahi ortalamanın çok altında olan bu aileler için çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından yapılan yardımlar son derece büyük bir önem taşıyor. Diğer taraftan zor şartlar altında geçimlerini temin etmeye çalışan bu aileler sürekli bir işe sahip olmadıkları sürece temel sorunlarının tam anlamıyla çözülmesi mümkün görünmüyor.

Kaynak: Marmara Gazetesi

Roman Çingeneleri İçin Yeni İstihdam Çalışması 12/03/2012
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in direktifiyle İşkur Genel Müdürlüğü tarafından çok sayıda Roman Çingenesine iş imkanı yaratacak olan bir proje hazırlandı. Proje kapsamında farklı illerdeki yaklaşık 1500 Çingene 8 ay süreyle aylığı 750-900 TL arasında değişen maaşlarla istihdam edilecek. İşe alınan vatandaşlar başta çevre temizliği olmak üzere çeşitli alanlarda çalışacaklar.

Toplum Yararına Çalışma Programı kapsamında geçtiğimiz 2 yıl içerisinde yaklaşık 150000 kişi iş imkanına kavuştu. Başlangıçta 6 ay olan istihdam süresi genel talep üzerine 8 aya kadar çıkarıldı. Önümüzdeki yıl 75000 kişinin yararlanması planlanan program kapsamında yaklaşık 1500 Roman Çingenesi de istihdam edilecek. Program kapsamında işe alınan vatandaşlar çevre temizliği, kamusal altyapının yenilenmesi, okullarda çevre düzenlemesi, bakım onarım ve temizlik işleri yapılması, restorasyon, tarihi ve kültürel yapının korunması, ağaçlandırma, park düzenlemeleri, vadi ve dere ıslahı, erozyon engelleme çalışmaları gibi alanlarda çalışacaklar. İşsizliğin genel ortalamanın üstünde olduğu Çingene kökenli yurttaşların da Toplum Yararına Çalışma Programı'na dahil edilmesi uzmanlar tarafından son derece önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Kaynak: Hürriyet

Çingene Gençler İçin Modern Dans Eğitimi 16/03/2012
Yeni Nesil Romanlar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin talebi üzerine harekete geçen Antalya Büyükşehir Belediyesi Yeni Mahalle Kültür Merkezi'nde Çingene gençlere ücretsiz modern dans eğitimi kursları açtı. Her perşembe Yeni Mahalle Kültür Merkezi'nde verilen kurslara başta Zeytinköy olmak üzere çeşitli Çingene yerleşimlerinden yoğun ilgi var.

Yaşları 9-15 arasında değişen çocuk ve gençler kendilerine belediye tarafından tahsis edilen servis aracı ile kursa getiriliyorlar. Dans hocası Mehmet Erbağcı'dan modern dans figürlerini öğrenen çocuklar aynı zamanda geleneksel Roman dansları üzerine de çalışıyorlar. Yeni Nesil Romanlar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Fatma Şirin kursa katılan çocukların önemli bir sosyalleşme imkanına kavuştukları ifade ediyor.

Modern Dans Eğitimi kursuna katılan gençlerin önemli bir bölümünün geldiği Zeytinköy Mahallesi Antalya'nın önde gelen Çingene yerleşimleri arasında yer alıyor. Abdal ve Roman Çingenelerinin uzun yıllar boyunca birlikte yaşadıkları mahalle sakinlerinin geleneksel meslekleri arasında arabacılık başta geliyor.

Kaynak: Antalya Körfez

Erenler'de Roman Çingeneleri İçin Meslek Edindirme Kursu 22/03/2012
Erenler Belediyesi, İşkur ve Erenler Halk Eğitim Merkezi'nin ortak çalışması ile Sakarya'nın Erenler ilçesinde yaşayan Roman Çingeneleri meslek edindirme kursu açılacak. 18-30 yaş aralığındaki Çingene kadınlarının katılabileceği kurslarda 60 günlük kurslarda "konfeksiyon makineciliği" eğitimi verilecek. Kursu bitirenlerin tekstil sektöründe istihdam edilmesi için çalışılacak. 
Kursa katılanlar günlük 15 lira civarında bir teşvik ücreti alacak. Özellikle Roman Çingenelerinin özel sektör istihdamında karşılaştıkları sorunların aşılabilmesi için uygulamaya konulduğu ifade edilen proje Erenler Halk Eğitim Merkezi Müdürü Abdülvahit Uygar tarafından tanıtım toplantısına katılan Çingene kadınlarına şu sözlerle tanıtıldı: "Size özgü bu proje ile işyerlerinde, özel sektörde karşılaştığınız olumsuz davranışları aşabilmek için sizin de bir meslek sahibi olabilmeniz için sınıflarımızı dolu olmasına rağmen bu proje için boşalttık. Bizim için önemli olan çalışkan olmak, sorumluluk sahibi olmak ve sınıfın birincisi olmak için çalışmak. Kısa sürede bu işi becereceğinize inanıyorum."

Özellikle büyük şehirlerde Roman Çingenelerinin tekstil sektöründe çalışma oranı her geçen gün artıyor. Meslek edindirme kursları ile kalifiye işçi konumuna gelen Roman Çingenelerinin son derece yüksek bir rekabetin yaşandığı sektörde ekmeklerini kazanmak için daha fazla şanslarının olabileceği ifade ediliyor.

Kaynak: Haber Sakarya

Hayırseverler Ege Mahallesi'nde Okul Yeniledi 28/03/2012
Konak'taki Ege Mahallesi'nde bulunan Sakarya İlköğretim Okulu hayırseverlerin katkılarıyla yenilendi. Öğrencilerinin çoğunluğu Roman olan Sakarya İlköğretim Okulu'nun yenilenmesine katkıda bulunan hayırsever işadamı Umut Demir, Alsancak Koruma ve Güzelleştirme Derneği ve İzmir Efes Rotary Kulübü'ne katkılarından dolayı plaket verildi.

Sakarya İlköğretim Okulu'nun yenilenmesi ardından düzenlenen törene öğrenci ve velilerin yanı sıra mahalle sakinleri de yoğun bir ilgi gösterdiler. Törende konuşan İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı okulların yenilenme çalışmalarının dezavantajlı bölgeler olan varoşlar ve köylerden başlayacağını ifade etti. Bardakçı hedeflerinin öğrencilerine eşitlik ve iyi bir eğitim imkanı sunmak olduğunu ifade etti.

İzmir'in en büyük Roman yerleşimlerinden olan Ege Mahallesi'nde Sakarya İlköğretim Okulu'nun yenilenmesi vatandaşlar arasında büyük sevinç yarattı. Vatandaşlar bu ve benzeri uygulamalarının devamında çok büyük fayda olduğunu ifade ediyorlar.

Kaynak: DHA

Ispartalı Romanlar Mehter Takımı Kurdular 11/04/2012
Isparta'nın Gönen ilçesi'nde yaşayan Romanlar mehteran takımı kurdular. Yaklaşık 3 ay önce kurulan mehteran takımı kısa zaman içerisinde Türkiye'de ve dünyada konser verebilecek şekilde ekibini tamamladı. Kökleri Osmanlı İmparatorluğu'nun askeri müziğine dayanan mehteran geleneği Isparta'da genç Roman müzisyenler tarafından yaşatılacak.

Yaşar Erbil'in yönetiminde oluşturulan mehteran takımı geleneksel Osmanlı müziğinin en önemli unsurlarından olan mehteri dünyaya tanıtmayı amaçlıyor. Aynı zamanda Roman müziğinin çeşitli unsurlarına da repertuarlarında yer veren Romanlar mehteran takımı düğün, açılış, kutlama gibi özel günlerde de konser verecek.

Tarihi Turizm Folklor ve Erenler Mehteran Takımı Derneği başkanlığını da yürüten Yaşar Erbil Osmanlı müziğinin en önemli unsurları arasında yer alan mehterin köklerinin Anadolu Selçuklularına kadar uzandığını ifade ediyor. ''Tarihini, geçmişini bilmeyen milletler geleceğe güvenle yaklaşamaz. Atalarımızın bize bırakmış olduğu kültür mirasına, benliğimize sahip çıkmak milleti millet yapan unsurlardan birisidir. Kültür erozyonuna uğramamak için bu kültür miraslarımıza daha fazla değer vermeli ve gelecek nesillere aktarmalıyız. Bunu gerçekleştirmek için Isparta'da önemli bir adım attık''  sözleriyle mehteran takımının önemine işaret eden Erbil kısa zamanda çeşitli dünya ülkelerinde konserler vermeye hazırlandıklarını vurguluyor.

İrtibat: erbilspor@windowslive.com

Romanlar İçin Mesleki Eğitim Merkezi 23/04/2012
Mersin Toroslar Belediyesi ilçede yaşayan Romanlar için Mesleki Eğitim Merkezi açtı. Müzik ve bambu örme eğitimi verilecek olan merkez Alsancak Mahallesi'nde kuruldu. Akdeniz Roman Federasyonu Başkanı Ali Daylam ve Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna'nın açılışını birlikte yaptığı Mesleki Eğitim Merkezi ilçede yaşayan Romanlar arasında heyecan yarattı.

Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, merkezin ilk etapta müzik sektöründeki gelişmeler nedeniyle mesleklerini kaybeden Roman müzisyenlere akademik seviyede müzik eğitimi vermeyi amaçladığını vurguladı. Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Daylam ise "İstihdama yönelik çalışmalarla gerekli eğitimleri alacağız. İnşallah bizler de bundan sonraki süreçte eksiklerimizi gidererek açılacak kurslara gerekli ilgiyi göstereceğiz." şeklinde konuştu.

Son yıllarda yaygınlaşmaya başlayan Romanlara dönük mesleki eğitim kursları Romanların meslek sahibi olmaları için son derece büyük bir önem taşıyor. Kursların açılışını son derece olumlu karşılayan vatandaşlar yaşadıkları bölgelerde açılan kurslara yoğun ilgi gösteriyorlar.

İrtibat: F5 Haber

Hacı Evhat Mahallesi Derneği'nde Görev Değişimi 30/04/2012
Malkara Hacı Evhat Mahallesi Kalkınma ve Dayanışma Derneği'ne önceki başkan Ercan Kınalı'nın görevden ayrılması üzerine mahalle sakinlerinden Serkan Bulut başkan seçildi. Tekirdağ'ın en önemli Roman yerleşimlerinden olan Hacı Evhat Mahallesi'nde yaşayan mahalle sakinleri büyük çoğunlukla civardaki kömür ocaklarında çalışarak geçimlerini temin ediyorlar.

Nisan ayında yapılan genel kurul sonucunda göreve gelen yeni başkan Serkan Bulut, yeni yönetim olarak mahalle sakinlerinin eğitim ve istihdam alanındaki sorunlarına yoğunlaşacaklarını ifade etti. Büyük çoğunluğu kömür ocaklarında çalışan Hacı Evhat Romanları, ocakların çalışmadığı yaz aylarında ise tarım işçiliği yaparak geçiniyorlar. Dernek başkanı Serkan Bulut mahalle sakinlerinin eğitim seviyesinin yükseltilmesi için çalışarak daha farklı alanlarda istimdam edilebilmeleri için çaba harcayacaklarını vurguluyor.

Kaynak: Çingeneyiz Tekirdağ

Roman Ateşi Yükseliyor 02/05/2012
Mesleki Eğitim ve Küçük Sanayi Destekleme Vakfı, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu ve Türkiye İş Kurumu'nun ortak çalışması olan "Dezavantajlı Gruplar İçin Mesleki Eğitimi Projesi" kapsamında 70 Romana dans eğitimi verilecek. Programa katılan Romanlar eğitim sürecinin tamamlanmasının ardından "Roman Ateşi" adıyla bir dans grubu oluşturacaklar.

"Roman Ateşi" dans grubu oluşturulması fikrini ortaya atan Antalya Romanlar Derneği Başkanı Ferhat Uçakdağ müzisyenlik yapan Roman gençlerinin çok zor şartlarda çalıştıklarını, dans eğitimi ve Roman dans grubunun gençlerinin mesleklerini daha rahat koşullarda yapmalarını imkan sağlayacağını etti. Eğitime katılan gençler aynı zamanda animasyona hazırlık, sahne ve oyun aktiviteleri, insan ilişkileri, yüz ve vücut boyama, sahne makyajı ve yaratıcı drama gibi alanlarda da bilgilendirilecekler.

Haftada 6 gün eğitim olacak olan katılımcılar Roman danslarının yanı sıra 7 ayrı bölgenin halk oyunlarını öğrenecekler. Eğitimlerde geleneksel Roman danslarının modern uyarlamalarının da hayata geçirilmesine çalışılacak.

Kaynak: DHA

Üretici Dayanışması Derneği 04/05/2012
Neslişah ve Hatice Sultan Mahallelerindeki evleri yıkıldıktan sonra Karagümrük civarına yerleşen ailelerin el emeği göz nuru çalışmalarını değerlendirmek için kurulan "Üretici Dayanışması Derneği" 5 Mayıs 2012 Cumartesi günü açılışını yapıyor. Dernek bünyesinde mahalleli kadınların kurduğu "Kader Kısmet Atölyesi" şimdiden örnek çalışmalara imza atmış durumda.

Halk arasında Sulukule ve Sultan Mahalle olarak anılan Neslişah Sultan ve Hatice Sultan Mahallelerindeki evleri kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıkılan eski mahalle sakinleri Karagümrük civarındaki evlere kiracı olarak yerleşmişlerdi. Gittikleri yerlerde ekonomik problemler başta olmak üzere çeşitli zorluklarla karşılaşan mahalleli kadınlar ve bir grup gönüllü "Üretici Dayanışması Derneği"ni kurarak karşı karşıya kaldıkları zorlukları birlikte aşmanın yollarını aramaya başladılar. Hali hazırda dernek bünyesinde oluşturulan "Kader Kısmet Atölyesi"nde çeşitli el zanaatlarının üretimi gerçekleştiriliyor. Atölyeye gelen kadınlar kendi bilgilerini diğer katılımcılarla paylaşarak burayı adeta bir okula dönüştürmüşler.

Dernek üyeleri Cumartesi günü gerçekleştirecekleri açılışlarına konuyla ilgilenen herkesi davet ediyorlar.

Üretici Dayanışması Derneği

Açılış

05/05/2012 Cumartesi Saat 14.00-17.00

Adres: Hırka-i Şerif Mahallesi Külahlı Sokak No: 23 Karagümrük
Tel: 0212 521 21 90

Roman Müzisyenlerin Talebi: Şehir Bandosu 09/05/2012
Tekirdağ Romanlar Kültürünü Yaşatma ve Müzisyenler Derneği Başkanı Ümit Satılmış ve dernek yönetim kurulu üyeleri Tekirdağ Belediye başkanı Adem Dalgıç'ı ziyaret ettiler. Dernek yöneticileri Roman müzisyenler tarafından kendilerine iletilen Tekirdağ'da bir şehir bandosu kurulması talebini belediye başkanı Adem Dalgıç'la paylaştılar.

Trakya'da en fazla Roman nüfusa ev sahipliği yapan illerden olan Tekirdağ'da yaşayan Roman müzisyenler kendilerine güvenceli bir iş imkanı sağlayacağına inandıkları şehir bandosunun bir an evvel kurulmasını istiyorlar. Genellikle düğün müzisyenliği yaparak geçimlerini temin eden Roman müzisyenler hem müzik teknolojisindeki gelişmeler hem de geleneksel düğünlerin giderek azalması nedeniyle ciddi bir geçim yaşantısı yaşıyorlar. Roman müzisyenlerin kendilerine ilettiği şehir bandosu talebini Tekirdağ belediye başkanı Adem Dalgıç'a ileten Roman derneği yöneticileri durumun öneminin altını çizdiler. Dernek yöneticilerin açıklamalarını dinleyen Tekirdağ belediye başkanı Adem Dalgıç "Bu konuda gerekli araştırmaları yaparak gereken desteği vereceğiz." şeklinde konuştu.

Kaynak: Çerkezköy Haber

Romanlar Müzik Öğretmenliği Yapacak 16/05/2012
Bursa Valiliği ve Bursa Romanlar Derneği'nin ortak çalışması sonucunda 14 Roman, müzik öğretmeni olarak istihdam edildi. Bursa Romanlar Derneği Başkanı Efkan Özçimen ilerleyen günlerde projenin daha da geliştirilmesi için çaba harcayacaklarını ifade etti. Halk Eğitim Merkezi aracılığıyla müzik öğretmeni olarak işe alınan Romanlar ise güvenceli bir işe sahip olmanın mutluluğunu yaşıyorlar.

Halk Eğitim Merkezi bünyesinde istihdam edilen Roman müzisyenler okullarda çocuklara müzik dersleri vermeye başladılar. Öğrencilerin Roman hocaların verdiği derslerden son derece memnun kaldığı ifade ediliyor. Müziği aile ocağında dedelerinden, babalarından öğrenen Roman müzisyenler, öğrencilerine müziği sevdiriyor ve en azından hobi olarak enstrüman çalmaya özendiriyorlar.

Müzik öğretmeni olarak istihdam edilen Romanlar son yıllarda yaşanan sıkıntılar nedeniyle müziği bırakma noktasına geldiklerini ifade ediyorlar. Teknolojik müzik aletlerinin çoğu enstrümanın giderek daha nadir kullanılmasına yol açması çok sayıda Roman müzisyeni işlerini yitirmesine neden oluyor. Geleneksel düğünlerin de giderek azalması Roman müzisyenlerin karşılaştığı ekonomik problemlerin bir diğer nedenini teşkil ediyor. Bu gelişmeler karşısında zanaatlarını yaşatmakta sıkıntı yaşayan Roman müzisyenlere dönük destek projelerinin en kısa sürede hayata geçirilmesi son derece büyük bir önem taşıyor.

Kaynak: Son Dakika Bursa

Medya Roman Yayında 21/05/2012
Romanların haber sitesi ve Roman iletişim kanalı Medya Roman yayında. Romanlarla ilgili haberlerin paylaşılacağı Medya Roman sitesi üzerinden Roman televizyonu Medyaroman TV de yayın yapacak. Tamamen gönüllü bir ekibin katkılarıyla hazırlanan Medya Roman sitesi Roman kültürünün her yönüyle tanıtılmasına ve Romanlarla ilgili yanlış inanış ve önyargıların aşılmasına aracılık edecek.

Medya Roman üzerinden yayınlanacak olan Medyaroman TV'de Roman düğünlerine, Romanlarla ilgili görüntülü haberlere, belgesellere ve Roman kültürünün çeşitli unsurlarını yansıtan nitelikli programlara yer verilecek. Medya Roman sitesini takip eden izleyicilerin sitede yer alan "Haber Yolla" formunu kullanarak haber gönderme şansları olduğu gibi dilerlerse siteye gönüllü olarak Medya Roman çalışmalarının bir parçası olabilecekler. İlk etapta Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanacak olan Medya Roman sitesinin en kısa zamanda çeşitli dünya dillerinde yayınlanması amaçlanıyor.

Çingeneyiz.org ailesinin bir parçası olan Medya Roman sitesi Romanes konuşan veya ataları Romanes konuşmuş bireylerden oluşan Roman toplumunun sesi olmayı amaçlıyor. Hiçbir ticari kaygı gözetilmeksizin hazırlanan sitede yayınlanan tüm içerikler kaynak gösterilmek kaydıyla başka yerlerde kullanıma açık olacak. Sıkıntılarını, dertlerini, mutluluklarını ve kültürlerinin güzelliklerini başka yerlerde ortaya koyma imkanı bulamayan Romanlar, Medya Roman üzerinden seslerini dünyaya duyuracaklar.

Bozlaklar 3. Abdallar Şenliği'nde Yankılandı 07/07/2012
Bu yıl üçüncüsü yapılan Abdallar Şenliği Kırşehir'in Kaman ilçesinde gerçekleştirildi. Kaman Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığının katkılarıyla hazırlanan şenlikte Kırşehir Valisi Ufuk Erden bir konuşma yaptı. Konuşmaların ardından belediyenin önünde kurulan platformda Abdal sanatçılar tarafından sergilenen davul-zurna ve bozlak gösterileri büyük beğeni kazandı.

Şenlikte konuşan Kırşehir Valisi Ufuk Erden Abdal kültürünün yaşatılmasının önemine dikkat çekerken, Kaman Kaymakamı Mustafa Çiftçi ise Abdal kültüründe müziğin çok önemli bir yeri olduğunun altını çizdi. Kaman Abdallar Derneği başkanı Mustafa Boyacıoğlu ise : "Kaman'da 200 hane Abdal yaşamakta. Bu ciddi bir rakamdır. Abdallar, türkülerin kaynağı ve taşıyıcılarıdır. Düğünlerimizin olmazsa olmazları olan Abdallarımız, her neşemizde, düğünümüzde, asker uğurlamalarımızda bu eşsiz kültürü yaşatmaktadırlar." şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından sahne alan Adem Göçer Davul-Zurna Ekibi, Kaman Abdallar Derneği Küçükler Davul-Zurna Ekibi ve ses sanatçısı Uğur Ertürk izleyicilerin bozlak coşkusunu paylaşmasına ve Abdal-teber kültürünü daha yakından tanımalarına katkı sundular.

Kaynak: Haberler.com

Kalktı Göç Eyledi... 26/09/2012
Abdal ozan Neşet Ertaş tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Güçlüklerle dolu olan yaşamı boyunca Abdallar tarafından yaşatılan bozlak geleneğinin devamı için büyük bir mücadele veren Neşet Ertaş'ın sazı yerde kalmayacak. Ustanın izinden giden binlerce Abdal müzisyen onun kaldığı yerden devam edecekler.

Hacı Taşan, Muharrem Ertaş, Çekiç Ali gibi büyük Abdal ozanlarıyla birlikte Anadolu bozlak geleneğinin en büyük ustaları arasında yer alan Neşet Ertaş hayatını kaybetti. Ertaş'ın kaybı başta Anadolu'nun dört bir yanındaki Abdal aşiretlerinin mensupları olmak üzere her kesimde büyük bir üzüntüye neden oldu.

Neşet Ertaş Anadolu ve Orta Asya'nın en büyük göçebe zanaatçı kavimlerinden olan Abdal toplumunun mensubuydu. Sanayi öncesinde geçimlerini müzisyenlik, sepetçilik, demircilik gibi mesleklerle karşılayan Abdallar mesleklerinin ortadan kalkmasıyla birlikte kentlere yerleşmişler ve büyük bir yoksullukla karşı karşıya kalmışlardı. Neşet Ertaş'ın Garip mahlasını kullanarak ürettiği türküleri bir yandan bozlak geleneğini 21. yy'a taşırken bir yandan da Abdalların büyük çilesini yansıtmış oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder