5 Aralık 2013 Perşembe

TÜRKİYE 2008

WWW.CİNGENEYİZ.ORG
2008 Türkiye Haberleri

Ege Mahallesi Çanakkale'ye Yansıyor 01/01/2008 
Fotoğrafçı Birol Üzmez'in objektifi Ege Mahallesi Romanlarının yaşamlarını yansıtıyor. Sanatçının 40 fotoğraftan oluşan İzmir romanları temalı "Mortakya Roman Kahramanları" isimli çalışması Çanakkale'de sergilenecek. 
Ege Mahallesi Roman Yardımlaşma Derneği'nin destek verdiği ve Eski Kilise'de açılacak sergi, İzmir Konak Belediyesi, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi ve Çanakkale Belediyesi'nin katkıları ve Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Fotoğraf Topluluğu (ÇOMÜTÖF) organizasyonuyla gerçekleşecek.
Sanatçı Üzmez, "Tüm çağlarda farklı yaşam tarzlarıyla dünyanın değişik kültür renklerinden en çok bilinenlerinden olan Romanların İzmir’deki görsel tarihi 'Roman Kahramanları' fotoğraf sergisi ile yazılıyor. Darbuka, klarnet, hıdrellez, sünnet, nişan, kına gecesi, düğün bu kelimeler pek çok yerde Romanları akla getiriyor. Tıpkı İzmir'de Ege Mahallesi'nde yaşayan Roman topluluğunda olduğu gibi. Onlar için doğru ritim doğru ruh demek. Eğlenirken eğlendirmekten keyif alırlar. Roman nişanı da sadece kadınların katıldığı kına gecesi de diğer pek çok kutlama gibi sokakta herkesin görebileceği bir yerde gerçekleşiyor" diyor.
Kaynak: Referans Gazetesi 



İşsizlik Cinnet Geçirtti 02/01/2008 
Kayseri Merkez İlçesi Melikgazi'ye bağlı Sakarya Mahallesi'nde işsizlik ve yoksulluk yüzünden bunalan bir vatandaş cinnet geçirdi. Cinnet anında annesini darb eden şahsa henüz ulaşılamadı. Yaralanan anne tedavi altına alındı.
İddiaya göre; merkez Melikgazi ilçesine bağlı Sakarya Mahallesi, Doğanyurt Caddesi üzerinde bulunan evlerinde annesi M Ö. (38) ile tartışan S.A.Ö. (19) isimli genç, sinirlerine hakim olamayarak annesini darp edip evden ayrıldı. M. Ö., komşuları tarafından çağırılan ambulansla Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. 
Kaynak: İhlas Haber Ajansı 


Sulukuleliler Yine Mecliste 02/01/2008
Daha önce bir kez kentsel dönüşüm projesi ile ilgili görüşlerini açıklamak için TBMM'ye gelen Sulukule mahallesi sakinleri bu kez Meclis İnsan Hakları Komisyonunun tarafları yeniden dinleme talebi üzerine meclise geldiler. 
Meclis Insan Haklari Komisyonu, Sulukuleleri dinledi. Komisyon toplantisinda, Istanbul Fatih Belediyesi Baskani Mustafa Demir  , Sulukule'ye iliskin projeleri hakkinda bilgi verirken, Sulukule Platformu ve Roman Kültürünü Gelistirme Dernegi temsilcileri, belediyenin yikim projesine karsi çiktiklarini bir kez daha dile getirdiler. Sulukuleliler, "Balat Fener Projesi"benzeri bir proje uygulanmasini istediklerini kaydettiler. 
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Başkan Zafer Üskül başkanlığında toplandı. İstanbul, Fatih Belediyesi'nin 'Kentsel Dönüşüm Projesi' ile ilgili olarak Sulukule'de yaşanan sorunlarda her iki tarafın da görüşlerinin dinlenmesini kararlaştıran Komisyon, Fatih Belediye Başkanı ile Sulukule'den beş ayrı dernek temsilcisini bir araya getirdi.
Kaynak: Ankara Haber Ajansı 


Altındağ'da Çocuk Korosu 03/01/2008
Ankara Emniyet Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen "Suça Yönelen Çocukların Sosyal Yaşama Kazandırılması Projesi" kapsamında, ilköğretim okulu öğrencilerinin oluşturduğu koro ve Fransız öğrencilerden oluşan müzik grubu bir konser verdi.
Altındağ ilçesinde bulunan Polis Amca, Hıdırlıktepe ve Milli Müdafaa İlköğretim Okulu öğrencilerinden oluşan Türk Halk Müziği korosu, Ankara Emniyet Müdürlüğü brifing salonunda konser verdi. Konsere, Ankara Emniyet Müdür Yardımcılarından Sami Uslu, şube müdürleri ve çok sayıda davetli katıldı. 
Altındağ bölgesindeki Çinçin Bağları ve Hıdırlıktepe gibi yerleşim bölgeleri yoğun işsizliğin yaşandığı, en alt gelir grubundan vatandaşların ikamet ettiği bölgeler. Çok sayıda Abdal ve Roman kökenli aileler bu bölgelerdeki ikamet ediyor. Geçmişte bu bölgelerde yaşanan yoksulluğu fırsat bilen suç organizasyonları kendilerine taban kazanmaya çalışmışlardı. Bugün çeşitli kurumlar tarafından gerçekleştirilen yukarıda bahsettiğimiz tipteki çalışmalarla bu suç örgütlerinin yerleşim bölgelerinde taban bulma çabalarının önüne geçilmeye çalışılıyor.
Kaynak: İHA 


Silivri'de Çadır Yangını: Geliyorum Diyen Felaket 03/01/2008
Evleri Silivri Belediyesi tarafından, bölgede okul yapılacağı gerekçesiyle yıkılan vatandaşlar, Çadır tipi konutların bulunduğu bir alana nakledilmişti. Daha önce sel felaketinden etkilenen vatandaşlar şimdide yangın da 2 canlarını kaybettiler.
Dün gece saat 22.00 sıralarında Silivri, Harmanlık Mevkisi Alibey Mahallesi Belediye Konutları arkasında, Çingenlerin yaşadığı barakalardan birinde yangın çıktı. Çıkan yangında 10 aylık Yaşam Güreşir ve onu kurtarmak için alevler içindeki barakaya giren 31 yaşındaki amcası Yılmaz Güreşir feci şekilde yanarak hayatlarını kaybettiler. Yetkililerin yaptığı açıklamaya göre yangın, barakadaki tüpün patlaması sonucu çıktı. Bölgede bulunan 60 çadırdan 4 tanesi tamamen yandı. Yangının nedenini araştırma amacıyla yapılan tedkikat halen sürdürülüyor.
Daha önce hazine arazisi üzerinde yaşayan vatandaşların evleri Ekim ayında okul yapılacağı gerekçesiyle yıkılmış ve mahalle sakinlerinden yeterli altyapısı bulunmayan, soba yakmanın yasak olduğu ve sadece bir tuvaletin bulunduğu çadır kentte taşınmaları istenmişti. Bu çadır kente taşınmak istemeyen sayıları 300'ü bulan vatandaşlar, daha sonra eski evlerinin bulunduğu bölgeye okul yapılmasından vazgeçildiğini öğrendiklerinde bir kez daha büyük bir üzüntü yaşamışlardı. Geçtiğimiz aylarda yaşanan sel felaketinden sonra belediye tarafından spor salonuna yerleştirilen mahalle sakinleri daha sonra tekrar barakalarına dönmüşlerdi. 
Yaşanan yangın felaketi, sitemizin editörü ve yazarımız Ali Mezarcıoğlu'nun "2008'de Bizi Bekleyenler" isimli makalesinde değindiği tehlikenin ciddiyetini bir kez daha ortaya koyuyor. Kentsel dönüşüm uygulamalarında, vatandaşların ihtiyaçlarına yeterli dikkat gösterilmeyip süreç vatandaşlara danışılarak yürütülmediği takdirde ortaya çok ciddi sıkıntılar çıkıyor. Uzun yıllardır bu bölgede yaşayan insanlar geçmişte en azından kabul edilebilir bir yaşam standardına kavuşmuşlarken son uygulamalarla beraber hem sefalet koşullarında yaşamaya başlamışlar hem de yetersiz altyapı koşullarının etkisiyle kısa zamanda iki felaket atlatmışlardır.
Bu acı olayda hayatlarını kaybeden kardeşlerimize Allahtan rahmet ve yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Dileğimiz başta Silivri Belediyesi'nin yöneticileri olmak üzere tüm yetkililerin bu acı olayın yaralarını sarmak üzere derhal harakete geçmesi ve geçmişte yapılan yanlışların ivedilikle düzeltilmesidir.


Trakya'da Kış Bastırıyor 06/01/2008 
Trakya'da kara kış yüzünü göstermeye başladı.Tekirdağ'da etki olan kuru ayaz sabah saatlerinde yerini kar yağışına bıraktı. Edirne ve Kırklareli'nde sabah saatlerinde şiddetini artıran kar Tekirdağ'da da etkili oldu. Sabah saatlerinde yağan kar şehir merkezinde zaman zaman trafiğin aksamasına neden oldu. Tekirdağ Malkara Karayolu, karayolları ekiplerinin tuzlama çalışması yapmasıyla normale döndü. Soğuk birkaç gün daha etkisini sürdüreceği tahmin ediliyor. 
Kaynak: Cihan Haber 


Kocaeli'de Kentsel Dönüşüm İlerliyor 07/01/2008
Kocaeli Bekirpaşa Beldesi Tavşantepe Mahallesi'ndeki eski gecekondu alanının kentsel dönüşüm kapsamına alınmasıyla yapımına başlanan toplu konutların inşaatları büyük ölçüde tamamlandı. Kocaeli'de hızlı bir dönüşüm yaşanıyor.
Gebze Şekerpınar'da yüzde 89 oranında bin 260 konut yapılırken yine Gebze Şekerpınar 1. Bölgede 112 tanesi alt gelir grubuna olmak üzere 476 konutun ise yüzde 90'nı oranında tamamlanmış durumda. Gebze'de ayrıca 20 adet göçmen konutu tamamlanarak, 1989 yılında Bulgaristan'dan zorunlu göçe tabi tutulmuş vatandaşlarımıza teslim edilecek. Bekirpaşa Akçakoca'da 190, Bekirpaşa Deretepe'de 682 konut, Tavşantepe'de 102 konut. Gündoğdu 1. Bölgede bin 40 konut, Gündoğdu 2. Bölgede 338 konut, Gölcük ilçesinde 358 tanesi alt gelir grubuna ait olmak üzere 856 konut inşaatları yüzde 80 seviyelerinde. Körfez ilçesinde 3 bin 550 konutun temeli önümüzdeki günlerde atılacak. 
Kaynak: İHA 


Burhaniye Belediyesi'nden Köylere Sağlık Hizmeti 08/01/2008
Balıkesir'in Burhaniye İlçe Belediyesi tarafından ilçe belediyesine bağlı köylerde sağlık taraması hizmeti veriliyor. Bu köyler arasında bir tahtacı köyü de var. Belediye tabibliği eş zamanlı olarak ilaç toplama kampanyası başlattı.
Yunus ve Cumhuriyet mahallelerindeki vatandaşları taramadan geçiren belediye tabibi Cengiz Kaypak, Tahtacı köyünde de çok sayıda vatandaşı muayene etti. Dr. Kaypak, "Bize gelen ilaçların kullanılabilir olanlarını fakir hastalara veriyoruz. İlçe merkezinde mahallelerdeki sağlık taramaları yapıyoruz. Bu arada köylerde de sağlık taraması başlattık. Köylerde yapılacak taramalar için nisan ayına kadar program hazırladık. Vatandaşların evlerinde kullanmadıkları ilaçlara bize getirmelerini istiyoruz. Bu ilaçlar fakir hastaların tedavisinde kullanılıyor" dedi.
Kaynak: İhlas Haber Ajansı


Düzceli İnşaat Mühendisleri Dertli 09/01/2008 
Düzceİnşaat Mühendisleri odası TOKİ tarafından gerçekleştirilen toplu konut projelerinin inşaat sektöründe yaşanan gelişmeye olumsuz etkileri olduğunu düşünüyor. Konuyla ilgili olarak Düzce İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Kayhan Özdemir, "TOKİ Düzce'de konut yapmaya başladığından bu yana inşaat sektöründe başlayan hareketlenme durdu" dedi. Düzce'de bazı belediyelerin Toplu Konut İdaresi (TOKİ) işbirliğinde konut yapmasının inşaat ve emlak sektörünün önünü tıkadığı öne sürülüyor. Düzce merkezde ve ilçelerinde proje üreterek konut yapan TOKİ'nin bu girişiminin inşaat ve emlak sektörünü büyük yönde etkilediği ifade ediliyor. 
Kaynak: Cihan Haber Ajansı 


Elekçiliği O Yaşatıyor 10/01/2008 
Soyadı bile elekçi olan Durmuş Elekçi ata mesleğini yaşatmak için çırpınıyor. En büyük derdi ise sosyal güvenceye sahip olmaması. Elekçi'nin ailesi nesillerdir elek imalatı ve satışı ile geçimlerini sağlıyorlar. Şu anda Manisa Akhisar yaşamını sürdüren elekçi geçmişte babası ile beraber çok sayıda bölgeyi dolaşmış. 
Elekçi içinde bulunduğu durumu şu sözlerle anlatıyor: “50 yıl önce bu mesleği babamdan öğrendim. Çok göç yaptığımızdan dolayı belli bir yerde devamlı atölyemiz olmadı. Malzemeleri alıp bazen evde yapıp pazarda satarken bazen de malzemeleri pazara götürüp müşterinin isteği doğrultuda malzeme yapıyoruz. Artık bu işi karın tokluğuna yapıyorum, yaşlandığımız için hem zaman geçiriyorum hem de ekmek parası çıkarıyorum. Bütün hayatımız boyunca bu işle uğraştığımız için herhangi bir sosyal güvenliğe de sahip değiliz. Şimdi bunun önemini daha da iyi anladık, herkese tavsiyem hayatı boyunca mutlaka sosyal güvenceye sahip olmalarını tavsiye ederim”
Kaynak: Akhisarhaber.com


14000 Kişiye Kaymakamlık Yardımı 13/01/2008 
Uzunköprü Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, yaptığı yardımları kamuoyuna duyurdu. Yapılan açıklamada toplam 14 bin 362 kişiye yardımda bulunulurken, 792 bin 482 YTL değerinde yardım yapıldı
Kaymakamlıklara bağlı olarak çalışan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın yürüttüğü çeşitli hayır faaliyetleri ve gerçekleştirdiği sosyal projeler yoksullukla karşı karşıya bulunan çok sayıda yurttaş için umut kapısı olmaya devam ediyor. Son olarak Uzunköprü İlçe Kaymakamlığının 2007 yılı faaliyetleri kapsamında açıkladığı rapor bu durumu bütün çıplaklığı ile gözler önüne serdi.
Ramazan ayinda Trakya'da ilk defa iftar çadiri kurularak, toplam 87 bin kisiye iftar verilmisti. Yapilan yardimlarin kalici ve sürekli olmasinin önemli olduguna vurgu yapan Uzunköprü Kaymakami Mehmet Aydin , 2008 yilinda da magdur aileleri sevindirmeye devam edeceklerini söyledi. Devletin imkanlari nispetinde ellerinden gelen her seyi yapmaya çalistiklarini ifade eden Kaymakam Aydin, bundan sonra devletle hayirsever isadamlarinin el ele vererek fakir insanlarin yardimina kosmasi gerektigini söyledi. 
Kaynak: Cihan Haber Ajansı 


Gümüşhane'de Gönüllü Kuruluşlar Toplantısı 14/01/2008 
Gümüşhane Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'nün düzenlediği Gönüllü Kuruluşlar Koordinasyon toplantısı yapıldı. 
Toplantıdan sonra açıklama yapan Sosyal Hizmetler İl Müdürü İdris Altuntaş, sosyal hizmetler için tüm maddi ve manevi desteğin devletten beklenir duruma getirilmemesi, toplumun öz kaynaklarının ve potansiyelinin harekete geçirilerek devletin bütçesi dışındaki maddi ve manevi kaynaklardan da yararlanılması ve bu kaynakların kurum hizmetlerine kanalize edilmesiyle Gümüşhane'de bir çok sorununun çözülmesine katkı sağlayacağını kaydetti. 
Toplantıya Sosyal Hizmetler İl Müdürü İdris Altuntaş'ın başkanlığında, Türk Kadınlar Birliği Gümüşhane Şubesi Başkanı Aynur Çubukçu, Gümüşhane Engelliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mürsel Eryılmaz, Şehit ve gaziler derneği başkanı Cahit Erdoğan, Gençlik ve Spor Kulübü Başkanı Şevket Salantur ile 80. Yıl Ç.Y.ve K.Y. Yurdu Spor Kulübü Başkanı Harun Elaman katıldı.

Silivri Yangını Sabah'ta Haber Oldu 16/01/2008 
"Sabah" gazetesi Silivri'deki çadır yangınını ve olayla ilgili çeşitli gelişmeleri haber yaptı. Özgür Gürbüz tarafından kaleme alınan haberde olay sırasında iki kardeşimizin hayatını kaybetmesi ve konunun diğer boyutları ele alınıyor. 
Alibey mahallesi'ndeki yangın sırasında Yaşam Güreşir ile onu kurtarmak için alevlerin arasına dalan Yılmaz Güreşir hayatını kaybetmişti. "Sabah" gazetesindeki haberde olayda hayatlarını kaybedenlerin ailelerinin konu ile ilgili değerlendirmelerine yer veriliyor. Hayatını kaybeden küçük Yaşam'ın anneannesi Ayşe Bakırcı konu ile ilgili olarak " Evlerimiz yıkılmasaydı torunum kömür olmazdı." sözlerini kullanıyor. Mahalle sakinlerinin daha önce yaşadıkları eski evleri okul yapılacağı gerekçesi ile yıkılmış, bunun üzerine kendilerine çadır tipi geçici konutlar inşa etmişlerdi. Mahalle sakinleri röportajda, daha önce evlerinin yıkılmasına okul yapılacağı gerekçesi ile karşı çıkmadıklarını belirtiyorlar. Daha sonra ise zemin uygun olmadığı için okul projesinden vazgeçildiğini öğrenmiş mahalle sakinleri.
Mahalle sakinleri kendilerine bir başka yer gösterilmesi için Belediye Başkanına talep götürdüklerini, buna karşılık Belediye Başkanının kendilerine "Nereden geldinizse oraya gidin" yanıtını verdiğini ileri sürüyorlar. Haberde Belediye Başkanının da görüşlerine yer verilmiş. Konu ile ilgili Belediye Başkanı Hüseyin Turan, 2004 yılında mahalle sakinlerine ev verileceği sözünü verdiklerini, bunun yayılması üzerine çevre illerdeki çok sayıda vatandaşın mahalleye geldiğini belirtiyor. Bu göçün sonucunda mahalledeki hane sayısının 40'dan 100'e çıktığını ileri süren Turan, yeni göçmenlere ev verilemeyeceğini belirtiyor. 
Haberde konu ile ilgili gelişmeler, hem belediyenin hem de mahalle sakinlerinin görüşü alınarak tarafsız bir biçimde hazırlanmış. Bu bölgede yaşanan sıkıntıların daha iyi anlaşılabilmesi için "Sabah"ta yayınlanan haberi oldukça yararlı olacağı inancındayız. Hem konunun muhatapları hem de benzer zorluklar yaşayan pek çok site izleyicimiz adına Sabah gazetesine ve haberi hazırlayan Özgür Gürbüz'e teşekkür ediyoruz. 

Şafak Sezer'e Yakışmadı 16/01/2008 
Ünlü oyuncu Şafak Sezer, bir televizyon programında eski bir ekip arkadaşı için "Çingeneye paşalık vermişler, önce..." şeklindeki çirkin sözü kullandı. Programı izleyen çeşitli mahallelerden Çingene yurttaşlar sitemize sıkıntılarını belirttiler. 
Şafak Sezer'in beğeniyle izledikleri bir oyuncu olduğunu belirten izleyicilerimiz oyuncunun bu ifadeyi milyonlarca insanın önünde kullanmasını yadırgadıklarını belirtiyorlar. Biz de cingeneyiz.org ailesi olarak ünlü oyuncunun sözlerini geri kalmasını, bir dil sürmesi olduğunu tahmin ettiğimiz bu sözünden dolayı toplumumuzdan özür dilemesini bekliyoruz. 


"Görgüsüzler" İnfial Yarattı 16/01/2008 
ATV'nin yeni dizisi "Görgüsüzler" ismi nedeniyle Çingeneler arasında büyük infial yaratıyor. Dizinin içeriğinden daha fazla adının kendilerini rencide ettiği belirten Çingeneler, ATV yönetiminin bu konuda duyarlı davranmasını bekliyor. 
Daha önce Show Tv'de yayınlanan Cennet Mahallesi dizi ekibinin katılımıyla çekilen "Görgüsüzler" isimli dizi genel olarak Çingeneleri konu alıyor. Daha fragmanları yayınlanmaya başladığında Türkiye'nin dört bir yanındaki çok sayıda izleyicimizden dizinin ismine karşı öfkelerini belirten e-postalar aldık. Neredeyse her Çingene mahallesinde bu konu tartışılıyor. Büyük çoğunluk "Görgüsüzler" ismiyle Çingenelere ve Çingene kültürüne hakaret edildiğini düşünüyor. 
Henüz daha ilk bölümü yayınlanan dizide hangi gerekçelerle bu ismin tercih edildiği çok net değil. Kötü niyetli olmadıklarını inandığımız dizi ekibi ve ATV yönetiminden yapılan yanlışlığın en kısa sürede düzeltilmesini ve dizinin isminin Çingeneleri rencide etmeyecek şekilde değiştirilmesini bekliyoruz. 

Eskişehir'de Kardeş Kavgası 18/01/2008 
ESKİŞEHİR'de, 35 yaşındaki Türkan Narlı ile kardeşi 26 yaşındaki Alev Kartal'ın tartışması, baltalı kavgaya dönüştü. Baltayla el ve kollarından yaralanan 2 kardeş hastaneye kaldırıldı.
Olaya, dün saat 18.00 sıralarında Kurtuluş Mahallesi Yeniay Sokak'ta meydana geldi. Eşi bir suçtan dolayı cezaevinde bulunan Alev Kartal, ablası Türkan Narlı'nın evine giderek, “Evde yalnız kalmaktan korkuyorum. Bu gece benim evimde kalır mısın?” dedi. 
Çocuklarını bırakıp gelemeyeceği söyleyen Türkan Narlı ile kardeşi Alev Kartal arasında bu nedenle tartışma çıktı. Kavgaya dönüşen olayda Türkan Narlı kardeşine baltayla saldırdı. Boğuşma sırasınıda Alev Kartal baltayla sağ elinden, Türkan Narlı'da sol kolundan hafif şekilde yaralandı. Ambulansla Eskişehir Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Türkan Narlı ile Alev Kartal, tedavileri acil serviste yapıldıktan sonra taburcu edildi. Birbirlerinden şikayetçi olmayan 2 kardeş polis merkezinde ifadeleri alındıktan sonra savcının talimatıyla serbest bırakıldı. 
Kaynak: Hürriyet 


Platin'den TOKİ Özel Dosyası 20/01/2008 
Aylık ekonomi dergisi Platin'in TOKİ ile ilgili verdiği ek, kurumun tarihçesinden günümüzdeki işleyişine kadar bir çok konuda bilgiler sunuyor. Ekte son dönemde çeşitli demeçleriyle basında sıkça yer bulan biri olan TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar'ın da röportajı yer alıyor.
Haberde kurumla ilgili verilen bilgiler arasında özellikle TOKİ'nin çalışmalarında bir şekilde özne haline gelen çok büyük bir ekonomik yapılanma olduğunu görebiliyoruz. TOKİ Başkanı Bayraktar 300 tane irili ufaklı müteahhit firmayla birlikte çalıştıklarını dile getiriyor. Çalışmada TOKİ tarafından gerçekleştirilmiş ve gerçekleştirilmekte olan Kentsel Yenileme Projelerine de değiniliyor.



Ötekilik Madalyonu 21/01/2008
Mine Söğüt, Vatan Kitap'ta Ayşegül Devecioğlu'nun "Ağlayan Dağ Susan Nehir" isimli çalışması üzerine hazırladığı değerlendirme yazısında Çingenelerin ötekiliği gururla yaşadıklarını söylüyor. Acaba durum gerçekten böyle mi?
Ayşegül Devecioğlu'nun kitabı "Ağlayan Dağ Susan Nehir" üzerine bir metin kaleme aldı Mine Söğüt. Orada kendi atalarının Çingenelerle gizli bir anlaşma yapmış olabileceklerini ve bundan dolayı tarih boyunca Çingenelerle "diğerlerinin" birbirlerine karışmamış olabileceklerini söylüyor. (Burada karışmama etnik olarak saf kalma anlamında değil, birbirlerinin dünyasına müdahale etmeme anlamına geliyor.) Çingenelerin de bunu, gönüllü bir ötekileşmeyi boyunlarında bir madalyon gibi gururla taşıdığını varsayıyor yazarımız. 
Biz Çingeneler açısından olaya yaklaştığımızda durum hiç de böyle değil. Atalarımızın yaşadığı ötekileştirilme ve dışlanma ile hiçbir zaman gurur duymadık. Üstelik bunu görmezden de gelmiyoruz. Sayın yazarımıza sormak isteriz buradan, acaba hangi insan dışlanmayı, ötekileştirilmeyi, insanlar tarafından aşağılanmayı bir güzelliğin işaretiymiş gibi görür? Başkalarını bilmem ama biz görmüyoruz.


Kırşehir'de Yardım Dağıtıldı 22/01/2008 
2007 yılı içerisinde Kırşehir Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından bölgede yaşayan yardıma muhtaç yurttaşlara 2 milyon ytl değerinde yardım yapıldı. 
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığıyla merkezde 10 bin 596 kişiye 630 bin 113 YTL, Akçakent İlçesinde 3 bin 304 kişiye 215 bin 150 YTL, Akpınar İlçesinde bin 809 kişiye 234 bin 835 YTL, Boztepe İlçesinde 2 bin 68 kişiye 226 bin 693 YTL, Çiçekdağı İlçesinde 4 bin 918 kişiye 133 bin 386 YTL, Kaman İlçesinde 7 bin 282 kişiye 496 bin 484 YTL ve Mucur İlçesinde bin 762 kişiye 185 bin 994 YTL olmak üzere toplam 2 milyon 122 bin 655 YTL yardım yapıldığı bildirildi.
İl genelinde 11 bin 100 aileye 11 bin 100 ton kömür yardımı yapıldığını söyleyen Vali Lütfullah Bilgin, "Bu kömürler vatandaşlarımıza evlerinde teslim edilmiştir. Şartlı Nakit Transferi kapsamında 8 bin 352 kişiye 1 milyon 40 bin 096 YTL yardım yapılmıştır. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarımız aracılığıyla 2007 yılına kadar 1 milyon 908 bin 904 YTL tutarında proje hazırlanmış iken, sadece 2007 yılı içerisinde 2 milyon 246 bin 755 YTL tutarında 111 proje hazırlanmış ve kabul edilen 55 projeye 383 bin 428 YTL. destek sağlanmıştır" dedi. 
Kaynak: İhlas Haber Ajansı 



"Görgüsüzler"e Tepki Büyüyor 24/01/2008 
İlk zamanlarda Show TV'de "Cennet Mahallesi" ismiyle yayın hayatına başlayan ve şimdi ATV'de "Görgüsüzler" adı altında devam eden diziyi, Kırklareli'nde yaşayan 5 bin Roman vatandaş mahkemeye vermeye hazırlanıyor. 
Romanlar, Görgüsüzler ismiyle kendilerine hakaret edildiğini düşünüyor. Geçtiğimiz hafta pazartesi günü Show TV'den ATV ekranlarına transfer olan ve başrollerden Alişan'ın kadrodan ayrılmasıyla ismi "Cennet Mahallesi" iken "Görgüsüzler" olarak değiştirilen diziye tepkiler gelmeye başladı. İlk tepki Kırklareli'nde yaşayan Roman vatandaşlar adına, Kırklareli Roman Kültürünü Koruma Kalkındırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Zafer Süpürgeci'den geldi. Dernek Başkanı Zafer Süpürgeci dizinin adının "Görgüsüzler" olarak değiştirilmesine tepkili olduklarını belirtti



Romanlardan Kan Bağışı Kampanyası 26/01/2008 
Romanlar kan bağışı kampanyası düzenliyor. Roman Kültürü ve Dayanışma Derneği'nin öncülüğünde hazırlanan etkinlik 27/01/2008 Pazar günü gerçekleşecek. Hayatın en güzel renklerini yansıtan Romanlar, şimdi de hayat kurtaracak. 
Kan bağışının önemini anlatmak ve toplumumuzun önüne konuyla ilgili somut bir örnek koymak amacıyla organize edilen etkinlik, İzmir Roman Kültürü ve Dayanışma Derneği ile Kızılay tarafından ortaklaşa bir şekilde organize edilecek. Bizler de Cingeneyiz.org ailesi olarak, tüm İzmir Çingenelerini ve bölgede yaşayan bütün vatandaşlarımızı etkinliğe destek olmaya davet ediyoruz. 
Roman Kültürü ve Dayanışma Derneği daha önce de organize ettikleri Roman Tiyatro ekibi ile adlarını duyurmuşlardı. 
Kampanyaya destek olmak için aşağıdaki email ve telefonlardan derneğe ulaşabilirsiniz:
Roman Kültürü ve Dayanışma Derneği
0 232 445 27 65 



"Görgüsüzler"e Bir Tepki de Edremit'ten
Atv'nin yeni dizisi "Görgüsüzler", çeşitli bölgelerde yaşayan Çingene topluluklarının tepkisini çekmeye devam ediyor. Son olarak Edremit'te yaşayan Çingene gruplarının dernekleri konu ile ilgili olarak bir açıklama yaptılar. 
Balıkesir'in Edremit ilçesinde Alibey ve İbrahimce mahallelerinde yaşayan Çingeneleri temsil etme amacıyla kurulan Edremit Roman Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği konu ile ilgili olarak dava hazırlığı yapıyor. Ayrıca bölgede yaşayan Romanlar arasında dizinin yayından kaldırılması için imza kampanyası başlatıldı. 
Dernek Başkanı Oktay Sümertaş daha önce dizinin yayından kaldırılması için RTÜK'e telefon ve faks yoluyla başvuruda bulunduklarını bildirdi. Dizinin yayından kaldırılmasını isteyen Sümertaş, bu yapımda Romanların kişilik haklarının çiğnendiğini düşünüyor.
Daha önce de Kırklareli'nde yaşayan Romanların "Görgüsüzler" dizisine tepkili olduklarını ve yerel derneklerin dava hazırlığında olduklarını sizlere iletmiştik.
Kaynak: DHA 



Sulukule Projesi'ne Kurulda Onay 01/02/2008 
İBB, Fatih Belediyesi ve TOKİ işbirliğiyle Fatih’te Sulukule olarak bilinen mahallelerde 620 ev, bir otel, bir ticaret, kültür ve eğlence tesisini içeren yenileme projesi, Kültür ve Tabiat Varlıkları Yenileme Kurulu tarafından onaylandı. Bu durumun uzun dönemdir proje karşı çıkan mahalledeki yerel dernekler ve diğer kurumlar tarafından nasıl değerlendirileceği merak ediliyor. 


Popstar Alaturka'da Romanlar Yarışıyor 05/02/2008 
Popstar Alaturka’da yine Çingene rüzgarı esiyor. Yeni seri yarışmada İzmir Tepecik mahallesinden Samet ve Düzce Çay mahallesinden Engin Romanları Popstar sahnesinde temsil ediyorlar. Geçtiğimiz hafta Tepecikli Samet, Ekrem Güyer’in “Hançer-i aşkınla ey yar gönlüm üzre vurma hiç” isimli hicaz eserini çok güzel seslendirdi. Tepecikte hamallık yaparken ney öğrenmeye heveslenen ve bir hocanın yanına girip ney çalmayı öğrenen Samet Klasik Türk Musikisine merak duyuyor. Zaten seçtiği eserden de bunu anlamak mümkün. Samet hem güzel yorumu hem de sempatik tavrı ile Türk halkının sevgisini kazanacaktır. 


Gençler Suça İtiliyor 17/02/2008 
Bursa Barosu 2007 yılına ait istatistik verilerini yayınladı. Buna göre CMK kanunu kapsamında baronun avukat atadığı zanlıların büyük bir bölümü gençlerden oluşuyor. Rakamlar gençlerin suça itildiğini ortaya koyuyor. 
Bursa Barosu'nun istatistiklerine göre, CMK gereği avukat görevlendirilen sanıkların çoğunluğunu da gençler oluşturuyor. Mahkemelerdeki 4 bin 829 sanıktan 147'si 12 yaşından küçük, bin 185'i 12-15 yaşlarında, bin 795'i de 15-18 yaşlarında, 567'si de 18-25 yaş grubunda bulunuyor. Aynı şekilde karakollardaki sanıkların 148'i 12 yaşından küçük, bin 100'ü 12-15 yaşlarında, bin 377'si 15-18 yaşlarında, 467'si de 18-25 yaş grubunda yer alıyor. Cinsiyete göre bakıldığında ise mahkeme aşamasındaki sanıkların 4 bin 51'i erkek, 778'i ise kadın. Karakol aşamasında ise 3 bin 165 erkek, 851 de kadın sanık bulunuyor. 
Kaynak: İhlas Haber Ajansı 


Görgüsüzler Yayından Kaldırılacak 21/02/2008 
Ülkemizin her köşesinde Romanların büyük tepkisiyle karşılaşan "Görgüsüzler" isimli dizinin ekranlara veda edeceği iddia ediliyor. ATV yönetiminin diziyle ilgili tepkileri göz önünde bulundurarak bu kararı aldığı bildirildi.
İzmir Roman Kültürü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği yetkilisi tarafından sitemize yapılan açıklamada kanal yönetiminin Romanlardan yükselen tepkiler karşısında duyarlı davranarak diziyi yayından kaldırmaya karar verdiği söylendi. Buna göre önümüzdeki Pazar günü dizi son kez yayınlanarak ekranlara veda ediyor.
Daha önce çeşitli illerdeki Roman dernekleri dizinin yayından kaldırılması talebi ile imza kampanyaları gerçekleştirmişlerdi. Dizinin içeriğinden çok adı büyük bir tepkiye yol açmış, Çingeneler tepkilerini "Biz görgüsüz değiliz" diyerek göstermişlerdi.
ATV yönetiminin bu konuda duyarlı davranması hem çeşitli sivil toplum kuruluşları hem de Roman toplumuna mensup bireyler tarafından memnuniyetle karşılandı.


Popstar'ın Romanları Yola Devam Ediyorlar 25/02/2008
Popstar'ın Romanları Samet, Ercan, Zeliha yarışmada yollarına devam ediyorlar. Samet önümüzdeki hafta klasik bir Türk musikisi parçası söyleyecek. Programın jüri üyelerinden Bülent Ersoy da Ercan’dan bir klasik musiki parçası istedi. Kısacası haftaya Çingeneler klasik musikiye ne kadar da hakim olduklarını gösterecekler. 
Popstar yarışmasına daha önceki dönemlerde de çok sayıda Roman sanatçı katılmıştı. Özellikle Edirne'den yarışmaya katılan Erkan geniş oktavlı sesiyle gönülleri fethetmiş, çeşitli toplum kesimlerinden büyük bir sempati toplamıştı. 

Sulukule'de Gönüllü Öğretmen 07/03/2008 
Kentsel dönüşüm sürecinin uygulamaya koyulduğu Sulukule'de yaşanan gelişmeler çocukları da etkileniyor. Çoğu okulu bırakan bu çocukların eğitimle tek bağı, üniversiteli Dilek ablaları... İşte mahallenin gönüllü öğretmeni.
"Ya ben okuldayken evimizi yıkarlarsa?" Sulukule'nin yıkıma başlanan mahallelerinde çocuklar şu sıralar bu düşünceyi akıllarından çıkaramıyor. Kimi okulu bırakırken, kimi mahalle arkadaşlarıyla aynı okula düşme derdinde. Sulukule'de artık kentsel dönüşüm zili, okulunkini bastırıyor. 
Sulukule'de günlerini sokakta çalışarak geçenler bir yana, babalarının eli ekmek tutan, sıcak bir yuvası olan çocuklar bile artık 'okullu olmaya' pek istekli değil. Mahalleye her gün bir yıkık ev silueti daha ekleniyor, bölgedeki koşullar çocukları da etkiliyor. Hatice Sultan Mahallesi'nden 8-12 yaşlarında bir grup çocuk, Sulukule Platformu gönüllüsü 'Dilek abla’larıyla bir evin oturma odasında yaptıkları eğlenceli dersler sayesinde okula yeniden ısınmaya çalışıyor. 
Dilek Turan, Bilgi Üniversitesi Kültürel İncelemeler Bölümü'nde yüksek lisans öğrencisi. Semte ilk kez bir dersi için çekim yapmaya uğramış, gide gele gönüllü öğretmenliğe başlamış. Gruptaki çocukların ileri yaşlarına karşın okuma-yazmaları, sayılarla araları pek iyi değil, çoğu en az bir kez sınıfta kalmış. 
Turan, ders verdiklerinin ekonomik durumunun nispeten iyi olduğunu ve okula düzensiz de olsa gittiklerini söylüyor; esas amacıysa okulla hiç tanışmamış olanları gruba katabilmek. Semtte çocukların ilişkilerine yansıyan bir Çingene-Roman ayrımı göze çarpıyor. 'Çingene' olarak anılanlar, genellikle okul görmemiş, daha yoksul kesimin çocukları. Diğerlerince dışlanan bu çocuklar okullu çocuklarla arkadaşlık kuramıyor ve birçoğu bir süre sonra suç zincirinde yerini alıyor. Turan'ın öğrencilerinin çoğu da Çingene olarak anılmak istemiyor: "Okulda da bazıları bu yüzden, sizinle oynamayız diye dışlıyor ama Çingene değiliz biz. Çingeneler şalvar giyer, Adana'da, Urfa'da yaşar." 
Sınıf mevcudunu evleri gezerek artırdığını söyleyen Turan ise bu ayrıma karşı: "Daha önce hırsızlık, kapkaç yapmış bir öğrencim derse gelmeye başladı. Şimdi sınıfta en aktif, heveslilerden biri. Diğerleriyle de arkadaş oldu." 
Kaynak: Radikal


Neşet Baba'ya TBMM Onur Ödülü 11/03/2008
Kırşehir İl Genel Meclisi tarafından alınan karara göre TBMM Onur Ödülü bozkırın tezenesi Neşet Ertaş ve "Ahi Baba" namıyla anılan Mustafa Karagüllü'ye verilecek. Kararın alınmasında Kırşehir halkının Ertaş'a olan sevgisi belirleyici oldu.
İl Genel Meclisi Toplantı Salonunda gerçekleşen kararın alındığı toplantıya, Avukat Salih Çetinkaya başkanlık etti. Sanatçılara ödül verilmesi ile ilgili karar oy birliği ile alındı. İl Genel Meclisi Başkanı Salih Çetinkaya, "TBMM tarafından verilen Onur Ödülü'nün, Kırşehirimizi gerek Türkiye'de gerekse Dünya'da türkülerimizle ve bozlaklarımızla tanıtan Neşet Ertaş üstada verilmesini canı gönülden istiyoruz. Bu konuda da il genel meclisi üyelerimizle oy birliği karar aldık. Yine aynı ödülün esnafların biri Ahi Evran-ı Veli'nin adı ile anılan ve aynı zamanda Kırşehirlilerin çok sevip, hürmet ettiği 'Ahi Baba' unvanlı Mustafa Karagüllü'ye verilmesini istiyoruz" dedi. 
Bozkırın tezenesi olarak anılan Neşet Ertaş teber kültürünün en önemli temsilcilerinden biri. Anadolu'daki Abdal müzisyenler tarafından bir ideal olarak değerlendirilen Ertaş'a TBMM onur ödülü verilecek olması hem teber toplumu içerisinde hem de memleketi Kırşehir'de büyük sevinç yarattı. 
Kaynak: İHA


Bornova'ya Halk Kütüphanesi 13/03/2008 
İzmir'in Bornova ilçesinde bulunan tarihi Roman mahallesinde bir halk kütüphanesi açıldı. Bornova Çağdaş Romanlar Derneği tarafından hazırlanan kütüphane yerel halkın ve yöneticilerin katılımıyla açılışını yaptı. 
Açılışa Bornova Kaymakamı Mustafa Dündar, Konak eski Belediye Başkanı Ahmet Sarışın, Bornova Çağdaş Romanlar Derneği Başkanı Sebahattin Öztütüncü ile çok sayıda mahalleli katıldı. 
Bizler www.cingeneyiz.org ailesi olarak bu çalışmayı gerçekleştirenleri kutluyor benzeri başarılarının devamını diliyoruz.
Kaynak: www.medyatext.com 


Sanayiciler Romanlarla Çalışacak 25/03/2008
Çok sayıda İzmirli sanayicinin ortak olduğu Ege Sanayicileri Holding 2008 yılında katı atıkların değerlendirilmesi sektöründe yapmayı planladıkları atılımlarda İzmirli Romanlarla birlikte çalışma kararı aldı. Darısı diğer illerimizin başına. 
Ege Sanayicileri Holding Yönetim Kurulu Üyesi Enver Olgunsoy ile Romanlar Derneği Başkanı Abdullah Cıstır, işbirliği için el sıkıştı.İzmirli 126 sanayicinin ortak olduğu ve 2008 yılında 10 tesis kurmayı hedefleyen Ege Sanayicileri Holding (ESHAS), geri dönüşüm sektöründe Romanlarla birlikte çalışacak. İzmir `de geri dönüşüm sektöründe sahada aktif olarak çalışan bin 500 Roman vatandaşla birlikte çalışma kararı alan ESHAŞ, İzmir Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile bu konuda anlaştı . Bakır, kağıt, şişe, plastik başta olmak üzere birçok konuda geri dönüşüm gerçekleştirecek olan ESHAŞ Holding, AB `ye uyum kapsamında sadece lisanslı firmaların faaliyet göstereceği bu alanda bu işi ferdi olarak yapamayacak olan başta Roman vatandaşlar olmak üzere birçok kişinin de işsiz kalmasını önleyecek. 
Konuyla ilgili değerlendirme yapan Abdullah Cıstır, şöyle konuştu: 
"İzmir `de şu anda yaklaşık 5 bin kişi geri dönüşüm alanında çalışıyor. Bunların 1500-2 binini Romanlar oluşturuyor. ESHAŞ Holding`e bu konudaki projeyi biz götürdük. Onlar da uygun gördü. Şimdi bu alanda çalışan Romanları bilgilendiriyorum. Onlar da bu konuya sıcak bakıyorlar. Kuracağımız kooperatifle onlarda kayıt altına alınacaklar. Daha hijyenik koşullarda bu işi yapmaları sağlanacak. Daha sonra kooperatif çatısı altında da biraraya gelerek, koşullarını daha da iyileştirerek bu işlerini daha da büyütebilirler. Bu projede bu alanda yatırım yapan ESHAŞ da kazanacak, biz de kazanacağız" 
Kaynak: Yeni Asır 


Fortune Dergisinden Çiçekçilik Dosyası 27/03/2008 
Aylık ekonomi dergisi Fortune Mart sayısında çiçek mezatları ile ilgili bir haber hazırladı. “Romantik Mezat” başlıklı habere göre geçen yıl çiçek mezatlarında 30 milyon dolarlık bir satış gerçekleşti. Alibeyköy çiçek mezatından çekilmiş fotoğraflar eşliğinde yazılan haberde mezat yerinde son teknolojinin kullanıldığı belirtiliyor. Habere göre çiçek satıcıları önlerinden geçen bantta çiçekleri izliyorlar. Beğendikleri çiçekleri oturdukları koltuklardaki düğmelere basarak fiyat artırıp alıyorlar. 
Genellikle seyyar olarak çalışan Çingene çiçek satıcıları da çiçek mezatlarıyla çalışıyorlar. Türkiye genelinde çiçekçilik yaygın Çingene meslekleri arasında sayılıyor. Özellikle 70'li yıllardan sonra daha önce geleneksel olarak sepetçilikle uğraşan Çingeneler kitlesel bir biçimde çiçekçiliğe başladılar. Sadece İstanbul'da başta Dudullu, Kuştepe, Küçükbakkalköy olmak üzere çeşitli bölgelerde ikamet eden çok sayıda çiçekçi yaşamını sürdürüyor. 


Avcılar'da Çadırlara Müdahale 08/04/2008 
Avcılar Belediyesi geçtiğimiz hafta Tahtakale ve Yeşilkent mahallelerinde çadırlarda kalan göçerlere müdahalede bulundu. Müdahale sırasında yaşanan arbedede arada kalan bazı çocuklar belediye ekiplerinin yardımıyla ambulanslarla hastanelere kaldırıldı.
Avcılar'da çeşitli bölgelerde kurdukları çadırlarında yaşamlarını sürdüren göçerlerle Avcılar Belediyesi arasındaki yıkım tartışması uzun bir süredir devam ediyor. Göçerler yıkımlar sırasında eşyalarının hasar gördüğü ve çadırlarının yakıldığından yakınırken belediye görevlileri göçerlerin konakladığı alanın yerleşim bölgesi kapsamına girmediğini belirtiyorlar. Verilen bilgiye göre göçerlerle ilgili olarak çevre sakinleri tarafından belediyeye ulaştırılan çeşitli şikayetler de yıkımlarda etkili oluyor. Göçerler ise konaklamaları için kendilerine yer gösterilmemesinden yakınıyorlar. 
Göçebe Çİngenelerin geçici yerleşimlerinin formel kent planlaması içerisinde nasıl düzenlenebileceği konusu sadece Türkiye'de değil diğer dünya ülkelerinde de bir sorun teşkil ediyor. Kısa bir süre önce Fransa bir grup Göçebe Çingeneyi sınırdışı etmişti. 
Kaynak: Gaste 


Tony Gatlif Sulukule'ye Geliyor 15/04/2008 
Çingene kökenli yönetmen Tony Gatlif "Sinemada İnsan Hakları Ödülü" jüri üyesi olarak İstanbul'a geliyor. Gatlif 15 Nisan Salı günü Sulukule Roman Kültürünü Geliştirme ve Dayanışma Derneği'nde mahalle sakinleriyle buluşacak. 
Sulukule Platformunun katkılarıyla gelişecek olan buluşma halkın katılımına açık olacak. 
Yer : Sulukule Roman Kulturunu Gelistirme ve Dayanisma Dernegi Sarmasik Caddesi No. 47, Sulukule, Edirnekapi 
Tarih: 15 Nisan Sali 2008 
Saat: 10.00 
Tony Gatlif Kimdir
1948'de Cezayir'de, ülkenin henüz Fransız sömürgesi olduğu dönemde doğdu. 1960'ta Cezayir'in Bağımsızlık Savaşı'nın ardından oyunculuk dersleri almak üzere Fransa'ya gitti. İlk filmi La Tête en ruines'den (1975) önce pek çok tiyatro oyununda rol aldı. 1979'da çektiği ikinci filminde Cezayir Bağımsızlık Savaşı'nın hikâyesini anlattı. 1981'de yönettiği Corre, gitano ile birlikte Avrupa'da yaşayan çingeneleri konu alan filmlere imza atmaya başladı. Ödüller kazanmış ilk uzun metrajlı belgeseli Latcho Drom (1993), Mondo (1994) ve yine çok ödüllü Gadjo Dilo / Çılgın Yabancı (1997) ile "Çingene Üçlemesi"ni tamamladı. Daha sonraki filmi Vengo / İntikam (2000) ile İstanbul Film Festivali'nde Jüri Özel Ödülü aldı. 2004 yapımı filmi Exils / Sürgündekiler, ona Cannes'da En İyi Yönetmen Ödülü getirdi. Son filmi Transylvania'nın dünya gösterimi Cannes'da gerçekleşti. Halen Paris'teki ünlü FEMIS Film Okulu'nda öğretim görevlisidir


Gazioğlu: "Çingene Kadınlar Vardır!" 21/04/2008 
Elif Gazioğlu Bianet internet sitesinde yayınlanan "Çingene kadınlar(ın da dayanışmaya ihtiyaçları) vardır." isimli yazısında dikkatleri Çingene kadınlarının sorunlarına çekiyor. Gazioğlu Çingene kadınlar için kadın dayanışmasına çağırıyor.
Yazıda erkek toplumun ötekileri olarak adlandırılan Çingene kadınlarının yaşadıkları çok ciddi problemlere rağmen çoğu zaman görmezden gelindiğine değiniliyor. Çalışmada ayrıca feminist hareketin Çingene kadınların problemlerini değerlendirme konusunda taşıdığı ciddi yetersizliklere vurgu yapılmış. Yazıda bugüne kadar ortaya koyduğu büyük mücadele ile önemli mesafe kaydeden bu sosyal hareketin Çingene kadınların sorunları konusunda daha atak olması beklentisi öne çıkıyor. 
Çokça vurgu yapılan kadın dayanışmasının bu alanda işletilememesi karşısında Gazioğlu öfkeli bir tonda sesini yükseltiyor ve bizimde altına imzamızı atacağımız sitem dolu bir gönderme yapıyor: " Kaldı ki, Türkiye’nin en doğusundan en batısında, en batısından en doğusunda yaşanan kadın hakları ihlallerini görebilme ve müdahale edebilme yeteneğindeki feminist gruplar, evlerinin dibindeki Çingene mahallelerinde olan biteni görmezler mi?"

Edirne'de 23 Nisan Etkinlikleri 25/04/2008 
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Edirne'de düzenlenen etkinliklerde Edirneli Romanlar tarafından damat traşı ve Roman düğünü gelenekleri canlandırıldı. Etkinliklere vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. 
Edirne 25 Kasım Stadı'ndaki törenler, Edirne Valisi Nusret Miroğlu, Tugay Komutanı Tuğgeneral Muharrem Yavaş ve Edirne Belediye Başkan Vekili Namık Kemal Döleneken'in, öğrencilerin ve vatandaşların bayramını kutlaması ile başladı. Törenlerin resmi geçit bölümü ilginç görüntülere sahne oldu. Resmi geçit töreninde Edirne'de yaşayan Romanların düğünü ve damat tıraşı canlandırıldı. Edirne'ye özgü geleneksel el sanatlarının sergilendiği törenlere, Edirne'li tava ciğercileri de etkinliklere katıldılar.
Kaynak: İHA 


Çiçekçilerin Gündemi Çiçek Büfeleri 27/04/2008 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylanan proje seyyar çiçekçiler için büfelerde çalışma zorunluluğu getirecek. Referans gazetesi konuyla ilgili çeşitli taraflarla görüşerek hazırladığı haberinde önemli ayrıntılara yer veriyor. 
Büyük çoğunluğu Roman olan seyyar çiçekçiler büfelerde satış yapmaları için kendilerinden talep edilen 20 bin ytl'lik depozitoyu ve büfelerin yerlerine göre 600 ila 1000 ytl arasında değişen kirayı ödeyemeyeceklerini belirtiyorlar. Çiçekçiler gerektiğinde tezgahlarının çevre şartlarını güzelleştirebilecelerini ve işgaliye parası verebileceklerini vurguluyorlar. Buna karşılık büfeler için istenen bedeli çok az kişinin karşılayabileceği inancı seyyar çiçekçiler de çok yaygın.
Referans gazetesinin haberine projeyi hazırlayan Bekir Uğur amacının seyyar çiçekçileri "ıslah" etmek olduğunu belirtiyor. Uğur'un belirttiğine göre çiçek büfeleri eni 2,25 metre boyu 2,5 metre ve derinliği 1,5 metre olacak şekilde tasarlanmış. Ayrıca büfelerin dış cephelerinde Büyükşehir Belediyesi'nin reklam panoları yer alacak. Bekir Uğur seyyar çiçekçilerin dile getirdiği ödeme sorununa karşılık projelerini şu sözlerle savunuyor: "Romanların bu parayı ödeme durumları yok tabi. Kredi almak için bankalarla görüşüyoruz. Ancak güvenilir olmadıkları için henüz bir gelişme sağlayamadık. Yine de ödeneceğine inanıyoruz." 
Nereden bakılırsa bakılsın bu uygulamanın uzun bir süre daha tartışılacağı anlaşılıyor. Zira bize ulaşan bilgilerden büfeler için istenen ödeme planının daha şimdiden çiçekçiler arasında büyük bir infiale yol açtığını söyleyebiliriz. 
Kaynak: Referans Gazetesi 


Yakuplu Milliyet'e Manşet Oldu 29/04/2008 
10 yıl önce bölgede yaşayan Çingeneler için inşa edilen özel konutlarla dikkat çeken Yakuplu'da konutların yıkılıp bunların yerine çok katlı binaların yapılmasını amaçlayan proje Milliyet'e haber. Gazete haberi manşetten verdi.
Yakuplu'da daha önce gerçekleştirilen kentsel dönüşüm projesi kapsamında inşa edilen 2 katlı villa tipi konutlar kamuoyunun büyük ilgisini çekmişti. Daha önce yaşadıkları mahallede çıkarılan Çingeneler hazırlanan sosyal konutlara yerleştirilmişti. Mahalle sakinleri bu dönem projeye kimi eleştiriler getirse de genel olarak sosyal konutların belli hassasiyetler gözetilerek inşa edilmesi genel kamuoyu tepkisinin olumlu olmasını mümkün kılmıştı.
Ayrıntıları belli olmayan yeni proje ile ilgili henüz yeterli bilgiye sahip değiliz. Bu konuyla ilgili gelişmeleri sizlere duyurmaya devam edeceğiz.


Bahar Oldu Aman Al Kese Astım Gül Dalına 07/05/2008
Ünlü ses sanatçısı Sezen Aksu Hıdrellez kutlamaları gerçekleştiren Sulukulelileri ziyaret etti. Aksu Goran Bregovic'in Ederlezi isimli şarkısını Türkçe sözlerle seslendirmişti."Bahar oldu aman. Al kese astım gül dalına." 
Sulukule'de gerçekleştirilen Hıdrellez kutlamaları bu yıl oldukça çoşkulu geçti. Sulukule Platformu tarafından organize edilen etkinliklere çok sayıda sanatçı ve müzik grubu katıldı. Sezen Aksu'nun katılımıyla mahalle sakinlerinin ilgisinin daha da arttığı Hıdrellez kutlamalarında mahalle sakinleri moral tazelediler. Aksu yaptığı açıklamada mahallede gerçekleştirilen kentsel dönüşümü sürecini eleştirdi. 
Hıdrellez
Bahar oldu aman 
Al kese astım gül dalına 
Adadım yarin adına 
İki göz oda 
Dağ yeşil, dallar yeşil 
Uyandılar bayrama 
Her gönül şen 
Bir benim bahtım kara 
Kokuyor buram buram 
Fulyalar vakit tamam 
Bir bana uğramadı 
Bu bahar bayram 
Ağlama hıdrellez 
Ağlama be bana 
Acı ektim yerine 
Aşk yeşerecek 
Başka bahara 
Ne yolu var ne izi 
Tanıdık değil yüzü 
Dileğim Allah’tan 
Aşk sözün özü 
Sevdiğim yok eşim yok 
Ağardı bir gün daha 
Ey benim şans yıldızım 
Gülümse bana 
Sezen Aksu


Gaziosmanpaşa'da Yıkım 09/05/2008 
İstanbul Gaziosmanpaşa'da Çingenelerin yaşadığı Yunus Emre Mahallesi'ndeki 60 civarındaki baraka belediye ekipleri tarafından yıkıldı. Yıkım sırasında herhangi bir gerginlik yaşanmazken evleri yıkılan bazı vatandaşlar baygınlık geçirdi.
Gaziosmanpaşa civarında çok sayıda Çİngene yerleşimi bulunuyor. Kentsel dönüşüm uygulamaları kapsamında gerçekleştirilen yıkımlar ilk olarak Bursa Mahallesi'nde başladı. Yakın zamanda Sarıgöl Mahallesi'ndeki bazı Çİngene evleri de yıkım kapsamına alındı. 
Kaynak: Star


Gaziosmanpaşa'da Yıkım 09/05/2008 
İstanbul Gaziosmanpaşa'da Çingenelerin yaşadığı Yunus Emre Mahallesi'ndeki 60 civarındaki baraka belediye ekipleri tarafından yıkıldı. Yıkım sırasında herhangi bir gerginlik yaşanmazken evleri yıkılan bazı vatandaşlar baygınlık geçirdi.
Gaziosmanpaşa civarında çok sayıda Çİngene yerleşimi bulunuyor. Kentsel dönüşüm uygulamaları kapsamında gerçekleştirilen yıkımlar ilk olarak Bursa Mahallesi'nde başladı. Yakın zamanda Sarıgöl Mahallesi'ndeki bazı Çİngene evleri de yıkım kapsamına alındı. 
Kaynak: Star



Mezarcıoğlu Radikal İki'de 12/05/2008
Yazarımız ve sitemizin editörü Ali Mezarcıoğlu'nun "Çingene Kadınları" isimli çalışması Radikal gazetesinin pazar eki Radikal İki'de yayınlandı. Mezarcıoğlu Çingene kadınlarının sorunlarını ve alternatif çözüm yollarını tartışıyor. 
Geleneksel Çingene kadınının sahip olduğu toplumsal gücün önemini vurgulayan Mezarcıoğlu, gelir düzeyi yükselen ailelerde toplumsal entegrasyonun bir yan etkisi olarak kadınların ağırlıklarını kaybettiklerine dikkat çekiyor. Kadın sorunları ile ilgilenenlerin konuya bir de bu açıdan bakmaları gerektiğine vurgu yapılan yazıda Çingene kadınlarının toplum içerisindeki konumuna dair çeşitli bilgilere de yer verilmiş. 
Yazının tamamı Salı gününden itibaren Radikal gazetesinin internet sitesinden incelenebilecek. 


Ekranlarda Roman Fırtınası 14/05/2008 
İki ulusal kanalda Romanların yarışmacı olarak katılacağı eğlence programları hazırlanıyor. Show TV'de yayına başlayacak olan "İlle de Roman Olsun" ve Star'da yayınlanacak olan "Romanstar" isimli yarışma programlarının büyük ilgi görmesi bekleniyor.
Temmuz’da yayına başlayacak olan Roman Star yarışması Popstar Alaturka’nın prodüktörü Osmantan Erkır tarafından düzenleniyor. Görünüşe göre Popstar Alaturka’nın başarılı Çingene yarışmacıları Erkır’ı Roman Star yapma konusunda ikna etmişler.Proje ile ilgili ilk gözlemlerini yapmak üzere Kakava Şenliklerine giden Erkır popstar gibi karşılandı. 
Show Tv'de yayınlanacak olan "İllede Roman Olsun" isimli yarışma programının jüri üyelerinden bazılarını Cennet Mahallesi isimli dizinden tanıyoruz. Jüri üyeleri arasında Müjdat Gezen ve Melek Baykal'ın yanısıra klarnet sanatçısı Hüsnü Şenlendirici de yer alıyor. Programın sunumunu ise Çağla Şikel ve Alişan'ın yapması planlanıyor.


Basmakçılı Yoksullar Yararına Kermes 16/05/2008
Afyon Basmakçı'da yaşayan yoksul aileler ve fakir öğrenciler yararına bir kermes düzenlendi. Basmakçı İlçesi Eğitimi ve Öğretimi Destekleme Derneği'nin organize ettiği kermese vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. 
4 gün süreyle devam edecek kermeste gönüllü kadınların hazırladığı el emeği, göz nuru elişi ürünleri ve yöresel yemekler beğeniye sunuldu. Kermesin açılış kurdelesini Başmakçı Belediye Başkanı Ali Kartçı, Milli Eğitim Müdürü Şener Özbay, Müftü İbrahim Yıldırım kesti. 
Kaynak: Cihan 


Altın Adımlar Yarışmasında Çingeneler 20/05/2008 
TRT’de yayınlanan Altın Adımlar halk oyunları yarışmasının bu haftaki özel konukları Çorlu’dan gelen Roman dansçılar oldu. Çorlu minik Roman dansçılarının yaptığı gösteriye jüri üyelerinden Ahmet Demirbağ, Aşkın Nur Yengi de katıldı. Çorlulu minik dansçılara yine bölgenin yerel müzisyenleri eşlik etti. 
TRT'de yayınlanan Altın Adımlar yarışma programı Türkiye'nin ilk halk oyunları yarışması ünvanını taşıyor. Yarışmanın sunuculuğunu Korhan Abay ve Cinemis Candemir yapıyor. Yarışmanın jüri üyeleri arasında Müjde Ar, Aşkın Nur Yengi, Yavuz Bingöl gibi tanınmış isimler yer alıyor. Bugüne kadar Ankara Anadolu Folklor Grubu, İstanbul Beşiktaş Halk Eğitim, İstanbul Hoyat Gençlik ve Spor Klübü, Trabzon İmece Gençlik ve Spor Klübü gibi halk oyunları grupları katılmıştı. 


Hendek'te Romanlara 100 Taksitle Ev 26/05/2008 
Sakarya'ya bagli Hendek ilçesinde Turanlar Mahallesi'nde yaptirilan konutlarin temel atma töreninde renkli görüntüler yasandi. Romanlar, protokol mensuplarini davul zurna esliginde oynayarak, karsiladi. 
Hendek Belediye Baskani Ali Inci, Sakarya Milletvekilleri Recep Yildirim, Ayhan Sefer Üstün ve Hasan Ali Çelik'in temelini attiklari 50 metre karelik tek katli evlerin 3 ayda tamamlanmasi planlaniyor. 
Temel atma töreninde konusan Hendek Belediye Baskani Ali Inci, verdigi sözleri tutmanin mutlulugunu yasadigini belirterek, “Insanlar arasinda ayrim yapmadan hizmet ediyoruz.” diye konustu. Inci, insaatin tamamlanmasinin ardindan gelen talepler dogrultusunda, sosyal sorumluluk projeleri kapsaminda ev yapmaya devam edeceklerini kaydetti. 
Temel atma törenine katilan milletvekili Recep Yildirim, Baskan Inci'yi çalismasindan dolayi kutlarken, projenin kentsel dönüsüm alaninda Sakarya'da bir ilk oldugunu belirtti. Törenin ardindan Romanlar, davul zurna esliginde eglendi. 
Temeli atilan evler, ayda 100 YTL'lik ödeme ve 2 bin 500 YTL pesinatla satisa sunulacak. Agustos ayinda tamamlanmasi düsünülen 50 metrekarelik evler mutfak, salon ve bir odadan olusuyor. 
Kaynak: AA 


Sulukuleliler 32. Gün'de 29/05/2008
Kanal D ekranlarında yayınlanan 32. Gün programının bu haftaki konuğu Sulukule Mahallesi sakinleri. Konu ile ilgili çeşitli yetkililerin ve mahalle sakinlerinin katılımıyla düzenlenen program saat 00.30'da(29.05.2008) yayınlanacak. 
Mehmet Ali Birand'ın sunduğu programda Sulukule Mahallesi'nde uygulamaya konulan kentsel dönüşüm projesi tartışmaya açılıyor. Banttan yayınlanacak olan programın fragmanları projeyi destekleyen mahalle sakinleri ile projeye karşı çıkan mahalle sakinlerinin hararetli tartışmalarını yansıtıyor. Programda mahalle sakinleri ve belediye yetkililerinin yanısıra Sulukule Platformu temsilcilerinin de görüşlerine yer veriliyor. 


Çiçekçiler Hukukçulardan Destek Bekliyor 03/06/2008 
İstanbul'da uygulamaya konulması planlanan çiçek büfeleri projesiyle mağdur olacakları kaygısını taşıyan çiçekçi Romanlar, hukukçulardan destek bekliyorlar. Sitemize konuşan çiçekçiler konuyla ilgili beklentilerini ifade ettiler. 
Çiçek büfeleri projesi, büyük çoğunluğu Roman olan seyyar çiçekçilere oldukça kapsamlı yükümlülükler getiriyor. Her büfe için, başlangıç olarak 10 bin ytl'lik yararlanma ücretinin yanısıra aylık 1000 ytl'yi bulan ek ücretler talep ediliyor. Mevcut durumda bile zor geçindiklerini belirten seyyar çiçekçiler, projenin uygulamaya konulması durumunda geçinmelerinin mümkün olmadığını belirtiyorlar.
Seyyar çiçekçilerin süreci daha iyi anlamak ve aktif bir şekilde katılabilmek için hukuki desteğe ihtiyaçları var. Kendilerine danışmanlık hizmeti verebilecek hukukçulara ulaşmak istiyorlar. Gültepe, Kuştepe ve Küçükbakkalköy'de yaşayan çiçekçiler bu konudaki taleplerini sitemiz üzerinden tüm dostlarımıza duyurmamızı rica ettiler.
Konuyla ilgili bilgi almak veya katkıda bulunmak için aşağıdaki mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.
cingeneyiz@yahoo.com


Belediye'den Dilenci Operasyonu 09/06/2008
Altındağ ilçe Belediyesi tarafından gerçekleştirilen operasyonda 15 dilenci gözaltına alındı. Bazı vatandaşların tepki gösterdiği operasyonda, belediye ekipleri dilenciliğin meslek haline gelmesini engellemeye çalıştıklarını belirttiler. 
Çalışmaya yönelik bilgi veren Zabıta Müdürü dilenciliğin bir meslek haline gelmemesi için vatandaşların dilencilere para vermemesi gerektiğini kaydederek, "Dilenmeyi meslek edinen bu kişileri engellemeye çalışıyoruz. Ancak bazı vatandaşlarımız haksız yere tepki gösteriyor. Altındağ'ın yoksul bir bölge olduğunu kabul ediyoruz ancak unutulmasın ki belediyemiz bölgede yaşayan yoksul vatandaşlara yardım etmek için Altınay'ı hizmete soktu. İhtiyacı olan vatandaşlarımız ihtiyaçlarını buradan gideriyor. Gerçekten ihtiyacı olan vatandaşlarımız dilenmiyor. Ama bunu bir meslek haline getirenler, maalesef vatandaşlarımızın duygularını sömürmekten vazgeçmiyorlar" dedi. 
Her bölgede geçimlerini dilenerek sağlamaya çalışan insanların arasında organize grupların parçası olanlar olduğu gibi çaresizlikten dilenen çok sayıda insan da yer alıyor. Bu iki grubu birbirinden ayırarak ihtiyaç sahiplerine dönük sosyal projeler üretilmesi noktasında yetkililere büyük görevler düşüyor.
Kaynak: İHA 


Bursa'da Mikrokredi Projesi Başlıyor 13/06/2008
2003 yılında ilk denemeleri Diyarbakır'da uygulamaya konulan Mikrokredi Projesi artık Bursa'da da yürütülecek. Eski Köy Hizmetleri Bölge Müdürlüğü içerisinde yeralan İl Özel İdaresi'nde yeralan Mikrokredi bürosuna ilk hafta 20 kişi başvurdu. 
Yapılan başvurular kredi uygunluğu için incelemeye alınırken, projenin bilgilendirme çalışmaları da devam ediyor. Başvurusu olumlu neticelenen Hacıvat ve Emirsultan mahallelerindeki gruplar, bir haftalık eğitime alınacak. Grup halinde iş kurmak isteyenlerin taleplerini ele alan proje çerçevesinde yapılacak işin durumuna göre kişi başı 100 ila 700 YTL arasında kredi verilecek. Cüzi miktarlarla 46 haftada geri ödemesi yapılacak kredi için ilk etapta il merkezindeki başvurular ele alındı. 
Her ülkede en alt gelir grubunda yer alan vatandaşları kendi işlerine kurmaya yöneltmek için uygulanan Mikrokredi Projesi daha önce özellikle Muhammed Yunus'un girişimiyle Bangladeş'te uygulama imkanı bulmuştu. Uzmanların arasında etkileri tartışılan projenin önümüzdeki yıllarda Türkiye'de de yaygınlaşması bekleniyor. 


Tarım İşçileri Yola Çıktı 17/06/2008
Aralarında Dom Çingenelerinin de yer aldığı, çoğunluğu Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki illerden gelerek Adana'ya yerleşen tarım işçileri zor hayat koşullarına göğüs germeye devam ediyorlar. Tarım işçileri seslerinin duyulmamasından dert yanıyor. 
Adana'da yaşayan tarım işçilerinin önemli bir bölümü Dağlıoğlu, Gülbahçesi ve 19 Mayıs Mahalleleri'nde yaşıyorlar. Tarım işçilerinin mesaileri 04.00'te başlıyorl. Çeşitli tarım alanlarında 13 saat kadar çalışıyorlar. Ortalama günlük yevmiyeleri ise 15 ytl.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaşayan büyük bir Çingene grubu olan Domlar da uzun yıllardır tarım işçiliği yaparak geçiniyorlar. Geleneksel olarak berberlik, diş hekimliği, şifacılık, demircilik ve sepetçilik gibi göçebe zanaatçıların yoğunlaştığı alanlarda çalışan Domlar; geleneksel mesleklerinin kaybolması veya eskisi kadar gelir getirmemesi nedeniyle farklı mesleklere yöneliyorlar. 
Kaynak: İHA 



Roman Müzisyenler Dernekleşiyor 19/06/2008
Parçaları dillere pelesenk olan Roman şarkılarının adsız bestecileri İzmirli Roman müzisyenler dernekleşmeye karar verdiler. Açılış çalışmaları tamamlanan "İzmir Roman Müzisyenler Derneği" önemli çalışmalar gerçekleştirecek. 
Dernek yetkilileri önümüzdeki günlerde gerçekleştirmeyi planladıkları açılış için özel bir program hazırlıyorlar. Şölen havasında geçecek olan açılışta Roman müzisyenler katılımcıları coşturacaklar.
Dernek ve açılış etkinliği ile ilgili bilgi almak için dernek yetkilisi Reşat Gülşen'e ulaşabilirsiniz:
Reşat Gülşen (İzmir Roman Müzisyenler Derneği Başkanı) 
0232 445 27 65 
0535 823 15 30 


Belediyeden Roman Derneğine Plaket 23/06/2008 
Edremit Belediye Başkanı Yunus Bozbey, Edremit Romanlar Derneği Başkanı Tufan Zımba'ya 3.Geleneksel Toplu Nikah Töreni'ne sağladığı katkılardan dolayı plaket verdi. Törende 32 nikahsız çift resmi nikah kıydı. Konuyla ilgili olarak Belediye Başkanı Bozbey şu ifadeleri kullandı: "Her yıl geleneksel olarak yaptığımız toplu nikah törenine bu yıl ilgi oldukça fazla oldu. Bu organizasyonun gerçekleşmesine katkı sağlayan başta Edremit Romanlar Derneği olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederim."
Yeni kurulan Edremit Romanlar Derneği daha önce gerçekleştirdikleri Açılış Şöleni ve HIdrellez Etkinlikleri ile adından sözettirmişti. Edremit'te özellikle İbrahimce Mahallesi'nde yoğun bir Çingene nüfusu hayatını sürdürüyor. Abdal ve Roman Çingenelerinin birlikte yaşadığı mahallenin 1990 nüfus sayımlarına göre 3200 kişi olan nüfusunun şimdilerde 5000'i geçtiği tahmin ediliyor. 
Kaynak: Edremit Haber-İstatistikler: www.cingeneyiz.org


Gogol Bordello Sulukule'de 25/06/2008 
Tarihi Sulukule Mahallesi'nin ağır misafirleri vardı. Sulukuleliler Çingene Punk Müzik grubu Gogol Bordello'yu ağırladılar. Gogol Bordello mahallelilere hem destek mesajları hem de karnaval sözü verdi. 
Grubun solisti Eugene Hütz Sulukule'de yaşanan kentsel dönüşüm sürecini değerlendirdi. "Sulukule'de yapılması gereken kültürü yaşatmak. Çünkü burası Roman kültürüne ait ve korunması gerekiyor" yorumunu yapan Hütz, kentsel dönüşüm sürecinde son sözün mahallelilere ait olduğunu vurguladı. 
Mahalle muhtarının, bölgede bir karnaval düzenlemeyi plandıklarını belirtmesi üzerine, grup elemanları memnuniyetle burada sahne alacaklarını belirttiler.Gogol Bordello daha önce ünlü şarkıları "Baro Foro"yu Sulukulelilere ithaf ettiklerini duyurmuştu.
Gogol Bordello Çingene tarzında punk müziği yapan bir müzik grubu. Grup elemanları arasında Çİngeneler ve Çingene kültürüne gönül vermiş Gacolar yer alıyor. 


Kuşadası'nda Romanlar Dans Grubu Kurdu 29/06/2008
Kuşadası Romanlar Yardımlaşma Dayanışma Kültür ve Müzisyenler Derneği tarafından 80 kişilik bir dans grubu kuruldu. Dans grubu özellikle Yaz döneminde bölgedeki turizm tesislerinden yoğun ilgi görüyor. 
Aynı zamanda dans grubunun da yöneticiliğini yapan dernek başkanı Savaş Çadırcı, genel amaçlarının öncelikle turizme dönük olduğunu belirtiyor. Esas olarak geleneksel Roman danslarını sergileyen dans grubu, özel kıyafetlerle sahneye çıkıyor. Roman gençlerden oluşan dans grubunda kadın ve erkek dansçılar yer alıyor.


Reyting Rekortmeni Roman Yarışması 14/07/2008
Show TV ekranlarında yayınlanan "İlle de Roman Olsun" isimli yarışma programı büyük ilgi görüyor. Yarışma ilk bölümünde tüm kişilerde 4.90 izlenme oranı ve 20.30 izlenme payı ile aynı zaman aralığında yayınlanan programlar arasında 1. oldu. 
Sunuculuğunu Alişan ve Çağla Şikel'in, jüri üyeliğini ise Müjdat Gezen, Melek Baykal ve Hüsnü Şenlendirici'nin yaptığı yarışma beklenenin üzerinde ilgi görüyor. Bu ilgi karşısında şaşıran kanal yönetimi yarışmanın tekrarlarını yayınlamaya başladı. Yarışma programlarının tekrarlarının bu sıklıkta yayınlanması nadiren karşılaşılan bir durum. 
Yarışmaya çok sayıda Roman müzik grubu katılıyor. Bireysel katılımcıların da bulunduğu yarışmada ayrıca bir Roman Hiphop grubu yer alıyor. Daha önce "Görgüsüzler" dizisini büyük tepkiyle karşılayan Roman dernekleri henüz yarışmayla ilgili bir tavır belirlemediler. 


İzmit'te Gerginlik 18/07/2008
İzmit'in eski Roman yerleşimlerinden Yenidoğan Mahallesi'nde iki aile arasında çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Güvenlik güçlerinin müdahele ettiği olayda çok sayıdaki yaralının bir kısmı hastahanelere sevk edildi. 
Yenidoğan Mahallesi'nde oturan ve aralarında daha önceden gerginlik bulunan iki aile Balık Pazar'ı önünde karşılaştılar. Kısa sürede kavgaya dönüşen olaya güvenlik güçleri müdahale ederek kavga eden tarafları ayırdılar. Olayda karşı karşıya gelen ailelerin akraba oldukları ve gerilimin bir kız isteme meselesinden kaynaklandığı ileri sürülüyor.
Kaynak: STAR 


Çarşamba Belediye Başkanı'na Plaket 10/08/2008 
Samsun Çarşamba'da hayatlarını sürdüren Romanlar, gerçekleştirdiği kentsel dönüşüm projesinde kendilerinden hiçbir talepte bulunmadan konut sahibi olmalarını sağladığı için Belediye Başkanı Hüseyin Dündar'a plaket verdiler.
Çarşamba Belediyesi tarafından gerçekleştirilen kentsel dönüşüm projesinde mahalle sakini Romanlardan herhangi bir ücret talep edilmedi. Herhangi bir mağduriyet yaratmadan kentsel dokunun yenilenmesi bakış açısıyla hazırlanan projede toplam 32 adet konut yapıldı. 
Mahalle sakinlerinden Hasan Uyla ve Abdullah Varış mahalle halkı adına Hüseyin Dündar'a plaketlerini sundular. Belediye yetkilileri mahalle sakinlerinin ev eşyası ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için hayırsever vatandaşların desteklerini istedi. 
Kaynak: İbrahim Aslan (Çarşamba)


Edirne'de Uluslararası Roman Buluşması 11/09/2008
Balkan ülkelerinde bulunan Roman dernekleri Edirne'de biraraya geldi. Avrupa Roman Organizasyonları Ağı'nın genel sekreteri Nicolae, AB Komisyonu Başkanının 16 Eylül'de gerçekleşecek zirvede Romanların sorunlarını dile getireceğini belirtti. 
Avrupa Roman Organizasyonları Ağı genel sekreteri Valeriu Nicolae Edirne'de gerçekleştirilen toplantının, AB zirvesinde Jose Manuel Barroso'nun konuşmasında değinilecek olan ana noktaları belirlemek amacıyla gerçekleştirildiğini açıkladı. Toplantıya katılan EDROM Başkanı Erdinç Çekiç 16 Eylül'de Brüksel'de yapılacak sunumun anabaşlıklarının Edirne'de yapılan toplantıda hazırlandığını belirtti. 
Edirnespor'u ziyaret eden Valeriu Nicolae'e bir adet Edirnespor forması hediye edildi. 
Kaynak: AA 


Kızılay'dan Çöp Toplayıcılara Eğitim ve Gıda Yardımı 13/9/2008 
Türkiye Kızılay Derneği Adana Şubesi Ramazan boyunca 2 bin kişiye gıda yardımı yapmayı kararlaştırdı. Bu kapsamda Adana'da çöp toplayarak aile bütçesine katkıda bulunan 40 çocuğa eğitim ve gıda çekleri veriliyor.
Kızılay Adana Şube Başkanı Mehmet Sağlam gerçekleştirilecek yardımlar için 100 bin lira bütçe ayırıldığını belirtti. Sağlam bu bütçeyle muhtaç durumdaki ailelerin özellikle gıda ihtiyaçlarının karşılanması için gayret göstereceklerini belirtti. Kızılay'dan yardım çeklerini alan 40 atık toplayıcı çocuk kendilerine verilen çekleri kullanarak Kızılay'dan gıda ihalesi alan firmalardan yardım paketlerini alabilecekler. 
Kaynak: Cihan Haber Ajansı 

Dava Süreci Devam Ediyor 30/09/2008 
Yazar Ali Rafet Özkan’ın “Türkiye Çingeneleri” adlı çalışmasında, Çingeneleri aşağılayan ifadeler bulunduğu iddiasıyla emekli bürokrat Mustafa Aksu tarafından AİHM’de açılan dava devam ediyor. Önümüzdeki günlerde dava sürecinde savunma aşamasına geçilecek.
Dört yıl önce Aksu, Çingeneler ile ilgili olarak kitapta yer alan “ Alınlarının dar ve kafataslarının küçük olduğu” ve “Geçimlerini büyük çoğunlukla yan kesicilik, hırsızlık ve fuhuştan sağladıkları…” gibi söylemlerin kitaptan çıkarılmasını iç hukuk yolları kanalıyla talep etmişti. Buna karşılık dönemin yetkili yargı mercileri kitapta yer alan ve Aksu’nun hakaret olarak değerlendirdiği ifadeleri düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirerek davanın haksızlığına hükmetmişlerdi. Mustafa Aksu iç hukuk yollarından sonuç alamayınca AİHM’ e başvurdu. Konuyla ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay “Kitapta bir bireyi bile rencide edici bir durum varsa onu kaldırtırım” dedi. 
Kaynak: www.turizmhaberleri.com


Demirci Kadınlar 07/10/2008 
Samsun Alaçam’a 30 kilometre uzaklıktaki Umutlu Köyü’ndeki bazı kadınlar aile bütçesine katkı sağlamak için demircilik yapıyor. Köylüler, yaptıkları meslekten dolayı köyde çok fazla göç olmadığının altını çiziyorlar. 
Alaçam ilçesine bağlı bulunan 50 haneli Umutlu Köyü’nde yaşayan bazı kadınlar, “ demir döverek” eşlerine işlerinde yardımcı oluyorlar. Bazı kadınlar ise demircilik mesleğini kayınvalidesinin yanında devam ettiriyorlar. Her evde demircilik tezgahı bulunan köyde, bazı köylüler mesleği sürdürmekten vazgeçmiş.
Tarım aletleri yapan köylüler, yaptıkları aletleri yine kendileri satıyorlar. Eşinin aletleri satmaya gittiğinde ise gelini Güllü Uslu(24) ile çalıştığını belirten Ezine Uslu(56), 25 yıldır demircilik yaptığını belirterek; “ Kaynak yapmayı, kor ateşte demir kaynatmayı, demirlere şekil vermeyi, balta, kazma, satır, keser, gibi birçok tarım aleti ve ev gereçleri yapmayı öğrendim.” İşi kendisine eşinin öğrettiğini belirten Uslu, kendisinin de gelinine öğrettiğini belirtti.Güllü Uslu demircilik yaparken hiç zorlanmadığını söylerken, köyde 10 yıldır bu mesleği yapan Havva Uçan(34) da demirciliğin, ev işleri yapmaktan daha kolay olduğunu ifade ediyor
Kaynak: AA 


Laçolar 18/10/2008
14 yaşından küçük roman çocuklarından oluşan Küçük Laçolar Grubu üç yıldır çeşitli organizasyonlarda müzik yapıyorlar. Ekip üyeleri haftada bir kez toplanıp, Mimar Sinan Üniversitesi'nde nota eğitimi alıyorlar.
Çingeneler'in içinde bulunan müzik sevdası daha küçük yaşlarda onları ateşli birer müzisyen yapar. İşte buna örnek 5 küçük Roman çocuğu... Onlar Küçük Laçolar... "Bizim grubumuzda sözcü de yok, şef de... Her şeye, hep beraber karar veririz. İlerde konservatuvara gitmek istiyorum. Şimdi yavaş yavaş nota öğreniyoruz. Dokuz yaşından beri kanun çalıyorum" diyor Saffet Cicilli. Müzisyen aileden geliyorlar, nota bilmeden ezberden çalıyorlar. Bu yetenekli çocuklar konservatuvara gidip yeteneklerini geliştirmek istiyor. 
İstanbul Bilgi Üniversitesi'ne bağlı olan, çeşitli fonlarla çalışmalarına devam eden bu toplum merkezi, çocuklar için mekân sağlamanın yanı sıra, onlara gönüllü eğitmenler buluyor ve pek çok sorunuyla bire bir ilgileniyor. Yaşlarının küçük olmasına rağmen onlar bir çok yerde performans sergilediler. Her yıl Bilgi Üniversitesi'nin açılış ve kapanış şenliklerinde, Tarlabaşı Toplum Merkezi'nin çocuk şenliklerinde sahne alıyorlar. Bunun yanısıra geçen yıl İstanbul TED Koleji'nde, Rotary Çocuk Evi'nde, Boğaziçi Üniversitesi Şenliklerinde de çaldılar. Konserlerde ekipte bir de dansçı ve solist bir kız oluyor. Mimar Sinan Üniversitesi Orkestra Şefliği bölümünden Barış Ürüm gönüllü olarak ders veriyor. "Benden önceki hoca, Batı notasyonuyla eğitim vermiş. Ben de ona devam ediyorum". 
Onların hayalleri büyük... Bu destek böyle devam ederse, Küçük Laçolar 'ın yalnızca 'Laçolar' diye anılmaya başlamaları için hiçbir engel yok.
Kaynak: Sabah 


Ayvalık Romanları Paris'te Konser Verecek 28/10/2008 
Ayvalık Karagöz Sanat Evi'nin bulunduğu Cumhuriyet Caddesi civarında yaşayan Roman Müzisyenler'den oluşan Ayvalık Karagöz Roman Orkestrası Dünya Şehirleri Müzik Festivali'ne (Paris) katılacak. 
Müzik konusunda sınır tanımayan Çingeneler, kaynakları sınırsız olan çoğu profesyonel müzisyenin başaramadığı birçok yeniliğe kısıtlı bütçeleri ile imzalarını atmışlardır. İşte onlardan biri de Ayvalık Karagöz Roman Orkestrası. Kasım başında Paris'te düzenlenecek olan festivalde Romanlar beş ayrı noktada sahne alacaklar. Topluluk, Paris'teki La Courneuve Kültür Merkezi'nde 5 Kasım'da çocuklara yönelik iki konser, 7 Kasım'da Pierrefit'te, 8 Kasım'da La Courneuve ve 10 Kasım'da Aubervilliers şehirlerinde birer konser verecek. Ayrıca, Ayvalık Karagöz Roman Orkestrası, festival kapsamında birçok müzik topluluğu ve konservatuvar öğrencileri ile atölye çalışması yapacak.
Geçtiğimiz 2007 yazında kurulan grubun tüm üyeleri Romanlar'dan oluşmaktadır. Grup, Türk Sanat, Türk Halk ve Roman Müziklerinden çeşitli örnekler icra etmektedirler. Grup üyeleri; Cesur Yağmuroğlu (klarinet), Cüneyt Pirzola (davul, darbuka), Salih Güler (keman, ses), Rüstem Cembeli (cümbüş, vurmalılar), Yaşar Sesler (kanun) ve Feytullah Sat (bendir, davul) oluşmaktadır. 
Ayvalık Romanları geçtiğimiz yaz Fransız ve Türk gençlerinin bulunduğu, AB destekli bir darbuka atölyesinde çalışmışlardı. Karagöz Sanat Evi'yle eşgüdümlü çalışmaları devam ettiği sürece grubun aşamayacağı hiçbir engel yok gibi.

Deli Ayten'in Heykeli Dikilecek 06/11/2008 
Bazılarının rüyası, bazılarının kabusudur Roman mahalleleri.... Çingene olmayanlar, girmeye korkar; Çingene olanlar, çıkmak istemez... Gerek İstanbul'da gerekse Anadolu'da birçok Çingene mahallesi bulunur. Bu mahallelerden, biri de Bursa'nın Kızyakup Mahallesi'dir. Bu mahallenin, sembolleşmiş kişisi olan 'Deli Ayten' in Osmangazi Belediyesi tarafından Kamberler Tarih ve Koordinasyon Parkı'na heykeli dikilecek.
Roman Mahalleleri'nin en büyük özelliklerindendir, içlerinden sembol kişilerin çıkması... Kuştepe'de 'Deli Zafer' ve 'Avare Mustafa', Nişantaşı Teneke Mahallesi'nden aynı zamanda ressam olan 'Deli Hidayet', Silivrikapı'nın 'Elekçi Baba'sı ve bilmediğimiz niceleri... Bu isimlerden en popüler olanı belki de Kamberlerli 'Deli Ayten'... Deli Ayten, yalnızca Kamberler çevresinde değil, cümbüşü, davulu ve eteğindeki taşlarla tüm Bursalılar tarafından tanınırdı. 
“Deli Ayten, neden böyleydi?” sorusuna, rivayet olarak birçok cevap var. Ancak içlerinden en yaygın olanı ise şöyle: Küçükken menenjit geçirdiğinde beyninde ağır tahribatlar oluşmuş, 13-14 yaşlarında da alkolik Cümbüşçü Hasan'a sevdalanmış. Ailesi karşı koymaya çalışsa da, Ayten, Hasan'a varmış. Varmış varmasına ama Hasan bir yandan yoksulluk, bir yandan “Deli Ayten” bunalmış. Bir gün evden, her gün yaptığı gibi meyhane diye çıkar gider. Ve ayten'de onu bekler ve aramak için yıllarca meyhane meyhane dolaşır. Asıl adı, Ayten Şenışık olan 'Deli Ayten' 1935 doğumludur.
Osmangazi Belediyesi`nin en önemli projelerinden biri olan Kamberler Tarih ve Koordinasyon Parkı, sadece yeşil alan olarak değil içinde yer alacak heykellerle de adından söz ettirecek. Osman Gazi, Orhan Gazi, Zeki Müren, Ahmet Hamdi Tanpınar gibi ünlü isimlerin heykellerinin yer alacağı parkta Bursa`nın sempatik delisi olarak anılan Deli Ayten de hayat bulacak. Çarşı ve parkın yapılacağı bölgenin her karışında Deli Ayten`in izi olduğunu belirten Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, “Bize göre Deli Ayten Bursa`nın değerleri arasında yer alıyor. Böylesine sevilen bir insanın heykelini dikerek onu yeni nesillere tanıtmak istiyoruz. Farklı bir çalışma parka çok yakışacağından eminim” dedi.
Nihat Küçük tarafından çekilen Deli Ayten`in fotoğrafından yola çıkan Osmangazi Belediyesi, heykelin bire bir aynısı yapacak. Renkli olacak olan heykelde Deli Ayten, elinde çümbüşü, kolunda davulu ile tasvir edilecek. 
Kaynak: Olay 


Yeni Bir Roman Derneği Kuruldu 10/11/2008 
Bursa'nın Yıldırm İlçesi Hacivat Mahallesi`nde geçtiğimiz ay kurulan Roman Kültürü Araştırma, Geliştirme, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği yetkililerin ve mahalle sakinlerinin katılımıyla açılışını gerçekleştirdi. Açılış sırasında konser veren grup üyelerinin arasında klarnet ve keman çalan küçük Romanların bulunması dikkat çekiciydi.
Dernek Başkanı, Efkan Özçimen açılış sırasında derneğin hedefleri ile ilgili birkaç bilgi verdi.Çingene olmayan insanların zihinlerinde Çingene kültürüyle ilgili var olabilen önyargıları dağıtmayı hedeflediklerini söyleyen Özçimen, derneklerinin genellikle eğitim ve yardımlaşma üzerine faaliyet göstereğini açıkladı. Açılış sırasında birçok yetkilinin de orada bulunması gözlerden kaçmazken, yerel yetkililer ortak mesaj olarak, Roman toplumunun üyelerini diğer yurttaşlardan ayırmadıklarını vurguladılar.


Abdallar Derneği Zor Durumda 13/11/2008 
Yozgat'ın Yerköy ilçesinde bulunan Yerköy Abdallar Derneği, eğer gerekli yardım yapılmazsa kapanacak.
Yozgat'ta özellikle Yerköy ilçesinde birçok Abdal yaşamaktadır. Abdalların hem toplum içinde temsil edilmesini sağlamak, hem de sorunlarına çözüm bulmak amacıyla kurulan Yerköy Abdallar Derneği maddi yetersizlikten dolayı kapanma noktasına geldi. Dernek Başkanı Veli Metin;” Yerköy'de geçmişte çok sayıda bulunan Abdalların sayısı işsizlikten dolayı azaldı. Bize hiç kimse sahip çıkmıyor. Valimiz, Belediye Başkanımızın ve milletvekillerimizin bize sahip çıkmasını istiyorum. Destek olmadığı için derneğimiz kapanma noktasına geldi. Üyelerimizin büyük bir bölümü ilçemizden ayrıldı, şimdi yeniden üye yapıp folklor ekibi kuruyoruz. Ekibimiz, Yozgat'ın kültürünü yaşatmaya çalışıyor. Dernek olarak Yozgat'ın kültürünü koruyoruz” diyerek sıkıntılarını dile getiriyor. Yerköy Abdallar Derneği'nin en büyük beklentisi yetkililerin kendilerine gerekli desteği sunması.


Hamam Geleneğini Çingeneler Yaşatıyor 18/11/2008 
Anadolu'da bir gelenek vardır; düğünden önce gelin, hem kendi ailesi, hem de damadın ailesi ile köy merkezinden geçerek hamama giderlerdi. Bu hikaye aşağı yukarı hepimizin hafızasında aynı şekilde yer etmiştir. Daha sonra şehir yaşamına geçilmesiyle beraber bu alışkanlıklar özlemle anılan hatıralar dönüşürü. Günümüzde bu gelenekler eskisi kadar canlı bir biçimde Çingeneler tarafından devam ettiriliyor.
Edirne'de, Gazimihal Mahallesi'nde gelin erkek tarafınca evinin önünden çalgılar eşliğinde alınır. Yol boyunca müzik eşliğinde merkezden geçerek hamama varılır. Burada müzik devam eder, bir yandan da meyve sepetinde getirilen meyveler yenir.
Bu geleneği sürdürücüleri olan Gazimihal Mahallesi Romanları toplumun büyük bölümünün artık unutmaya yüz tuttuğu geleneklerini şöyle anlatıyor: "Bizin geleneklerimiz böyle, kızlarımız gençlerimiz giyinir. Hamama kadar oynayarak geliriz. Önce hamama ardından kuaföre götürürüz gelinlerimizi, ardındanda düğüne gidilir. Sepette getirdiğimiz meyveleri de gelinimiz hamamda göbek atarak yer ve arkadaşlarına ikram eder. Bizim törelerimiz böyledir." 


Gördes'te Dernek Açılışı 21/11/2008 
Manisa'nın Gördeş İlçesi'ndeki Hüseyinli Baba Mahallesi'nde oturan Romanlar dernek kurdular. Geçtiğimiz Ekim ayında açılışı yapılan ve ismi Gördeş Şen Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği olan kuruluşun başkanlığını mahalle halkından Seyfettin Budak gerçekleştirecek. Dernek Başkanı Seyfettin Budak açılışta yaptığı konuşmasında toplumun kendilerine farklı bir gözle bakmasını istemediklerini belirtti. Şenliklerle gerçekleştirilen açılışa mahalle halkının yanısıra çevre ilçelerden de katılım gerçekleştirildi.
Kaynak: e-manisa.com 


Doğuştan Müzisyenler 29/11/2008
Müzik, Çingeneler için bir tür yaşam kaynağıdır. En sevinçli anlarında da müzik dinlerler, en kederli zamanlarında da, ev işleri yaparken de, işyerinde çalışırken de... Halk arasında bu durumu anlatan pek çok deyiş kullanılmaktadır. “Çingene, çocuğunu kenara çekmiş; bak çocuğum işte klarnet, işte davul al ve çal. Çalamadığında, sakın yanıma gelme” ya da “kapı gıcırdısında oynamak” gibi...
Önce Müzik Sonra Alfabe 
Bu duruma örnek verilebilecek bir durum da Balıkesir`in Manyas İlçesi'nde yaşanıyor. Manyas'ta yaşayan, Roman çocukları, önce bir enstrüman çalmayı öğreniyor, daha sonra yaşamını bu yönde geliştirmeye çalışıyor. Burada yaşayan Çingeneler, hayatın acımasızlığını çocuklarına yansıtmamak için onların hayatlarını bu yönde devam ettirmelerini istiyorlar. Roman çocukları, akranları gibi sokakta oynamak yerine ebeveynlerinin kendilerine aldıkları enstrümanlarla oynuyorlar. Buradan kazandıkları kulak alışkanlığı ile o enstrümanları çalmakta ustalaşıyorlar. Böylece daha alfabeyi öğrenmeden, müzik yetenekleri gelişmiş oluyor. Birkaç düğünün ardından da, onlar artık iyi birer müzisyen oluyorlar.
Aslında onlar doğuştan yetenekli değiller, hayatın hışmından korunmak için en iyi bildikleri bu yolu izlemeyi tercih ediyorlar.
Kaynak: Olay 


Radyo Çingene Yeniden Yayında 04/12/2008
İzleyicilerimizin uzun zamandır heyecanla beklediği Radyo Çingene yeniden yayın hayatına başlıyor. Radyoda hafta içi her gün 11.00-18.00 arası müzik yayını yapılacak. İlk yayın 9 Aralık 2008 Salı günü saat 11.00'de.(Bayramın 2. günü) 
Teknik nedenlerden dolayı ara verilen Radyo Çingene yayınına bu kez hafta içi hergün olacak şekilde yeniden başlanıyor. 11-18.00 arası gerçekleşecek olan müzik yayınında; Roman, Teber ve Elekçi müziklerinin çeşitli örneklerine yer verilecek. Ayrıca dünyanın her yerinden Çingene müzisyenlerin sanat ürünleri de programa renk katacak.
Tüm izleyicilerimizi ilk yayınımıza davet ediyoruz.


Romanlardan Belediye Ziyareti 06/12/2008 
Roman Kültürü'nü Yaşatma ve Koruma Derneği yöneticileri Osmangazi Belediye Başkanını makamında ziyaret ettiler ve Romanlar'ın istihdama ihtiyacı olduğunu belirttiler. Dernek Başkanı Efkan Özçimen, makamında ziyaret ettikleri Recep Altepe'den çeşitli isteklerde bulundu. 
Dernek Başkanı Efkan Özçimen, makamında ziyaret ettikleri Recep Altepe'den çeşitli isteklerde bulundu. İstihdamın altını çizen Özçimen şunları söyledi; “ Romanlar`ın eğitim seviyesinin yükselmesi için iş birliği yapılmasını istiyoruz. Çalışmak isteyen, ancak iş bulamayan çok sayıda Roman var, istihdam konusunda desteklerinizi bekliyoruz.”. Özçimen ayrıca, Romanlar'ın sağlık hakları hakları ve devlet dairelerinde yaşadıkları sorunlarla da ilgili bazı açıklamalarda bulundu.
Başkan Recep Altepe çalgıcılar mektebinin açılacağını söylerken, projenin tamamlandığını önümüzdeki günlerde Müjdat Gezen'in katılımıyla açılacağını belirtti. Çalgıcılar Mektebinin içerisinde müzisyenler için bir kahve bulunacak. 
Kaynak: İHA 


Havaların Soğumasını Bekliyorlar 16/12/2008 
On binlerce çocuk, yeni eğitim ve öğretim yılı başlamasıyla birlikte okul yolunu tuttular. Ancak, Trakya'da bazı bölgelerde okul yoluna hasret Roman çocukları ancak kış aylarında okula gidebiliyorlar.
Birçok öğrenci okula başladı ve ilk dönemi bitirmek üzere ancak, Türkiye'nin bir çok bölgelerinde ailesi tarlalarda çalıştığı için çocuklar okullarına gidemiyor. Trakya bölgesinde ki Roman çocukları 
da henüz okula başlayamamanın üzüntüsünü yaşıyorlar. Bölgede geçici tarım işçisi olarak çalışan Çingeneler, ayçiçeği ve şeker pancarı tarlalarında ter döküyorlar. Bu esnada çocuklarını bir yere bırakamadıklarından dolayı, çocukları da onların yanında tarlalara gidiyor. Şüphesiz ki bu çileli zanaatın en büyük mağduru tabi ki çocuklar oluyor. 
Kendisi de bir tarım işçisi olan ve günlerini tarlalarda çalışarak geçirdiklerini belirten Safiye Çekiç, evde çocuklarını yalnız bırakamadıklarından dolayı yanlarına aldıklarını belirtti. Bundan kendilerinin de müzdarip olduğunu söyleyen Çekiç, yaşamak için başka çarelerinin olmadığını belirtti.
İlköğretim 4. sınıfa giden Çiçek Çekiç ise, yaklaşık 4- 5 yıldan bu yana tarlalarda aileleri ile birlikte çalışmak zorunda kaldıkları belirterek, bu nedenle derslerinin ilk dönemlerini kaçırdıklarını ifade etti. Çekiç, geçen yıl derslerinin çok iyi geçtiğini anlatarak okuluna başladıktan sonra bu açığı telafi edeceğini söyledi. 
Kaynak: 22 Haber 


BBC Cingeneyiz.org'la Ropörtaj Yaptı 17/12/2008
İngiltere'nin en önemli haber kuruluşlarından BBC Radyo Cingeneyiz.org'la roportaj yaptı. BBC Radyo'nun Pazar günleri yayınlanan Rokker Radio isimli programının yapımcısı David Landou, Cingeneyiz.org ekibine sorular yöneltti.
BBC Radyo'da Pazar günleri Türkiye saatine göre 21.00-23.00 arasında yayınlanan ve dünyanın çeşitli yerlerindeki Çingenelerin seslerini duyurabildiği Rokker Radio isimli program uzun bir yayın döneminin ardından çalışmalarına ara veriyor. Geçtiğimiz Pazar günü yapılan son yayında programın yapımcısı David Landou, kendi programlarının bittiğini buna karşılık Türkiye'de yeni bir Çingene Radyosunun yayına başladığını vurguladı. Sitemizin hazırladığı, Türkiye'nin ilk Çingene Radyosu olan Radyo Çingene'nin tam da bu dönemde yayına başlamasının önemli bir durum olduğunu belirten Landou; Cingeneyiz.org ekibine radyo, Cingeneyiz.org ve Türkiye Çingenelerin durumları ile ilgili sorular yöneltti.


Roman Kadınlarına Destek 20/12/2008 
İzmir'de, Roman Kültürü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Roman kadınlar için ‘Yaşadığım Kentte Ben de Varım’ projesi geliştirdi.
Projenin tanıtım toplantısı, Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ’ın da katılımıyla yapıldı. Konak Belediyesi ve Ege Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin eski müdürü Prof. Dr. Nurselen Toygar da destek verdi. Toygar, “Amaç, Roman kadınlarını sosyal hayata kazandırmak. Bu amaçla çeşitli el sanatları kursları, kadın hakları ve yerel yönetimler konularında eğitimler verilecek” dedi
Kaynak: Milliyet


Kuruyan Baraj Umut Oldu 27/12/2008
Kırklareli Barajı’nın sularının çekilmesi üzerine, ortaya çıkan ağaç dalları yörede yaşayan Çingeneler tarafından toplanmaya başlandı. 
Kırklareli Merkez ilçede bulunan Kırklareli Barajı’nda su miktarının azalmasıyla birlikte gözükmeye başlayan kurumuş ağaç dalları Romanlara kışı geçirmek için umut kaynağı oldu. Boş zamanlarında at arabalarıyla ilçeye gidip ağaçları toplayıp, önce kurutup daha sonra da kışı geçirmeye çalıştıklarını belirten Romanlar, bu kış odun ve kömür için ayrıca çalışmak zorunda kalmayacaklarından dolayı sevinçliler.
Kaynak: Yeşilyurt


Sağlık Ocağı İçin 400 İmza 30/12/2008 
Yayla Mahallesi’nde yaşayan Romanlar, Kırklareli Roman Kültürünü Koruma, Kalkındırma ve Yaşatma Derneği önderliğinde, mahalleye sağlık ocağı kurulması yönünde diğer mahalle sakinleriyle de iletişime geçerek imza topladılar.
Kırklareli’nin Merkez ilçesinde bulunan ve çevre mahalleler tarafından “Roman Mahallesi” olarak adlandırılan Yayla Mahallesi sakinleri, mahallerindeki eksiklikleri Kırklareli Roman Kültürünü Koruma, Kalkındırma ve Yaşatma Derneği’nin yardımıyla tamamlamaya çalışıyorlar. Mahallede sağlık ocağı kurulması ile ilgili olarak imza kampanyası düzenlediklerini belirten dernek başkanı Zafer Süpürgeci, 400 Roman’ın imza kampanyasına katıldığını belirtti. Konuşmasına devam eden Süpürgeci; “Sağlık Ocağı için yerel yöneticilerimiz neresi yapılsın diye düşünürse Vali Faik Üstün İlköğretim Okulunun karşısında bulunan boş araziyi önereceğiz” şeklinde konuştu.
Sağlık ocağının yapılacağından umutlu olduklarını belirten Süpürgeci, diğer konularda da imza kampanyası düzenleyeceklerini söyleyerek konuşmasını noktaladı.
Kaynak: Yeşilyurt

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder