5 Aralık 2013 Perşembe

TÜRKİYE 2009

Naylondan Hayat 06/01/2009 
Her zaman göz ucuyla gördüğümüz ancak, içeri girmeye hatta bakmaya cesaret edemediğimiz Roman mahallelerinden birisi Karşıyaka, Örnektepe Mahallesi… Onlar eskiden pembemsi dış cephe boyasıyla, kırık dökük pencere ve kapılarıyla, yarı teneke saçaklı çatılarıyla evlere sahipti. Şimdi ise çok zor günler geçiriyorlar…
Havaların soğumasıyla beraber kötü yüzünü gösteren kış ve onunla beraber gelen işsizlik, barınma, açlık ve ısınma gibi temel problemler Örnektepeliler’i büyük bir umutsuzluğa sürüklüyor. Bölge halkı, çadırlarda hayatta kalmak için mücadele ediyorlar. Soğuk ve yağmurla birlikte, naylondan çadırlarda yaşam mücadelesi verirken çocukların ayaklarının çıplak olması gözlerden kaçmıyordu.
Karþýyaka Roman Kültürü Sosyal Yardýmlaþma ve Dayanýþma Derneði baþkaný Ramadan Güldür’ün giriþimleriyle, bir nebze de olsa Örnektepeliler’in yarasýna merhem olmaya çalýþýlýyor. Bölgeye vidanjör ve kepçe gönderildi. Suların dereye akması için kanal açıldı. Yetkililer kanalın üzerine demir ızgara getireceklerini söyleyerek ayrılırken halk sorunlarına kalıcı çözüm bulunmasını istedi. 
Kapı numarası ve mahalle ismi olmadığından dolayı muhtarlığa yaptıkları yardım ve yeşil kart başvuruları iptal edilen halk artık insanca yaşamak istediklerini belirtiyor.
Kaynak: Karşıyaka Roman Kültürü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği


Söke'de Roman Derneği Açıldı 08/01/2009 
Sökeli Romanlar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Söke Rom-Der), açılışını gerçekleştirdi. Birçok siyasetçinin katıldığı açılışta, gösteri yapan ve şarkı söyleyenlerle birlikte soğuk havaya rağmen konuklar ve izleyenler keyifli dakikalar geçirdi.
Konuşmasında öncelikli hedeflerinin Roman toplumundaki gençler olduðunu belirten dernek başkanı Cemal Erkasap Sökeliler ve Roman toplumuna sosyal ve ekonomik yönde katkı yapmak istedikleri söyledi ve ekledi; “Bunun yanında kültürümüzü yaşatıp, geliştirmek arzusundayız. Çalışmalarımız sadece roman kardeşlerimize değil tüm Sökeli hemşerilerimize olumlu sonuçlar getirecektir. Derneğimizin açılmasında destek olan başta Sayın Kaymakamız olmak üzere, Belediye Başkanımıza ve tüm dostlarımıza vermiş oldukları destekten dolayı teşekkür ediyoruz.” dedi.
Birçok siyasetçinin katılımıyla gerçekleşen açılışta, siyasetçilerin konuşmasının ardından Romanlar Bando Takımı’nın mini konseri ile eğlenceli dakikalar yaşanmaya başlandı. Ardından gerçekleşen İzmirli Samed- Sadık ikilisi, Mor Menekşe Roman Dans Grubu ve Orhan Yılmazer konseri mahalle sakinlerinin de katılımı ile daha da renklendi.
Kaynak: www.sokeekspress.com 24.12. 2008



Söke Belediyesi Bando Takımı Kuruyor 14/01/2009 
Söke Belediyesi nostaljik değeri olan Belediye Bando Takımı’nı Romanlar’ın katkılarıyla yeniden kuruyor.
Söke’de bando takımı bir gelenekti… Sökeliler’in üzüntüleri de sevinçleri de bando takımıyla birlikte yaşanırdı. İşte bu bando takımını yeniden kurma fikri Sökeli Romanlar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin geçtiğimiz günlerde gerçekleşen açılışında Söke Belediye Başkanı Necdet Özekmekçi tarafından ortaya atıldı. Özekmekçi açılışta sahne alan bando takımını İstiklal Marşı’na eşlik ettiklerinden dolayı kutladı. Belediye bando takımının kurulması ile ilgili olarak bir çok kez girişimlerde bulunduklarını ancak bunların sonuçsuz kaldığını belirten Özekmekçi, Söke’nin Kemalpaşa Mahallesi gençlerinin kurduğu bando takımını, Belediye Bando Takımı olarak görmek istediğini de sözlerine ekledi. 
Kaynak: www.sokeekspress.com 


İpsala Yeniden Memiş İşçi Dedi 16/01/2009 
İpsala Romanlar Derneği Başkanlığına, yeniden Memiş İşçi seçildi. Romanlar Derneğinin genel kurul toplantısı belediye düğün salonunda yapıldı.
Divan Başkanlığını Erdin Tokat'ın yaptığı genel kurulda başkanlığa Memiş İşçi, Nejdet Tokat ile Fikri Kenar aday oldu. Genel kurulda Memiş İşçi 33 oyla yeniden dernek başkanlığına seçilirken, Fikri Kenar 13 oy, Nejdet Tokat ise 18 oyda kaldı.
Yönetim Kurulu ise şu isimlerden oluştu: Kadir Çiçek, Yaşar Irkıl, Menderes Kırmızıkaya ve Fikret Örs.
31. 2009 22haber
32.


Edirne Valisi'nden Menzilahır Gezisi 17/01/2009 
Edirne Valisi Mustafa Büyük, şehir çapında gerçekleştirdiği gezisine Edirne'nin yoksul mahallelerinden başladı. Halkın isteklerini bir kıraathane'de dinleyen Büyük, pek çok konuda yardım talimatı verdi. Mahallede ki zorlu yaşamı gören Vali, şaşkınlığını gizleyemedi. 
Evde Banyo ve Tuvalet Yok
Daha sonra mahallede dolaşmaya devam eden Mustafa Büyük, ilköğretim 5. sınıfa giden bir öğrencinin ailesini de ziyaret etti. Vali Büyük, küçük kıza okula gidip gitmediğini sordu. Öğrencinin ''Evimizde banyomuz yok, yıkanamadığım için arkadaşlarımdan utanıyorum ve bu yüzden okuluma ara verdim'' cevabı üzerine Vali Büyük, ''Senin okula gitmen için her türlü yardımı yapacağız. Evinize banyo da, tuvalet de yaptıracağız. Yeter ki sen oku, senin okuman gerekli'' dedi. 
Yeni iş imkanları
Gezisine devam eden Büyük, daha sonra mahallede işsizlikten yakınan vatandaşlara, iş imkânları yaratmak için gerekli çalışmaları yaptıklarını söyledi. Vali Büyük, gezisi sonunda gazetecilere yaptığı açıklamada, mahallede güç şartlarda yaşayan vatandaşlar için vakıf fonları aracılığıyla gerekli yardımların 
yapılacağını belirtti. Bu mahallelerde yaşayan insanlara istihdam yaratmak adına çeşitli projeler uygulamaya koyacaklarını ifade eden Vali Büyük; ''Jokey Kulübüyle ortak bir projemiz var. 
At yetiştiriciliği kursu açarak burada yaşayan insanlarımıza iş imkânları sağlayacağız. Ayrıca kurbağa toplayıcılığı yapan vatandaşlarımıza da çeşitli yardımlarımız olacak. Mahallede tuvaleti, banyosu olmayan bazı evler gördük onları da vakıf fonları aracılığıyla iyileştireceğiz '' dedi


Ceyhan'da Dernek Açılışı 20/01/2009 
Adana'nın Ceyhan ilçesindeki Roman derneği açılışında renkli görüntüler yaşandı. Açılışa mahalle sakinlerinin yanı sıra ilçe kaymakamı ve belediye başkanı da katıldı.
Ceyhan Roman Kültür Tanışma ve Yaşatma Derneği geçtiğimiz günlerde açılışını gerçekleştirdi. Yağmurlu havaya rağmen açılışta eğlenen Çingeneler, keyifli dakikalar geçirdi.Ceyhan Kaymakamı Gürbüz Karakuş, açılışta yaptığı açılış konuşmasındada, Türkiye`de dil, din, renk ayrımı olmadan her vatandaşın eşit haklara sahip olduğunun altını çizerek, “Birlik ve beraberliğin bir teşekkülü olan dernekler, aynı zamanda bir dayanışma çatısıdır. Ceyhan`da yaşayan Roman vatandaşlarımız bu dernek aracılığıyla taleplerini daha rahat dile getirebilecekler” dedi.
Akdeniz Roman Dernekleri Genel Başkan Ali Dalyan, hayat koşulları nedeniyle çoğu geleneklerinin unutulduğunu vurgulayarak, “Bu gibi dernekler aracılığıyla biz Romanlar geçmişten günümüze uzanan tüm olumsuzluklara rağmen dimdik ayakta kaldık ve bundan sonra da ayakta kalacağız” şeklinde konuştu. 
Kaynak:İHA 09. 01.2009



Kırmasti'den Odun Toplamak 22/01/2009 
Bursa'nı Kemalpaşa İlçesi'ndeki Dere Mahallesi'nde bulunan Kırmasti deresinden dal toplayan Romanlar, akıntının en yoğun olduğu saatlerde dere kenarındalar.
Kış günlerinde insanları en fazla düşündüren yakacak sorunu... Özellikle yoksul insanlar bu durumdan oldukça müzdarip. Dere mahalleli Romanlar bu ihtiyacı bir nebze de olsa Kırmasti deresinden karşılıyor. Dere dal parçalarını sürükleyerek getirirken Romanlar dere kenarından bazen de dereye girerek bu dalları toplamaya çalışıyorlar. Geçtiğimiz günlerde Kemal Pire(60) adlı mahalle sakinin dere kenarında kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdiğini belirten Çingeneler, bunu zevk için değil zorunda oldukları için yaptıklarını söylediler. Akıntı ne kadar fazla ise dal gelme olasılığının da o kadar yüksek olduğunu söyleyen Romanlar, ancak akıntının fazla olduğu zamanlarda dal toplamanın zor olduğunu belirtirken bazen dalı toplamak için dereye girmek zorunda kaldıklarını söylediler.
Kaynak:cingeneyiz.org-habervitrini.com



Kırklareli'nde Düğün Var 23/01/2009 
Kırklareli Valiliği ve Kırklareli Roman Kültürünü Koruma Kalkındırma ve Dayanışma Derneği tarafından 23 Ocak' ta toplu nikah ve sünnet töreni düzenlenecek.
Dernek Başkanı Zafer Süpürgeci: “İnsanlarımıza yiyecek, giyecek, yakacak, soba, ilaç, asker çocuklarımıza nakit yardımı, sevk parası, mama yardımı, evi çökmüş olanlara kiremit, çimento, ağaç gibi yardımlar yapan Valimiz Hüseyin Avni Coş bütün zor zamanlarında toplum insanlarımızın yanında oldu. Hala da yanında olmaya devam ediyor. Valimiz ilimizde göreve başladığı günden bu yana Toplu Nikah, Toplu Sünnet Şöleni yapmaktadır. Nikah kıyılacaklara takım elbise, ayakkabı ve ayrıca beyaz eşya konusunda da yardımcı olmaktadır.” dedi.
Süpürgeci dernek ve valiliğin düzenleyeceği Toplu Nikah Toplu Sünnet Şöleninin 23 Ocak Cuma günü yapılacağını belirtti. Kırklareli Kapalı Spor Salonunda yapılacak ve 100 kişinin nikahlanacağı, 40 kişinin sünnet olacağı Toplu Nikah Toplu Sünnet Şöleni Kırklareli'nin tüm köy ve kasabalarını kapsayacak.
Kaynak: Yeniyurt 


Abdallar Derneği Zor Durumda 24/01/2009
Yozgat'ta Yerköy ilçesinde kurulan ve maddi imkansızlıklar ve destek bulamamalarından dolayı dernek faaliyetlerini durdurmak zorunda kalan Yerköy Abdallar Derneği kurucu başkanı Veli Metin yaşadıkları sorunlar hakkında açıklama yaptı.
Yerköy'de geçimlerini düğün ve törenlerde davul, zurna, keman, darbuka, cümbüş çalarak sağlayan Abdalların yaşadıkları problemleri değerlendiren Metin; yaptıkları mesleğin bir zamanlar oldukça popüler olduğunu, son yıllarda ise salon düğünlerinin çoğalmasıyla birlikte kendilerine olan talebin azaldığını belirtti. 
'İlçemizde kalan 16 aile olarak geleneği sürdürebilmek için dernek çatısı altında bir araya geldik. Ancak, umduğumuzu bulamadık. Etkinliklere dernek olarak davet edildik ama mali destek göremedik'' dedi. Mali destek olmayınca dernek faaliyetlerini sürdüremez duruma geldiklerinin altını çizen Metin, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Abdal geleneğini devam ettiren dernek üyelerine kadro verilerek kültürün devam ettirilmesi için çalışma başlattığını, ancak bu çalışmanın henüz sonuçlanmadığını belirtti. Metin, geçimlerini müzik yaparak temin eden bir-kaç kişinin de farklı mesleklere yönelmesiyle Yozgat'ta Abdal geleneğinin tamamen yok olacağından endişe duyduğunu da sözlerine ekledi. 
Kaynak: Sorgunpostasi


Küçük Eller Ekmek İçin Vuruyor 31/01/2009 
Adı Alpay, yaşı ise 8. Henüz ilköğretim ikinci sınıfa gidiyor. Boyundan kocaman darbukasıyla çalışıyor, çalışmak zorunda olduğunu söylüyor. Cafelerin girişinde bazen kapı boşluklarında, bazen de saçak altlarında çileyen yağmura aldırmadan darbuka çalıyor. Kendisine verilecek bahşişlerle okuyabilmek için, işsiz ailesine katkı sağlayabilmek için… 
Kırklareli'nde 8 yaşındaki bu çocuk görenleri hayrete düşürüyor. Boyunca darbukasıyla, ufacık elleriyle küçük omuzlarına dünyanın yükünü almış henüz bu yaştayken... Evine ekmek götürmesi için soğuk yağmur demeden çalışan Küçük Alpay, bazen kendinden geçerek çaldığı darbukayla evine ekmek götürmeye çalıştığını söyledi. Muhtemelen aynı hayatı yaşayan binlerce çocuktan bir tanesi... 
Kaynak: www.yesilyurthaber.com


Barakada Yangın 05/02/2009 
Yeni Mahalle ilçesinde yaşayan Romanların bulunduğu barakalarda yangın çıktı. Çıkan yangında, 4 kişi canını zor kurtardı. İtfaiye ekiplerinin müdahalesi ile yangın kontrol altına alındı. 

Sakarya'nın Yeni mahalle ilçesinde roman vatandaşların yaşadığı sokaktaki Ercan Öztunç'a ait barakada elektrik ısıtıcısından yangın çıktı. Alevler içinde kalan barakada yaşayan 4 kişi dışarı çıkmayı başarırken, yangın bitişikte bulunan Remzi Öztunç`a ait iki katlı eve de sıçradı. Sakarya Belediyesi itfaiye ekipleri alevlere kısa sürede müdahale ederken polis ekipleri de vatandaşları güvenlik amacıyla bölgeden uzaklaştırdı.Baraka küle dönerken, yandaki binada da maddi hasar meydana geldi. 
Kaynak: Zaman 


Roman Mahallesinde Kentsel Dönüşüm 07/02/2009 
Yalova Bağlarbaşı Mahallesi'nin üst kısımlarında Kentsel Dönüşüm Projesi Toki ve Yalova Belediyesi işbirliği ile gerçeklestirilecek.
Yalova Belediye Başkanı Babaros Binicioğlu yaptığı açıklamada, Yalova'da çarpık kentleşmenin önüne geçilebilmesi ve daha sağlıklı bir yapılaşmanın ortaya konabilmesi anlamında yıllardır Bağlarbaşı Mahallesi'nde kentsel dönüşüme gidilmesinin planlandığını belirtti. Binicioğlu, "Burada yıllardır hep ertelenmiş bir kentsel dönüşüm projesi var. Biz bu projenin bir an önce hayata geçirilmesini istiyoruz. Bunu TOKİ yapacak" dedi.
Yalova'da “Roman Mahallesi” olarak bilinen Bağlarbaşı Mahallesi sakinleri ise konu ilgili temkinliler. Mahalle sakinleri mağdur olmak istemediklerini belirtiyor ve yetkililerin dönüşüm projesini hazırlarken kendi ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmaları talebinde bulunuyorlar.
Kaynak: www.lpghaber.com


Dikili'de Dernek Açılışı 10/02/2009
Dikili'de Roman Derneği açılışı geçtiğimiz ay gerçekleşti. Açılışa siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda idari yönetici katıldı. Açılışta katılımcılar tememnilerini belirten konuşmalar yaptılar. Ayrıca etkinlik kapsamında sazlı sözlü eğlence vardı..
Dikili Kaymakamı, Belediye Başkanı ve Dikili Emniyet Müdürü'nün katıldığı açılışta, Dikili Roman Kültürü Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı Yakup Çardak açılış konuşması yaptı. Çardak konuşmasında “Roman Kültürü Sosyal Yardımlaşma Derneğimiz Türkiye’de ilk hareketi başlatan dernektir. Derneğimiz 2005 yılında kurulmuştur ve bu dernek Türkiye’de 60’ın üzerinde roman sivil toplum derneklerini gerçekleştirdik. Önümüzde ki ay, İzmir’de bir federasyonu gerçekleştireceğiz. Bir çatı altında toplanmaya çalışıyoruz” dedi. Ayrıca Çardak, açılışta bulunan yetkililerden Roman kültürüne sahip çıkılmasını istediklerini belirtti.
Kaynak: www.dikiligercekhaber.net


Romanlar Evlerine Kavuştu 12/02/2009 
Hendek Belediyesi tarafından Turanlar mahallesinde oturan Roman vatandaşlar için yaptırılan sosyal konutların anahtarları teslim edilmeye başlandı. 
Hendek Belediye Meclis Salonu'nda yapılan anahtar tesliminde hak sahiplerine anahtarlarını Belediye Başkanı Ali İnci verdi. Başkan İnci, kültürel yapıya uygun olarak yapılan konutların Roman vatandaşların hayat şartlarını ileri derecede iyileştireceğini söyledi.
Çeşitli gelir gruplarına yönelik farklı projelerle vatandaşları ev sahibi yaptıklarını belirten Başkan İnci, "Bu projemizi de Roman vatandaşlarımızın sosyal hayatlarını ve gelirlerini düşünerek yaptık. Onlardan gelen talep doğrultusunda tek katlı olarak inşa ettiğimiz konutlarımız bu vatandaşlarımızın kültürel yapılarına uygun olarak planlandı. Konutlarımızın vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum" dedi. Anahtarlarını alan vatandaşlar Başkan İnci'ye teşekkür ettiler.
Kaynak: www.hendek.bel.tr


Akhisar ROMDER 17/02/2009 
Akhisar'da bulunan Roman Kültürü Geliştirme ve Dyanışma Derneği (AK-ROMDER) Başkanı Erdoğan Şener dernek amacı, faaliyetleri ve Roman kültürü hakkında Akhisar Haber'e açıklamalarda bulundu.
Akhisar'da unutulmak üzere olan Roman Kültürü'nü yeniden canlandırdıklarını belirten Şener, AK-ROMDER'in bir çok alanda ilklere imza attığını söyledi. Belediye ve STK'lar ile birlikte bir platform oluşturduklarını da sözlerine ekledi. Buradan elde edilen gelirle Çingene çocuklarının eğitim almasını sağladıklarını belirtti. Ayıca kültürün yaşamasının ve yayılmasının da önemine değinen Şener, şunları söyledi; “Akhisar' da yaşayan Roman kardeşlerimin ne kadar zor ve ne kadar kötü şartlarda yaşadıklarını iyi bildiğim için onların yaşam standartlarını birazcık olsun üst seviyelere çıkartabilmek onları toparlayıcı iyiye ve doğruya yönlendirici birlik ve beraberliğe inandırıcı beşeri münasebetlerin geliştirilmesi ve hepsinden önemlisi gençlerin ve çocukların eğitimi konusunda bir şeylerin yapılması gereğidir. Çünkü en önemli eksiğimizin eğitim olduğunu çok iyi biliyoruz. İşsiz gençlerimizi vasıflı üretken bireyler haline getirmek için meslek edindirme kursları açmak onları kötü alışkanlıklardan korumak için sanatsal ve kültürel faaliyetlere yönelterek topluma faydalı bireyler olarak kazandırmalıyız.” 
“Evsiz olup da barakalarda çadırlarda sağlıksız koşullarda sefalet içinde yaşayan insanlarımız var. Bunlar için projeler üretip sağlıklı ve insanca yaşayabilecekleri konutların yapılabilmesini sağlamak, bu konuda ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak, örneğin bir evvelki Manisa valimizin önemle üzerinde durduğu Avrupa Birliğinin Hibe Projelerinden faydalanmak bunun içinde bazı kurumların desteğine ihtiyaç duymaktayız. Ayrıca yurt içinden yurt dışından paydaşlara ihtiyaçlarımız var bunların temini için yurt dışında bazı derneklerle görüşmelerimiz hala devam etmektedir.”
“2006 yılında Romanlarla ilgili bir belgesel çekiliyordu, tavsiye üzerine Akhisar' a gelip beni buldular ve bana çekim süresince misafir oldular. Ben bu belgeselin çekiminde elimden geldiğince bilgilerim ölçüsünde yardımcı olmaya çalıştım. Birkaç röportaj benimle yapıldı, belgesel tamamlandıktan sonra bunu izleyen bazı üniversite yetkilileri beni arayarak etkinliklerine konferans vermem için davet ettiler ve bunlardan birisine de katıldım. Bunlardan Akdeniz Üniversitesinde, 2007 Uluslar arası Akdeniz Gençlik Şenliği etkinliklerine davet edildim ve katıldım. Burada farklı ülkelerden Roman gruplar da davet edilmişti, onlarla tanıştım kendi ülkelerinde yaptıkları projeleri anlattılar. Benim çok ilgimi çekti, ülkemde benim yapmak istediğim de böyle büyük projelerdi ve bu insanlar tamamladıkları projeleri tanıtmak için beni de ülkelerine davet ettiler.”
“Kırakov' da tamamlanan projeleri yerinde görüp inceleme şansım oldu ve burada bu proje tanıtımına Avrupa Roman meclisinin bir çok delegesi katılmıştı. Onlarla tanışma fırsatım oldu, aramızda dostluklar oluştu ve beni Türkiye Romanlarını temsilen Fransa Strazburg' daki 23 Kasım 2008 Roman Meclisine davet ettiler. Orada Avrupa roman Derneklerinin çok büyük projeler yaptıklarını bizzat gördüm, bunlar toplum adına çok güzel, çok önemli projelerdi. Bunları bizler neden yapmayalım diyorum ve bazı kurumların ve yerel yönetimin desteğine ihtiyacımız var, kendilerinden ilgi bekliyoruz.”
“Burada bugüne kadar ki çalışmalarımızda bizlere yardımcı olan Belediye Başkanımız Salih Hızlı' ya ve Belediye Halkla İlişkiler Müdürümüz Nadir Güven' e, Ticaret Odası Başkanımız Mehmet Ali Erdayıoğlu ve yönetim kurulu üyelerine çok teşekkür ediyorum” dedi.
Kaynak: Akhisar Haber

Belediye Başkanı Roman Mahallesi'nde 20/02/2009 
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve Teknik Ekibi, Fevzipaşa Mahallesi Muhtarı Ramazan Işıldak ile birlikte Fevzipaşa Mahallesinde teknik incelemelerde bulundu. 
Fevzipaşa Mahallesi’nin Sarıçay kısmı (maşatlık) girişinden başlayan teknik inceleme, Testicioğlu Sokak, Kuyu 1 Sokak, Kuyu 2 Sokak, Zafer Meydanı’nda yapılan incelemelerle devam etti. 
Ülgür Gökhan teknik inceleme gezisinde; “ Fevzipaşa Mahallesi’nin Sarıçay kısmında kalan bölgesi ile Barbaros Mahallesi’nin Devlet Su İşleri tarafında kalan bölgesi arasında uygulanacak bir köprü projesi üzerinde çalışıyoruz. Fevzipaşa Mahallesi’nde kentsel dönüşüm projelerimiz olacak. Palamut depoları olarak bilinen eski metruk yapılardan bir tanesini istimlak ederek Çanakkale Belediyesi olarak aldık. Buraya herkesin kullanabileceği bir sosyal hizmet evi yapacağız. Fevzipaşa Mahallesi insanları bizimle birlikte kentsel dönüşümü yaşayacaklar” dedi. Gökhan,”Aynı zamanda daha önceki incelemelerimizde tespit ettiğimiz eksiklikler giderildi. Mahalle’nin içinde kalan birkaç sokağa da parke taş döşeyeceğiz” dedi. 
Kaynak: www.burasicanakkale.com


Boya Sandığı Hediye Edildi 24/02/2009 
Bursa'nın Yıldırım ilçesinde yaşayan Çingeneler'e, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ve Yıldırım Belediyesi tarafından boya sandığı hediye edildi.
Yıldırım Belediyesi ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın birlikte yürüttüğü istihdam amaçlı projede, daha önceden tespit edilen 15 Roman vatandaşa boya sandığı hediye edildi. Durumdan memnun olduklarını söyleyen Romanlar tek isteklerinin unutulmamak olduğunu belirttiler.
Ayrıca Yıldırım Belediyesi tarafından açıklanan habere göre aynı proje dahilinde Çingeneler'e fayton hediye edileceği belirtildi. Fayton dağıtımlarına da önümüzdeki günlerde başlanacağı söylendi.
Bizler de Cingeneyiz.org ailesi olarak istihdam yaratmak ve Çingenelerin geleneksel mesleklerini yaşatmak amacıyla geliştirilen bu projeden dolayı tüm yetkilileri kutluyor, benzeri çalışmaların devamını diliyoruz.
Kaynak: www.yenibursa.com 

Bornova'da Kütüphane 28/02/2009 
İzmir'in Bornova ilçesinde bulunan Roman Mahallesi'nde sazlı sözlü kütüphane açıldı. Açılışa katılan Çingeneler tarafından, “bu da bize özgü kütüphane açılışı” yorumu yapıldı.
Bornova Çağdaş Romanlar Derneği tarafından Tarlabaşı Mahallesi'nde halk kütüphanesi açıldı. Açılışa Bornova Kaymakamı Mustafa Dündar, Konak eski Belediye Başkanı Ahmet Sarışın, Bornova Çağdaş Romanlar Derneği Başkanı Sebahattin Öztütüncü ile çok sayıda Roman vatandaş katıldı. Kütüphane açılışına gelen Roman vatandaşlar, müzik eşliğinde göbek atarak eğlendi. Daha sonra açılışı gerçekleştirlen kütüphane Roman vatandaşların hizmetine sunuldu. 
Kaynak: İzmir İHA 


Tuvaletler Yapılıyor 03/03/2009
Kırklareli Valisi Hüseyin Avni Coş, daha önceden tespit ettiği Roman Mahalleleri'nde sağlık, banyo ve tuvalet yardımı için çalışmalara başladı.
Vali Coş, Roman Mahallesi'ne daha önceki ziyareti sırasında bir Roman kızı kendisine evlerinde tuvalet olmadığı şikayetini iletmişti. Bu değerlendirme üzerine Vali'nin direktifiyle Roman mahallerinde gerçekleştirilecek çalışmalar için hazırlıklara başlanmıştı.
Kırklareli Valiliği Sosyal yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanlığınca Kırklareli Merkezde ki Yayla, Akalar ve Kocahıdır gibi mahallelerde yaşayan banyo ve tuvaleti olmayan 215 aileye tuvalet-banyo yapımına başlandı. Mahalle sakinleri Valiliğin desteğiyle yürütülen altyapı çalışmalarından dolayı memnuniyetlerini dile getiriyorlar.
Kaynak: www.yesilyurthaber.com


Mart Ayında Şenlik Var 05/03/2009
Bandırma Müzisyenler Derneği Başkanı Hasan Demirezen, Mart ayının ilk haftasında roman şenlikleri düzenleyeceklerini açıkladı.
Şenliklerin düzenlenmesindeki amaçlarının yerel seçimler öncesinde gergin olan ortamdan insanları kurtararak ilçede birlik ve kardeşlik içerisinde seçimlerin yapılmasını tesis etmek olduğunu dile getiren Bandırma Müzisyenler Derneği Başkanı Hasan Demirezen, şenlikler sayesinde adayların ve Bandırma’nın seçimlere omuz omuza kardeşlik duyguları içerisinde gireceğini söyledi. 
Roman şenliklerine yerel yönetiminde destek verdiğini açıklayan Demirezen, şenliklerde ülkenin değişik yerlerinde ses ve sinema sanatçılığı yapan roman sanatçılar ile dernek bünyesindeki mahalli sanatçıların halk konserleri vereceğini sözlerine ekledi.
Kaynak : ilkhaber


Bursa'da Düğün Vardı 09/03/2009 
Osmangazi Belediyesi, Bursa Romanlar Derneği ve Olay Medya Center iş birliğiyle Romanlar için düzenlenen toplu nikahlardan biri “Halk Meydanı”nda geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirildi.
Hasan İray ve Remziye Daldır`ı mutluluğa taşıyan programda genç çiftin nikahını Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe kıyarken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Bursa Milletvekilleri Ali Kul ile Ali Koyuncu, Bursa Valisi Şahabettin Harput, İl Emniyet Müdürü Tahsin Demir şahitlik etti. Romanlara özel danslar ve müziklerle renklenen program renkli görüntülere ev sahipliği yaptı. Vali Şahabettin Harput ise toplu nikahta dünya evine giren çiftlere birer Cumhuriyet altını hediye etti.
Kaynak :Olay


Roman Kadınlara Tarih Belgeseli 14/03/2009  
Mersin Roman Derneği, 25 dakikalik Roman Tarihi belgeselini izlettirdiği Roman kadınlarından tam notaldı. Kadınlar gözyaşlarını tutamadılar.
2007 yılında Mersin Kültür Merkezi'nde tüm Çingeneler'e izletilen belgesel o günlerde Romanlar arasında büyük etki yaratmıştı. 1000 yıllık Roman tarihini ana hatlarıyla ortaya koyan belgesel, geçtiğimiz günlerde Mersin Roman Derneği ve Kent Radyo işbirliği ile Mersinli Roman kadınlarına izletildi. 
Kimlik problemini, İkinci Dünya Savaşı'nda Çingeneler'in durumunu ve yaşadıkları yerleri anlatan belgeseli Mirza Turgut hazırlamıştı. Kadınlar, kendileri gibi yaşayan insanların diğer ülkelerde de aynı hayat tarzını sürdürdüklerini görünce şaşkınlıklarını gizleyemediler. İkinci Dünya Savaşı'nda Çingeneler'in yaşadıklarına bir nebzede olsa tanıklık yapan Roman kadınlar gözyaşlarını tutamadılar.
Belgeselden sonra açıklama yapan Roman Dayanışma Dernek Başkanı Cemal Moğulte şunları söyledi.; “Kent Radyo ve Mirza Turgut’a minnettarız. Bizim tarihimizi ve kültürümüzü araştırdılar. Belgeseli izleyince şok olduk. Bizim atalarımız çok çile çekmiş, çok acı çekmiş.Biz bu ülkenin vatandaşıyız. Biz bu vatanı seviyoruz. Ama insan gibi yaşamak istiyoruz. Kadınlarımızı, gençlerimizi bilinçlendirip, yönetimlerde söz hakkı istiyoruz.. bunun için Kent radyo’nun hazırlayıp, bize armağan ettiği belgesel çok önemli. Tekrar Mirza Turgut ve Kent Radyo’ya teşekkür ederim” dedi
Kaynak: www.ufukturu.net


Bohçacılara Mikro Kredi 18/03/2009
Sakarya`da bohçacılık yapan 100`ü aşkın Roman kadın, Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı'ndan aldığı mikro kredi sayesinde işlerini sürdürüyor. 
Verdikleri mikro kredi miktarının 2 bin 500 TL`ye kadar çıkabildiğini ve yüzde 3 faizli olduğunu belirten dernek yöneticisi Gümüş, şöyle konuştu: 
``İlk etapta bu para az gibi görünebilir, ancak kadınlar küçük sermayelerle, az borçlanarak yapacakları ya da yapmayı düşündükleri işi geliştirebiliyor veya kurabiliyorlar. Yıllardır birçok kadınımız kredi kullandı. Son birkaç yıldır Roman kadınlarımızdan da büyük bir ilgi var. Roman kadınlar genelde bohçacılık yapıyorlar, ya da eşiyle birlikte hurda satıyorlar.`` 
Kadınlara kredi vermek dışında, bazı konularda eğitimlerde verdiklerini anlatan Gümüş, ``Kadınlarımızı eğitmeye de çalışıyoruz. Birçok kadınımız iş yerinde yapılan satışların notlarını tutmuyordu, onları bu konuda da eğittik. ... Parayı nasıl kullanacakları konusunda da destek veriyoruz`` dedi. 
Yıllardır bohçacılık yaparak evin bütçesine katkı sağladığını belirten Hanife Girgin(35) ise, mikro kredi uygulamasından komşusunun sayesinde haberdar olduğunu söyledi. 
Ufak sermayelerle iş yaptıklarını ifade eden Girgin, şöyle konuştu: 
``Başvuru yaparken, aslında çıkmaz diye düşünmüştüm, ama sağ olsunlar bizle çok ilgilendiler. Aldığım krediyle bohçacılık yaptığım için malzeme aldım. İnsan çalışmak istedikten sonra Allah kolaylığını veriyor. Çalıştıktan sonra kredi borcunu kapatıp kar edebiliyoruz. Belirli taksitlerle kredi borcumu geri ödüyorum. Bazen gününden önce gidip bankaya ödüyorum. 5 çocuğum var. Eşimde çalışıyor, ama bir bayan olarak kendi paramı da kazanmam gerektiğine inanıyorum. Satış yaptığımız evlerde, kredi çekerek işimizi sürdürdüğümüzü de anlatıyoruz.`` 
Kaynak: Star



Çiçekçilerden Düğün Gibi Eğlence 24/03/2009 
Kuştepe Çiçekçiler Derneği Kurtuluş Derviş Eroğlu Kültür Merkezi'nde yemekli bir eğlence düzenledi. Kuştepe mahallesi muhtar adaylarının da konuşmalarıyla kendilerini tanıttıkları gecede yapılan gösteriler ve müzik dinletisiyle Çiçekçi Romanlar doyasıya eğlendiler.
Yaklaşık 750 kişinin katıldığı yemekte dernek yöneticileri , mahalle muhtarı ve belediye yetkilileri de salonda yerlerini aldılar. Kuştepe'de yaşayan Çiçekçi Romanların yanısıra diğer mahalle sakinlerinin de ilgi gösterdiği gecede katılımcıların coşkusu gözlerden kaçmadı. 
Dernek yetkilileri gecenin finansmanında önemli bir katkı sağladığını belirttikleri Şişli Belediyesi'ne teşekkür ettiklerini belirttiler. Seçmenlerinin önemli bir bölümünün toplandığı bu gecede söz alıp kendilerini tanıtmak isteyen muhtar adaylarının konuşmaları da mahalle sakinleri tarafından dikkatle izlendi. 
Geceye damgasını vuransa büyük çoğunluğu mahalle sakinlerinden oluşan müzik grubunun birbirinden güzel ezgileri oldu. 
Kaynak: Cingeneyiz.org


Sarayspor'un Dönüşü Muhteşem Olacak 27/03/2009
Edirne'de 250 Roman genç, İl Emniyet Müdürlüğü'nün sağladığı destek ile lisanslı futbolcu oldu. İl Emniyet Müdürlüğü Çingenelerin toplumla sağlıklı bir biçimde entegrasyonunu sağlamak için bir dizi proje hazırladı. Gençlerin kötü alışkanlıklardan korunması ve geleceğe en iyi şekilde hazırlanmaları için başlatılan bu çalışma büyük ilgi gördü. 
Yaklaşık 250 sporcu Edirne U-13, U-14, A Gençler, B Gençler, Yıldızlar ve 1. Amatör Ligler'inde mücadele ediyorlar. Çingene gençlerin teknik direktörlüğünü öğretmen Bekir Elmalı yapıyor. Sporcu gençler için, 1960`lı yıllarda romanlar tarafından kurulan ancak maddi imkânsızlıklar nedeniyle kapatılan Sarayspor Kulübü yeniden faaliyete geçirildi. Kulüp için tam donanımlı bir tesis inşa edilmeye başlandı. İnşaatın tamamlanması ile birlikte gençler daha iyi şartlarda spor yapma imkânına kavuşmuş olacak. 
Kaynak: Cihan Haber Ajansı 



İzmir'de Diploma Töreni 29/03/2009 
İzmir'in Çankaya ilçesindeki Roman Kültürü Sosyal Yardımlaşma Derneği'nin bir projesi olan Okuma- Yazma Kursu ilk mezunlarını verdi.
Avrupa Birliği projesi çerçevesinde 13 Ekim 2008'de 19 kişi ile başlayan kurs, beşi kadın olmak üzere toplam onsekiz mezun verdi. Mezunlar için bir diploma töreni düzenlendi. Törene projeye destek veren Ege Üniversiteki Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nurselen Toygar ile birçok yetkili katıldı. Törende konuşma yapan Dernek Başkanı Yakup Çardak, projeye katkı yapan herkese teşekkür etti. Tören düzenlenen eğlence sonrasında sona erdi.
Kaynak: Cihan Haber Ajansı 



Bambucu Çingeneler 31/03/2009 
Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, ilçede yaşayan Roman vatandaşlara yönelik “Bambu Örme” projesi başlatarak, bu bölgede yaşayan Romanları iş sahibi yapacaklarını söyledi 
Başkan Sözlü, yaptığı açıklamada, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile işbirliği halinde düzenleyecekleri kursların ardından hayata geçirecekleri proje ile Ceyhan’daki Roman vatandaşlara yeni bir iş olanağı sunacaklarını belirtti. Roman vatandaşların en büyük sorununun işsizlik olduğunu kaydeden Sözlü, “Roman vatandaşlarımızın sınırlı maddi imkanları eğitimsizliğe, eğitimsizlikte diğer sorunlara neden olmaktadır. Bu kısır döngü yıllardan beri bu toplumun kanayan yarası olmuştur. Biz bu projeyle baba meslekleri olan sepet örme işini daha ileri ve teknik bir safhaya taşıyarak kendilerini de iş sahibi yapmayı hedefliyoruz” dedi. 
Türkiye’de İstanbul, Bursa, Edirne, Mersin ve Ceyhan’da Romanların değişik dernek isimleri altında örgütlenmeye başladıkların belirten Sözlü, “Ceyhan’da geçtiğimiz aylarda faaliyete geçen Romanlar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Roman vatandaşlarımızın sorunlarına çözüm bulma amacıyla çalışmalarını sürdürmektedir. Romanların kendilerine geliştirmeye yönelik istekleri şaşırtıcı düzeydedir. Biz de bu yükselişe yardımcı olacağız.” dedi.
Sözlü sözlerine şöyle devam etti: “Çukurova bölgesinde yazlık site ve turizm tesisi sayısındaki ciddi artış beraberinde yaz mevsiminde kullanmaya uygun mobilya talebini de doğurmuştur. Bitkisel hammaddeler kullanılarak yapılan hafif, dayanaklı ve dekoratif bambu masa, sandalye, koltuk ve şezlong gibi ürünler oldukça ilgi görmektedir. Bu projemizle Roman vatandaşlarımızın ürettikleri bambu ürünlerini sektörde pazarlamalarını da yardımcı olacağız. Ayrıca Adana’da ve çevresinde “bambu” ürünleri satan birçok mağaza bulunmaktadır. Bambu üretimi yapan yalnız bir tane üretici vardır. Bu üretici kalifiye eleman bulursa üretim kapasitesini arttırmayı düşünmektedir. Bizde meslek kursları verdirip söz konusu firmalara kalifiye eleman da yetiştirmiş olacağız” 
Kaynak: Secimler.com


Didim Roman Dans Ekibiyle Işıldayacak 02/04/2009 
Didim Rumelili Romanlar Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Metin Çakır, halk oyunları ekibi kurmaya çalıştıklarını ve tamamlamak üzere olduklarını belirtti.
Kültürel değerlere önem verdiklerini söyleyen Çakır, bu değerleri göstermenin Romanlar için en iyi yolunun dans gösterisi olduğunu savunan dernek başkanı, her şeyi tamamladıklarını yazın bir çok yerde gösteri yapacaklarını açıkladıklarını belirtti.

Aydın"ın Didim ilçesinde geçtiğimiz yıl Roman vatandaşların kültürünü tanıtmak ve birlik oluşturmak için kurulan Rumelili Romanlar Kültür ve Dayanışma Derneği halk oyunları ekibini kurdu. 
50 kişilik ekip ile 2 grup halinde çalışmalar yürüteceklerini belirten Dernek Başkanı Metin Çakır “Bu yaz kendi kültürümüzü yerli yabancı bütün vatandaşlara tanıtmayı amaçlıyoruz. 19 Mayıs hariç bütün etkinliklere katılacağız. 11 – 13 ve 13 – 16 yaş olmak üzere iki grup halinde folklar çalışmaları yapacağız. Barış şenliklerinde de yer almak istiyoruz" dedi. 
Uygulamadan memnun olan Roman gençleri ise, “Didim nasıl oynandığını görecek. İddialıyız, belki bizde yarışmalara katılabiliriz” dediler. 
Kaynak: www.haberfx.com 



Mis Sabunculuğu Kursu 07/04/2009 
Edirne'ye özgü 200 yıllık Mis Sabunculuğu Çingene kadınlarla tekrar hayat bulacak.
İş-Kur İl Müdürlüğü, Halk Eğitim Merkezi ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü'nce Çingene kadınlara yönelik mis sabunculuğu kursu açıldı. Bu kursa katılan kadınlara günlük ücret ödeneceğini belirten İş-Kur İl Müdürü Hasan Aksoy, bu kursu işsiz ve mesleksiz olan Çingene kadınlarına yönelik açtıklarını söyledi. 
Kursu başarıyla bitirenlere sertifika verilecek. Her grupta toplam 75 kişinin katıldığı 240 süreli kurs Kırklareli Toplum Merkezinde veriliyor. Bu tür projelerin diğer belediyeler için de örnek olmasını diliyoruz.
Kaynak: 22 Haber 


Toplu Nikah Töreni 16/04/2009 
Konak Belediyesi ve Balçova Rotary Kulübü’nün ortaklaşa düzenledikleri toplu nikahla, Yenişehir semtinde yaşayan 33 imam nikahlı çift, evlilik cüzdanlarına kavuştu. 
Fuar Evlendirme Dairesi’nde Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ’ın kıydığı nikahta, eski Kültür Bakanlarından Suat Çağlayan, Balçova Rotary Kulübü Başkanı Fersan İşbitiren ve meclis üyeleri Muslu Yılmaz ile Murat Haluk Öncel, çiftlerin şahitliğini yaptılar. 
Törende ilk olarak olarak Serkan Açıkça ve Nihal Türkölmez’in nikahları kıyıldı. Konak sınırlarında birçok nikahsız çifti evlendirdiklerini vurgulayan Başkan Tunçağ, evlenen çiftlere bir ömür boyu mutluluklar diledi. 
Kaynak: ANKA 

Romanlar Kendi Atlarıyla Yarıştılar 20/04/2009 
Edirne`de yaşayan Roman gençler, Emniyet Teşkilatı`nın 164. kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlenen at yarışında, günlük yaşamlarında kullandıkları atları ile yarıştı. 
Yaklaşık dört yıldan bu yana yapılan at yarışında Romanlar kıyasıya mücadele veriyor. Yarış sonucunda derece alan sporcular birer tam, yarım ve çeyrek altınla ödüllendiriliyor. Ayrıca yarışmaya katılan tüm at sahiplerine hayvanlarının bir aylık yem ihtiyacı veriliyor. 
Bu yılki etkinlikler Edirne Kapalı Cezaevi önünde bulunan geniş bir alanda yapıldı. Yarış alanı daha önce emniyet güçlerinin katkılarıyla atların koşmasına uygun hale getirildi. Birbirinden iddialı yarışmacılar 12 atla beraber başlangıç çizgisine geldi. Yapılan koşunun ardından Monşer Dinare`nin biniciliğini yaptığı Yıldız isimli at birinci, Fikret Derebey`in Turbo isimli atı ikinci ve Yalçın Derebey`in Cesur isimli atı üçüncü oldu. Derece alanlara ödüllerini Edirne Valisi Mustafa Büyük, Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Ethem Dikmen, Emniyet Müdürü Hanefi Avcı verdi. 
Kaynak: CHA


Yalova'da Dernek Açılışı 22/04/2009 
Yalova'da kurulan ‘Romanları Sevme, Sosyal Etkinlikler, Yaşatma, Kalkındırma Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği’ törenle açıldı. 
Birçok siyasi liderin katıldığı açılışa, çeşitli partilerin büyükşehir belediye başkan adayları ve vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Yalovalıların büyük ilgi gösterdiği açılış töreninde yapılan konuşmaların ardından, Romanlar karşılıklı göbek attı. Milletvekili İnce de, Roman Havası eşliğinde oynadı. İzleyenler dans edenleri uzun süre ayakta alkışladılar. Dernek yetkilileri bölgede yaşayan Romanların durumunu düzeltmek için önemli katkılar sunmayı planladıklarını belirttiler. 
Kaynak: DHA 


Çingeneler Yapmıştır" Önyargıya Suçüstü 25/04/2009 
Bursa’da yaşayan E.G. 6 yaşındaki kızının parkta oynarken kaybolmasından civardaki Romanları sorumlu tuttu. Anne sokak sokak koşturup çocuğunu ararken, emniyet güçleri küçük kızı 1 saat sonra komşunun evinde buldu.
Bursa’nın Değirmenlikazık Mahallesi’yaşayan 4 çocuk annesi E.G., çocuğu A.G’ parka oyun oynaması için gönderdi. E.G.'nin iddiasına göre, çevrede bulunan bazı kişiler E.G.'ye, Dumlupınar Parkı’oynayan küçük kızın Roman bir kadın tarafından kaçırıldığı söylediler.. E.G, bu iddiayla 155 Polis İmdat hattından emniyet güçlerine başvurdu. Ancak olay yerine gelen emniyet güçleri olayı kanıtlayacak bir görgü tanığı bulamadılar.
Buna karşılık kızının Romanlar tarafından kaçırıldığı yönündeki ısrarını sürdüren E.G, Romanlar’ın yaşadığı mahalleye giderek çocuğunu aramaya koyuldu. Telaşlı bir şekilde koşturup Roman kadınlara çocuğunu soran E.G’ysevindirici haber 1 saat sonra geldi. 
Çocuk Şube Müdürlüğü ekipleri, küçük kızı ailenin bir alt sokaktaki komşularının evinde buldular. Komşularına yemek yemeye giden A.G. Ertuğrulgazi Polis Merkezi’getirilirken, polis ekipleri küçük kız ve gittiği komşunun ifadesine başvurdu. Yaşanan bu olay, toplum içinde Romanlarla ilgili bazı ön yargıların devam ettiğini gözler önüne serdi. Önyargı Suçüstü yakalandı.
Kaynak: www.yenibursa.com


Roman Çocuklar Sünnet Oldu 28/04/2009
Edirne Müftülüğü ekonomik durumu çocuklarını sünnet ettirmek için uygun olmayan Roman ailelere yardım da bulundu.
İl Sağlık Müdürü ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile işbirliği içerisinde 23 Roman çocuk sünnet ettirildi. Sünnet edilen çocuklar için Edirne`nin tarihi camilerinden biri olan Muradiye`de mevlit okundu. Sünnet olan çocukların yakınlarının da katıldığı programda yaklaşık bin 500 kişiye pilav dağıtıldı.
Bayram havasında gerçekleşen etkinliğe Edirne Müftüsü Ömer Taşçıoğlu katıldı. Taşçıoğlu, yaptığı açıklamada, “Sünnet için önceden hazırlıklarını tamamlayarak 23 çocuğu sünnet ettirdik. Edirne`de ihtiyaç sahibi olup çocuklarını sünnet ettirmek isteyen ailelere yardımcı olduk. Hayırsever vatandaşlarımızın katkısı ile 2 bin civarında kişi için etli pilav hazırladık. Biz de din görevlileri olarak mevlit okuyoruz. Bu çocuklara dua edeceğiz. Programımız bir bayram havasında geçti.” diye konuştu.
Kaynak: CHA 


Umut Dolu İstihdam Projesi 01/05/2009
Hendek Kaymakamlığı Romanların iş edinmesi ve sosyalleşmesi için proje hazırladı. Projeye göre, Romanlar önce kurs verilerek meslek sahibi yapılacak daha sonra işe yerleştirilecek. İşe yerleştirilen Romanların sigorta primini ve asgari ücretin yarısı kadar maaşı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı karşılayacak. 50 Roman projeden yararlanmak için başvuruda bulundu.
Sakarya'nın Hendek İlçe Kaymakamlığı, Romanlara yönelik 'İstihdam Alanı Açacak Kursları Düzenleme, Sosyalleştirme ve İş Edindirme Projesi'ni uygulamaya başlandı. Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Vakfı, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ve Anadolu Kalkınma Vakfı Mesleki Eğitim Merkezi'nin birlikte yürüttüğü projenin tanıtımı Mimoza Restaurantta yapıldı. 
Konuyla ilgili yapılan bilgilendirme toplantısına; ilçe Kaymakamı Harun Kaya, Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Sevban Yıldırım, Anadolu Kalkınma Vakfı Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Sedat Abuç, Küçük Sanayi esnafı ve iş adamları katıldı. Projede, kursları bitirerek işe alınacak olan Roman vatandaşların asgari ücretlerinin yüzde 50'si ve sigorta primlerinin tamamı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından karşılanacak. Proje heyetinin yaptığı incelemelerde başvuran 50 kişiden 8'inin ilköğretim mezunu, diğerlerinin okur yazarlığı olmadığı tespit edildi. 16 ile 40 yaş arası başvurular kabul edilen projede okur yazarlığı olmayanlar için de okur yazarlık kursu açıldı. Ayrıca, ilköğretim mezunu olanların Anadolu Kalkınma Mesleki Eğitim Merkezi'nde eğitim görerek kalfalık belgesi almaları sağlanacak. Okur yazarlığı olmayan vatandaşlar ise Halk Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen meslek kurslarına katılarak okur-yazar sertifikası verilecek. 
Kaymakam Harun Kaya, açıklamasında, Roman vatandaşlarla ilgili bazı önyargıların olduğunu belirterek, "Araştırmalarımızın sonucunda aralarında birkaç kişinin ilköğretim mezunu olduğu, birazının okur yazar olduğu ve bir çoğunun da okur yazar olmadığı görüldü. Bunun tek sebebi parasızlık. Böyle bir yapıyı ve pozisyonu ne benim ülkem ne de benim insanım hak ediyor." dedi. Kaya, torna, oto tamirciliği, kaporta, boya, motor, makine gibi alanlarda sürecek 8 haftalık kurs sonucu başarılı olanların işe yerleştirileceğini belirtti. Kaya, "İşe yerleştirilen Roman vatandaşların asgari ücretin yarısını ve sigorta piriminin tamamını biz karşılayacağız." ifadesini kullandı.
Proje Başkanı Sevban Yıldırım, projeyi oluştururken uygulanmasıyla ilgili riskler sebebiyle çok yönlü bir çalışma yaptıklarını kaydetti. Yıldırım, şu bilgileri verdi: "Proje sürecinde alan taramaları, ev ziyaretleri, Kaymakamımız Harun Kaya'nın katılımıyla kahve toplantıları, kursiyer listelerinin oluşturulması çalışmalarıyla iki bölümden oluşan projenin ilk aşamasını uygulamaya koyduk. Bu ilk aşamada kursiyerlerin sosyalleşmeleri ve ikinci aşamaya hazır hale gelmeleri amacıyla alanlarında uzman kurs öğreticileri tarafından görgü kuralları, aile eğitimi, aile içi iletişim, sağlık bilgisi dersleri verilmiştir."dedi. 
Kaynak: www.haberler.com



Edirne'de Romanlar Baharın Gelişini Kutladı 07/05/2009  
Edirne’de geleneksel hale gelen “Kakava” şenlikleri başladı. Kakava bayramı her yıl mayıs ayının ilk haftasında Edirne'li Romanlar tarafından kutlanıyor. Dilek ateşinin yakılmasıyla başlayan şenliklere her yıl olduğu gibi bu yıl da yüzlerce insan katıldı. 
Tam bir bayram havasında geçen Kakava şenliklerinde en güzel elbiselerini giyen roman kızlar ateş etrafında dans ederek şarkılar söylüyor. Daha sonra Belediye tarafından ikram edilen etli pilav yenildikten sonra Romanlar evlerine hareket ediyorlar. Evlerine giden Romanlar gece eğlencesi için hazırlıklara başlıyor. Güneşin batması ile birlikte gece eğlencesi başlıyor. 
Romanların yoğun olarak yaşadığı Menzilahir, Umurbey, Çavuşbey, Gazimihal mahallelerinde Romanlar evlerinin önünde ateş yakarak sabaha kadar eğleniyor. Gece boyunca devam eden eğlencenin ardından romanlar Tunca nehrinin kenarına akın ediyor. Nehir suyunda temizlenen Romanlar daha sonra etrafta bulunan ağaçların dallarını keserek evlerine dönüyor. 
Bu yıl ki Kakava Şenlikleri, Edirne Valisi Mustafa Büyük, Belediye Başkanı Hamdi Sedefçive Garnizon Komutanı Tuğgeneral Paşa Özen`in dilek ateşini yakması ile başladı. Edirne Valisi Mustafa Büyük, Kakava şenliklerinin Türkiye`nin renkli kültürünü yansıttığını ifade ederek, bunu her geçen yıl daha da geliştirmek istediklerini söyledi. 
Hıdrellezin anlamının kendileri için büyük olduğunu belirten Ferit Örs, “Bugün bizim bayramımız. Bundan başka bir bayramımız yok. Bu sürede yer, içer, eğleniriz. Yüzyıllardan beri kutlanıyor. Atalarımızdan gelen bir gelenek. Dışarıdan katılanlar da var. Türkiye`nin değişik illerinden gelen roman katılıyor.” diye konuştu. 
Kakava şenliklerinin Çingeneler tarafından önemsenen bir etkinlik olduğunu ifade eden Sevile Boyran ise, “Bugünlerde eğleniyoruz. Bu dönem bizim yaza çıkışımızın bir işaretidir. İki gün sürüyor. Sabah erkenden kalkıp nehir kenarına geleceğiz. Daha sonra tekrar eve giderek yiyeceklerimizi alacağız.” dedi. 
Kaynak: CHA 


Edremit'te Kolbastılı Hıdrellez 07/05/2009
Edremitliler Hıdırellez`i çeşitli etkinliklerle kutladı. 
Balıkesir`in Edremit ilçesinde de vatandaşlar, akşam saatlerinde su kenarlarına akın etti. Bazı vatandaşlar, akşamın geç saatlerinde cadde ve sokaklarda ateş yakarak ateşin üzerinden atladı. Ateşin etrafında müzik eşliğinde roman havaları ve kolbastı oynayan gençler ise özellikle ilgi çekici bir görüntü oluşturdular.
Kaymakamlık ve Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından organize edilen Hıdırellez şenlikleri, Zeytinli Çayı`nda düzenlenen eğlencelerle devam etti. 
Kaynak: CHA 


Anadolu'da Hıdrelllez 07/05/2009 
GELİBOLU
Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde Hıdrellez kutlamaları kapsamında gece sahile inen onlarca kişi, gün doğumunda, sahip olmak istedikleri şeyleri simgeleyen şekiller çizip, niyet tuttular.
Gelibolu'da gece sokak aralarında ateş yakıp, üstünden atlayan vatandaşlar, gün doğarken Hamzakoy ve Feneraltı mevkilerinde sahile indi.
Deniz kıyısında toplanan vatandaşlar, burada dua ettiler. Daha sonra kumsala, sahip olmak istedikleri ev ve arabaları simgeleyen şekiller çizdiler. Bazı vatandaşlar, dileklerinin kabul olması için bereket getirdiğine inanılan deniz suyu ile topladıkları 41 taşı evlerine götürdü.
YOZGAT
Yozgat'ta, Belediye Kentpark'ta kutlanan etkinliklerde kaşıkta yumurta taşıma, çuvalla koşma yarışı, sandalye kapmaca, halat çekme yarışmaları yapıldı. 
Trabzon'dan gelen bir grup öğrenci, oynadıkları kolbastı oyunu ile etkinliklere renk kattı. Etkinliklere katılanlar birlikte halay çekip, türküler söyledi.
AYDIN
Aydın'da Hıdrellez kutlamaları için Tralleis Antik Kenti içerisinde bulunan kazı evinin önünde tören yapıldı.
Törende, halk oyunları gösterileri sergilenirken, törene katılan öğrencilere kaynamış yumurta ve pilav ikram edildi.
KIRKLARELİ
Kırklareli'nin Babaeski ilçesine bağlı Mutlu Köyündeki Bolca Nine Türbesi, bu yıl da Hıdrellez şenliklerinin ilk haftasında ziyaretçi akınına uğradı.
Türbenin girişinde Bolca Nine ile ilgili iki rivayetin yazdığı bir tabela bulunuyor.
Bu tabela üzerinde yer alan ilk rivayete göre, 15. yüzyıl içinde Fatih Sultan Mehmet Edirne'ye giderken askerleriyle birlikte burada konaklar. Bu konaklama esnasında yaşlı bir kadın bir kazanda pişirdiği yemekle askerleri doyurur. Bir kazan yemeğin kendilerini doyurması karşısında hayrete düşen askerler, olayı Fatih Sultan Mehmet'e anlatır. Bunun üzerine sultan, yaşlı kadının elini öper ve “Senin adın Bolca Nine olsun” der. O zamandan beri bu kişinin adı Bolca Nine olarak kalmıştır.
İkinci rivayete göre ise, bu yaşlı kadın padişaha “Atlarınızın kazıkları mola yerinde kalsın” der. Bu isteği kabul edilir. Sabah olup kalkıldığında kazıkların yeşerdiği fark edilince Bolca Nine'nin ermiş olduğuna hükmedilir.
İZMİR
Hıdrellez, İzmir`in birçok semtindeki cadde ve sokaklarda, hatta parklarda coşkuyla kutlandı. İzmirliler, önceden hazırlanmış eski, kullanılmayan eşyaları, tahta parçaları, ve eski lastik tutuşturdukları yaktıkları ateşinin üzerinden atlayarak ve bu sırada içlerinden bir dilek tutarak geç saatlere kadar eğlendi. 
SAMSUN
Samsun`un Atakum İlçesi`nde belediye tarafından düzenlenen Hıdrellez etkinlikleri bu yıl da hem coşkulu, hem eğlenceli geçti. Gece yarısından itibaren deniz kenarında biraraya gelen yüzlerce vatandaş, burada güneşin doğmasını bekledi. Güneşin kendini göstermesiyle birlikte insanlar önce davul-zurna eşliğinde halaylar çekti. Ardından tutulan dileklerin bugün dolayısıyla kabul edileceği inancıyla kumsala akın etti. Kutlamalar, güneşin yükselmesine kadar devam etti. 
Kaynak: DHA-STAR-Cingeneyiz.org



Bursa'da Hıdrellez İlk Defa Kamberlerdeydi 07/05/2009 

Bursa`da düzenlenen Hıdırellez Şenliğikutlamaları, Romanlarla özdeşleşmiş Kamberler Parkı`nda yapılınca bayram alanı cümbüş yerine döndü. 
Bursa Büyükşehir Belediyesi`nin Osmangazi Belediyesi, DAĞ-DER, Rumeli Dernekleri Federasyonu ve Roman Kültürünü Yaşatma Derneği işbirliği ile düzenlediği Hıdırellez Şenliği, kutlamaları başladı. Şenlik kısa gösterilerin ardından konuşmalarla devam etti. Konuşmalarda genelde Hıdırellez bahar bayramının kardeşlik, bereket ve bolluğun habercisi olduğu üzerinde duruldu. 
Kutlamaya katılan Bursa Valisi Şahabettin Harput, Hıdırellez Bayramının kadın, çocuk, yaşlı demeden bütün vatandaşları bayram havasında buluşturduğunu belirterek, Bursa`nın da çok zengin bir kültürün başkenti olarak güzelliğin örneklerinden biri olan Hıdırelleze tanık olduğunu söyledi. 
Vali Harput, Hıdırellez`in insanları, güzelliklere, sıkıntılardan mutluluklara, yokluklardan varlıklara ulaştıran, husumetten sevgi ve muhabbete kavuşturan güzel bir günün adı olduuğunun altını çizerek, `Ben inanıyorum ki Hızır ve İlyas şu anda aranızda, Hepiniz, gençler hayırlı evlilik dilesinler, işsizler iş dilesinler, sevgi merhamet barış dilesinler, herkesin gönlünden dilediği neyse Allah onu gerçekleştirsin.` temennisinde bulundu.
Roman Kültürünü Yaşatma Derneği Başkanı EfkanÇimen ise bu etkinliği önce Türkiyeye sonra da dünyaya tanıtmak için valilik ve belediyeden destek beklediklerini söyledi. Efkan Çiçek,Hıdırellez Bayramının kendileri için büyük önem taşıdığının altını çizerek, `Hıdırellez bayramında henüz geceden yemekler ve tatlılar hazırlanır. Sabah erken saatlerde dışarıda ateşler yakarak eğlenceler başlar. Mani küpü denilen kazana bazı hediyeler atıp, dilekler tutulur. Ayrıca dilek ağacına kurdela bağlanıp tekrar dilekler tutularak eğlenceler bu şekilde devam edip gider. Hıdırellez bizim için çok eğlenceli geçiyor.` şeklinde konuştu. 
Konuşmaların ardından şenlikler, Büyükşehir Belediyesine bağlı Roman Müzik grubunun çaldığı müzik eşliğinde Roman Kültürünü Yaşatma Derneği Halk Danslarıekibinin yaptığı danslarla devam etti. 
Kaynak: CHA


Minikler Roman Havası Oynayacak 13/05/2009 
Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde, 'Minik Roman Halk Dansları Grubu' kuruluyor.
Proje tasarımcılarından Demir Kaykaç, Hıdırağa Mahallesi'ndeki 6-13 yaşlarındaki 10 çocukla özel bir dans grubu kurma çalışmasını sürdürdüklerini söyledi. Çocukların yalnızca roman danslarını sergilemeyeceğini belirten Kaykaç sözlerine şöyle devam etti: “Grubumuzdaki çocuklar roman danslarının yanı sıra yeni figürlerde ortaya koyacaklar. Grubumuzda yer alacak çocuklarımızdan öncelikli eğitimlerini sürdürmelerini istiyoruz. Grubumuz belli bir tecrübeyi yakaladığında değişik aktivitelere de katılacağız. Grubumuz sayesinde çocuklar zararlı alışkanlıklardan uzakta kalacak.”
Kaynak: www.e-corlu.com


Salihli'de Hıdrellez Neşesi 15/05/2009
Hıdrellez akşamı Salihli Roman mahallesi sakinlerinin toplanmaları ve yaktıkları ateşin üzerinden dilekler tutarak 3 defa atlamalarıyla başlayan eglence; mahallenin çesitli noktalarında kurulan orkestralarla festival havasında devam etti. Başka mahallelerden Hıdrellezi izlemek ve eğlencelere katılmak için gelenlerin katılımıyla Salihli'deki Hıdrellez kutlamaları daha da renklendi. Gece geç saatlere kadar devam eden müzikli eğlenceden sonra, mahalle sakinleri evlerinde Hıdrellez adetlerini yerine getirdiler. Dualar edildi, altın para temsili ya da ev gibi kağıt veya tastan yapılmış sembollerle dileklerde bulunuldu
06.05.2009 Çarşamba sabahı mahallenin hemen yanında bulunan parkta toplanan mahalle sakinleri kendilerini tabiatın kucağına bıraktılar. Çesmede el, yüz ve ayaklar yıkandı. Kökeni çok eskiye dayanan Hıdrellez'de yıkanma geleneği ile günahlardan arınıldığına inanılmaktadır. Daha sonra evlerde giriş kapısına asılmak üzere toplanan baharın habercileri çicekler ve çeşitli yeşilliklerle beraber mahalle sakinleri evlerine döndüler. Hıdrellez adetleri kapsamında 12.05.2009 Pazar günü sabah ilk kabir ziyaretleri yapıldı. Ardından piknik alanında toplanıldı, kurulan orkestra ile eğlence gece geç saatlere kadar devam etti.
5-10 sene öncesine kadar mahalle sakinleri Hıdrellez'de bir dere ya da çay kenarına giderlerdi. Suya girilir ve yüzülürdü. Bu adetin Hindistan'da gerçekleştirilen Ganj nehrine girerek günahlardan arınma ritüeli ile taşıdığı benzerlik özellikle dikkat çekicidir. Ne var ki günümüzde Salihli'de bu adet eskiden oldugu gibi gerceklestirilememektedir. 
Kaynak: Cingeneyiz-Salihli 


Üç Katlı Ev Müjdesi 16/05/2009 
Geçtigimiz hafta seçim münasebetiyle gittiği Ege Mahallesi'nde bir konusma yapan İzmir Büyükşehir Belediye Baskanı Aziz Kocaoğlu, mahallede yapılmasi ön görülen kentsel dönüşüm projesiyle ilgili konuştu.
Ege Mahallesi’nde kademeli olarak kentsel dönüşüm projesi yapılacağını da müjdeleyen Aziz Kocaoğlu, “Ege Mahallesi’nin problemi büyük. Bizim çözmemiz gereken problemlerin başında geliyor. Problemi de burada, Ege Mahallesi’nde çözeceğiz. Buraya, yüksek gökdelen yapılmayacak en fazla 3 katlı binalar olacak. Sorunları sizin yaşam biçiminize uygun, hayat tarzınıza uygun şekilde çözeceğiz. Gürçeşme’ye 280 civarında konut yapacağız. Geçici olarak sizleri oraya taşıyacağız. Ege Mahallesi’nde 655 hane var. Mahallenin önce yarısını taşıyacağız ve Ege Mahallesi’ne yeni evlerini yapacağız. Ardından diğer yarısını taşıyıp geri kalan konutları tamamlayacağız ve sonrasında yeni evlerinize yerleşmiş olacaksınız” dedi. Seçim meydanındaki Romanlar bu haberi sevinçle karşılarken, sonucu büyük bir umutla beklediklerini sözlerine ekledi. 
Kaynak: İzmir Star

Edremit'te Felekten Bir Gece 20/05/2009
Balıkesir’in Edremit ilçesinde ‘Roman Kültürünü Geliştirme ve Dayanışma Derneği’ tarafından düzenlenen gece büyük ilgi gördü.

Şükrü Tunar Kültür Merkezi’nde düzenlenen geceye, Kaymakam Şefik Aydın, Edremit Belediye Başkan Vekili Muharrem Terzioğlu, Zeytinli Belediye Başkanı Hasan Aslan, Emniyet Müdürü Cumali Topaş, Emniyet Müdür yardımcısı Faruk Adıgüzel, Emniyet Amiri Aydın Yılmaz, diğer daire amir ve müdürleri ile Roman mahallesi sakinleri katıldı.

Kaymakam Aydın, “Biz kimseyi ayırt etmiyoruz. Her zaman meseleleri çözmek için gayret sarf ediyoruz ve etmeye de devam edeceğiz” dedi.. Edremit Roman Kültürünü Geliştirme ve Dayanışma Derneği Başkanı Tufan Zımba da “Geceyi geleneksel hale getirmenin sevincini yaşıyoruz. Derneğinizin çok güzel hedefleri var... Kurallara uyarak medeni insanlar olduğumuzu gösteriyoruz” şeklinde konuştu.

Gazi İlköğretim Okulu müdürü Nazan Özateş öncülüğündeki folklör gösterileri geceye ayrı bir renk katarken, Romanlar’ın şarkıları ve dansları eşliğinde katılanlar unutamayacakları bir gece yaşadılar.
Kaynak: www.bandirmahaber.net

200 Evler Evsiz mi Kalacak 24/05/2009
TOKİ tarafından kendilerine tahsil edilen özel konutlarda oturan 264 Roman aile tahliye tehlikesi ile karşı karşıya. Konutların taksitlerinin ödeyemeyen ailelere tahliye tebligatı gönderildi.

TOKİ tarafından gönderilen tahliye tebligatında mahalle sakinlerinden evlerini 15 gün içerisinde boşaltmaları isteniyor. Romanları Koruma Yaşatma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Yaşar Gümüştaş, daha önce kentsel dönüşüm projesi kapsamında taşındıkları TOKİ konutlarından tahliye talebiyle karşılaşan mahalle sakinlerinin endişeli olduklarını belirtiyor. Herhangi bir hazırlığı olmayan mahalle sakinleri tahliye gerçekleştirilirse nerede barınacaklarını bilemiyorlar.

Dernek başkanı Gümüştaş aylık 180 lira olan ev taksitlerinin ödenemeyeceği hakkındaki kaygılarını daha önce de yetkili kurumlara bildirdiklerini söylüyor. Dernek yetkililerinin beklentisi daha önce söz verildiği gibi ödeme sürecinde kendilerine bazı kolaylıkların sağlanması. Zira şu an itibarıyle bu bölgede yaşayan 264 ailenin büyük çoğunluğu ev taksitlerini ödeyememiş durumda.

200 Evler Mahallesi'nde yaşayan Romanların büyük bölümü hurdacılık yaparak geçimlerini sağlıyor. Sürekli bir meslekleri yok. Bu durum konutların taksitlerini ödemelerini güçleştiriyor. Dernek yetkilisi Gümüştaş içinde bulundukları durumu şu sözlerle özetliyor: "Bu konutlarda oturanlar arasında, sürekli işi olan kimse yok. Neredeyse hemen hepsi hurdacılık yaparak geçimini sağlıyor. Belediye yetkilileri başta olmak üzere tüm yöneticilerimizi bize yardımcı olmaya çağırıyoruz."

Kaynak: Cingeneyiz-Samsun

İzmir'de Sünnet Şöleni 27/05/2009
Roman Kültürü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Temmuz ayı içerisinde 100 yoksul çocuk için sünnet şöleni düzenleyecek. Planlanan etkinliğin finansmanı için dernek hayırsever kişilerin desteğini bekliyor.

Temmuz ayının 2. haftası yapılması planlanan sünnet şöleninin finansmanı için dernek tarafından 5 Haziran 2009 tarihinde özel bir dernek yemeği organize edilmiş. Yemeğin geliri sünnet şöleninin masrafları için ayrılacak. Dernek yetkilisi Reşar Gülşen planlanan etkinlikle ilgili şu değerledirmeleri yapıyor: " Roman Kültürü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği öncülüğünde toplam 100 Roman ve Roman olmayan yoksul çocuğumuz için bir sünnet şöleni hazırlıyoruz. 5 haziran günü derneğimizin yemeği var. Yemeğin sonucunda gelecek olan gelirin amacı yoksul ailelelere mensup çocukların sünnetlerini yaptırmaktır, bu konuda hayırsever insanlardan destek istiyoruz."

Kaynak: Cingeneyiz-İzmir

Yavuz Selim Mahallesi'nde Şenlikli Uğurlama 01/06/2009
Samsun Yavuz Selim Mahallesi'nde ikamet eden 25 Roman gencinin askere uğurlanması için mahalle sakinleri özel bir eğlence tertip ettiler. Gençlerin yakınları ve mahalle sakinlerinin katıldığı uğurlama şenlik havasında geçti.

Yakında birliklerine teslim olacak olan gençlerin morallerini yüksek tutmak için bu eğlenceyi düzenlendiklerini belirten mahalle sakinleri gençlerini oyun havaları ile uğurladılar. Mahalle sakinleri tarafından düzenlenen asker uğurlamasında çalgı takımları da yerlerini almışlardı. Zaman zaman duygusal anların da yaşandığı uğurlamada gençler anne-babaları ve eşleri ile vedalaştılar.

Kaynak: Cingeneyiz-Samsun

Aydınlı Romanların İşleri Açıldı 03/06/2009
Turizm sezonunun açılması ve Ege ve Akdeniz Bölgesi'nde havaların ısınmasıyla birlikte, Aydınlı Romanların da işleri açıldı. Aylardır sipariş alamadıkları için çalışamayan Aydın Merkez Ilıcabaşı Mahallesi'nde oturan Romanlar, turizmcilerden gelen siparişlerle gece gündüz çalışmaya başladılar.

Apaçi adı verilen kargıdan yapılma tamamen doğal şezlongları yapan Romanlar, iş yoğunluğundan memnun olduklarını belirttiler. Apaci şezlongların doğal ve içi hava aldığı için gölgesinin diğer şezlonglara göre daha serin olduğunu belirten mahallesi sakinleri, yabancı turistlerin bu şezlongları tercih ettiğini belirttiler. Ekonomik kriz ve işşizlik nedeniyle mahalle sakinleri şezlonk fiyatlarına bir yıldır zam yapmadıklarını vurguladılar
Edirne'de Binicilik Kursu 05/06/2009

Edirne Valiliği, Edirne Belediyesi ve bazı sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla Bosna Köyü bölgesinde binicilik kursu açıldı. Edirne Valisi Mustafa Büyük, Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi ve Emniyet Müdürü Hanefi Avcı tarafından açılışı yapılan at çiftliğinde Çingene gençler de görev yapıyor.

Açılışın ardından Edirne Emniyet Müdürü Hanefi Avcı ata binerek binicilik kursunun üzerine kurulduğu alanda tur attı. Avcı Roman gençlerin geleneksel olarak ilgilendiği meslekleri değerlendirerek yeni çalışma alanları yaratmaya çalıştıklarını belirtti.

Kaynak: İHA

Yeşil Sahada Gerginlik 10/06/2009
Ayvalık 2. Amatör küme maçlarının gerçekleştirildiği Altınova Atatürk Stadı'nda, Romanların futbol takımları olarak bilinen Ayvalık Kayaspor ve Edremit Sanayispor taraftarları arasında gerginlik yaşandı. İki takımın da oldukça iddialı bir biçimde sahaya çıktığı maçta beraberlik olması durumunda Ayvalık Kayaspor şampiyonluğunu ilan edecekti.

Her iki takımın taraftarları da takımlarını davullu zurnalı tezahüratla desteklediler. Maçın 70. dakikasına kadar hem oyuncuların hem taraftarların centilmenlik çerçevesinde davrandıkları maçta, Kayaspor oyuncusunun yaptığı faul sonrası gerginlik yaşanmaya başladı. Gerginliğin kavgaya dönmesi üzerine güvenlik güçleri olaya müdahale ederek gerginliği yatıştırdılar.

Gerginliğin sona ermesi üzerine yeniden başlayan maç Edremit Sanayispor'un 2-1'lik galibiyeti ile son buldu.

Kaynak: Edremit Haber

Çocuk Kavgası Kanlı Bitti 12/06/2009
Romanların yoğun olarak yaşadığı Nurettin Paşa Caddesi'nde çocuklar arasında başlayan kavga yetişkinlerin de olaya karışmasıyla gerginliğe dönüştü. Olayda 3 kişi yaralanırken güvenlik güçleri kavgaya karışanlara müdahale etti.

Çocukların kavgasıyla başlayan olay sırasında karşı karşıya gelen ailelerden E.E'nin av tüfeği ile çevreye rastgele ateş açması sonucu çevrede bulunan 3 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken olay yerine çok sayıda Çevik Kuvvet ekibi sevkedildi. Olaya karışanlardan aralarında çevreye rastgele ateş açan E.E'nin de bulunduğu 5 kişi güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındı.

Kaynak: İHA

Tarlada Ölümü Bekliyorlar 16/06/2009
Mevsimlik tarım işçiliği yaparak geçinen Yılan ailesi, Çukurova’da tarımın en önemli merkezlerinden biri olan DSİ’ye ait sulama kanallarında çalışıyor. Altı çocuğu ile birlikte çadırda yaşayan ailenin çocukları amansız hastalığın pençesinden kurtulamıyor.

Çalışmak için Şanlıurfa’dan geldiklerini belirten baba Mustafa Yılan(59) yılın çoğunu burada geçirdiklerini belirtti. Nerede tarım işçiliği varsa oraya gittiklerini, açlığa, yoksulluğa, çadırda yaşamaya razı olduklarını, hiçbir zaman isyan etmediklerini ancak evlat acısına dayanamadıklarını söyledi.En büyüğü 25, en küçüğü 11 yaşında 6 çocuk sahibi olduğunu, 13 yaşındaki oğlu Abdülvahap'ı geçen yılın temmuz ayında çaresiz bir kas hastalığı nedeniyle kaybettiğini ifade eden Yılan, şöyle konuştu:

"Oğlumuzu kaybettiğimizde yine tarladaydık ancak bu kez Çukurova değil Konya Ovası'nda. Tüm aile yine tarlada çalışıyor, annesi ise çadırımızda oğluma bakıyordu. Abdülvahap'ın son günlerinde elleri, ayakları tamamen bükülmeye başlamıştı. Sonra hastalık kalp kaslarına sıçrayınca kriz geldi ve öldü. Biz tarladayken oğlum hastanede ölürken tek başınaydı. Onun cenazesini almaya gittiğimizde elleri ve ayakları çarpık halde kaskatı kesilmişti, öylece toprağa verdik.
Şimdi aynı hastalık diğer oğlumda da görüldü. Abdülhalim, tıpkı ağabeyi gibi 5 yaşından itibaren önce koşma, sonra yürüme, ardından emekleme ve konuşma yeteneğini bile kaybetti. Oğlumu ölüme götüren tüm belirtileri şimdi diğer oğlumda da görmek beni kahrediyor. Bundan sonra neler olacak, oğlum nasıl ölecek onu bile biliyorum. Oğlum tarla ortasında 40 dereceyi geçen sıcak altındaki bu çadırda ölümü bekliyor."

Mustafa Yılan, kaybettiği oğlunu götürdüğü tüm doktorların "Bu hastalığın çaresi yok, boşuna hastanelerde dolaşmayın" dediğini hatırlatarak, şunları kaydetti:"Buna rağmen hem kaybettiğim oğlumu hem de şimdi kaybetmeye hazırlandığımız oğlum Abdülhalim'i doktorlara götürmekten vazgeçmedim. Biliyordum bu hastalığın çaresizliğini ama bir umut olur belki dedim. Ancak doktorlar bu hastalığa yakalananların en fazla 14 yaşına kadar yaşayabileceğini söyledi. Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesinde bir doktor çaresizliğimize acıyıp 'İsterseniz İstanbul'daki bir hastaneye sevk edeyim ancak çare olacağını sanmıyorum' dedi. Yine de gitmeyi düşünüyordum ancak yol parası bulamadık. Bir başka doktor ise fizik tedaviyle vücuttaki çarpıkları azaltmanın mümkün olduğunu söylemesine rağmen fizik tedaviyi yeşil kartımız karşılamadığından 60 bin TL istediler. Bunu karşılayacak gücümüz yok" dedi

Kaynak: www.doguakdenizden.com

Kibariye'den Caz Konseri 17/06/2009
Kibariye, Uluslararası Bursa Festivali'nde caz grubu Rosenberg Trio ile aynı sahnede olacak. Bursa Festivali proje konserler serisine, Kibariye ve Hollandalı caz grubu Rosenberg Trio’yu buluşturarak devam edecek. Kibariye ve Rosenberg Trio uzun zamandan beri birlikte provalar yaparak özel konser için hazırlanıyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı’nca düzenlenen 48. Uluslararası Bursa Festivali 12 Haziran-4 Temmuz 2009 tarihleri arasında gerçekleşecek. Festival süresince Bursa; Loreena McKennitt, Ahmet Özhan, Emel Sayın, Kibariye&Trio Rosenberg, Kubat, Aşkın Nur Yengi, Rafet El Roman, Funda Arar, MFÖ ve Fatih Erkoç gibi ünlü isimleri ağırlayacak.

Bu yıl 48’incisi düzenlenen Bursa Festivali, 12 Haziran’da Burak Tüzün yönetimindeki Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası’nın (BBDSO) Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu’nda vereceği açılış konseriyle başlayacak. Klasik müzik ve caz tutkunlarının yakından tanıdığı Tuncay Kayış ve Golden Trombone da açılış gecesine renk katacak. Yaklaşık bir ay boyunca devam edecek festival geleneksel olarak Altın Karagöz Halk Dansları Yarışması ile sona erecek.

Kaynak: habertürk

Sökeli Demirciler 52. Yıllarını Kutladılar 18/06/2009
1957 yılından bu yana Söke`de esnaflara hizmet veren Söke Demirciler ve Madeni Eşya Sanatkarları Odası kuruluşunun 52. yıldönümü nedeniyle üyelerine moral ve dayanışma gecesi düzenledi.

Söke İlçe Kaymakamı İsmail Demirhan, Aydın Esnaf Odaları Birlik Başkanı Hulusi Akşit,Söke vergi Dairesi Müdürü Mustafa Çoban`ın da katıldığı gecede, mesleğinde 30 yılı dolduran üyelere plaket verildi.

Söke`de en fazla üyeye sahip meslek odalarının başında gelen Söke Demirciler ve Madeni Eşya Sanatkarları`nın Doğa Kır Düğün Salonunda düzenlediği moral gecesinde oda üyeleri eşleri ile birlikte etkinliğe katıldılar.

Geceye eşi ile birlikte katılan Kaymakam İsmail Demirhan, Demirciler Odası `nın düzenlemiş olduğu moral ve kaynaşma gecesini çok anlamlı bulduğunu ifade ederek; “Tüm meslek odalarımızın sivil toplum kuruluşları arasında önemli bir yeri var. Ancak mensuplarının çoğunu usta zanaatkarların oluşturduğu Demirciler Odamızın üyeleri günümüzde yok olmaya yüz tutan mesleklerini yaşatmak için mücadele vermekteler. Bu vesile ile üyelerini böyle bir etkinlikle bir araya getiren Söke Demirciler Odası`nı tebrik ediyorum ”.

Roman Halk Dansları Topluluğunun gösterisi ile renklenen gecede aralarında Söke`nin tek nalbant ustası olan odanın 42 yıllık üyesi Halil Pandır`ında bulunduğu mesleğinde 30 yılı geride bırakan üyelere plaket verildi.

Demirciler ve Madeni Eşya Sanatkarları Odası Başkanı Ahmet Tokmakoğlu, 52. kuruluş yıldönümlerini geride bıraktıklarını söyleyerek; “Odamız üyeleri arasında kaynaşma ve moral sağlamak amacıyla bir araya geldiğimiz gecede mesleğinde 30 yılı geride bırakmış üyelerimizi de plaketle onore etmek istedik. Hedefimiz bu etkinliği geleneksel hale getirmek”şeklinde konuştu.

Kaynak: Aydın İHA

Sepetçiler Mesleklerini Bırakıyorlar 20/06/2009
Aydın’ın Ilıcabaşı mevkiinde yaşayan sepetçiler, geçimlerini sağladıkları sepetlerin artık Çin malları ve teknoloji ürünlerine yenik düştüğünü belirttiler.

Aydın Merkez Ilıcabaşı Mahallesi'nde yaşayan ve geçimlerini sepetçilikle sağlayan Romanlar, daha önceleri plastiğe karşı direndiklerini ancak Çin mallarının Türkiye'de yaygınlaşmasıyla birlikte işlerin tamamen durduğunu söyledi. Artık karınlarını doyuramadıkları için dededen kalma mesleklerinin yok olmasından endişe duyduklarını belirterek yetkililerden yardım isteyen Ceylan Aydeniz, "Biz Romanların en önemli özelliği sepetçiliktir. Ancak diğer el sanatları gibi bu iş de teknolojiye yenik düştü. İlk önce plastik sepetler, ardından ucuza satılan Çin malları bizi iyice zora soktu. Akşama kadar çalışıyoruz. Ancak para kazanamıyoruz. Sezonun en hareketli olması gereken şu aylarda, siftahsız gün geçiriyoruz. Ne üretimin ne de satışın tadı kalmadı. Çinliler ve ucuza satılan malları biz Romanların neşesini kaçırdı" dedi.


Eskiden sadece sepet yapıp satarak geçindiklerini, şu anda süs kabağı işlemesinden, alçı süs eşyalarına, söğüt sandalye ve beşiğe kadar her şey yaptıklarını belirten Ceylan Aydeniz, “Sepetçiliğin unutulması ile doğal yaşam da bitmeye başladı. Eskiden sepet kullanılırdı. Bu ucuz Çin malları ve plastikten yapılma malzemeler sağlığa zararlı. Bu nedenle vatandaşlarımızın daha doğal olan Roman sepetlerini kullanmasını öneriyoruz” diyerek ucuza satılan Çin mallarının sağlığa zararlı olduğunu iddia etti.

Kaynak: Yurthaber

Tarlaya Tütün Kırmaya Giderdik 23/06/2009
Her fırsatta Roman olduğunu belirten Kibariye, Milliyet gazetesine verdiği röportajda doğup hayatının ilk döneminde yaşadığı zorlukları ve şansın nasıl yüzüne güldüğünü anlattı.

Kendisinin bugünlere gelmesindeki en büyük payın Mucize Hanım’ın olduğunu söyleyen Kibariye, daha çocuk denilecek yaştayken annesi ile birlikte tütün tarlalarına gittiğini belirtti. Kibariye sözlerine şöyle devam etti; “Daha 15’inize varmadan şans yüzünüze gülmüş, Allah yürü ya kulum demiş. “Yürü ya kulum” dedi, merdivenlerden çıkmaya başladım. Tepetaklak düşebilirdim de... Şükür ki çıkmaya devam ettim.Tek odalı evimizde sekiz kardeş aynı yatakta yatardık. Babam ayakkabı boyacısıydı. Annemle tarlaya gider tütün kırardık. Komşum Mucize İzmir Kordon’da pavyonda çalışıyordu. “Sesin bu kadar güzelken neden tarlalarda sürünüyorsun?” dedi. “Babam beni keser, iznimi sen al” dedim. “Konsomatrislik yapmayacaksın ki! Sesinle çok para kazanabilirsin” diye diye başımın etini yedi. Babamı da annemle birlikte ikna etti. Pavyonda sesime hayran oldular. 14’ümde sahnede buldum kendimi. Sonra gazinolara transfer oldum. Kazandığım ilk parayla da evimize buzdolabı aldım. Mucize’den Allah razı olsun.”

Komşusunun iki ay önce vefat ettiğini söyleyen Kibariye, geçmiş dönemde okuma yazma bilmediği için çok zorlandığını ancak şimdi heceleyerek okuduğunu ifade etti. Kibariye; okuma yazma bilmediği dönemlerde bir çikolataya sahne aldığını belirtirken, “ ... Biz çok fakirdik, çikolata çok lüks bir şeydi bizim için. Hasrettik çikolataya. Ben de böyle şatafatlı paketli, süslü çikolataları gördüm mü hasta oluyordum. İmzayı atıveriyordum. Sonra üç kuruşa aylarca köpek gibi çalışıyordum. Akıllanınca avukat tuttum, o onay vermeden imza atmadım bir daha…” diye konuştu.

Kaynak: Milliyet

Toprağa Hayat Veriyor 26/06/2009
Kırklareli Demirtaş Mahallesi'ndeki evinin bahçesinde yapmış olduğu atölyede killi toprağa şekil veren Hüseyin Çokan, çömlekçilikten para kazanmadığını ancak mesleğinin babasından kaldığından dolayı ayakta tutmaya çalıştığını söylüyor.

Kırklareli’nde 55 yıldır killi toprağı işleyerek çömlek, testi, bacalık, saksı üreten çömlek ustası Hüseyin Çokan, yaptığı Yeşilyurt Haber'e yaptığı açıklamada,”… plastiğin çıkması ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte, piyasaya yayılan Çin malı tencerelerin yaygınlaşmasıyla beraber çömlekçilik yok oldu” dedi.

Çokan şöyle devam etti: “Aslında plastiğin çıkmasıyla bizim işlerimiz öldü ama birçokta insanımız plastik maddelerden dolayı kanser olarak hayatını kaybediyor. Bizim bu kilden yaptığımız çömlekler, testiler sağlık açısından da önemli. 13 yaşından bu yana çömlekçilik mesleği yapıyorum. Bu meslek bana babamdan kaldı. Babama da dedesinden kalmış. Bu meslekte 20 yıl önce 35 kişiydik günümüzde tek ben kaldım. Edirne'de, Tekirdağ'da bu mesleği benden başka yapan yok.15 yıl önce çömlek. çiçek saksısı, bacalık çok yapıyorduk. Günümüzde ise uğrayan soran yok. Asilbeyli köyündeki tarladan çıkardığımız killi toprağı evimin bahçesindeki işletmeme getiriyorum. Burada toprağı dinlendirdikten sonra su dolu ocaklara toprağı boşaltıyoruz. Hamur haline gelen kili daha sonra ezme makinesinden geçirerek içersindeki taşlardan arındırıyoruz ve işletmemize götürerek istenilen şekli veriyor ve en son işlem olarak fırınlıyoruz. Çocuğum olsaydı ona bu mesleği öğretip bu işi yapmasını isterdim.El sanatları işlerinin hepsi öldü. El sanatları işçiliği bu kadar kolayca unutulmamalı ve unutturulmamalıdır. Günde 20 parça iş yapıyoruz. Çömlekçilikle geçim sağlamak zor değil imkânsız. Bi çömlek yaklaşık 5 gün sürede 4 işlemden geçiyor” dedi.

Kaynak: Yeşilyurt Gazetesi

Genç Yönetmenler Romanları Konu Alıyor 28/06/2009
Edirne’de ABD Dışişleri Bakanlığı ile ortaklaşa yürütülen projede Edirneli genç yönetmen adayları Romanlar’la ilgili iki film çektiler. Çekilen filmlerde ''demokrasi, insan hakları, hoşgörü ve çeşitlilik, kadın sorunları ve ekonomik gelişme'' konularının işleneceği projede Edirneli genç sinemacılar, filmlerine Romanlar’ın günlük yaşamdaki yaşadıkları olumsuzlukları konu edindiler. Proje Sorumlusu ve New York Devlet Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Nefin Dinç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin Türk-Amerikan ortak projesi olduğunu ve projeyi Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığının desteklediğini söyledi.

Proje kapsamında Roman vatandaşların oturduğu Menzilahir Mahallesi'nde film çeken ekibin içerisinde yer alan Sezen Çobanoğlu da sosyal mesaj içerikli bir film çekmek için Roman mahallesinde yaşayan insanları konu edindiklerini belirtti. Çobanoğlu, çektikleri filmlerle ''toplumdaki ön yargıyı'' aşmak için çaba sarf ettiklerini anlatarak, şöyle konuştu: ''Filmlerimizde, Roman vatandaşların, toplumda hüzünlü dışlanmış bir yanları var onu işledik. Toplumumuzdaki 'öteki kavramı' üzerinde durduk. Toplumda 'ötekinin' etkisini göstermek istedik. Toplumsal ön yargıları aşmayı planladık.” dedi.

Film ekibinde yer alan bir başka öğrenci Batuhan Kurt ise, projede yer almaktan mutlu olduğunu bildirerek, ''İçimde yönetmelik tutkusu vardı bu projeyle bu daha arttı. Çekim ölçekleri, senaryo yazma, montaj gibi birçok şeyi öğrendik ve bu öğrendiklerimizi sahada ortaya koyduk. Romanların yaşadığı mahallesinde yeni dostluklar edindik. Eğlenceliydi, farklı dostluklar edindik. Burada insanlar bize çok yardım etti. Bu projede olduğum için gerçekten çok mutluyum'' diye konuştu.

Kaynak: Trakyanet Haber

Kadriye Hanım'ın Gözünden Tarım İşçileri 29/06/2009
Cingeneyiz.org ekibinin desteğiyle gerçekleştirilen “Kuştepeli Çingeneler Sözlü Tarih” çalışması vesilesiyle Kadriye Hanım'ın evine konuk olduk. Bize Ege Bölgesi’nde genellikle tarım işçisi olarak çalışan Çingeneler’le ilgili hem güncel hem de tarihi bilgiler verdi.

Balıkesir doğumlu olan Kadriye Hanım yaklaşık 20 yıl önce İstanbul’a taşındıklarını ancak köyündeki akrabalarıyla hala görüştüğünü belirtiyor. Kendisinin de tarım işçiliği yaptığını belirten Kadriye Hanım, zamanında düşük ücretlerle çok zorlu işler yaptıklarını, yaz döneminde çok yoğun çalıştıklarını ve akrabalarının aynı işleri şu anda da yapmaya devam ettiğini belirtti. Tarlalarda toplayıcılık yaptıklarını belirten Kadriye Hanım, “…Gerçekten çok zor şartlarda çalıştık. Elimize de üç kuruş para ya geçiyor ya geçmiyor. Şu anda bir balya saman 350 kuruşa sarılıyor. Bir günde en fazla 200 balya sarsalar 3-4 kişi düşünün her birinin eline ne kadar para geçtiğini…” dedi.

Ege bölgesindeki Çingeneler’in çoğunun benzer şartlarda yaşadığını söylerken, gözleri dolan Kadriye Hanım tarım işçisi olarak çalışırken yaşadıklarının sıkıntı değil, tam anlamıyla sefalet olduğunu belirtti. Çocuklarını bir yere bırakamadıkları için tarlalara onlarla beraber gittiklerini ve bir çok çocuğu çıyan sokmaları sonucu kaybettiklerini vurgulayan Kadriye Hanım'a göre tarlalarda yapılan işlerin nispeten daha kolay olanları yerleşik köylüler tarafından gerçekleştirilirken nispeten daha zor ve tehlikeli olanları kendileri tarafından gerçekleştiriliyor. Onun içini en fazla burkan duygu tarım işçisi olarak çalıştıkları uzun yıllar boyunca emeklerinin karşılığını tam olarak alamadıkları düşüncesi.

Kaynak: Cingeneyiz İstanbul

Ayvalık'ta Bir Gün 01/07/2009
Ayvalık Kaymakamlığı, Belediye Başkanlığı ve Sosyal Hizmetler Kurumu'nun organizasyonuyla Altınova Beldesinde çadırlarda yaşayan 45 çocuğun çeşitli ihtiyaçları karşılandı.

06-12 yaş grubunda yer alan 12 çocuğa sosyal hizmet görevlileri tarafından banyo yaptırıldı, yeni giysiler hediye edildi. Hep birlikte yenilen öğle yemeğinin ardından, çocuklar yurdun bahçesinde ki parkta oynayarak keyifli bir gün geçirmenin tadını çıkardılar.

Ayvalık Kaymakamı Nihat Nalbant’ın yanından ayrılmayan minik Romanlar geçirdikleri bu güzel gün için organizasyona katkı sağlayanlara teşekkür ettiler.

Çocuklarla olmaktan mutluluk duyduğunu söyleyen Kaymakam Nalbant yaşadığı duygunun geçici mutluluk olduğunu ifade ederek “Çocuklarımızın kış gününde yaşadıklarını da gördük.Orada ki çadırlarda yaşam şeklini gördüm.Yaptıklarımız çözüm değil ama hiçbir şey yapmamaktan iyidir. Şu anda onların mutluluğu bana da yansıdı.Ben bunu yaşıyorum ama bu mutluluk geçici. Biraz sonra hepsi çadıra gidecek, bu çocuk birkaç gün sonra yine kirlenecek.Geçici mutluluk bu.Gönül ister ki her aileye ev yapabilsek ,iş verebilsek ve keşke ayakkabılarını babaları alabilse ,banyosunu kurumlarda değil de evinde yapabilse “şeklinde konuştu.

Kaynak: Edremit Haber

Grup Kako Salihli Belediyesi'ni Ziyaret Etti 02/07/2009
“İllede Roman Olsun” adlı müzik yarışma programında yarışan Salihlili Grup Kako(Tayfa)’ya Salihli Belediyesi sponsor olacağını açıkladı.

Geçtiğimiz pazar günü başlayan programda 13 ekip yarışmakta. Bu ekiplerden bir tanesi de Salihlili Grup Kako… Solist Şevket Uğurçay, Klarnet Engin Kandaş, Klavye Sezgin Kandaş, Klavye Aşkın Gök, Keman Ercan Anguşhan, Dansçılar Damla Uğurçay ve Perihan Doruk'tan oluşan Grup Kako ilk canlı performanısını segiledi. Yarışmada iddialı olan grubun sponsoru olacağını açıklayan Salihli Belediyesi Başkanı Mustafa Uğur Okay “Türkiye finalinde Salihlimizin Şehitler mahallesinden bizlere bu mutluluğu yaşatan arkadaşlarımıza başarılar diliyorum.” dedi.

Bu arada, grup üyeleri kendilerine vermiş olduğu destekten dolayı Salihli Belediyesi Kültür Sanat Komisyonu Başkanı Ahmet Öztekin ve Komisyon Üyesi İbrahim Yüksel’e teşekkür etti.

Kaynak: www.habercinz.biz

Akhisar'da Roman Futbol Takımı Kuruldu 04/07/2009
1971 yılında kurulan ve her yıl Akhisar'da düzenlenen gayri federe maçlarda turnuvanın renkli takımı olan Çağlayanspor bundan böyle Manisa İkinci Amatör liginde mücadele edecek. 6 aydır kurulma çalışmalarını yürüten Başkan Cavit Çelik, tüm evrakları tamamlayarak 38 yıl sonra Çağlayanspor'un resmi olarak Manisa İkinci Amatör kümede mücadele edeceğini tüm Akhisarlılara açıkladı.

Akhisar Çağlayanspor başkanlığına seçilen Cavit Çelik;” Hacı ishak mahallesi’nde bulunan kahveyi geçici olarak kulüp lokali olarak kullanacağız. Eylül ayında yapılacak genel kurula kadar takımın geçici başkanlığını üstlendim. Benim başkanlığımda yönetim kurulumuzu da Zeki tamir, Salih Avşar, Hüseyin Davulcu, Ergül Kırcalı, Oktay Tamir'den oluşturduk. 2010 yılının Şubat ayı sonunda başlayacak 2. Amatör ligde ilk hedefimiz şampiyon olup Manisa Birinci Amatör kümeye yükselmek olacaktır. Sarı Kımızı renklerden oluşan Takımımızın antrenörlüğüne Talat Çolakoğlu'nu getirdik” dedi.

Kaynak : Akhisar Haber

Festival Başladı 07/07/2009
Beylikdüzü, Esenyurt, Çatalca, Başakşehir ve Küçükçekmece’de bulunan Roman Kültürünü Geliştirme ve Dayanışma Derneklerinin ortaklaşa düzenlediği Festival, Beylikdüzü’nde başladı.

3 Temmuz-19 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşecek Festival’in açılışını Beylikdüzü Belediye Başkan Yardımcıları Tahir Sert, İsmail Yalçın ve Yetgin Çavdar birlikte yaptı.

Romanların en önemli ayrıcalıklarından birinin kültür ve kimliklerinin ayrılmaz parçası müziğe duydukları ilgi ve yetenekleri olduğunu belirten Beylikdüzü Belediye Başkan Yardımcısı Tahir Sert, roman derneklerinin kültürlerini yansıtmaya yönelik ortak çabasını takdir ettiklerini ifade etti.

Festivalin açılışında Türk Sanat Müziği sanatçıları Sera Üren ve Kader de konser verdi.

Kaynak : Anka

At Arabası Hayat Kurtardı 11/07/2009
Sakarya’nın Erenler ilçesi Küpçüler Mahallesi`nde yaşayan Zeki Havli`nin annesi Elvide Havli evinde rahatsızlandı. Annesini hastaneye götürmek için bir araç bulamayan Havli, kendisine ait at arabasıyla annesini Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi`nin acil servisine getirdi. Acil servisteki görevliler tarafından at arabasından alınan hasta kadın, sedyeye nakledilerek muayeneye götürüldü. Bu arada güvenlik görevlileri Zeki Havli`ye atın ürkebileceği uyarısında bulunarak at arabasını oto parka çekmesini söyledi. Tansiyon hastası olduğu öğrenilen Elvide Havli`yi tedavisinin ardından tekrar at arabasına bindiren oğlu, acil servisten vatandaşların ilginç bakışları arasında eve götürdü.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı

Roman Festivali'nde Haluk Levent Çoşkusu 14/07/2009
Beylikdüzü, Esenyurt, Çatalca, Başakşehir ve Küçükçekmece`de bulunan Roman Kültürünü Geliştirme ve Dayanışma Derneklerinin ortaklaşa düzenlediği Festival`de muhteşem bir konser veren Anadolu Rock müziğinin sevilen ismi Haluk Levent, Beylikdüzü`ne renkli bir akşam yaşattı.

Başkan Yardımcıları ve Meclis Üyeleriyle birlikte konseri izlemeye gelen Beylikdüzü Belediye Başkanı Yusuf Uzun, Beylikdüzü Belediyesiolarak bu yıl Festival yapamadıklarını ancak 2010 yılında, Avrupa Kültür Başkenti İstanbul`a yakışan, uluslararası boyutta bir festival düzenlemeyi planladıklarını belirtti.

3. Bölge Roman Dernekleri`nin Başkan Uzun`a katkılarından dolayı plaket sunduğu geceye, kent halkının yanı sıra İstanbul`un farklı noktalarından da çok sayıda vatandaş katıldı.

Kaynak:Haber 34

Güneşin Çocukları Afrodit Termal Otel'de 17/07/2009
Edremit Kaymakamlığı'nın girişimleri sonucunda Edremit Romanlar Eğitim, Kültür ve Dayanışma Derneği'nin müzik grubu "Ateşin Çocukları" Afrodit Termal Otel'de sahne almaya başladılar. Dernek yetkilileri memnuniyetlerini dile getiriyorlar.

Büyük bir bölümü düşük gelir düzeyine sahip ailelerden gelen "Grup Ateşin Çocukları" üyeleri arasında ilköğretim ve lise öğrencileri de bulunuyor. Geleneksel Roman danslarını ve özenle hazırlanmış sahne şovlarını izleyicileriyle paylaşan grup oldukça iddialı. İlk gösterilerini "Edremit Kaymakamlığı Anneler Günü Eğlencesi'nde" gerçekleştiren grup; birbirinden renkli Roman danslarının icrası kadar Karadeniz bölgesine ait olan Kolbastı oyununu da ustalıkla sahneye koymalarıyla beğeni topladılar.

Gençlerin yeteneklerini profesyonel bir biçimde değerlendirebilecek olmasından mutluluk duyduğunu belirten Romanlar derneği başkanı Zımba şöyle konuştu: " Görüyorsunuz, Kaymakamimiz Sefik Aydin, dans toplulugumuza is olanagi bile sagladi. Piril piril, yetenekli 14 gencimiz artik evlerinin bütçelerine katki saglar hale gelecek. Projeler kapsaminda çok sayida okula gitmeyen çocugumuz ve gencimiz egitime baslatildi ve okuma yazma bilmeyen çok sayida Roman kardesimiz kurslara gönderilerek diploma aldi."

Kaynak: Net Haber

Çiçekçilerin Tatil Günleri 21/07/2009
Her köşede görmeye alıştığımız Çiçekçiler’i son bir haftadır İstanbul’da gözlerimiz arar oldu. Bunun nedenini araştırmak üzere yollara düşen cingeneyiz.org ekibi Kuştepeli Çiçeklilerle konuştu…

Ekibimizin Kuştepe Çiçekçiler Kahvesi’nde Çiçekçilerle gerçekleştirdiği röportajda, sorunun ekonomik krizle beraber İstanbul’un potansiyel çiçek alıcılarının yaz aylarıyla beraber şehir dışına gitmelerinden kaynaklandığını söylediler.

Baba mesleğini devam ettiren Deniz Demirdöğen 20 yıldır Dolmabahçe’de diğer Alev Sokaklılar gibi trafikte çiçek satıyor. Tezgah sahibi olmadığını belirten Demirdöğen, tezgah sahiplerinin İstanbul’un boş olmasından dolayı yılın bugünlerinde işe çıkmayıp tatil yaptığını belirtti.

Deniz Demirdöğen şöyle devam etti;”Aslında haklılar (tezgah sahipleri)… Ben trafikte çalıştığım için bana 20-30 milyonluk mal yetiyor. Ancak tezgah sahipleri öyle değil. Onlar aldıkları 200-300 milyonluk malı en fazla 4 gün içinde bitirmek zorunda. İstanbul’un zenginleri gitti. Burada kalanlar da bizim gibi geçim derdinde olan insanlar o yüzden tezgahçılar işe çıkmamayı tercih ediyorlar…”dedi.

Ekibimize gösterdikleri ilgi ve misafirperverlikten dolayı, Çiçekçiler Derneği’ne ve Alev Sokak sakinlerine teşekkür ederiz.

Kaynak: Cingeneyiz-İstanbul

Acılı Anne 23/07/2009
Çingeneler’in yaşadığı yoksulluk herkes tarafından bilinir. Çiçek D’nin acı dolu yaşamının öyküsü buna örnek oluşturan bir olay. Çiçek Saruhanlı ilçesinde bir at arabasının üzerinde yaşıyor... Yoksulluk ondan 2 çocuğunu koparıp aldı...

Çiçek D. henüz 21 yaşında... Yaşıtları üniversitede okurken o bu yaşında büyük dramlar yaşıyor... Resmi nikahı yok... Eşim dediği kişi şu anda cezaevinde.

BEBEĞİ DONARAK ÖLDÜ

Kışı kent dışındaki bir çadırda geçirdi. Daha sonra bir at arabası buldu, bu arabayı evi yaptı... Üzerine branda çekti, çocukları ile onun altına sığındı.

İki yıl önce 21 günlük kızı İnci D. ‘yi çadırda soğuk nedeniyle kaybetti. Minik bebeği soğuk geceye dayanamadı, donarak can verdi.

3 yaşındaki oğlu Devran ve 1.5 yaşındaki Mahmut Dile at arabasındaki yaşam savaşına devam etti. Ama bu kez de küçük oğlunun acısı ile yandı. 1.5 yaşındaki oğlu kayıplara karıştı.

EVLAT ACISI GİBİSİ YOK

Oğlu Mahmut D. ile 2 ay önce Manisa`nın Alaşehirilçesindeki anne ve babasını ziyarete gittiğini bildiren Çiçek Hanım, şunları kaydetti:

`Mahmut`la beraber Manisa`da bir alışveriş merkezini andıran binaya girdik. Çocuğumu binanın içindeki bir bankın üzerine bırakıp, dışarıya çıktım. Geri döndüğümde çocuğum bıraktığım yerde yoktu. Daha sonra polise ve savcılığa başvurdum. Çocuk yuvalarına baktım. Ancak aradan 2 ay geçmesine rağmen oğlumdan hala bir haber yok. Oğlum Mahmut`u da kaybetmek istemiyorum. Yetkililerden yardım istiyorum. Ne olur oğlum bulunsun. Evlat acısı gibi bir acı yok.``
Çiçek D.’ nin, Kaymakamlık ve Belediyeden aralıklarla maddi yardım aldığı, oğlu Mahmut D’yi arama çalışmalarının sürdürüldüğü öğrenildi.

Cingeneyiz.org ailesi olarak dilegimiz bu acıların biran evvel sona ermesi

Kaynak: İhlas Son Dakika

Festivalde Hande Yener Sahne Aldı 27/07/2009
Beylikdüzü`nde 3. Bölge Roman Derneklerinin ortaklaşa düzenlediği Festival, renkli gösteriler ve ünlü sanatçıların katılımıyla sürüyor.

Festival`de bir konser veren Hande Yener, sahneye gelerek kendisine daha yakın olmak isteyen hayranlarını da kırmıyor. Yeni albümünden sevilen şarkıları seyircilerle birlikte seslendiren Yener, kendisine ulaşmaya çalışan minik hayranını da kucağına alarak sahneye çıkardı. Ancak küçük kız sahnede Yener`in hiçbir sorusuna cevap vermedi. Minik hayranını konuşturmak için elinden geleni yapan Yener, başarılı olamayınca minik hayranıyla birlikte şarkı söyledi.

Festivalin son gününde çıkan Hande Yener ‘in ardından sahneye çıkan Yusuf Güney, birbirinden güzel şarkılarını seslendirirken, seyircilerle birlikte Roman havası oynadı.

Kaynak: İhlas Son Dakika

Sulukule İçin Alternatif Proje Gündemde 29/07/2009
İstanbul Sulukule'de gerçekleştirilmesi planlanan ve kamuoyunda önemli tartışmalara yol açan kentsel dönüşüm projesinde yeni gelişmeler gündemde. TOKİ alternatif bir projenin gündeme alınması için STK'lara başvuruda bulundu.

Konu ile ilgilenen çeşittli akademisyen ve STK mensuplarının görüşleri ile projenin kamuoyu tarafından eleştirilen kimi eksikliklerinin giderilmesi ve projenin daha yüksek bir kamuoyu desteği ile uygulanması amaçlanıyor. TOKİ'nin talebi üzerine aralarında mimarların da bulunduğu çeşitli disiplinlere mensup araştırmacılar, geçtiğimiz yıl ilk örneği hazırlanan alternatif projenin hazırlanması için harekete geçtiler. Yeni proje öncelikle bölgenin kültürel dokusunun korunmasını ve mümkün olduğunca fazla sayıda yerleşimcinin bölgede yaşamını devam ettirebilmesini gözeterek hazırlanacak. Ağustos ayı başına kadar yeni projenin TOKİ'ye sunulması bekleniyor.

Daha önce hazırlanan projeye karşı kamuoyu oluşturan kurumlardan olan Sulukule Platformu; TOKİ'nin çağrısını "umut verici bir girişim" olarak tanımlıyor. Platform bu konuyla ilgili gelişmeler hakkında basını ve mahalle halkını bilgilendirmek için saat 11.00'de Sulukule'de bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Kaynak: Cingeneyiz-İstanbul

Ayvalıklı Roman Aile Zor Durumda 31/07/2009
Balıkesir`in Ayvalık ilçesinde bir Roman aile sefalet içinde yaşıyor. Gözleri görmeyen 78 yaşında ki Cevat K. ötenazi talep edecek duruma gelmiş.

Hamdibey mahallesindeki eski sağlık ocağının kömürlüğünde yaşayan Cevat K., Sebahat K. ve zihinsel engelli kızları Saba, yaşam mücadelesi veriyorlar. Tuvaleti, suyu ve kapısı olmayan kömürlükte bit ve kenelerin bulunduğunu söyleyen Cevat K., ”Artık dayanacak gücüm kalmadı” şeklinde konuşuyor.

“Ben otuz yıldır ailemle Ayvalık`ta yaşıyorum. Kimseye kötülüğüm yada hırsızlığım, uğursuzluğum olmadı. Ben aileme sahip çıkamıyorum yetkilerden yardım istiyorum` dedi.

Gittiği kapılardan geri gönderildiğini söyleyen, 75 yaşındaki Semahat K. ise, zihinsel engelli yavrusu Saba ile çalmadık kapı bırakmadıklarını belirterek, gözyaşları içinde, `Kocam çıkamıyor. Benim yüzüme kapılar kapanıyor. Artık yaşamak istemiyorum. Bende yorgun ve hastayım.` şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Son Dakika

Romanlar Muhtarlarını Kaybetti 04/08/2009
Aydın Merkez Ilıcabaşı Mahallesi’nin 15 yıllık muhtarı Besalet Sürur Yavuz hayatını kaybetti. Yavuz, mahallesinde Çingeneler için yaptığı projelerle tanınıyordu.

Aydın Merkez Ilıcabaşı Mahallesi’nin 15 yıllık muhtarı ve mahallenin sempatik simalarından Besalet Sürur Yavuz hayatını kaybetti. Bir süredir rahatsızlığı nedeniyle tedavi gören Yavuz’un ölümü mahallenin neşesini kaçırdı.

Aydın’da bir çok sosyal projede yer alan ve hayatının büyük bir kısmını mahallesinde yaşayan Romanların refah düzeyinin yükseltilmesine adayan Ilıcabaşı Mahallesi sakini ve mahallenin 15 yıllık yöneticisi Besalet Sürur Yavuz, çiçeklere olan sevgisi ve sepet ören Romanlar için hazırladığı söğüt projeleri ile uzun süre gündemde kalmıştı. Önceki gün rahatsızlığı artan eski Muhtar Besalet Sürur Yavuz hayata gözlerini yumdu. Romanların dert babası olarak bilinen ve 15 yıl süren muhtarlığı boyunca mahalle halkının resmi işlerini bizzat kendisi takip eden Yavuz, Ilıcabaşı camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Kemer Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Kaynak: İHA

Romanlar Çadırlarını Kaldırdı 06/08/2009
Bolu`da Romanlar dere kenarına kurdukları çadırları kaldırdı.

Sakarya ve İzmit`ten Bolu`ya gelen bir grup Roman, Büyüksu deresinin kenarına çadır kurarak yaşamlarını sürdürmeye başlamıştı. Bolu Belediyesi Zabıta Müdürlüğü de Çingeneler’in çadırları kaldırmaları için tebliğ göndermişti. Tebliğ ve sözlü uyarı üzerine çadırlarını kaldırmaya karar veren Romanlar çadırlarını boşaltırken, jandarma ekipleri olası herhangi bir gerginliğe karşı güvenlik önlemi aldılar.

Belediyenin tahsis ettiği kamyonlara eşyalarını yükleyen Romanların Bolu`nun Taşkesti beldesine gideceği öğrenildi.

Kaynak: Cihan Haber Ajansı

Didim'de Roman Dansı Popüler Oldu 10/08/2009
Hava sıcaklıklarının 38 ila 40 derece arasında seyrettiği Didim'de sıcaktan bunalan tatilciler gündüz soluğu Altınkum Sahilinde alıyor, gece ise Roman dansları ile eğleniyorlar.

Yalı Caddesi üzerindeki barlar ve restoranlar hazırladıkları birbirinden farklı eğlencelerle yerli ve yabancı turistlere hoş dakikalar yaşatmaya çalışırken Didim Gecelerinin yeni Favori eğlencesi ise Roman Dans geceleri. Didim'de sahne alan Didim Roman Dans ekibi roman danslarıyla müşterileri coştururken özellikle İngiliz müşterilerin alkış tutarak eğlenceye ortak oldukları görüldü. Roman Dans ekibi roman danslarının dışındaki kıvrak figürlerini yabancı parçalar eşliğinde sahneleyerek gecelere ayrı bir renk katıyor.

Kaynak: Aydın Net Haber

Burası Bodrum 13/08/2009
Tatil ve eğlence merkezi olarak bilinen Muğla'nın Bodrum ilçesi'nin katı atık toplayıcıları Radikal gazetesi'nin gündemine taşındı. Yalıkavak beldesi'nde yaşamlarını sürdürmeye çalışan aileler büyük zorluklarla karşı karşıya.

Günlük 10 lira karşılığı yakınında yaşadıkları çöplükteki katı atık maddelerini toplayan yaklaşık 50 kişi daha önce kurdukları barakalarda hayatlarını sürdürüyorlardı. Yakın zamanda çıkan yangın barakalarını kaybetmelerine neden oldu. Şimdi naylon çadırlarda kalan aileler yaklaşan kış mevsiminden dolayı endişeliler.

Selanik göçmeni olduğu belirtilen atık toplayıcılarından Fikri Cankır yaşadıkları sıkıntıları şöyle özetliyor: "O yangından sonra kaymakam bize maddi yardımda bulundu. 24 torunum var buradaki durumumu görüyorsunuz. 12 yıldır boğaz tokluğuna çalışıyoruz. Ailemle gün boyu demir ve plastik topluyorum. Aylık elime 300 TL geçiyor. Hiçbir sosyal güvencemiz yok. Bu çöplükte sekiz baraka var. Mum ışığında yemek yiyoruz, devlet büyüklerimiz bize sekiz jeneratör alsa biz mazotunu alırız. Yemeğimizi karanlık odada yemek zorunda kalmayız.”

Kaynak: Radikal

Ayvalık'ta Roman Derneği 27/08/2009
Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde yaşayan Romanlar, “Ayvalık Roman Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği”nin açılışını yaptılar.

Amaçlarının Ayvalık’ta Roman kültürünü tanıtmak ve Romanların problemlerine eğilmek olarak tanımlayan dernek başkanı Mustafa Çelik sözlerine şöyle devam etti; “Derneğimizin kuruluşuna ait tüm yasal girişimlerimizi tamamladık. Yakın zamanda dernek binamızı da hizmete sokacağız. Hamdibey Mahallesinde kurduğumuz bu dernek sadece bu mahallede ikamet eden Romanlar’a hizmet etmeyecek, biz dernek olarak Ayvalık’ta ve civarda ki tüm Roman ailelerine kucak açacağız. Dayanışmamızın dışında da, engin Kültürümüzün yayılmasını sağlamaya çalışacağız” dedi.

Kaynak: Türkhaberler.com

Bakanın Talihsiz Benzetmesi 01/09/2009
KKTC Maliye Bakanı Ersin Tatar'ın “…Biz Çingene kabilesi değiliz ki, bir devletiz…” sözleri Romanlar arasında derin bir hoşnutsuzluğa sebep oldu.

Geçtiğimiz günlerde KKTC yeni Maliye Bakanı Ersin Tatar, ekonomik alanda uyguladıkları yeni tasarrufları basına açıklarken, ilginç bir benzetmede bulundu. Bakan Tatar;” “Biz Çingene kabilesi değiliz ki bir devletiz ve bu devleti, ekonomik olarak ayakta tutacağız…” dedi.

Cingeneyiz.org ekibi birçok Çingene mahallesinde bakanın benzetmesi ile ilgili olumsuz tepkilerle karşılaştı. Teşbihte hata olur diyen pek çok yurttaş bu tarz benzetmelerin kullanılmamasını istiyor. Biz de Cingeneyiz.org ailesi olarak Cambridge Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunu olan KKTC Maliye Bakanı Ersin Tatar’a, toplumun önünde bulunan kişilerin daha duyarlı açıklamalar ve benzetmeler yapması gerektiğini hatırlatıyor, Tatar'ın sözleriyle ilgili en kısa zamanda açıklama yapmasını talep ediyoruz.

Konak'ta Toplu Sünnet Şenliği 03/09/2009
İzmir Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği, Roman Kültürü Sosyal Yardımlaşma Derneği, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla İkiçeşmelik semtinde yaşayan dar gelirli ailelerden 80 çocuğa toplu sünnet şenliği düzenlendi.

Düzenlenen organizasyon Konak Saat Kulesi önünde yoksul aileler ve çocuklarının dernek üyeleri ile buluşması ile başladı. Saat Kulesi önünde müzik eşliğinde oynayan çocuklar gönüllerince eğlendi.  Sünnet çocukları daha sonra Bergama vapuruna götürülerek körfez turuna çıkarıldı. Körfez turu sonrasında Fuar Açıkhava Tiyatrosu’nda sünnet şenliğine götürülen çocuklar Roman sanatçıların şarkılarıyla eğlendiler.

Bu tarz bir organizasyonla yoksul Roman ailelerin az da olsa yüklerini azalttıklarını belirten Roman Kültürü Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı Yakup Çardak, “ Ağır bir kriz döneminden geçmekteyiz. Halkımızın birçoğunun sünnet yaptıracak durumu yok. En azından halkımızın bu yükünü almak istedik. Bu hayırlı işlerde ekonomik durumu iyi olanların yardım ve desteklerini de bekliyoruz” dedi.

Bu organizasyonu siyasi bir düşünceden uzak olarak gerçekleştirdiklerini ifade eden İzmir Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Mehmet Gülaylar, “ Genellikle bu tarz etkinlikler seçim öncesi yapılır. Fakat bizim siyasi bir amacımız yok. Bu yüzden destek olan kurumların affına sığınarak kimseyi çağırmadık. Protokol oluşturmadan ailelerin ve çocukların kendi aralarında istedikleri gibi eğlenmelerini istedik. Bu tarz etkinliklerin diğer derneklere örnek olmasını istiyorum” şeklinde konuştu.

İzmir Roman Müzisyenler Dernek Başkanı Reşat GÜLŞEN:”  Biz toplum için her zaman varız bizler tolumun mozaiği haline gelmişiz, bu gibi derneklere  destek verilsin, çünkü böyle dernekler yaşadığı sürece hizmet yerlerine çabuk ulaşır” diyerek sözlerini noktaladı.

Bir Dernek ve Mutlu Bir Mahalle: Esenyurt Fatih 08/09/2009
Cingeneyiz.org gönüllülerini ağırlayan Esenyurt Romanlar Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği başkanı Semih Makaracı ve diğer dernek yöneticileri Esenyurt Fatih Mahallesi’nde yaşayan Romanların yaşamı ve derneğin çalışmaları hakkında önemli bilgiler verdiler.

İstanbul Esenyurt’ta yaklaşık 4 bin Romanın yaşadığı Fatih Mahallesi’ne konuk olan gönüllülerimiz, öncelikle dernek başkanı Semih Makaracı’yı makamında ziyaret ettiler. Aynı zamanda Fatih Mahallesi eski muhtarı olan Semih Makaracı, hem muhtarlık hem de dernek başkanlığı döneminde Romanlar ve diğer mahalle sakinleri için yaptığı çalışmaları anlatırken haklı olarak gururlanıyor.

Bu Mahallede Her Evin Tapusu Var

Muhtar olduktan sonra Semih Makaracı’nın ilk işi mahalle sakinlerinin tapularına kavuşmasına için uğraşmak olmuş. Makaracı bu süreci şöyle anlatıyor: “ Muhtar olduktan sonra Esenyurt Belediye Başkanı olan Necmi Kadıoğlu, -bize bir isteğiniz var mı?- diye sordu. Ben de tapu dedim. Ancak bunu ücretsiz olarak yapmamız gerektiğini belirttim. Anlayışlı olan belediye başkanı da isteklerimizi kabul etti. Ve 450 hanenin tapularını verdik”.

Şimdi aşağı yukarı her mahalle sakini yaşadığı evin tapusuna sahip. Bu duruma bağlı olarak da, geleneksel tek katlı konutlarda değil de apartmanlarda yaşamak isteyen mahalle sakinleri evlerini kat karşılığı müteahhide vermeye başlamışlar. Yeni yapılan apartman tipi konutların dış cepheleri oldukça gösterişli. Ama geleneksel tek katlı evlerin önemli bir bölümü de başka mahallelerle karşılaştırıldığında oldukça iyi durumda. Zira yerini yurdunu kaybetme endişesi olmadığında insanlar evlerine bir başka özen gösteriyor, sınırlı imkanlarıyla da olsa evlerini güzelleştirmeye çalışıyorlar.

Mahallenin en güzel yerine kurulmuş olan kültür merkezi, mahallelinin düğünlerini, mevlitlerini ve diğer tüm toplumsal geleneklerini yaşattığı temel mekan olmuş. Geniş ve ferah bir alanda kurulmuş olan kültür merkezinde yapılan düğün ve eğlenceler açık hava düğünlerini aratmıyor. Aynı çoşku ve sıcaklığı burada da görebiliyorsunuz. Dernek yöneticileri kültür merkezinin kuruluş sürecinde derneğin çok önemli katkılarının bulunduğunu belirtiyorlar. Kültür merkezi yaklaşık 3000 kişinin katılabileceği etkinlikleri karşılayabilecek bir biçimde tasarlanmış.

Mahalle sakinlerinden Recep Bey mahalle sakinlerinin günümüzdeki temel geçim kaynağının bahçe işçiliği olduğunu belirtiyor. Civar yerleşimlerdeki lüks konutların bahçe düzenlemesi büyük ölçüde Fatih Mahallesi'nde yaşayan Romanların sorumluluğunda. Geçmişte de mahalle sakinleri ağırlıklı olarak harmancılık yaparak geçimlerini temin etmişler. Mahalle sakinleri arasında Tarım işçiliği ile uğraşanların yanısıra civardaki çeşitli sanayi tesislerinde çalışanların da bulunduğu belirtiliyor.

Esenyurt Mahallesi her yönüyle renkli, hayat dolu bir mahalle. Özellikle derneğin ve muhtarlığın çeşitli resmi kurumlarla eşgüdümlü olarak gerçekleştirdikleri projeler sonucunda her açıdan gözle görülür gelişme sağlanmış. Darısı diğer mahallelerimizin başına diyoruz.

Kaynak: Cingeneyiz İstanbul

Yahya Kemal'in Geri Dönüşüm Müzesi 10/09/2009
Üyelerinin büyük bölümü hurda ve kağıt toplayıcılığı ile geçinen Roman Kültür Derneği Başkanı Cemil Atmaca, dernek merkezinin bir bölümünde mahalle sakinlerinin atık toplarken bulduğu ilginç eşyaları sergiliyor. Kendi deyimleriyle "Geri Dönüşüm Müzesi" bu zor mesleğin farklı yönlerini ortaya koyuyor.

Kağıthane Yahya Kemal Mahallesi geçtiğimiz yıllarda kentsel dönüşüm projeleri kapsamında gerçekleştirilen yıkımlardan sonra bile 30 Roman aileye evsahipliği yapıyor. Geçmişte olduğu gibi bugün de mahallenin geçim kaynağı hurda ve kağıt toplayıcılığı. Daha önce yaklaşık 70 haneyi barındıran bölgede, yerleşimin İSKİ'ye ait su borusu üzerinde bulunduğu gerekçesiyle konutların bir bölümü yıkılmıştı. Bölgede gerçekleştirilecek olan kentsel dönüşüm projesinin sosyal yanı ağır basan bir biçimde gerçekleştirilebilmesi için girişimlerde bulunan Cemil Atmaca ve mahalle sakinleri, çalışmalarını daha etkili bir platformda sürdürebilmek için Roman Kültür Derneği'ni kurdular. Aynı zamanda sitemizin yazarlarından olan Atmaca, yaşadığı sürece tek gayesinin çalışmalarını devam ettirmek olacağını belirtiyor.

Cemil Atmaca derneğin bir köşesinde toplayıcılıktan bulunan ilginç eşyaları sergiliyor. Kendisi burayı “Geri Dönüşüm Müzesi” olarak adlandırmış. Birçok değerli taş, gaz lambası, bardak, kolye, madeni bozuk para ve maketlerin bulunduğu bu müze hem mahalle sakinlerinin hem de mahalleyi ziyarete gelenlerin dikkatini çekiyor. Çoğu zaman dikkati çekmeyen, bir kenara atılmış eşyalar Geri Dönüşüm Müzesi'nde yeniden anlam kazanıyorlar.

Dernek başkanı Cemil Atmaca kibrit kutuları ve çöplerinden mahalleyi ve çevresini gösteren bir maket hazırlamış. Makette, mahallenin bir bölümünün altından geçen ve daha önce yapılan yıkımların önemli gerekçelerinden biri olan su borusu da gösteriliyor. Kentsel dönüşüm projesiyle ilgili katıldığı çeşitli görüşmelerde konuyu daha iyi anlatabilmek için bu maketten yararlanan Atmaca, maketin büyük ilgi gördüğünü belirtiyor.

Kaynak: Cingeneyiz İstanbul

Lapsekililer Şenlik Düzenledi 14/09/2009
Lâpseki’de yeni kurulan Roman Kültürünü Geliştirme ve Dayanışma Derneği tarafından şenlik düzenlendi.

Derneğin ilk etkinliği olan ve Çamlık Aile Çay Bahçesi’nde düzenlenen şenliği, yaklaşık 2 bin kişi izledi. Açılış konuşmasını yapan dernek başkanı Ali Çalışır, Romanların sosyal ve kültürel açıdan gelişmelerinin sağlanması için düzenledikleri bu tür etkinlikleri, tüm Türkiye’ye yaymayı amaçladıklarını bildirdi. Daha sonra çeşitli gösteriler sunuldu, yerel sanatçı Yakup Arslan şarkılar söyledi.

Kaynak: www.gazetebogaz.com

Çatalca'da Tablo Vahim 14/09/2009
Çatalca’da bulunan Dere Sokak mevkii sel felaketinden çok fazla etkilenen bölgelerden. Buna karşılık mahalle sakinleri yetkililerden bekledikleri ilgiyi göremediklerinden yakınıyorlar.

Çatalca merkezde selin en çok zarar verdiği yerlerden biri Dere Sokak. Dere yatağının üstünde ikamet eden Romanlar’ın evlerinin hemen hepsi sanki ‘su basması’ kurbanı değil, adeta balçık ve çamurla sıvanmış… Sokakta yollar parçalanmış, park edilen araçlar ters yüz olmuş. Mahalle sakinleri ise büyük bir çaresizlik içindeler.

Uykuda Teslim Aldı

Kaleiçi Mahallesi`nde bulunan Dere Sokak’ın durumu, sel felaketinin ne denli acı sonuçlara yol açtığını açıkça gösteriyor bize... Sokağın altından dere aktığı için bu ismi alan sokak aynı nedenden dolayı selden en büyük zararı gören bölgelerden biri oldu. Romanların yaşadığı 100’e yakın gecekondu dere yatağının üstünde..

Gülizar Eker’de selden etkilenenlerden birisi. Eker, “Uykuda yakalandık. Suyun gürültüsüne uyandık. Yukarıya doğru kaçtık. Hiçbir şey kurtaramadık. Giyecek eşyamız, yatacak yerimiz yok. Yardım bekliyoruz” diyor.

Mobilya tasarımcısı Hasan Filiz ise, burada yaşayanların Roman oldukları için ilgi görmediklerini iddia ediyor. Filiz, “Siyasetçiler 5 yılda bir seçim zamanı buraya geliyor ve size tapu vereceğiz diyorlar. Bize doğru düzgün bir yerde yaşamak için imkan tanınsın. Rengimiz yüzünden bizimle ilgilenmiyorlar” şeklinde konuşuyor.

Sokağın yakınında bulunan bir okula yerleştirilen Romanlar, bu geçici çözümden sonra ne yapacaklarını kara kara düşünüyorlar.

Üç Kişi Hala Kayıp

Arama ve yardım çalışmalarına bizzat katılan site gönüllülerimizin verdikleri bilgilere göre, civar mahallelerde yaşayan Romanlar, kendi aralarında oluşturdukları gönüllü ekiplerle Çatalca’daki muhtaç insanlara yardım etmeye çalışıyorlar. Ancak bu çalışmalar gerekli araç ve gereçlerin bulunmamasından dolayı son derece kısıtlı kalıyor. İnsan gücüyle yapılabilecek olanın en fazlasını yaptıklarını vurgulayan civar mahalle sakinleri olaya yetkililerin müdahale etmesinin şart olduğunu vurguluyorlar.

Yaşları yedi ve dokuz olan iki çocuk ve bir yaşlı kadının arama çalışmalarına mahalle sakinleri ve yardım gönüllülerinin elbirliği ile devam etmelerine rağmen bir sonuç almanın pek de mümkün olmadığı vurgulanıyor. Mahalleye genel olarak karamsarlık ve endişe hakim.

Cingeneyiz.org ailesi olarak konu ile ilgili karar alıcı konumunda bulunan tüm yetkililerimizin en kısa zaman olaya el koymalarını ve mahalle sakinlerinin barınma ihtiyaçlarını karşılayabilecek alternatif konutların en kısa zamanda hazırlanmalarını bekliyoruz.

Kaynak: Sabah - Cingeneyiz İstanbul

Burhaniye Roman Orkestrası Hazırlıkları Başladı 16/09/2009
Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde, Roman orkestrası kurulacağı bildirildi. Belediye Başkanının da ilçe tanıtımına katkı sağlayacağından dolayı bu konuya sıcak baktığı gelen haberler arasında.

İlçede Romanlar’dan oluşan bir ekip kurmak için talep geldiğini belirten Belediye Başkanı Fikret Akova, böyle bir orkestranın ilçe tanıtımına katkısı olacağını söyledi.

Önceki gün ilçede yapılan Kent Konseyi Toplantısı'nda konuşan Belediye Başkanı Fikret Akova, ilçede Roman orkestrası kurmak için çalışma başlattıklarını söyledi. Talebin Romanlar’dan geldiğini belirten başkan Akova, "Çalışmalar için belediye insan kaynakları müdürümüz Elif Şenak'ı görevlendirdim. İlçede oynamak isteyen oynasın çalmak isteyen de çalsın. Böyle bir orkestra ilçenin sesinin duyulması için de yararlı olacaktır. Okuma yazma bilmeyen Romanlar için de Memiş Mahallesinde okuma yazma kursu açacağız. Bunun için de hazırlıklar yapıldı" dedi.

Kaynak: CHA

Geçimlerini Kurbağadan Sağlıyorlar 18/09/2009
Edirne’nin Menzilahir Mahahallesi’nde çoğunluğunu Romanlar’ın oluşturduğu grup, topladıkları kurbağaları satarak geçinmeye çalışıyorlar.

Menzilahir mahallesinde yaşayan kurbağa toplayıcısı Romanlar, bazılarının ellemeye dahi çekindikleri kurbağalarla iç içe yaşıyor. Onlar, zorlu bir mücadele veriyorlar ve yakaladıkları kurbağaları satarak evlerine ekmek götürüyor.

Günde 40 ile 60 kilo arasında kurbağa toplayan Romanlar, bunların kilosunu 4 TL’den satıyor. Kurbağacı Romanlar, 20 yıldan beri bu işi yaptıklarını, bu işi Ekim ayından başlayarak Mayıs ayının sonuna kadar devam ettirdiklerini ve daha sonra da farklı işler yaptıklarını belirtiyor.

Kaynak: ETV

Gaziosmanpaşa'nın Popüler Çocukları 22/09/2009
Onlar yol kenarlarında sıkça rastladığımız sokak sanatçılarından. Benzerlerinden farklı olarak bu dört arkadaş bugünlerde Gaziosmanpaşa’da oldukça popüler olmuşlar.

Onur, Erkut, Soner, Kenan isimli dört arkadaş Bağlarbaşı Caddesi’nde  bir kenarda durup yoğurt kaplarından yaptıkları darbuka ve davullarını doyasıya neşe içinde çalarak oynuyorlar. Kendilerine göre ise onlar Gaziosmanpaşa’nın en ünlü çılgın romanlar grubu. Kırklareli vize doğumlu olan dört kafadar kendilerini daha da geliştireceklerini söylüyorlar. Örnek aldıkları sanatçıları ise klarnet ustası Çorlulu Savaş, Deli Selim ve arkadaşları. Ekliyorlar “İdealimiz onlar gibi bir gün mutlaka çok başarılı bir grup ve saz ekibi olmak”

Kaynak: www.gaziosmanpasa.org

Çorlulu Romanlara Yardım Yapıldı 23/09/2009
Çorlu’da ismi önceden belirlenen dar gelirli ailelere, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından Ramazan dolayısıyla maddi yardım yapıldı.

Çorlu’da Roman Mahallesi olarak bilinen Hıdırağa Mahallesi’nde yaşayan ailelere maddi yardım yapıldı. Yardımlar, mahallede bulunan 75. Yıl Mustafa Kemal İlköğretim Okulu’nda yapıldı. Daha önceden isimleri belirlenen iki bin dar gelirli aileye, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği yetkilileri tarafından, Ramazan ayı dolayısıyla, yardımlar dağıtıldı.

Kaynak: Hürriyet

Boğaz'da Yalı Değil Bakkalköy'de Baraka 29/09/2009
Küçük Bakkalköy sakinlerinden Yüksel Dum'un ailesi ile beraber yaşadığı evi tapu tahsis belgesi bulunmasına rağmen, 2006 yılında kentsel dönüşüm projesi kapsamında gerçekleştirilen yıkımlarda bir yanlışlık sonucu yıkılmış. Dum o günlerde evsiz kaldıklarını ve şu anda eski evlerinin bulunduğu arsanın üzerinde tekrar yaptıkları barakada yaşadıklarını belirtiyor. Ancak zor koşullarda yaşadıkları bu barakada bile yaşamaya devam etmeleri zor gözüküyor.

Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında önemli bir bölümü yıkılan Küçük Bakkalköy’ün “Roman Mahallesi” artık neredeyse tamamıyla boşalmış durumda… Daha önceden sokakları neşeyle çınlatan çocuk seslerinin yerini, beton kalıntıları almış. Moloz yığınları arasında kendi arsası üzerinde sınırlı imkanlarıyla kurduğu minik serasıyla hayata tutunmaya çalışan Yüksel Dum’a rastlıyoruz. Yüksel Bey kendi yapmış olduğu baraka da, 18 aile bireyi ile beraber yaşamakta ve şu anda son derece müşkül durumda.

19.07.2006 tarihinde mahallesindeki evlerin yıkıldığını ve kendi evlerinin tapu tahsis belgesinin bulunmasına rağmen yanlışlıkla aynı kaderi paylaştığını belirterek sözlerine başlıyor Dum… Tasfiye sırasında yanlışlıkla yıkılan evine karşılık kendilerine tazminat sözü verildiğini, buna karşılık geçen zaman içerisinde herhangi gelişme olmadığını söylüyor Yüksel Bey.

Yakın zamanda eline ulaşan bir tebligat ise Yüksel Bey'in moralini iyice bozmuş. Zira sözkonusu tebligata göre daha önce imar affı kapsamına alınıp kendilerine tapu tahsis belgesi verilen ev ve arsayı yeniden satın almaları gerekiyor. Bunun karşılığında istenen bedel ise Yüksel Bey'in uykularını kaçırıyor.

Yüksel Bey söz konusu ev için 2008 yılına ait rayiç bedelinin arsa dahil 27,009,78 TL olduğunu ve bunu resmi bir belge ile kanıtlayabilecek durumda olduklarını belirtiyor. Babasının arsasıyla birlikte toplam olarak 475 metrekare arsasının bulunduğunu söyleyen Dum, “ Tapu tahsis belgeli evime, yani benim olan evime, metrekaresi 2,150,00 TL olarak değer biçilmiş. Ama bu miktarı ödememiz imkansız…” diyor. İlgili tebligatta belirtilen rayiç bedeli doğru kabul edilirse Küçük Bakkalköy'deki tapu tahsis belgeli barakasını satın almak için Dum'un milyon TL’ye ulaşan bir bedel ödemesi gerekiyor. Çiçekçilikle geçinen Dum'un bu bedeli ödemesi ise imkansız. Yüksel Bey soruyor: “Boğaz'da yalı mı Bakkalköy'de baraka mı alıyoruz?”

Yüksel Dum’un tek dileği aile bireyleri ile beraber, doğup büyüdüğü yerde hem işini icra etmek hem de ikamet etmek. Dum bunun için yasal yollardan hakkını sonuna kadar aramaya kararlı olduğunu belirtiyor.

Not: Yüksel Dum'a ulaşmak ve destek vermek için cingeneyiz@yahoo.com adresine mail yollayabilirsiniz.

Kaynak: Çingeneyiz İstanbul

Didimli Romanlar Bükreş'e Gidiyor 07/10/2009
Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı yaptığı açıklamada 5-11 Ekim tarihlerinde Bükreş'te yapılacak olan "Dünya Romanlarının Buluşması" isimli organizasyona, Didim'den Ali Gençli ile beş Roman gencinin katılacağını söyledi.

Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı haftalık basın toplantısında yaptığı açıklamada 5-11 Ekim tarihlerinde Romanya'nın Başkenti Bükreş'te yapılacak olan "Dünya Romanlarının Buluşması"na Didim'den Didim Kent Konseyi Sekretarya görevini yürüten Ali Gençli ile 5 Roman gencinin katılacağını söyledi.

Gençlik Karavanının, AB Fonlarından yararlanarak başlattığı Gençlik Projesi kapsamında Dünyanın birçok ülkesinden Romanların katılacağı ve Romanya'nın Başkenti Bükreş'te yapılacak olan "Dünya Romanlarının Buluşması”na Didim'den 6 kişilik bir ekip katılacak. 5-11 Ekim tarihlerinde yapılacak buluşmayla ilgili bilgiler veren Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı "Bu buluşmaya İlçemizden de Didim Kent Konseyi Sekretarya görevini yürüten Ali Gençli ile 5 Roman gencimiz katılacak. Bu gençlerimiz Didim'de bulunan Didim Rumelili Romanlar Derneği'nde faaliyet gösteren gençlerimiz olacak. Didim Belediyesi olarak bu kişilere her türlü desteği sağlayacağız. Buraya katılacak olan arkadaşlarımızın sadece Pasaport sorunu var onu da sponsorlar aracılığıyla çözüme kavuşturduk. Diğer tüm masraflar AB Fonlarından karşılanacak. Buradan giden arkadaşlarımızın bu buluşmada Didim'i en iyi şekilde temsil edeceğine inanıyorum" dedi.

Kaynak: Aydınca.com

Büyükçekmeceli Romanlar Endişeli 09/10/2009
2007 yılı sonunda yıkılan evlerinin yerine bir apartman yapılacağını ve bunların içinde yaşayacakları sözünü alan Büyükçekmeceli Romanlar, verilen tarihte evlerinin teslim sonucu geleceklerinden endişe duyuyorlar.

Büyükçekmece Belediyesi, 2007 yılı sonunda Kentsel Dönüşüm Projesi adı altında 15 Roman ailenin gecekondusunu yıkmış aynı yere 15 modern daireden oluşan bir bina yapılacağını açıklamıştı. Kaba inşaatının önemli bir bölümü tamamlanan binanın 2008 yılı Haziran ayında teslim edileceği açıklanmıştı. Ancak ekonomik kriz nedeniyle inşaatı yarım bırakılan binaya son bir yıldır tek bir çivi bile çakılamıyor. Büyükçekmece ilçesi Dizdariye Mahallesi Salı Pazarı mevkiinde yaklaşık 60 yıldır gecekonduda ikamet eden 15 Roman aile ile anlaşan Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, bu gecekonduları yıkılarak yerine 65’er metrekarelik 3 katlı 15 daireli bir bina yapılacağını ve bu dairelerin dayanıp döşendikten sonra Roman ailelere bedelsiz olarak verileceğini açıklamıştı.

Akgün, Çalgıcılar Sitesi adı verilecek olan Osmanlı Mimarisi tarzında yapılacak binanın 8-9 ay içinde bitirileceğini ve bu süre zarfında Roman ailelerin kiralarının Büyükçekmece Belediyesi tarafından ödeneceğini açıklamıştı.

“Belediye ve Müteahhitler Yapacak ”

15 Roman ailenin evlerinin yıkımı öncesinde gazetecilere bir açıklama yapan Belediye Başkanı Akgün, “60 yılı aşkın süredir burada yaşayan insanlarımız bizim bir parçamızdır. Büyükçekmece’deki Roman vatandaşlarımız birçok ünlü sanatçının arkasında sazıyla, kemanıyla, davuluyla, klarnetiyle sanat icra eden, Ramazan aylarında da bizleri sahura uyandıran ve kültür sanat festivallerimizde de dansları ve çalgılarıyla katkı sunan arkadaşlarımızdır. Hepsi namuslu, vatanına bayrağına sahip çıkan insanlar. Bugüne kadar burada yaşamış oldukları yerlerin çok sağlıksız koşulda olduğunu biliyorduk. Buraya bir çeki düzen vermemiz gerekiyordu. Ancak baktık ki bunları kendileri yapamayacaklar, imkanları yok. Başka bir şekilde de ev sahibi olmaları da mümkün değildi.

Biz de belediye olarak burada bir Kentsel Dönüşüm Planı içerisinde onlara Osmanlı mimarisi tarzında daireler yapacağız ve anahtar teslimi kendilerine vereceğiz. Dairelerin tamamını tepeden tırnağa biz döşeyeceğiz, mobilyalarına kadar biz alacağız. Kendilerinden tek kuruş para alınmayacak. Tek şartımız, çocuklarını okutmaları ve bu vatan için hayırlı evlatlar yetiştirmeleridir. Başka hiçbir şartımız yok. Projenin tamamını Büyükçekmece Belediyesi ve ilçemizde müteahhitlik yapan arkadaşlarımızla birlikte organize edeceğiz” şeklinde konuşmuştu.

Mahalleli Tedirgin

Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün’ün yaptığı açıklamanın ardından, 2007 yılı Kasım ayında gecekondular Roman ailelerin davul zurnaları eşliğinde yıkılmıştı. Aynı günlerde temeli atılan binanın kaba inşaatının önemli bir bölümü de tamamlandı. Ancak üzerinden 22 ay geçmesine rağmen bina söz verilen tarihte bitirilerek hak sahibi ailelere teslim edilemedi. Yaklaşık bir yıl önce durdurulan inşaat atıl vaziyette bırakılırken Roman aileler kendilerine verilen ev sözünün bir an önce yerine getirilmesini bekliyor.

Belediyeye yetkilileri ise, ekonomik krizin belediyelerin yatırımlarını aksattığını ve bu nedenle bazı projelerin tamamlanamadığını belirterek ekonomik sıkıntı nedeniyle durdurulan inşaatın en kısa zamanda bitileceğini açıkladılar.  Öte yandan yarım bırakılan inşaatın etrafının çevrilmemesi ve hiçbir koruyucu tedbirin alınmamış olması da mahalle halkını tedirgin ediyor.

Kaynak: Kent Yaşam
İzmir'de Roman Fotoğraf Sergisi 13/10/2009

İzmir Devlet Resim ve Heykel Müzesi sezonu Fotoğraf sanatçısı Aydın Çetinbostanoğlu’nun “Roman ve Düğün” adlı fotoğraf sergisiyle açtı.

Mülkiyeliler Birliği İzmirŞubesi’nin 150’nci yılı etkinlikleri kapsamında gerçekleşen serginin açılışına İzmirVali yardımcıları Sait Topoğlu, Ardahan Totuk, Mustafa Erdoğan, Mülkiyeliler Birliği İzmirŞube Başkanı Prof. Dr. Hüsnü Erkan, Ege Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Özcan Çayırlı katıldı.

İzmir, İstanbul, Edirne, Diyarbakır, Nusaybin, Tekirdağ, Kırklareli ve Aydın’ın çeşitli semtlerinde yaşamını sürdüren Romanlar’ın hayatlarından kesitlerin yer aldığı 60 fotoğraftan oluşan sergi,  açılış kokteyline katılan sanatçı ve sanatseverlerin beğenisini kazandı. İnsanların Romanlar hakkındaki ön yargılı düşüncelerini yok etmek için böyle bir sergi oluşturduğunu söyleyen Çetinbostanoğlu, “8 yıllık bir çalışma sonucunda ortaya çıkan bu fotoğraf sergisiyle, hepimizin kafasında canlandırdığı bir toplumu, içine girerek göstermek istedim. Böylece Romanlar hakkında ön yargı oluşturmuş insanların kendilerini bir kez daha sorgulamasını sağlamayı amaçladım” dedi.

Kaynak: DHA

Habitat'tan TOKİ'ye Mektup 14/10/2009
BM Habitat Zorunlu Tahliyeler Danışma Kurulu adına, Londra Kolej Üniversitesi Kalkınma Birimi Başkanı Prof. Yves Cabannes TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar'a bir mektup yazdı. Mektup'ta Sulukule'de TOKİ'nin de geliştirilmesini teşvik ettiği alternatif dönüşüm projesine değiniliyor.

Sulukule için Roman kültürünün korunduğu bir dönüşüm projesinin geliştirilmesi için ortaya konulan çabalar 2006'ya kadar uzanıyor. Bu tarihte ”Sulukule’yi Yerleştirmek, Yaşayan Çok-kültürlü Mirası Korumak için Alternatif Bir Öneriye Doğru” adlı Gelişmede Yapı ve Şehir Tasarımı Yüksek Lisans Programı kapsamında gerçekleştirilen uluslararası öğrenci etkinliğine Türkiye'den çeşitli akademisyenlerin ve Sulukule Platformu'nun katılımıyla alternatif bir projenin ana hatları ortaya konulmuştu. Geçtiğimiz aylarda TOKİ yetkilileri de Sulukule'de Roman kültürünü koruma konusunda özel hassasiyet gösteren alternatif bir projenin hazırlanması konusunda Sulukule Platformu ve akademik kurumların temsilcileri ile irtibat kurmuşlar ve süreci desteklediklerini belirtmişlerdi.

Mektubun Tam Metni:

BM-HABITAT
ZORLA TAHLİYELER DANIŞMANLAR KURULU
Londra, 6 Ekim 2009-10-09

Erdoğan Bayraktar
TOKİ Başkanı
Ankara, TÜRKİYE

Sayın Erdoğan Bayraktar,

Ben 2006 yılında eşsiz Roman kültürünü de içine alan ”Sulukule’yi Yerleştirmek, Yaşayan Çok-kültürlü Mirası Korumak için Alternatif Bir Öneriye Doğru” adlı Gelişmede Yapı ve Şehir Tasarımı Yüksek Lisans Programı’nın(Kalkınma Planlaması Birimi, Londra Kolej Üniversitesi) uluslararası öğrenci projesine başladığımızdan beri Sulukule Platformu ve de Sulukule Atölyesi’nin diğer ortaklarıyla yakın ilişki içinde bulunuyorum.

2006 yılındaki ilk rapor, katılımcı bir yaklaşım ile farklı paydaşların Sulukule’liler için ortak bir zemin bulabilmesi amacıyla hazırlanmıştır. 2008 yılında aynı yüksek lisans programının başka bir öğrenci grubuyla, insanların mahallede kalmalarını sağlayacak ve yaşam koşullarını iyileştirecek daha sürdürülebilir bir gelişme için somut ve somut olmayan mirasın ilişkilendirildiği bir alternatif geliştirmek üzerinde çalışma fırsatımız oldu.

Her iki çalışmada da, projenin bütün paydaşları, kamu yetkilileri, üniversiteler, araştırma merkezleri ve mahalleliler son derece ilgili, nazik ve yaratıcıydılar. Sonuç olarak 2 atölye çalışmasından da çıkan öneriler, yerel gerçeklikle derinden iliştirilmiş beklentileri, analizleri ve önerileri büyük oranda yansıtmıştır. Bütün öneriler farklı aktörlere sunulmuştur. Katkıları için burada teşekkür ederim.

Sonrasında, bu 2 birbirini tamamlayan çalışma Sulukule için geliştirilecek alternatif projeye katkı sağlamaları için STOP’a ve Sulukule Atölyesi’ne devredilmiştir. Şuan, çalışmalarımızın sivil girişimler ve TOKİ arasındaki olumlu diyaloga sağlamlaştırıcı olduğunu bilmek büyük bir mutluluktur.

Haziran 2009’da, BM-Habitat Başmüdürü’nün Zorla Tahliyeler Konusunda Danışma Kurulu (AGFE) Başkanı ve de BM tarafından görevlendirilen AGFE Misyonu’nun başı olarak geldiğim İstanbul’da, farklı paydaşlar arasındaki bu diyalogun sinyallerini fark etme şansım oldu. Önerilen makul çözümlerin dikkate alınmasını ve önceki projenin yerini almasını umuyoruz. Biz, ve eminim ki uluslararası kamuoyu da, Sulukule Projesi’nin olumlu bir değişime gittiğini görmekten büyük mutluluk duyacağız.

Lütfen, ekte yolladığım sivil girişimlerin Sulukule’de şu an ki durum hakkında bizi bilgilendirdiği mektuba bakınız.

Saygılarımla,

Prof. Yves Cabannes,
Kalkınma Planlaması Birimi Başkanı,
Londra Kolej Üniversitesi

Yakışmadı Muazzez Hanım 16/10/2009
Türk Sanat Müziği sanatçısı Muazzez Abacı eğlenmek için gittiği Civanım Bar'da genç bir kemancıyı tokatladı. "Şarkıyım iyi takip edemiyorsun." diyerek müzisyen gencin üzerine yürüyen Abacı, daha sonra gencin kemanını kırdı.

Muazzez Abacı düzenli olarak sahne aldığı Güney Restaurant çıkışı eğlenmek amacıyla Civanım Bar'a gitti. Bar'da şarkı söyleyen Utku isimli şarkıcı tarafından sahneye davet edilen Abacı saat 3.30 civarında orkestrayı durdurdu. Orkestrada keman çalan genç müzisyene çıkışan Abacı alkolün de etkisiyle kemancı gence tokat attı. Daha sonra gencin kemanını kıran Abacı'nın bu hareketi büyük şaşkınlık yarattı.

Olay müzisyen camiasında büyük üzüntü ve kırgınlık yaratırken, ortak kanaat sanat müziği alanında büyük bir yeri olan sanatçının ekmeğini kazanmaya çalışan müzisyen gence karşı bu şekilde hoyratça bir tavır içerisinde bulunmasının kendisine yakışmadığı yönünde oldu.

Kaynak: Sabah

Didim'li Roman Gençler Sınırı Geçemedi 19/10/2009
Daha önce sizlere duyurduğumuz Dünya Romanlar Buluşması'na katılmak için Bükreş'e doğru yola çıkan gençler; ceplerinde pasaportları, davetiyeleri ve Chengen vizeleri olmasına rağmen Bulgar sınır kapısında geri çevrildiler.

Gençlik buluşmasına katılmak için yola çıkan Roman gençlerden Mümin Var yaşadıklarını şu sözlerle anlatıyor: “Bulgar Kapısında araçta bulunan Türkleri indirdiler. Bulgaristan’da oturma izni olan Türkler geçti. Oturumu olmayanlara ise ilk sordukları para oldu. Yanımızda bulunan ve bizimle aynı belgelere sahip olan bir Türk vatandaşı 600 dolar vererek geçtiğini söyledi. Biz pasaport, chengen vizesi ve davetiyemizi görevlilere verdik. Ancak görevli Romanya devletinin bizlere gönderdiği davetiyeyi buruşturarak yere attı.”

Yaşanan olay karşısında büyük bir şoka uğrayan gençler Bulgar sınır kapısından Kapıkule'ye gerisin geri 500 metre yürümek zorunda kaldılar. Kapıkule'ye vardıklarında yetkililer gençlerin evraklarını tekrar kontrol ettiler ve herhangi bir sorun bulunmadığını vurguladılar.

Kaynak: İHA

Romanlar Araştırma ve Bilgi Merkezi 21/10/2009
Bursa Roman Kültürünü Araştırma Geliştirme Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, içerisinde Romanlar ve tarihleriyle ilgili bir çok materyalin bulunacağı, “Roman Araştırma ve Bilgi Merkezi”nin yapımına start verdi.

Dernek Başkanı Efkan Özçimen, merkezin Romankültürünü araştırmak isteyen herkese açık olacağını kaydederek, sözlerine şöyle devam etti; “Ülkemizin çeşitli üniversitelerinde onlarca yıldır Romanlar üzerine binlerce araştırmalar yapıldı. Tamamen Roman kültürünü anlatacak, AB projelerinin ele alınacağı bir araştırma ve bilgi merkezi kuruyoruz”. İki ay içerisinde tamamlanacağı açıklanan projede, Özçimen Bursa Valiliğine verdiği destekten dolayı teşekkür etti.

Kaynak: Cihan Haber Ajansı

Sakarya'da Baraka Yıkımı 23/10/2009
Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında bulunan Erenler ilçesi Yeni Mahalle'de Romanların kaldığı 60 baraka belediye ekipleri tarafından yıkıldı.

Mahalledeki yıkımının ardından, Erenler Belediye Başkanı Cavit Öztürk'e tepki gösteren mahalle sakinleri, "Kış öncesi nerelere gidelim. Bu görüntüyü depremde hep birlikte gördük. Mahallemiz tuzla buz oldu. Biz bundan sonra nerede kalacağız, ne yiyip ne içeceğiz. Çoluk çocuk sokakta kaldık. Çocuklarımızı okullarına gönderemedik. Bu akşam yağmur yağsa sokakta kalacağız. Bizde yatağımızı yorganımızı alıp Erenler Belediyesi'nin önüne gidip yatacağız. Orası devletin yeri, oraya sığınacağız" dediler.

Erenler Belediye Başkanı Cavit Öztürk ise, yıkımla ilgili yaptığı açıklamada, "Biz orada yaşayan vatandaşlarımıza 35 gün öncesi tebligat yaptık. Ama vatandaşlarımız bizleri dikkate almadı. Hem bu karar Erenler Belediyesi'nin değil, Bayındırlık Bakanlığı ve Sakarya Valiliği'nin kararı. Biz sadece yıkım işini gerçekleştirdik" diye konuştu.

Öztürk, kaçak ve çarpık yapılaşmaya kesinlikle müsaade etmeyeceklerini belirterek, "Orada oturan yerli Roman vatandaşlarımızdan sıkıntımız yok. Onların zaten kendi ruhsatlı yerleri var. Biz ruhsatı olmayan barakaları yıktık. Kentsel Dönüşüm Projesi'nde hak sahibi olanlara zaten hakları verilecek" şeklinde konuştu.
Öztürk, "Roman vatandaşlarımız için konut projelerimiz var. Bu proje Sakarya'da yapılan örnek ve en güzel proje olacak. Yeni mahallede yıkımlar devam edecek." diyerek sözlerini noktaladı.

Kentsel Dönüşüm projesi kapsamında gerçekleştirilen yıkım sonucunda hayal kırıklığına uğradıklarını belirten mahalle sakinleri ise yıkımın kış öncesine denk gelmesinden yakınıyor ve izinsiz olduğu için yıkılan bu barakaların kışı geçirebilecekleri tek yer olduğunu belirtiyorlar.

Kaynak: İHA

Ayvalık'tan İzmirli Taylan Geçti 28/10/2009
Ayvalık, Hamdibey Mahallesi’nde bir Roman düğününe konuk olan, Roman şarkıcı İzmirli Taylan, düğünü izlemeye gelenlere keyifli anlar yaşattı. Düğüne katılan Taylan Kara Bela, Cırr Cıngırdak, Bak Bana, Gacı, Çatır Çatır, Kim Bu Güzel gibi en sevilen parçalarını seslendirdi.

Genç sanatçı slow ve hareketli parçalarını seslendirirken izleyenlerini hem oynattı, hem de duygusal anlar yaşattı. Yeni bestelerinden olan Titanik ve Kurtlar Vadisi’ni de ayrıca seslendiren İzmirli Taylan yeni şarkılarından oluşacak yep yeni bir albümle sevenlerinin karşısına çıkacağını belirtti.

Kaynak: Medya 73

Roman Müzisyenler Aynı Dernek Çatısı Altında 30/10/2009
Muğla’da yaşayan Romanlar, Romanlar Yardımlaşma ve Müzisyenler Derneği’ni kurdu. Derneğin açılışında renkli görüntüler vardı.

Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün’ün de hazır bulunduğu açılış esnasında müzisyen ve dans grupları eşliğinde dernek merkezi önünde toplanan insanlar keyifli dakikalar yaşadı.

Açılış esnasında Dernek Başkanı Hakan Çelebi, “Tamamı müzisyen olan arkadaşlarımızla Roman kültürünü yaşatmaya çalışacağız” derken, Belediye Başkanı Gürün, “Toplumumuzun bir parçası olan Romanlar Muğla’da bu güne kadar hep dağınık olarak yaşadılar. Şimdi bir çatı altında toplandılar. Roman kültürü ve geleneklerinin dernek çatısı altında yaşatılmaya çalışılması çok güzel” diye konuştu.

Kaynak: Haberler.com

Sakarya'da Düğün 03/11/2009
Sakarya'nın Hendek İlçesi'nde resmi nikahı bulunmayan 24 Çingene çift, düzenlenen törenle evlendirildi.

Romanlar için Hendek Kaymakamlığı ve belediye tarafından nikah töreni düzenlendi. Hendek Kapalı Pazaryeri'nde düzenlenen törene, çok sayıda davetli de katıldı. Törende, 24 çiftin nikahını Hendek Kaymakamı Harun Kaya ve Belediye Başkanı Ali İnci kıydı. Başkan İnci, nikah töreninin ardından evlenen çiftlere cumhuriyet altını hediye etti. Törene katılan çok sayıda davetli, sanatçı Tayfur'un şarkıları ile doyasıya eğlendi.

Kaynak: Kentselhaber.com

Yalovalı Çingenelerin Asker Uğurlaması 04/11/2009
Önlerinde Türk bayrağı, onun arkasında klarnet ve davul… İşte Yalovalı Romanların asker uğurlaması…

Yalovalı Çingeneler çocuklarını askere büyük bir coşku içerisinde yolladılar. Cumhuriyet Caddesi boyunca yürüyerek askerlerini uğurlayan Yalovalı aileler, yer yer gözyaşlarına hakim olamadı. Yol boyunca esnafın ilgisini çeken Çingeneler, çalınan davul ve klarnet eşliğinde 9/8’lik ritimlerle coştular. Bu coşkuya trafikteki araçların sürücüleri de katıldı. Coşkulu kalabalık, askerlerini birliğe teslim olmak üzere arabalarına bindirene dek eğlenmeye devam etti.

Roman kültüründe asker uğurlamaları tıpkı nişan, düğün, kına gecesi gibi özel eğlence tertiplenen zamanlardan biri olarak kabul ediliyor. Cümbür cemaat bütün mahallenin katıldığı, çeşit çeşit çalgıların eşliğinde özgün şarkılarımızın seslendirildiği asker uğurlamaları bölgelere göre farklı şekillerde düzenlenebiliyor. Hepsinde ortak olan ise amaç; gençlere moral vermek ve kısa bir süre de olsa çocuklarından ayrı kalmanın hüznünü yaşayan ailelerin yanında olmak...

Kaynak: Yalovamiz.com

Bakırköy'de Çingene Çadırları Yakıldı 06/11/2009
Romanlar’ın Bakırköy’de D-100 Karayolu’nun kenarına kurdukları çadırlar, zabıta ekiplerince yakıldı. Çadırlarının yakıldığını gören Çingeneler gözyaşlarını tutamadı.

Bakırköy Belediyesi zabıta ekipleri, Osmaniye Mahallesi'nde yapımı devam eden alt geçidin altına ve yan tarafına Romanlar tarafından kurulan çadırların yanına geldi. Eşyaların boşaltılmasını bekleyen zabıta ekipleri, ardından yanlarında getirdikleri benzini çadırlara döktü. Daha sonra ekipler, çadırları ateşe verdiler. Birçok çadır sahibi çadırların yanmasını göz yaşları eşliğinde izledi. Bu arada çadır sahiplerinin bazı çocukları, çadırlarının yakılmasına tepki gösterdiler.

Çadır sahipleri sözkonusu yerleşimin kanuni olmadığını bildiklerini, buna karşılık başka çareleri olmadığı için çadırda yaşadıklarını vurguluyorlar. Çadırlarından olan vatandaşlar yetkililerden destek bekliyor. En büyük endişeleri ise iyiden iyiye kendini belli etmeye başlayan kış koşulları.

Kaynak: Cihan Haber Ajansı

TRT'den Romanlarla İlgili Belgesel 10/11/2009
TRT Ankara Televizyonu tarafından hazırlanan ve yaklaşık 6 ay sonra TRT2’de gösterime girmesi planlanan ”Roman Kültürü Programı” adlı programın çekimlerine Bergama’da devam edildi.

Türkiye’de ünlü olan Romanların hayatlarını konu edinen belgesel tarzı yapım, ayrıca Romanların müziğe olan ilgisine de sosyal bir açıklama getirmeye çalışacak. Hüsnü Şenlendirici ve diğer ön plana çıkan Bergamalı Romanların yer alacağı yapım için, yönetmen Müjgan Taner şunları söyledi; “Roman Kültürü’nü konu alacağımız belgeselimizde, Türkiye’de yaşayan Roman müzisyenlerin Türkiye genelinde ve kendi camialarında isim yapmış temsilcilerinin hayatları anlatılacak. Bergama’da Roman müzisyen arkadaşlar gerçekten müziği seviyorlar ve sürekli müzikle iç içeler, bunun da en önemli örneğini Hüsnü Şenlendirici’den görmekteyiz.” derken, çekimlerde ki diğer müzisyenler ise Bergama Tayfa üyeleriydi.

Kaynak: www.bergamahaber.net

Yıldırım'da Kentsel Dönüşüm Tamamlandı 12/11/2009
Bursa’da Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin genellikle Romanların yaşadığı Sinandede ve Kartal Sokak’ın Kentsel Dönüşüm Projesi’nin tamamlandığının açıklamasını yaparken, bölgede yaşayan Çingeneler ile ilgili yaptıkları ve yapacakları projeleri de anlattı.

"Ver gecekondunu al daireni" sloganıyla Sinandede'de başlattıkları kentsel dönüşümün ilk etabının tamamlandığını anlatan Özgen Keskin, "150 daireyi bitirdik. İkinci etaba başlayacağız. Evleri yıkılan vatandaşlarımıza inşaat süresince kiralarını ödedik. Müteahhitlerle gecekondu sahiplerini buluşturuyoruz." dedi.

Romanlar’ın yaşadığı Kartal Sokak'ta Kentsel Dönüşüm Projesini tamamladıklarını ifade eden Özgen Keskin, "Romanlar’a ait 300 binayı satın alıp yıktık. Yol yaptık. 15 metre genişliğinde Kartal Caddesi'ni açtık. Romanlar’ı kesinlikle dışlamıyoruz. Onların da sosyal hayata katılmalarına imkan tanıyoruz. Simit tablası ve ayakkabı boya tezgahı dağıttık. Şimdi başıboş atların kullanılması için fayton projesine imza atıyoruz. Bu bölgede Valilikle birlikte, evsizlerin, evi yananların ya da sokağa atılanların kalabilecekleri bir konak yapıyoruz. En fazla 6 ay süreyle sembolik bir ücretle burada kalabilecekler" diye konuştu.

Kaynak: www.kentselhaber.com

Edirne'de Roman Gençler İçin Spor Tesisi 16/11/2009
Edirne'deki Roman gençler ve Sarayspor için yapılan modern spor tesisi törenle hizmete açıldı. 2005 yılında Sarayspor’un kurulmasıyla başlayan Roman gençleri ile ilgili proje büyük ilgi ve destek görmüştü

Edirne Emniyet Müdürlüğü tarafından desteklenen proje geliştirilerek bir de spor tesisi yapıldı. Tesisin açılışı Edirne Valisi Mustafa Büyük, Ak Parti Edirne Milletvekili Necdet Budak, Belediye Başkan Yardımcısı Namık Kemal Döleneken ve Emniyet Müdürü Mehmet Yazıcı tarafından yapıldı. Açılış sırasında, şu anda Sarayspor bünyesindeki 7 grupta 250'nin üzerinde gencin futbolla ilgilendiği ve tamamının Roman gençlerden oluştuğu belirtildi.

Kaynak: Cihan Haber Ajansı

Gebze Belediye Başkanı Roman Mahallesinde 18/11/2009
Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, Mevlana Mahallesi´nde ki Romanların konuğu oldu.Köşker, Başkan Danışmanı Şakir Bitmez ve Mevlana Mahallesi Muhtarı Cengiz Coşkun´un da eşlik ettiği ziyaret sırasında Romanların sorunlarını dinleyerek bir süre sohbet etti.

Başkan Köşker, Gebze´yi herkes için yaşanılır kılmaya çalıştıklarını belirterek, “…Ayrım yapmadan her mahallemize, her vatandaşımıza ihtiyaçlar ve imkanlar doğrultusunda hizmet götürmeye çalışıyoruz. Her mahallemizde, mahallelerimizin her köşesinde yaşam standartlarını yükseltmeyi hedefliyoruz…” diye konuştu.

Mahalleliler, ziyaretten duydukları memnuniyeti ifade ederek, Başkan Köşker´e kendilerine gösterdikleri ilgi ve yakınlıktan dolayı teşekkür ettiler, çalışmalarında başarılar dilediler.

Kaynak: Cihan Haber Ajansı

Edirne'de Romanlar İçin Yardım Yapıldı 19/11/2009
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, çocuk sahibi ailelere maddi yardım yaptı.

Edirne’de yaşayan çocuklu Roman ailelere maddi yardım yapıldı. Edirne PTT Müdürlüğü’nde yapılan yardım sırasında, organizasyon eksikliğinden dolayı kısa süreli bir kargaşa yaşandı. Hedef kitlesi çocuklu Roman aileleri olan bağış kampanyasında aileler, yardım yapan kişi ve kuruluşlara teşekkür etti. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ise ailelerden, çocuklarının eğitimlerine destek vermesini istedi.

Kaynak: Edirne Cihan Haber Ajansı

Roman Çocukları Urban Age Ödülü Aldı 20/11/2009
Deutsche Bank Urban Age ödülü Edirnekapılı Roman müzisyenlerin oldu.

Urban Age Ödülü, Emirgan’daki Sabancı Müzesi’nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Ödül törenine Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Deutsche Bank Yönetim Kurulu Başkanı Josef Ackerman, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda yerli ve yabancı davetli katıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi sınırları dahilinde yarışmaya katılan 87 projeden “Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi”, “Renovatio - Engelleri Kaldır Hareketi”, “Barış İçin Müzik, Umut Çocukları Derneği - Bakırköy Gençlik Evi” ve “Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı” finale kaldı. Ödülü kentsel yaşamın ayrılmaz bir parçası olan müziğin kentlileri bir araya getiren özelliğine vurgu yapan ‘Barış İçin Müzik’ projesi ile Edirnekapılı çocuklar aldı. Yarışmada 100 bin dolarlık ödülü Edirnekapı’da 7-14 yaşları arasındaki çocuklara ücretsiz müzik eğitimi sağlayan Mehmet Selim Bakı’nın yürüttüğü ‘Barış İçin Müzik’ isimli proje kazandı. Dereceye girenlere ödülleri Bakan Ali Babacan, Başkan Kadir Topbaş ve Josef Ackerman tarafından verildi.

Proje Edirnekapı’da gerçekleştirilen ve bölgede okul çağındaki 7-14 yaşları arasındaki çocuklara ücretsiz müzik eğitimi sağlıyor, onlara gösteriler için yeni olanaklar oluşturmayı planlıyor. 2005 yılından bu yana devam eden ve 250 çocuğu kapsayan bu çalışma bölgedeki devlet okullarına ait,kullanılmayan depo alanını renkli ve ferah bir mekana dönüştürürken,çocuklar için okul sonrası akordeon çalabilecekleri, kompozisyon öğrenebilecekleri, birlikte  müzik yapıp yemek yiyebilecekleri önemli bir sosyal ve kültürel kullanım alanı sağlıyor.

Kaynak: www.urban-age.net

Lomlar Dernek Kurdu 24/11/2009
LOMDER Kültürel Araştırma ve Dayanışma Derneği geçtiğimiz günlerde Hopa’da açıldı. Dernek amacının anlatıldığı açılış töreninde, ilk proje hakkında da bilgi verildi.
Dernek Başkanı Soner Durmuş, yönetim kurulu üyeleri ve destekçilerinin hazır bulunduğu açılış töreninde dernek amaçlarını şöyle sıraladı;

Kaybolmak üzere olan kültürü ( Türküler, ağıtlar, maniler, koşmalar, el sanatları, düğün, nişan, askere uğurlama vb) araştırmak, derlemek, genç kuşaklar arasında köprüler kurmak.

Özellikle üniversite okuyan yoksul öğrencileri desteklemek ve her alanda insanımızın yetişmesi için çaba göstermek.

Aile içi büyüklerle sözlü tarih çalışması yapıp, kültürle ilgili bu bilgileri genç kuşakla paylaşmak.

Ulusal ve uluslararası projeler üreterek ülke kültürüne katkı sağlamak.

Gençlere iş olanakları yaratmak, çalışmalarına destek vermek.

Yoksul insanlara yardımcı olmak.

Bilkent Üniversitesi öğretim görevlisi Emine Onan İncirlioğlu'nun da katıldığı açılış sırasında, üniversite ve dershane öğrencilerine burs sağlama konusunda ayrıca bir toplantı düzenlendi. Bu yönde kaynak veren kuruluşlara başvurulacağının sözü alınırken, Emine Onan İncirlioğlu derneğin açılışında katkısı olan herkese teşekkür etti.

Romanların Sorunları Tartışılıyor 30/11/2009
Çeşitli devlet kurumlarının temsilcileri ve Roman derneklerinin katılımları ile düzenlenen toplantılarda Romanların sorunları tartışılıyor.

Daha önce 87 roman derneği, 17 Kasım'da Ankara'da toplanarak yaşadıkları sorunları hükümete iletebilmek için bir çalışma yapmıştı. AK Parti'nin 14. İstişare toplantısında konuyu gündeme getiren Devlet Bakanı Faruk Çelik, Romanların sorunları konusunda Mayıs ayı içinde adım atılacağının mesajını verdi. 10 Aralık’ta Romanların sorunlarının masaya yatırılması için İstanbul'da bir çalıştay yapılması bekleniyor.

Konu ile ilgili görüş belirten Roman yurttaşların önemli bir bölümü Romanların en önemli sorunlarının yaygın işsizlik ve barınma sorunu olduğunu dile getiriyorlar. İlgili kurumların konu ile ilgili olarak atacakları adımlar merakla bekleniyor.

Kaynak: NTVMSNBC

Bursa Milletvekili Derneklerle Buluştu 04/12/2009
Bursa Milletvekili Ali Koyuncu’nun ve Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden gelen Rom, Dom ve Lom derneklerinin katılımıyla Ankara’da bir toplantı yapıldı.

Ankara’da Rom, Dom ve Lomların ortak sorunlarına yönelik çözüm önerileri oluşturulması amacıyla organize edilen toplantıya Bursa Milletvekili Ali Koyuncu bizzat, Devlet Bakanı Faruk Çelik ise telefonla katılarak dernek ve federasyon temsilcileri ile görüşmeler gerçekleştirdiler.

Toplantıya; Edirne Roman Kültürünü Araştırma Derneği, Lüleburgaz Batı Trakya Romanları Kültür Yardımlaşma Derneği, Mersin Romanlar Derneği, Keşan Roman Kültürünü Araştırma Derneği, Kırklareli Roman Kültürünü Koruma Derneği, İzmir Çağdaş Romanlar Derneği, Romankara, Muratlı Romanlar Derneği, Artvin Lom Derneği, Hatay Dom grubu, Bergama Kadınları Roman Kültürünü Tanıtma Derneği, Dikili Romanlar derneği, İzmir Romanlar derneği ve Bursa Romanlar Derneği'nin temsilcileri katıldılar.

Bursa Milletvekili Ali Koyuncu, Romanların yaşamakta olduğu sorunları bildiğini ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri üzerine yakınen çalıştıklarını belirterek “Doğup büyüdüm Mustafakemalpaşa’da Romanlarla iç içe yaşadık. Onların sevincini de hüznünü de çok iyi bilirim. Bu kardeşlerimizin sorunlarının çözümüne yönelik alınması gereken tedbirler için Devletin bütün imkanlarını seferber edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Ayrıca Bursa Milletvekili Ali Koyuncu Roman hakları ve sorunları hakkında Aralık ayı içerisinde bir toplantı hazırlığı içerisinde olduklarını belirterek Rom, Dom ve Lomların eğitim, sosyal statü, istihdam ve geleneksel sanatlarının devam edebilmesine imkan sağlayacak tedbirlerin alınması için gereken her türlü çalışmanın yapılacağını vurguladı.

Romanlar ve Milletvekilleri Çalıştayı Bekliyor 10/12/2009
Hükümetin, Aralık'ta İstanbul'da yapmayı planladığı Roman çalıştayı, seçim bölgelerinde konuyla ilgili sorulara muhatap olan milletvekillerini hareketlendirdi.

Çalıştayın mimarı Devlet Bakanı Faruk Çelik, sorular ve çözüm noktaları konusunda bilgilendirildi. Milletvekillerinden Ahmet Gökhan Sarıçam, lise ve üniversite öğrencisi Romanların sosyal yardımlaşma fonundan desteklenmesini önerirken Lokman Ayva, "Fransızların neredeyse tüm festivallerine çağırarak konserlerde klarnet çaldırdığı Hasan var. Süper bir klarnet ustası. Ama biz ne yapıyoruz; bu süper adamımıza 100 lira verip düğünlerde çaldırıyoruz" dedi.

Bugün gerçekleştirilecek olan Roman Çalıştayı kapsamında kamuoyunun gündemine gelen Romanların sorunları hakkında son yayınlanan AB İlerleme Raporu'nda geniş bir yer ayrılmıştı. Raporda Sulukule Kentsel Dönüşüm Projesi'nin kimi yönleri eleştirilmiş ve Romanların sosyal yardım ve medeni haklardan yeterince etkin bir biçimde yararlanamamasıyla ilgili değerlendirmeler yapılmıştı.
Roman Çalıştayı Gerçekleşti 14/12/2009

12 Aralık 2009 Perşembe günü Conrad Otel’de gerçekleşen “Roman Çalıştayı”na, 120’ye yakın Roman ve Dom derneği yöneticileri ve üyeleri, Devlet Bakanı Faruk Çelik, Bursa Milletvekili Ali Koyuncu ve İstanbul Milletvekili Nursuna Memecan katıldı. Toplantıya kamuoyunun ilgisi yüksek oldu.

Roman Çalıştayı’na Roman Dernekleri Federasyonu, Ege Roman Dernekleri Federasyonu, Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu ve Trakya Roman Dernekleri Federasyonu'na bağlı dernekler ile çalışmalarını bağımsız olarak sürdüren dernekler katıldı. Konu ile ilgili çalışmaları bulunan çeşitli kişi ve kuruluşlar da Çalıştaya görüşleri ile katkı sundular. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantının ilk oturumunda, derneklerin kendilerini tanıtmaları istendi. Farklı bakış açıları ve sorunların çözümü için alternatif görüşlerin dile getirildiği toplantıda yer yer tartışmalar da yaşandı.

Basına kapalı olarak devam edilen toplantının ikinci bölümüne Faruk Çelik’in konuşmasıyla başlandı. Devlet Bakanı Faruk Çelik, Romanlar’ın ülkedeki en dezavantajlı gruplardan biri olduğuna değindi ve kendilerinin bu sorunlar konusunda sessiz kalmalarının söz konusu olamayacağını belirtti. Bu bölümde, Dom ve Roman dernekleri bölgelerinde yaşadıkları sorunlar hakkında bilgi verdiler.

Toplantı bitiminde Faruk Çelik'e Trakya Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Fahrettin Savcı tarafından Roman gelenekleri uyarınca fenalıkları süpürmesi için aynalı süpürge hediye edildi. Roman müziklerinden oluşan bir CD ve üzerinde Atatürk resmi bulunan büyük boy bir Türk bayrağı hediye edilen Faruk Çelik verilen hediyeler için teşekkür ederek “Fenalıkları hep beraber süpüreceğiz.” dedi. Toplantı sonucunda bundan sonra yürütülecek olan çalışmalarda koordinasyon sürecinde yer almaları için çeşitli dernek ve federasyon temsilcilerinin bünyesinde yer alacağı bir temsil heyeti seçildi.

Bergamalı Roman Kadınlar Dernek Açtı 17/12/2009
Bergama, Atmaca Mahallesi’nde yaşayan Roman kadınları tarafından Kadın Roman Kültürü Tanıtma Geliştirme ve Sosyal Yardımlaşma derneği kuruldu.

8 Aralık’ta açılışı gerçekleştirilen derneğin törenine Bergama Belediye Başkan Vekili Hüseyin Güngör, Belediye Meclis Üyesi Hüseyin Tan, Roman Dernekleri Fedarasyonu Genel Başkanı Erdinç Çekiç, Lüleburgaz Dernek Başkanı Mustafa Gökçe, Tekirdağ Dernek Başkanı Süleyman Karatepe, Keşan Dernek Başkanı Ayvaz Yalaç ve çok sayıda vatandaş katıldı. Açılış töreninde bir konuşma yapan Bergama Kadın Roman Kültürü Tanıtma Geliştirme ve Sosyal Yardımlaşma Dernek Başkanı Meryem Pirzola, amaçlarının Roman kadınlarının ekonomik, kültürel ve sosyal gelişimine katkı sağlayıp, Roman kültürünü tanıtmak olarak açıkladı.

Açılış töreninde bir açıklama yapan Dernek Başkanı Meryem Pirzola; “Bu derneğin kuruluş aşamasından, derneğimizin faaliyetlerini sürdüreceği bu mekana kadar her konuda Bergama Belediye Başkanı Sayın Mehmet Gönenç’in ve belediye yönetiminin büyük desteğini gördük. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ederim” dedi. Açılış törenine gençlerin renkli şovuyla son verildi.

Kaynak: Bergama Haber

1. Roman Çalıştayı'nın Yankıları Devam Ediyor 22/12/2009

10 Aralık 2009 tarihinde Conrad Otel’de düzenlenen 1. Roman Çalıştayı'nın yankıları sürüyor. Didim ve Akhisar Roman dernekleri başkanları, Kırşehirli Abdallar ve Çanakkale belediyesi konuyla ilgili açıklamalar yaptılar.

Çanakkale’de “Sosyal Belediyecilik” anlayışı
Belediye Başkan Danışmanı Remzi Yiğit, Çanakkale’de yaşayan Romanlar’ın sorunlarına çözüm bulabilmek ve yerel de uygulanacak çözümleri incelemek amacıyla Roman Çalıştayına katılarak incelemelerde bulundu. Remzi Yiğit'in canakkale.bel.tr sitesinde yaptığı açıklamada “…Sosyal Belediyecilik anlayışıyla Roman Çalıştayı’nda Romanlar’a yönelik çözüm önerilerinde bulunduk. Romanlar’a yönelik ayırımcı yasaların kaldırılması , barınma sorunları, eğitim sorunları, istihdam sorunları, sağlık ve vatandaşlık haklarının geliştirilmesi konularındaki fikirlerimizi paylaştık.” şeklinde konuştu.

Didim Rom-Der “..Amaç; toplumun çıtasını yükseltmek..”
Didim Rumelili Romanlar Derneği Başkanı Metin Çakır, çalıştayın arkasından izlenimlerini aktardı. Didimhaber.com’a yaptığı açıklamada Çakır, “Roman toplumunun çıtasını yükseltmeyi ve toplumsal eşitliği amaçlayan bu çalışmaya hükümetin ciddi olarak baktığına ve bu sürecin kısa zamanda iyi bir sonuç alacağına inanıyorum. Bundan sonraki süreçte komisyonda bulunan arkadaşlarımızın ilgili bakanlıklarla yaptıkları görüşmelerin ardından Nisan ayına kadar çalıştayda yürütülen çalışmalar sonuç verecek” ifadelerini kullandı. Çakır ayrıca bu sürece muhalefet partilerinin, STK’ların ve sanatçıların da katılması gerektiğini söyledi.

Akhisar Rom-Der “dezavantajlı konumdan kurtulmak istiyoruz.”
Akhisar Çağdaş Romanlar Derneği Başkanı Erdoğan Şener akhisarhaber.com aracılığıyla bir açıklama sundu. Şener “Romanların sorunlarının ele alındığı Roman Çalıştayı'nda konuşan Devlet Bakanımız Faruk Çelik, Romanların Anadolu'da var oldukları ilk günden bu yana kavga yerine barış, dostluk ve kardeşliği esas almış olmalarının, üzerinde ciddiyetle durulması gereken bir nokta olduğunu söyledi…” ifadelerini kullandığı açıklamasında kendilerinin istediğinin sadece dezavantajlı konumdan kurtulup sosyal yaşamlarına daha fazla motive bir biçimde devam etmek olduğunu söyledi.

Kırşehirli Abdallar:”Biz Roman değiliz.”
Kırşehir’de yaşayan Abdal geleneğinin temsilcileri, toplantıda kendi problemlerine Roman adı altında çözüm getirilmeye çalışılmasından memnun olmadıklarını dile getirdiler. Abdallar Kırşehir’de kendilerine “müzik ustası” dendiğini hatırlatarak kendi problemlerine yine kendi isimleriyle çözüm getirilmesini istediler.

Benzer bir tepki de Kocaeli Serdar Mahallesi'nde yaşayan mahalle sakinlerinden geldi. Mahallede faaliyet gösteren Roman Derneği'nin kendilerini temsil etmediğini ileri süren ve Selanikliler Derneği çatısı altında toplanan bir grup mahalleli kendilerine Roman değil muhacir denilmesini istediklerini belirttiler. Buna karşılık Roman Çalıştayı'nı desteklediklerini ve çözülmesi gereken sorunları olduğunu ekleyen mahalleli tepkilerinin kendilerine Roman denilmesine dönük olduğunu belirttiler.

Akşam gazetesine konuşan “Türkiye'de Çingene Olmak” kitabının yazarı ve emekli Devlet Demiryolları bürokratı Mustafa Aksu ise Roman diye bi etnik köken olmadığını ve konu ile ilgili çalışmaların “Çingene” ismi kullanılarak yürütülmesi gerektiğini iddia etti. Aksu Roman Çalıştayı'nın önemli bir beklenti oluşturduğunu ve bundan sonra yürütülecek olan çalışmaların toplumda Çingenelere karşı var olan önyargıların aşılmasını hedeflemesi gerektiğini belirtti.


1 yorum:

  1. Mali yardıma mı ihtiyacınız var? Hemen her çeşit kredi için başvurun
    Ve acilen paranı al!

    $ 5,000.00 dolar $ 5,000,000.00 * Randevu kredisi tutarı
    * Faiz oranı% 3
    * 1 ila 20 yıl arasında geri ödeme seçeneği.
    * Aylık ve yıllık ödeme planı arasında seçim yapın.
    * Kredi esneklik şartları ve koşulları.
    Bugün mali yardım için bize e-posta gönder: muratacarfinancialservice@gmail.com

    içtenlikle
    Yönetim

    YanıtlaSil