4 Aralık 2013 Çarşamba

ETKİNLİKLER 2007-2012

Konser: Kafkaslardan Balkanlara Yasemin Göksu 04/04/2012

Yasemin Göksu, Clinic Live Music Club'da vereceği konseriyle izleyicileri ile buluşacak. Göksu'nun son derece geniş bir coğrafyaya ait ezgilere yer vereceği konser 06 Nisan 2012 tarihinde saat 21.30'da başlayacak. "Elveda Rumeli" dizisinde seslendirdiği şarkılarla adından söz ettiren Yasemin Göksu "Rumeli Hatırası" isimli albümünde Balkan müziğinin en güzel örneklerine yer veriyor.

Osmanlı İmparatorluğu'nun dağılma sürecinde Balkanlarda yaşanan olayların ve büyük göç hareketlerinin anlatıldığı "Elveda Rumeli" dizisinin unutulmaz sahnelerinde seslendirdiği Balkan ezgileriyle gönüllerde taht kuran Yasemin Göksu, şimdi de Clinic Lİve Music Club'da vereceği konserle sevenlerine Kafkaslardan Balkanlara unutulmaz bir müzik ziyafeti yaşatmaya hazırlanıyor.

Satışı biletix üzerinden yapılan konser biletlerine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz

http://www.biletix.com/etkinlik/NKL35/ISTANBUL/tr


5. Netzwerken Toplantısı Nisan'da Yapılacak 10/02/2012

Leipzig Üniversitesi Çingene Araştırmaları Forumu'nun her yıl düzenlediği Netzwerken toplantılarının 5. si 13-15 Nisan 2012 tarihinde yapılacak. Bu yılki toplantılarının konusunu "Çingenelere Yapılan Baskılar ve Göç" oluşturuyor. Irkçı terörün yükselişi ve Çingene karşıtı politikaların yaygınlaştığı bir dönemde Çingene Araştırmaları Forumu'nun bu başlıkla bir toplantı yapması özel bir önem taşıyor.

Toplantının duyuru metninde Çingenelerin dünyanın farklı bölgelerinde politik, ırksal ve ekonomik gerekçelerle çeşitli baskılarla karşılaştığı vurgulanıyor. Toplantıda sunum yapacak olan katılımcılardan Çingenelere yönelik baskıların hangi biçimlerde ortaya çıktığı, göçün baskıya karşı bir reaksiyon olarak değerlendirilip değerlendirilemeyeceği gibi konulardaki görüşlerini paylaşmaları bekleniyor. Katılımcıların en geç 1 Mart 2012 tarihine kadar netzwerken5@gmx.de adresine yapacakları sunumların özetlerini göndermeleri gerekiyor. Konuyla ilgili daha ayrıntılı bilgi almak isteyenler Çingene Araştırmaları Forumu'nun sitesini ziyaret edebilirler (www.tsiganologie.de).

Leipzig Üniversitesi Etnoloji Enstitüsü Direktörü Profesör Bernhard Streck tarafından organize edilen Çingene Araştırmaları Forumu, Çingeneleri sıradan bir etnik grup olarak değil bünyesinde farklı etnik grupları barındıran bir sosyal kategori olarak değerlendiriyor. Sitemizin "evrensel millet" değerlendirmesine benzer görüşleri bulunan Bernhard Streck daha önce sitemize çalışmalarını ve bakış açısını paylaştığı bir ropörtaj vermişti.

Bozlaklar İstanbul'da Yankılanacak 03/01/2012

İstanbul Devlet Türk Halk Müziği Korosu'nun Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde vereceği konserde Abdal müziğinin en güzel örnekleri olan bozlaklara yer verilecek. Muharrem Ertaş, Neşet Ertaş, Hacı Taşan gibi büyük Abdal ozanların katkılarıyla günümüze kadar aktarılan bozlakların yanı sıra çeşitli yörelerden türkü formundaki eserler de konser programında yer alıyor.

26 Ocak 2012 Perşembe günü Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde yapılacak olan konser saat 20.00'de başlayacak. "Bozkırın Sesi-Abdallarımız" adı verilen konserde İstanbul Devlet Türk Halk Müziği Korosu'nun ezgileri Abdal müziğinin tanıtımına katkıda bulunacak.

Anadolu'da yaşayan Çingene olarak adlandırılan gruplar arasında hatırı sayılır bir nüfusa sahip olan Abdallar bozlak kültürünün yaşatılmasında çok önemli bir rol oynamışlar. Orta Asya kökenli göçebe zanaatçıların soyundan geldiklerine inanılan Abdal topluluğu kendi içinden çıkardığı büyük ozanları ile yüzlerce yıldır Orta Asya bozkırlarının yanık ezgilerini Anadolu topraklarında seslendiriyor.

Kaynak: Zeytinburnu Belediyesi

ÇİNGENEYİZ TV Hıdrellez Özel Yayını-Program 04/05/2011

5 Mayıs 2011 Perşembe saat: 20.00-01.00 arasında gerçekleştirilecek olan ÇİNGENEYİZ TV Hıdrellez özel yayınının programı açıklandı. Hıdrellez'i anlatan çeşitli çalışmalara yer verilecek olan programda 1 saatlik istek bölümü olacak. Canlı olarak www.cingeneyiz.org adresi üzerinden yayınlanacak olan program sırasında Türkiye'nin çeşitli yerlerinden yayınımıza katılan izleyicilerimiz chat kanalımız üzerinden birbirleriyle sohbet etme imkanını bulacaklar.

Program

20.00-21.30 Hıdrellez Klipleri 1
21.30-22.30 İstek Saati
22.30-22.35 Ali Mezarcıoğlu Ey Güzel Hıdrellez
22.35-23.40 Hıdrellez Klipleri 2
23.40-01.00 Yeşilçam'ın En Komik Sahneleri

Yayınımız sadece www.cingeneyiz.org adresi üzerinden izlenebilmektedir.

ÇİNGENEYİZ TV Hıdrellez'de Özel Yayın Yapacak 13/04/2011

ÇİNGENEYİZ TV'de 5 Mayıs 2011 Hıdrellez akşamı saat 20.00 ile 24.00 arası Hıdrellez Özel Yayını yapılacak. Hıdrellez'in anlamı, Hıdrellez gelenekleri, eski Hıdrellez eğlenceleri, dünyada ve Türkiye'de Hıdrellez kutlamaları gibi konularla ilgili programların yer alacağı özel yayında en güzel oyun havalarımıza da yer verilecek. Belgesellerin, seslendirmelerin ve müzik yayınının yer alacağı özel yayın için izleyicilerimizden gelen öneriler de dikkate alınacak. Hıdrellez Özel Yayını'nda çalışmalarını kamuoyuyla paylaşmak isteyen müzisyen dostlarımızın amatör kayıtlarına da özellikle yer ayrılacak.

Hemen hemen tüm kültürlerde benzerlerine rastlanılan bir bahar karşılaması olan Hıdrellez, Balkanlar ve Batı Anadolu'da en yaygın bir biçimde Çingeneler tarafından kutlanmaktadır. Sanayi öncesi dönemde geçimlerini göçebe zanaatçılıkla temin eden Çingeneler kış aylarını kapalı mekanlarda geçirdikten sonra baharın gelişiyle beraber zanaatlarını icra edecekleri bölgelere doğru yolculuğa çıkar, ekmeklerini taştan çıkarırlardı. Hıdrellez'e ise bu uzun maratonun başlangıcı olarak saygı duyulurdu. Balkanlar ve Batı Anadolu'da Roman Çingeneleri tarafından hemen hemen tamamen benzer geleneklerle kutlanan Hıdrellez bayramı esas itibarı ile baharla birlikte sadece tabiatın değil toplumun da canlanmasının kutlanmasını ifade etmektedir. ÇİNGENEYİZ TV'de yapılacak Hıdrellez Özel Yayını bu anlamlı günün daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunacaktır.

Hıdrellez Özel Yayını ile ilgili önerilerinizi mail adresimize ulaştırabilirsiniz:

cingeneyiz@yahoo.com

Domlar Sivil Toplum Eğitimi Aldı 18/01/2011

Dom Kabilesi Kültürü Araştırma Geliştirme Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile Sivil Toplumu Geliştirme Merkezi tarafından düzenlenen eğitim toplantısında dernek üyelerinin katılımıyla ihtiyaç temelli eğitim çalışması yapıldı.

Dom Derneği geçtiğimiz yıl Dom gençlere kültürlerinin tanıtılması, Dom aşireti üyeleri arasında iletişimin arttırılması gibi amaçlarla kurulmuştu. Geçen süre içerisinde bu amaçlar çerçevesinde yapılan çeşitli etkinliklerin yanı sıra gençler için futbol takımı organize edilmiş. Dernek yönetimi Ocak ayı sonu itibarı ile üyelerle derneğin yıllık çalışmalarının paylaşılacağı bir toplantı organize ediyor. Kadın üye ve yöneticilerinin de önemli katkılar da bulunduğu Dom Derneği önümüzdeki günlerde STGM'nin katkıları ile yeni çalışmalara imza atacak.

Domlar Orta Doğu'da yaşayan en eski Çingene gruplarından bir tanesi. Günümüzde Orta Doğu'nun pek çok önemli merkezinde Domların yerleşimlerine rastlamak mümkün. Geleneksel olarak elek yapımı, demircilik, gümüş takı yapımı, dövmecilik, falcılık ve halk hekimliği yapan Dom Çingenelerinin Antakya bölgesinde yaşayan kolunun geleneksel mesleği dişçiliktir. Bu bölgede yaşayan Domlar binlerce yıl boyunca diş çekimi, altın diş yapımı gibi çeşitli hizmetleri komşu topluluklara sunarak geçimlerini sağlamışlardır.

Kaynak: STGM

İstanbul Strings Konserlerine Başladı 04/10/2010

İstanbul Strings, "İstanbul Strings 2010" adlı albümün çalışmaları kapsamında 27 Ekim'de Suadiye "Monk"ta bir konser verecek. Enstrumental ve yaylı saz severlerin ilgisini çekecek olan konserin biletleri Biletix'te satışa sunuldu. Konserin başlama saati ise 23.00.

2008 yılında Hüseyin Kemancı ve Şenol Arkun tarafından kurulan grup, genç ve dinamik bir ekibe sahip. Mimar Sinan Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi konservatuarlarının ve özel müzik eğitim kurslarının seçme öğrencilerinden ve mezunlarından oluşan grubun elemanları daha önce birçok sanatçının albüm ve sahne çalışmalarında refakatçi olarak çalışmış... 2009 yılının ilk yarısında Özgür Arkun'un da albüm projesiyle ve daha henüz dinleyiciye ulaşmayan hazırdaki projeleriyle birlikte gruba dahil oluşunun ardından yeni ufuklara yelken açan grup, albüm çalışmasıyla dış dünyaya açılma ve marka olma yönünde ilk adımını atmış oldu... Grup amaçlarını şu şekilde beliritiyor; "Bu aşamadan sonra grup, refakatin ve daimi olarak müziğin üretim kısmına mahkum olmak yerine,bir adım öne geçerek,daha önce denenmemiş farklı konseptlerde özgün çalışmalar yaparak müzik dinleyicisine yeni bir lezzet sunmak amacındadır" diyor.

Albüm FA müzik etiketiyle tüm müzik marketlerde yerini alırken, grup üyeleri albümde İstanbul Strings Mustafa Ceceli ve Hüsnü Şenlendirici ile çalıştıklarını belirttiler.

İstanbul Strings grubunun üyeleri şu şekilde: Kemanlar'da;  Hüseyin Kemancı, Mert Kemancı, Halil Er, Savaş Kemancı, Samim Sakaryalı, Metehan Dada, Yunuş Uçar, Yusuf Çalkan, Altuğ Öncü ve Yılmaz Kemancı yer alırken, Viyolalar'da Özgür Arkun ve Hasan Şaylı son olarak Çello'da Şenol Arkun yer almaktadır.

Kaynak: Cingeneyiz İstanbul

Amsterdam Klezmer İstanbul'da 16/09/2010

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti dolayısıyla düzenlenen "Maltepe Hollandalı Kardeşleriyle Buluşuyor" isimli organizasyon dolayısıyla ünlü müzik grubu The Amsterdam Klezmer Band ve Galata Gypsy Band bir dizi konser verecek.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti dolayısıyla düzenlenen "Maltepe Hollandalı Kardeşleriyle Buluşuyor" isimli organizasyon dün akşam itibariyle coşkulu bir şekilde başladı. 19 Eylül Pazar gününe kadar sürecek organizasyonda etkinlik müzik dinletisi, semazen gösterisi, folklor gösterileri, bisiklet ve paten akrobasisi, fotoğraf sergisi, film gösteriminden oluşurken, Dolapdere Big Gang ve Amsterdam Klezmer Band&The Galata Gypsy Band gruplarıyla da etkinliğe katılacak olanlar keyifli dakikalar geçirecek. Alternatif bir eğlence arayan İstanbullular için bu organizasyon kaçırılmayacak bir fırsat…

Ayrıntılı bilgi için:

Maltepe Belediye Baskanligi Basin Danismanligi Burosu
0216 458 99 99 (1113)
0533 286 40 81
0555 527 39 62
www.maltepe.bel.tr
burcu.eyuboglu@maltepe.bel.tr

Cingeneyiz.org 5 Yaşında! 20/08/2010

Cingeneyiz.org ekibi 5. yaşına giriyor. Binbir zorlukla ayakta tutulan ve her geçen gün biraz daha gelişen sitemiz bugüne nasıl geldi? İşte 5. yıl şerefine hazırladığımız ve Cingeneyiz.org ekibinin serüvenini anlatan Cingeneyiz.org Kronolojisi!

Cingeneyiz.org Kronolojisi
-Aralarında sitemizin editörü Ali Mezarcıoğlu'nun da olduğu genç araştırmacılar İstanbul'daki Çingene mahallelerinde amatör bir araştırma gerçekleştirdiler. Araştırma sürecinde kimi mahallelerimizde yaşanan yoksulluğun ne kadar derin olduğuna bir kez daha tanık olan Mezarcıoğlu, içinden çıktığı Çingene toplumunun problemleriyle ilgili vakit kaybetmeksizin bir şeyler yapılması gerektiğine karar verdi. (2005)

-Daha önce farklı alanlarda çalışmaları olan Ali Mezarcıoğlu bütün ilgisini Çingene toplumunun sorunlarına yönelterek Cingeneyiz.org sitesini kuruluş hazırlıklarına başladı. (2005-2006)

-Üniversiteli Romanlar mail grubu kuruldu. Grup eğitim görme imkanı bulmuş Çingenelerden ve Çingenelerle ilgili duyarlılığa sahip aydınlardan oluşuyordu. Üniversiteli Romanlar grubunun üyelerinin önemli bir bölümü Cingeneyiz.org sitesinin kuruluşunda önemli katkılarda bulundular. Kuruluş duyurusunda grup kendini şu şekilde tanıtmıştı: "Uniroman mail grubu; çeşitli üniversitelerde eğitimlerini sürdüren Çingene üniversite öğrencilerinin ve Çingenelerle ilgili çalışmalar yürüten tüm gençlerin buluşma noktasıdır. Türkiye'nin her yerindeki farklı Çingene gruplarının (Romanlar, Abdallar, Poşalar, Mırtipler, Oromlar, Davulcular, ) hem kültürel özelliklerinin daha iyi tanınabilmesi hem de sosyo ekonomik durumlarının düzeltilebilmesi için çeşitli öneriler bu zeminde tartışılır." (8 Mayıs 2006)

-Üniversiteli Romanlar mail grubunun üyeleri tanışmak ve birlikte hangi çalışmaların yapılabileceğini değerlendirmek amacıyla biraraya geldiler. (23 Temmuz 2006)

-Şair ve Yazar İsmail Detseli'nin "Çingene Aysel Abla" isimli yazısı sitemizde yayınlandı. ( 25 Temmuz 2006 )

-Cingeneyiz.org kuruldu. Sitenin ilk taslağı son derece kısıtlı imkanlarla oluşturulmuştu. (20 Ağustos 2006)

-Üniversiteli Romanlar mail grubunun üyeleri daha geniş bir katılımla tekrar toplandılar. Toplantıda mail grubunun üyeleri Cingeneyiz.org ile ilgili öneri ve değerlendirmelerini dile getirdiler. (27 Ağustos 2006)

-Cingeneyiz.org belli periyotlarla güncellemeye başlandı. Siteye Türkiye Çingeneleri ile ilgili haberler ve araştırmacılar tarafından hazırlanmış makale ve tezler eklenirken yenilikler mail grubu üzerinden düzenli olarak duyurulmaya başlandı. (7 Eylül 2006)

-Oğuz Uğur Olca'nın "Karakış" isimli şiiri sitemizde yayınlandı. ( 15 Eylül 2006)

-Üniversiteli Romanlar mail grubunun adı üyelerin ortak kararı ile Üniversiteli Çingeneler olarak değiştirildi. Kararın alınmasında Çingene sözcüğünün daha kapsayıcı olması ve Çingene sözcüğüne yüklenen olumsuz anlamlarla yüzleşmek gerekliliğinin vurgulanması etkili oldu. (18 Ekim 2006)

-Flamenko Sanatçısı Melek Yel'in "Flamenko" isimli yazısı sitemizde yayınlandı. (25 Ekim 2006)

-Üniversiteli Çingeneler mail grubunun üyelerinin önerileri doğrultusunda siteye Flatcast üzerinden yayın yapılan bir internet radyosunun eklenmesine karar verildi ve ilk Radyo Çingene yayını saat saat 21.00 – 00.00 arasında gerçekleştirildi. (5 Kasım 2006)

-Cingeneyiz mail grupları kuruldu. Yahoo ve google tabanlı olarak kurulan gruplar üzerinden site her güncellediğinde izleyicilerimiz haberdar edildi. (26 Kasım 2006)

-Çingeneyiz Film Ekibi ilk video çalışmalarını gerçekleştirdi. "Ben Bir Çingeneyim", "Yıkımlar ve Çingeneler" ve "Enkazda Hayat" isimli video çalışmaları paylaşım sitesi Youtube'a yüklendi. (1 Aralık 2006)

-Dünya Çingeneleri hakkındaki çeşitli haberler sitemizde yayınlanmaya başladı. Başlangıçta Avrupa Çingeneleri ile ilgili haberler yayınlanırken zaman içerisinde dünya haberleri servisimiz Hindistan'dan Japonya'ya kadar çok geniş bir coğrafyayı yansıtacak yetkinliğe ulaştı. (19 Ocak 2007)

-Sinan Selçuk'un "Kentte ve Taşrada Çingenelerin Politikaya Yaklaşımı" isimli çalışması sitemizde yayınlandı. (22 Ocak 2007)

-Cingeneyiz.org sitesi yeni tasarımı ile yayınlanmaya başladı. ( 5 Şubat 2007)

-Cingeneyiz.org tarafından İstanbul'daki kimi yerleşim bölgelerinden derlenen Romanes-Türkçe sözlük sitede yayınlandı. (5 Şubat 2007

-Çingeneyiz Film Ekibi "Çingeneler: Göçebe Zanaatçılar" isimli yeni videosunu yayına soktu. (15 Şubat 2007)

-Mahalleni Tanıt kampanyası başlatıldı. Kampanyaya katılan izleyicilerimiz mahalleleri hakkındaki bilgileri sitemizle paylaştılar. Bugüne kadar sitemiz üzerinden 24 Çingene mahallesi ile ilgili tanıtımlar yayınlandı. (22 Nisan 2007)

-Radyo Çingene'de Abdal müzikleri yayını yapıldı. (29 Nisan 2007)

-Ali Mezarcıoğlu'nun "Anadolu Çingenelerini Unutmayın" isimli yazısı yayınlandı. Mezarcıoğlu daha sonra farklı konularla ilgili 25 ayrı yazısını sitemizde yayınladı. ( 3 Mart 2007)

-Cingeneyiz.org editörü Ali Mezarcıoğlu ile sitenin kuruluş sürecini anlatan bir ropörtaj gerçekleştirildi. ( 17 Mayıs 2007 )

-Mimar Korhan Gümüş'le kentsel dönüşüm projelerini değerlendiren bir ropörtaj yapıldı.( 24 Mayıs 2007 )

-Elmas ve Haluk Arus çiftiyle belgesel çalışmaları "Buçuk" hakkında bir ropörtaj çalışması yapıldı. (29 Mayıs 2007)

-Salı ve Perşembe günleri yayın yapan Radyo Çingene'ye bir sohbet kanalı eklendi. (3 Haziran 2007)

-Kağıthane Yahya Kemal Çingenelerinden Cemil Akmaca'nın "Roman Olmak Yürek İster" isimli yazısı sitemizde yayınlandı. Daha sonraki günlerde Akmaca'nın 6 yazısına daha sitemizde yer verildi. (10 Haziran 2007)

-Türkiye'nin her yerinden Çingenelerin büyük bir ilgi gösterdiği Bolca Nine Etkinliklerini fotoğraflayan Cingeneyiz.org ekibinin çalışmaları sitemizde yayınlandı. (13 Haziran 2007 )

-Ressam Nedret Sekban'la Çingeneleri konu alan resim sergisi hakkında bir ropörtaj gerçekleştirildi. (24 Haziran 2007)

-Cingeneyiz.org tasarımı ve içeriği yenilendi. (9 Temmuz 2007)

-İ.Ü Fen Fakültesi Öğretim Görevlisi Gediz Akdeniz'in "Ak Kedi, Kara Kedi" isimli yazısı sitemizde yayınlandı. ( 20 Ağustos 2007 )

-Müzikolog Melih Duygulu ile Çingene müziği hakkında bir ropörtaj gerçekleştirildi. (18 Eylül 2007)

-Perşembe günleri yapılan Radyo Çingene yayınları DJ Elmas Güneş tarafından sunulmaya başlandı. (1 Kasım 2007)

-Araştırmacı Yazar Sinan Şanlıer'in "Standartların İki Yatay Kutbu: Doğu-Batı" isimli çalışması sitemizde yayınlandı. (19 Şubat 2008)

-Mustafa Erdem Sakınç'ın "Ando Drom" isimli yazısı sitemizde yayınlandı. Daha sonra yazarın 4 yazısına daha sitemizde yer verildi. ( 17 Mart 2008 )

-Cingeneyiz.org editörü Ali Mezarcıoğlu'nun "Çingene Kadınları" isimli yazısı Radikal Gazetesi'nin İKİ ekinde yayınlandı. (12 Mayıs 2008)

-Cingeneyiz.org üzerinden Derneğini Tanıt isimli yeni bir kampanya başlatıldı. Kampanyaya katılan derneklere çalışmalarını kamuoyu ile paylaşma imkanı verilmiş oldu. Kampanyanın başladığı tarihten günümüze kadar 14 Roman derneği çalışmalarını izleyicilerimizle paylaştı. (20 Temmuz 2008)

-Taluy Denizhan Patuhova'nın "Dışarıdan Birinin Gözüyle" isimli yazısı sitemizde yayınlandı. ( 6 Ağustos 2008 )

-Dünyanın farklı bölgelerinde yaşayan Çingene aydınlarını ve konu hakkında çalışmalar yapmış önde gelen akademisyenleri biraraya getiren Cingeneyiz International mail grubu kuruldu. Dili İngilizce olan grup zemininde önemli tartışmalar ve bilgi paylaşımları geliştirildi. ( 18 Ekim 2008)

-Rus Çingene tiyatrosunun kurucularından Madam Gitana ile bir ropörtaj gerçekleştirildi. (28 Ekim 2008)

-Newyork Çingene Festivali'nin organizatörü Serdar İlhan'la bir ropörtaj gerçekleştirildi. (19 Kasım 2008)

-Daha önce Salı ve Perşembe günleri gece 21.00-00.00 arası yapılan Radyo Çingene yayını, haftaiçi hergün 11.00-18.00 arası yayın yapılacak şekilde yeniden düzenlendi. ( 9 Aralık 2008)

-Radyo Çingene gece yayınları başladı. Halen haftaiçi hergün 21.00-00.00 arası gönüllü djler yönetiminde yayın yapılıyor. ( 12 Ocak 2009)

-Radyo Çingene gönüllü dj kampanyası başladı. Türkiye'nin farklı bölgelerinden izleyicilerimiz kampanyaya yoğun bir ilgi gösterdiler. (19 Şubat 2009)

-Fotoğraf sanatçısı İrfan Yıldız'ın Edirne Çingenelerini anlattığı fotoğraf çalışmaları sitemizde yayınlandı. ( 11 Mart 2009 )

-Radyo Çingene haftasonu yayınları başladı. (11 Nisan 2009)

-Ayvalık Karagöz Sanatevi yöneticisi Kenan Öztürk'le bir ropörtaj yapıldı. (11 Nisan 2009)

-Radyo Çingene Hıdrellez özel yayını gerçekleştirildi. İzleyicilerimiz yayına büyük bir ilgi gösterdiler. (5 Mayıs 2009)

-Ali Mezarcıoğlu 24 Mayıs 2009 tarihinde Radikal Gazetesi'nin İKİ ekinde yayınlanan yazısında Hürriyet yazarı Hadi Uluengin'in Çingeneleri küçük düşüren yazısına cevap verdi. ( 24 Mayıs 2009 )

-Radyo Çingene özel yayını ile 2. Dünya Savaşı'nda Naziler tarafından katledilenler anıldı. Etkinlik dünya genelinde ilk kez gerçekleştirilen bir dizi etkinlikle eşgüdümlü olarak gerçekleştirildi. ( 2 Ağustos 2009)

-Cingeneyiz.org ekibi 4 yaşında. 2005 yılında çeşitli araştırma ve arayışlarla başlayan Cingeneyiz.org ekibinin serüveni 4. yılına giriyor. 4. yıl dolayısıyla Radyo Çingene'de özel yayın gerçekleştirildi. Site artık yeni tasarımıyla yayında. ( 20 Ağustos 2009)

-Daha sonra sitemizin editörü ve yazarı Ali Mezarcıoğlu tarafından her pazar günü düzenli olarak yayınlanacak olan "Haftanın Gündemi" yazılarının ilki olan "Cingeneyiz.org: İddiasını Varlığıyla Doğrulayan Girişim" isimli yazı yayınlandı. (20 Ağustos 2009)

-Türkolog Hüseyin Yıldız'ın "Türkçe'de Çingeneler İçin Kullanılan Kelimeler ve Bunların Etimolojileri" isimli çalışması sitemizde yayınlandı. (26 Ağustos 2009)

-İzleyicilerimizin doğrudan şahit oldukları haberleri site ekibine ulaştırabilmeleri için tasarıma "Haber Yolla" formu eklendi. ( 2 Aralık 2009)

-Fotoğraf sanatçısı Kemal Elitaş'ın Trakya bölgesindeki Çingeneleri anlattığı fotoğraf çalışmaları sitemizde yayınlandı. ( 7 Aralık 2009 )

-Fotoğraf sanatçısı Zuhal Okuyan'ın "Bir Başka Atina" isimli fotoğraf çalışması sitemizde yayınlandı. (18 Aralık 2009)

-Ali Mezarcıoğlu sitemizde yayınlanan "Haftanın Gündemi" yazısında Manisa'nın Selendi ilçesinde yaşanan ve kardeşlerimizin bölgeden ayrılmak zorunda kalması ile sonuçlanan olayları değerlendirdi. Mezarcıoğlu kimi medya organlarının konuyu taraflı bir biçimde ele almalarını eleştirdi. Selendi olayları ile ilgili Cingeneyiz.org'da yayınlanan değerlendirmeler daha sonra pek çok basın kuruluşu tarafından tartışmaya açıldı. (9 Ocak 2010)

-Dünya Çingenelerini anlatan özel araştırma dizisi Ruanda Çingeneleri ile başladı. Dizi kapsamında daha sonra Somali Çingeneleri, İrlanda Çingeneleri, Dom Çingeneleri, Sulubba Çingeneleri ve Japon Çingeneleri tanıtıldı. ( 11 Ocak 2010)

-Kudüs Dom Çingenelerinin lideri Amoun Sleem'le bir ropörtaj yapıldı. ( 8 Mart 2010 )

-Ali Mezarcıoğlu'nun Çingene kültürü ve tarihini tamamen farklı bir bakış açısıyla değerlendirdiği "Çingenelerin Kitabı" isimli kitap çalışması yayınlandı. Kitap büyük bir ilgiyle karşılandı. (26 Nisan 2010)

-Radyo Çingene Hıdrellez özel yayını gerçekleştirildi. ( 5 Mayıs 2010)

-Cingeneyiz.org'un yeni kampanyası "Göster Kendini" çalışmalarını kamuoyu ile paylaşma fırsatı bulamayan müzisyenlere sitenin olanaklarıyla yardımcı olmak amacıyla başlatıldı. Kampanyaya katılan çok sayıda müzisyen farklı tarzlardaki çalışmalarını geniş kitlelerle paylaşma olanağı bulabildi. ( 12 Mayıs 2010)

-Hayrabolulu sanatçı S. Kaplan'ın Cayipe Diklardo-Gitme Saati isimli şiiri yayınlandı. Türkiye Romanesi ile yazılmış ve yayınlanan ilk şiir olan Cayipe Diklardo'yu daha sonra başka çalışmalar takip etti. (9 Haziran 2010)

-Müslüm Demirel'in Mamuk Man Korkoro-Bırakma Beni Yalnız isimli Türkiye Romanesi ile yazılmış şiiri sitemizde yayınlandı. ( 28 Haziran 2010 )

-1970 yılında Çingene kökenli bir öğretmen tarafından Milliyet Gazetesi'ne gönderilen ve 40 yıl öncesinden Çingenelerin sorunlarını dile getiren mektup, Cingeneyiz.org ekibi tarafından gerçekleştirilen arşiv çalışmasında tesadüf eseri bulunduktan sonra sitemizde yayınlandı. ( 12 Temmuz 2010 )

-Ali Mezarcıoğlu "Haftanın Gündemi" yazısında Engin Ardıç'ın Sabah gazetesindeki köşesinde yer alan ve Çingene kadınlarına hakaret niteliğindeki sözlerini eleştirdi. Konunun gündeme taşınması ile birlikte Ardıç'a Çingenelerden büyük bir tepki geldi. İstanbul'daki 7 Roman derneği Ardıç hakkında basın yoluyla hakaret gerekçesiyle suç duyurusunda bulundular. (25 Temmuz 2010)

-Fotoğraf sanatçısı Engin Güneysu'nun Samsun 200 Evler Mahallesini anlattığı fotoğraf çalışması sitemizde yayınlandı. ( 6 Ağustos 2010 )

-Çingeneyiz Film Ekibi Balkanlardaki kardeşlerimizi hedef alan ırkçı terör saldırılarını bütün çıplaklığı ile yansıtan bir slayt gösterisi hazırladı. Video Romanes, İngilizce ve Türkçe olarak yayınlanırken, videonun internette yaygınlaşması ile birlikte özellikle Balkan Çingeneleri sitemize yoğun bir ilgi gösterdiler. (16 Ağustos 2010)

-Cingeneyiz.org ekibi 5 yaşında! (20 Ağustos 2010 )

Uluslararası Çingene Sergisi 19/08/2010

Almanya'nın Berlin kenti 12 Eylül'e kadar sürecek olan Çingenelerle ilgili bir dizi sergi ve konferansa ev sahipliği yapıyor. Orta ve Doğu Avrupa'daki Çingenelerin kültürel ve tarihsel özelliklerinin ön plana çıkartılacağı etkinlikler kapsamında son yıllarda yükselen ırkçılık meselesine de düzenlenecek sempozyumlarda yer verilecek.

Avrupa Birliği'nin son genişleme sürecinden sonra Roman Çingeneleri Avrupa'nın en büyük etnik azınlığı haline geldi. Romanların yanı sıra Avrupa'da bulunan diğer Çingene gruplarıyla beraber Avrupa'daki Çingenelerin sayısı 10 milyonu aşıyor. Bu gelişmeyle birlikte bir dizi sorun da Avrupa'nın gündemine geldi. Bu sorunların en başında ırkçılık, Avrupa Birliği'nin eğitim, sağlık ve konut politikalarından Çingenelerin faydalanamamaları geliyor.

Almanya'da yaşayan Macarların kurmuş oldukları Macaristan Kültür Merkezi bu sorunlara çözüm yolları üretmek üzere bir dizi etkinlik yapmaya karar verdi. 9 Temmuz tarihinde başlayan etkinlikler 12 Eylül tarihine kadar sürecek. Avrupa birliği fikrinin geliştirilmesinin de amaçlandığı etkinliklerde Doğu ve Orta Avrupa'da yaşayan Çingenelerin sorunlarına çözüm üretilmesi, kültür ve tarihlerinin tanıtılması amaçlanıyor. Bu doğrultuda Çingene çcuklarının yaptıkları resimleri ve geleneksel Çingene zanaatları sergilenecek, Çingeneleri konu alan filmlerin gösterimleri yapılacak. Diğer taraftan sivil toplum örgütleri temsilcileri ve konuya ilgi gösteren politik örgütlenmelerin temsilcilerinin katılacağı sempozyumlar da düzenlenecek. Ücretsiz olarak düzenlenen etkinlikler sonucunda Çingene kültürünün tanıtımı için geniş kitlelere ulaşılması umuluyor.

Kaynak: Roma Daily News

Kocaeli Romanstarını Buldu 03/08/2010

Kocaelili Romanlar’ın yoğun ilgi gösterdiği “Kocaeli Romanstarını Arıyor” adlı müzik yarışmasında birinci Yenidoğan Mahallesi’nden Hasret Emil oldu.

Bu yıl ilk defa düzenlenen ve toplam beş hafta süren “Kocaeli Romanstarını Arıyor” adlı ses yarışmasının finali Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Kocaeli Fuarı Müdürü Feyzi Utaş'ın katılımıyla gerçekleşti.

Final gecesinde dört kişinin yarıştığı yarışmada Kocaeli’nin Romanstarı Hasret Emil oldu ve albüm yapılmasına hak kazandı. İkinci Serdar Mahallesi’nden Erdoğan Ünlüyayla olurken, üçüncülük ünvanına Tavşantepe Mahallesi’nden Merve-Tuğçe Tavcı kardeşler layık görüldü.

Kaynak: Bizim Kocaeli

Türkiye'nin Keman Grubu 30/07/2010

2008 yılında Hüseyin Kemancı ve Şenol Arkun tarafından kurulan “İstanbul Strings” adlı müzik grubunun bünyesinde Mimar Sinan Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi’nin konservatuar bölümlerinden mezun başarılı gençler bulunuyor. Grup ilk albümü olan “12 songs : instrumental music vol.1” i müzikseverlerin beğenisine sundu.

2009 yılında Özgür Arkun’un da gruba dahil olmasıyla birlikte albüm projesiyle yeni ufuklara yelken açmak isteyen gurubun müzik sektöründe ki en büyük avantajı ise genç ve dinamik bir topluluğu bünyesinde barındırması. Ayrıca her birinin kendine has fikirleri ve proje çalışmaları her daim grubun heyecanını arttırmaktadır. Bundan sonra grubun müzik piyasasında nasıl bir farklılık yaratmaya çalıştığını, grup üyeleri şöyle açıklıyor; “…refakatin ve daimi olarak müziğin üretim kısmına mahkum olmak yerine, bir adım öne geçerek, daha önce denenmemiş farklı konseptlerde özgün çalışmalar yaparak müzik dinleyicisine yeni bir lezzet sunmak…” Bu sözler grubun farklılığını açıkça ortaya koyduğu kadar aynı zamanda da amaçlarını belirlemektedir..

Türkiye’nin ilk “Keman Grubu” olma özelliğine sahip olan İstanbul Strings, toplam 11 gençten oluşuyor. Grubun FA müzik etiketiyle tüm müzik marketlerde yerini alan albümünde toplam 12 şarkı bulunuyor, “Her Gün İsyanım Var Kadere”, “Sarı Gelin” gibi popüler şakıların yanı sıra Mozart’ın “Küçük Bir Gece Müziği” de izleyicilerin beğenisine sunan grup farklılığını da böylece ortaya koymuş oluyor. Ayrıca bu albümde gençlerin hayallerini gerçeğe dönüşmesi için, nefesiyle Hüsnü Şenlendirici, sesi ve özgün fikirleriyle Mustafa Ceceli, yaptığı her çalışmaya gökkuşağı gibi renklerini veren Dj Burak Yeter gruba eşlik etti. İstanbul Strings grup üyeleri şu şekilde; Kemanlar’da;  Hüseyin Kemancı, Mert Kemancı, Halil Er, Savaş Kemancı, Samim Sakaryalı, Metehan Dada, Yunuş Uçar, Yusuf Çalkan, Altuğ Öncü ve Yılmaz Kemancı yer alırken, Viyolalar’da Özgür Arkun ve Hasan Şaylı son olarak Çello’da Şenol Arkun yer almaktadır.

Albümde yer alan şarkılar ise şu şekilde;
"Sarı Gelin”de Mustafa Ceceli’yi,
“Her Gün İsyanım Var Kadere”de Hüsnü Şenlendirici’yi ve
“Hicazkar Saz Eseri”nde DJ Burak Yeter’i de konuk eden başarılı grup
İstanbul Strings’in albümünde sizleri bekleyen diğer 9 eser ise şöyle;
“Küçük Bir Gece Müziği” (Mozart),
“İstanbul Strings”,
“Gözyaşı”,
“Çılgın”,
“Hamare Baad”,
“Dubaİstanbul”,
“GipsyStrings”,
“Hicazkar Saz Eseri” ve
“Sarı Gelin” (enstrümantal)…

Cingeneyiz.org olarak bu genç, dinamik, yetenekli ve tüm bu özellikleri sayesinde geliştirdikleri muhteşem bir yoruma sahip olan İstanbul Strings’e müzik piyasasında sonsuz başarılar dileriz…

Kaynak: Cingeneyiz İstanbul

Dikkat Flamenko 16/06/2010

İstiklal Caddesi'nin ara sokaklarının her biri ayrı yaşam biçimlerine ev sahipliği yapar. Onlardan biri olan Bekar Sokak'ta "Dikkat Flamenko" tabelası karşılıyor bizi. Dikkat! İçerideki müzik ve dans ziyafetini kaçırmayın anlamına gelen yerinde bir uyarı bu.

Evet, kaçırmamak lazım bu sanat ziyafetini. Nezih bir ortamda flamenkoseverler bir aradalar. Hem eğleniyorlar hem de marifetlerini ortaya koyuyorlar. Flamenko Evi Dans Atölyesi'nde yetişmiş ve ustalık yolunda önemli mesafeler kaydetmiş flamenko sanatçıları sergiledikleri birbirinden güzel performanslarla bir başka aleme götürüyorlar bizi. Son derece özenle dekore edilmiş sahne dışında mekanın her bir köşesinde dans eden insanlar var. İzleyiciler zarif hareketlerle sahnedeki performansa dahil oluyorlar.

Bu güzellikler arasında klasik flamenko icralarından farklı özgün çalışmalarla da karşılaşabiliyoruz. Mesela daha önce dinlemediğimiz İngilizce flamenko parçaları şaşırtıyor bizi ama meğer bu flamenko her dilde bir başka güzel oluyormuş. Bizim gibi hevesli amatörler için bile fazlasıyla heyecan verici bu ortam.

Eğer sizin de yolunuz düşerse Bekar Sokak'a, İstiklal Caddesi'nin artık tek düze hale gelen sıkıcı eğlence kültüründen sıkıldıysanız, eğlencede bir derinlik, bir zarafet arıyorsanız siz de bizim yaptığımızı yapın. "Dikkat Flamenko" tabelasını gördüğünüz yerde durun, misafir olun flamenko sanatçılarının ve flamenko severlerin kendine özgü dünyasına...

Kaynak: Cingeneyiz İstanbul

Flamenko Evi Sanat Atölyesi 08/06/2010

Aşk, cesaret, tutku ve müzik… Çingene kültüründen önemli izler taşıyan Endülüs dansı flamenkonun Türkiye’deki önde gelen temsilcilerinden biri olan Melek Yel’i Flamenko Evi isimli dans atölyesinde ziyaret ettik…

Flamenko Evi Dans Atölyesi, flamenko sevenler için bir buluşma ve paylaşım noktası oluşturmak amacıyla 2002 yılında kuruldu. Flamenko dansçısı Melek Yel’in önderliğinde çalışmalarına başlayan atölye, danstan müziğe flamenkonun yaşam bulduğu  tüm alanlara ilgi duyanların katkılarıyla varlığını sürdürmektedir. Düzenli aralıklarla flamenko gösterileri gerçekleştiren atölye, gösterilerinde geleneksel (puro) flamenkodan güç alan, ancak farklı nefeslere ve açılımlara da olanak tanıyan denemeler sunmayı amaçlamaktadır.

Beyoğlu İstiklal Caddesi üzerinde yer alan El Hamra Han’ın içinde sıcak ve renkli bir mimariye sahip olan Flamenko Evi’nin düzenlediği bazı etkinlikler ise şu şekilde;

-GITANITA (TOÇEV yararına) 2004
-MORENA (Aziz Nesin Vakfı yararına) 2005
-ENDÜLÜSLÜ KADINLAR (Umut Çocukları yararına) 2006
-LORCA’NIN ÇİNGENESİ (KARKAM yararına) 2007
-İSPANYOL DEFTERİ (MSÜ Mezunları Derneği yararına) 2007
-FIN DE FIESTA 2009

Flamenko Evi Dans Atölyesi hakkında ayrıntılı bilgi almak için:

http://www.flamenkoevi.com/

Düzce'de Bu Pazar Şenlik Var 14/05/2010

Çalışmalarıyla Düzce’de yaşayan Romanlar’ın durumunu iyileştirmeye çalışan Düzce Romanlar Derneği 16 Mayıs Pazar günü Hıdrellez Şenliği düzenliyor.

16 Mayıs 2010 Pazar günü saat 10:00-17:00 arası birçok eğlenceli etkinliğin yanı sıra sanatçıların da sahne alacağı etkinlik Aydınpınar Köyü Konaklı At Çiftliği’nde yapılacak. Düzceli Romanlar’ın aktif bir biçimde katılması beklenen etkinliklere Türkiye’nin her tarafından katılım bekleniyor.

Kaynak: Cingeneyiz Düzce

Umutların Yeşerdiği Gün: Hıdrellez Coşkusu 04/05/2010

Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da birçok Hıdrellez eğlenceleri düzenleniyor. Bu yılki etkinliklerde ilk defa boy gösterecek olan Sarıgöl’de yoğun bir kalabalık beklenirken, geleneksel bir hıdrellez şenliği yaşamak isteyenlerin adresi Sarıyer Çayırbaşı olacak. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Ahırkapı'da Hıdrellez neşesi tavan yapacak.

Serkan Çağrı, Rumeli Band Orkestra ve daha birçok grubun izleyenlere keyifli dakikalar geçirteceği tahmin edilen ve bu yıl ilk defa düzenlenecek olan Gaziosmanpaşa Hıdırellez Şenlikleri yalnızca mahalleli için değil tüm ilçe halkı için şimdiden heyecan verici olmaya başladı. 5 Mayıs akşamı saat 19.00’da başlayacak olan organizasyona dileyen herkes katılabilir.

Piknik alanıyla, eğlencesiyle geçen sene tadı damağımızda kalan Sarıyer Çayırbaşı Hıdırellez Şenlikleri’nde bu yıl da gelenek bozulmayacağa benziyor. Birçok sanatçının katılacağı şenliklerde, atölye çalışması ve konserler 8 Mayıs günü'ne kadar devam edecek.

Ahırkapı ise her yıl olduğu gibi bu yıl da çok sayıda etkinlikle Hıdrellez coşkusunu sürdürüyor. Dünyanın dört bir yanından çeşitli grupların katılacağı Ahırkapı Hıdrellez'inde mahalle sakinlerinin hazırladığı birbirinden güzel ev yemeklerinden tatma şansımız da olacak.

Kaynak: Cingeneyiz İstanbul

Radyo Çingene Hıdrellez Özel Yayını 01/05/2010

5 Mayıs 2010 Çarşamba günü Hıdrellez gecesine Radyo Çingene Hıdrellez Özel Yayını damgasını vuracak. Roman müziğinin dünya çapındaki örneklerine yer verilecek olan Hıdrellez Özel Yayını'na tüm Radyo Çingene dostları davetlidir.

Saat 20.00'da başlayacak olan özel yayın gece geç saatlare kadar devam edecek. İzleyicilerden gelecek olan isteklerin kabul edileceği özel yayında Hıdrellez adetleri, Hıdrellez'in anlamı ve eski Hıdrellez eğlenceleri ile ilgili bazı özel süprizlere de yer verilecek.

Radyo Çingene Hıdrellez Özel Yayını

05 Mayıs 2010 Çarşamba

Saat 20.00

8 Nisan Etkinlikleri 13/04/2010

8 Nisan Dünya Romanlar Günü, düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı.

İstanbul'da bu yıl ilk defa Balat sahilinde düzenlenen 8 Nisan kutlamasına ilgi büyüktü. Her yıl yapılması planlanan etkinliğin ev sahibi Sulukulu Romanlarını Geliştirme Derneği ile Fatih Belediyesi idi. Düzenlenen etkinliğe İstanbul’un çeşitli ilçelerinden katılımın olmasının yanısıra şehir dışından da birçok Çingene etkinliğe yoğun ilgi göterdi. Ayrıca Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ve bir çok siyasetçi etkinlik alanındaydı.

Sulukule Roman Kültürünü Geliştirme Derneği’nin müracaatı neticesinde böyle bir çalışmayı yürütmeye başladıklarını dile getiren Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Biz, sizleri kendimizden bir renk olarak görüyor ve seviyoruz.” dedi. Demir, şenlikler yoluyla insanlığın ortak paydada buluştuğunu belirtti ve bu etkinliğin önümüzdeki senelerde uluslararası bir boyutta devam etmesi temennisinde bulunarak Fatih Belediyesi olarak destek vereceklerini söyledi.

Sulukule Romanlarını Geliştirme Derneği’nin Başkanı Şükrü Pündük, etkinliğin gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti. Açılış konuşmasında, bu tür etkinliklerin gelenekselleşmesi gerektiğini belirten Pündük, bu konuda çalışmalar başlattıklarının altını çizdi.

Etkinlikte Roman kostümleri defilesi yapılırken, Çanakkale Lapseki Roman Orkestrası, Sulukule Roman Orkestrası, Yaşar Akpençe Perküsyon Grubu, Gipsy Carnaval Grubu, Fatih Belediyesi Ahırkapı Roman Orkestrası ve Hamdi Akatay Perküsyon Grubu konser verdi. Konser veren gruplarla coşan Çingeneler, etkinliğin sonuna kadar alanı hiç boş bırakmadılar.

Trakya bölgesinde faaliyet gösteren bazı Roman Dernekleri ise 8 nisan Dünya Romanlar Günü kutlamaları için Babaeski’deydi.

Roman Kültürünü Araştırma Geliştirme Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin ev sahipliğini yaptığı kutlamalarda birçok Roman dans grubu ve yerel sanatçıların katılımıyla düzenlenen kutlamalarda tempo hiç düşmedi. Dernek başkanı İbrahim Zünbül amaçlarının bu tür etkinliklerle önyargıları kırmak olduğunu belirterek, önümüzdeki yıl kutlamaların daha geniş kapsamlı olacağını belirtti.

8 Nisan Dünya Romanlar Günü münasabetiyle Edirne Valisi Mustafa Büyük bir mesaj yayınlayarak bu günü kutladı. Vali Büyük mesajında; ''Evrensel bir kültürün çocukları olan bu insanlar, tarih boyunca dünyanın her yerinde çok ciddi sorunlarla karşı karşıya kalmışlardır. Türkiye Cumhuriyeti'nde vatandaşlık, her yurttaşa haklar ve ödevler yükler. Ülkemizdeki roman vatandaşlarımız da bu haklara sahiptir ve yurttaşlık görevlerini yerine getirmekle yükümlüdürler.

Bugüne kadar toplum tarafından yeterince anlaşılamayan roman vatandaşlarımızın bundan sonra gerçekleştirilecek projelerle, bir yandan sosyoekonomik, eğitim, sağlık, konut ve istihdam gibi sorunlarına çözüm aranırken, öte yandan da kültürlerinin yaşatılması ülkemiz mozaiğinin zenginleşmesine vesile olacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle tüm roman vatandaşlarımızın 8 Nisan Dünya Roman Günü'nü kutlarım.'' şeklinde konuştu.

Kaynak: CHA / ETV

Müzikli Bir Django Reinhart Anması 29/01/2009

Django Reinhardt 100 yaşında. Dünyanın en iyi caz gitaristi kabul edilen Django Reinhardt’ın doğumunun 100. yıl dönümü Fransa’da birçok etkinlikle kutlanıyor. Paris Belediyesi bir meydana Django’nun adını verdi. Bu meydanda, Django anısına konserler düzenleniyor. Ayrıca en çok sevilen şarkılarından oluşan özel bir 100. yıl albümü hazırlandı. Biz de cingeneyiz.org olarak bu ilginç adam için ona yakışacak müzikli bir Django anması yapalım dedik. Hayat öyküsüne geçmeden ilk Django şarkısıyla başlayalım.
Manuş Caz ya da Gypsy Swing olarak da bilinen caz türünün en büyük ismi olarak kabul edilen Django 23 Ocak 1910 tarihinde Belçika’da doğdu. Çocukluğunun ve gençliğinin büyük bir bölümü ise Paris’in yoksul Çingene yerleşimlerinde geçen Django, yaşadığı yoksulluğun eseri olan, kendine özgü bir gitar çalma tekniği geliştirdi. Çok küçük yaşlarda gitar, banjo ve keman çalmaya başlayan Django, 18 yaşında yaşadığı büyük travmayı gitarıyla atlattı. Gençliğinin büyük bir bölümünün geçtiği karavanda çıkan yangından sonra vücudunun büyük bir bölümü yanan Django’nun bu olaydan sonra sağ bacağı felç olurken, sol elinin yüzük ve serçe parmakları hissizleşti. Doktorların tekrar gitar çalmasının imkânsız olduğunu söylemesine karşın Django soloları işaret parmağı ve orta parmağını kullanarak çaldı. Yaralanan diğer iki parmağını da bazı akorları çalmada kullandı. Bacağındaki felç için ise yine doktorlar tarafından konulan “iyileşmez” teşhisi birkaç yıl sonra geçerliliğini yitirdi.
1920’lerin caz ritimleriyle, Fransız valsleri ve geleneksel Çingene ritimlerini birleştiren Django, Gypsy Swing adı verilen yeni bir caz türünü ortaya çıkarttı. 1934’te Parisli kemancı Stephane Grappelli ile Quintette de Hot Club de France adlı grubu kurup, Avrupa’da birçok konserler verdiler. Bu sayede Gypsy Swing’in büyüsü Avrupa’ya yayıldı. Yüz binlerce Çingenenin Naziler tarafından öldürüldüğü 2. Dünya Savaşı sırasında Paris’te olan Django, bir söylentiye göre müziğinden çok etkilenen bir Alman pilotu tarafından korundu.
43 yaşında ölen Django, kısa hayatı boyunca birçok ünlü caz sanatçısıyla birlikte çalıştı. Coleman Hawkins, Louis Armstrong and Dizzy Gillespie gibi caz devlerinin müziklerine kendine özgü tekniğiyle dokundu. Ölümünün üzerinde 50 yılın üzerinde bir zaman geçmesine rağmen halen caz müziğindeki yerini koruyan Django’nun ruhu, günümüzün Christian Escoude ve Bireli Lagrene gibi en çok sevilen Gypsy Swing sanatçılarında yaşıyor. Fransa’da açılan Gypsy Swing gitar okullarında, yaşadığı talihsizlik yüzünden geliştirmek durumunda kaldığı gitar çalma tekniği öğretiliyor. “Pump” adı verilen bu zor tekniğin altından kalkabilen müzisyenlerin diğer tekniklerle kolayca çalabileceği düşünülüyor.

Fotoğraflarla Londra'nın Diğer Yüzü 26/01/2009

10 Doğu Avrupalı göçmen Çingene kızın gözlerinden Londra’daki Çingenelerin yaşamlarını anlatan sergi Şubat ayında ziyaretçilerini bekliyor olacak. Fotograf sanatçısı Manuela Zanotti’nin aylarca süren çalışmalarından derlenen fotograflar Şubat ayından itibaren Londra’daki Mile End adlı galeride 11-19 Şubat 2010 tarihlerinde sergilenecek.

Zanotti, Avrupa’nın birçok sanat galerisinde sergilenen Çingene fotografları sergilerinden çok farklı olacağını düşündüğü sergisini “Çingeneleri öteki olarak göstermeyen, “özgür ve romantik” gibi klişelerden kurtulmuş bir çalışma” olarak nitelendiriyor. Serginin, Çingenelerin yaşamlarını yine Çingeneler gözünden anlattığını söyleyen Zanotti, fotografların yanında ses kayıtları ve görüntülerin de kullanılacağını söyledi.

Londra’nın doğusunda yaşayan Çingene genç kızlardan 10 tanesine fotograf makinesi verilerek, yaşadıkları ve çalıştıkları yerleri fotograflamalarını isteyen Zanotti, aylarca devam eden çalışmalarında binlerce fotograf çektiklerini söyledi. Zanotti, serginin aynı zamanda bu 10 tane genç kızın çocukluktan gençliğe geçişlerine, Doğu Avrupa’nın yoksulluğundan İngiltere’deki yeni yaşamlarına uyum süreçlerine ve bu süreçte karşılaştıkları ayrımcılık vakalarına da ışık tuttuğunu belirtti.

Kaynak: www.eastlondonadvertiser.co.uk

Ciguli Babylon'da Sahne Alıyor 19/01/2009

Balkan ve Çingene müziğinin en güzel örneklerini harmanlayan Ciguli, 20 Ocak’ta İstanbul’un ünlü mekanlarından Babylon’da müzik severlerle bulaşacak.

90’ların sonunda Binnaz şarkısıyla fırtınalar estiren Bulgaristan doğumlu ünlü sanatçı Ciguli Çarşamba akşamı bir ilke imza atacak ve Babylon sahnesinde, eğlenmek isteyen herkesle bir araya gelecek. Roman müziğinin tüm coşkusunu söylediği her şarkıya yansıtan Ciguli’nin performansıyla oldukça farklı bir gece yaşayacağınıza eminiz.

1991 yılında Çakıl Gazinosunda Hülya Avşar'a akordeon çalarak gazino hayatıyla tanışan Ciguli, 1998 yazında İzmir Fuarı'nda sahnede İbrahim Tatlıses ve Sibel Can'ın arkasında çaldı. İki sanatçının da sahne programı sırasında sergilediği renkli şovlarla adını müzik camiasında duyurdu.Ardından, 1999’da Binnaz , 2000’de Horozum ,2003’te Sabır Yaaa Sabır, 2006’da Ben Akordiyonum, 2007’de Safinaz - Tersyorum albümerini çıkaran Ciguli sempatikliği, renkli kişiliği ve yeteneği sayesinde müzik camiasında kendisini kanıtladı.

Gypsy Devils İstanbul'u Büyüledi 31/12/2009

Geniş repertuarlarıyla müzik severlerin hayranlığını kazanan Slovakyalı Çingene müzik grubu Gypsy Devils İş Sanat’ta muhteşem bir performans sergiledi.

Gypsy Devils, müzik repertuarında yer alan caz, klasik müzik, soundtrack ve Roman geleneksel şarkılarının en iyi örneklerini dün gece İstnabullu müzik severler için seslendirdi. 1993 yılında kurulan ve Slovak, Rus, Macar, Yunan, Yahudi ve Roman müzikleriyle farklı soundları birleştirerek ortaya tadından yenmez bir çeşni çıkaran grup, müzik otoriteleri tarafından bugünün en iyi Çingene müzik orkestralarından biri olarak gösteriliyor. Grup, Slovak Müzik Akademisi`nin verdiği 3. Grammy ödülüne sahip.

Gypsy Devils son albümünde, klasik eserleri yorumlamanın yanı sıra John Williams`ın Schindler`in Listesi`ni yeni bir yorumla düzenlemiş. Yaptıkları yorum için grubun lideri Sarközi şunları söylüyor: `Bu şarkının bestelendiği film hepimiz için çok güçlü bir filmdi. Ailelerimiz ve büyük büyük dedelerimiz 2. Dünya Savaşı sırasında Slovakya`da yaşıyorlardı. 2. Dünya Savaşı yılları Slovak Romanları için de çok zor zamanlardı, çünkü çok ciddi bir ayrımcılıkla karşı karşıya kalmışlardı Romanlar… Tarihimizin bu kötü anılarına bir gönderme yapmak istedik."

Gypsy Devils çok yakında albümlerinin Türkiye`de de yayınlanacağı müjdesi verdi.

Radyo Çingene Yeni Yıl Özel Yayını 21/12/2009

31 Aralık 2009 akşamı saat 20.00'de Radyo Çingene Özel Yayını başlıyor. En güzel oyun havalarımızla, sıcak ve seviyeli sohbetimizle bu yılbaşına Radyo Çingene damgasını vuracağız. Tüm dostlarımız davetlidir.

Dinleyicilerimizin isteklerinin de alınacağı özel yayında, Roman ve Teber müziklerinin en güzel örneklerine yer verilecek. Ayrıca pop, arabesk, fantezi ve halk müzik türlerinde de yayın yapılacak. Müzik yayınının gece boyunca devam edeceği özel yayında 02.00'a kadar sohbet odası açık kalacak.

Haymatlos'ta Çingene Şarkıları 16/12/2009

İstiklal Caddesi'nin telaşlı karmaşasından sıyrılıp, ünlü Rumeli Han'a adımınızı attığınızda, uzaklardan gelip kulağınızı okşayan kıvrak bir Çingene ezgisinin içinizi kıpır kıpır ettirecek melodisi, omuzlarınızı hafifçe sağa sola oynatmağa sürüklüyor sizi; hengâme yorgunluğundan, eğlenceye doğru başlayan başkalaşım sürecini, merdivenleri geride bırakıp da yüksek rokoko kapıyı araladığınızda tamamlıyorsunuz.

Açtığınız yüksek kapı, sizi kuru resmi kimliğinizden arındırıp, sımsıcak bir kaynaşmanın tam ortasına çekiyor. Haymatlos; Beyoğlu'nun çiçeği burnunda mekanı, alıştığımız ticari yaklaşımlardan uzak samimi, doğal ve nitelikli hizmet sunulan bir atmosfer. Vatansızlar diyarı Haymatlos'un birçok etkinliğinin arasında göze çarpan birileri var ki tam da adına uygun; Göçebe Şarkılar.

Başta Çingene şarkıları olmak üzere, Balkanlar'ın tüm göçebe şarkılarını seslendiriyorlar. "Atladık karavanımıza uzun bir yolculuğa çıktık; ülkeden ülkeye, diyar diyar dolaşıyoruz" diyor grubun solisti Ayça Damgacı ve "Kim geldiyse bizi dinlemeye ortak oluyor bu yolculuğa. Hep beraber kah dans ediyor eğlenip neşeleniyor, kah hüzünleniyoruz. Kimi zaman birlikte gülüyor, kimi zaman sohbet ediyor, kimi zaman da şarkıları hep birlikte söylüyoruz. Kadehlerimizi hayata kaldırıyoruz" diye ekliyor.

Grup şarkılarını, göç etmenin bir yaşam biçimi olduğu veya göç etmek zorunda bırakılmış kültürlerden; Romanya, Macaristan, Makedonya, Arnavutluk, Bulgaristan'a tüm Balkanlar bölgesinin Çingene ezgilerinden seçmiş. Hüzünlü küçük bir melodi ile dahi başladığında pür neşe ile süren Çingene ezgileri, ülkenin hatta dünyanın her yerinden gelenlerin sıcak yüreklerine akıyor Haymatlos'ta. Göçebe Şarkılar ekibi, Ayça Damgacı'nın yanı sıra, Hakan Milli (vokal), İnci Sunar (gitar), Özge Metin (keman-akordeon), Fatih Akman (bass-tuba), Ortaç Aydınoğlu (akordeon) ve İzzet Kızıl'dan (vurmalılar) oluşuyor.

Rolling Film Festivali 02/11/2009

Kosova ilk kez bir Çingene filmleri festivaline sahne oldu. Rolling Film Festivali dünyanın çeşitli bölgelerindeki Çingenelerin hayatlarını konu alan 20 filmle 19, 20 ve 21 Ekim tarihleri arasında Priştina'da sinema severlerle buluştu.

Balkan Sunflowers, Romawood isimli sivil toplum örgütlerinin düzenlediği festivale Kosova'daki diğer sivil toplum örgütleri ve Birleşmiş Milletler gönüllüleri destek oldu. Festivalde ağırlıklı olarak Balkanlar coğrafyasından gelen filmler gösterilirken, Finlandiya, Almanya, Fransa, Hindistan ve İspanya'dan gelen eserler de izleyiciyle buluştu. Gösterimlerin hepsi ücretsiz olarak yapıldı. Film gösterimlerinin yanı sıra amatör sinemacıların Çingene kültürü ve yaşam koşullarıyla ilgili belgeselleri gösterildi.

Festivale katılan yönetmenlerin çocuklara sinemayla ilgili eğitimler de verdiği festival sonrasında bir değerlendirme toplantısı yapıldı. Toplantıya akademisyenler, sivil toplum gönüllüleri, yönetmenler ve halk katıldı. Toplantı sonrasında yapılan açıklamada Çingenelere yönelik ön yargıların kırılması, Çingenelerin kendilerini ifade etmelerinde yeni yollarının bulunması adına bu tür etkinliklerin sıklaştırılmasının gerekliliği vurgulandı.

Kaynak: http://rollingfilm.org

Karagöz Roman Orkestrası 2. Konser Hazırlığında 26/09/2009

Ayvalık Karagöz Roman Orkestrası, Fransa’nın önemli Festivallerinden, Dünya Şehirleri Müzik Festivali’nde konser verecek.

2008 yılında Karagöz Sanat Evi’nin Ayvalık Roman mahallesinde yaşayan müzisyenlerden oluşturduğu topluluk, ikinci kez Paris’te bu kez bir festivalin konuğu oluyor. Karagöz Roman Orkestrası, Fransa’nın Fanfare Rai topluluğu ile geçtiğimiz Ağustos ayında Ayvalık’ta başlattığı ortak müzik projesi çalışmasını Kasım ayı başında Paris’te devam ettirecek.

Grup, Paris bölgesinde ki Aubervilliers şehri, Espace Fraternite salonunda Fanfare Rai topluluğu ile 15 Kasımda ortak kapanış konserini gerçekleştirecek. Projenin gerçekleşmesi için önemli girişimlerde bulunan Karagöz Sanat Evi, ayrıca 30 Ekim’de ve 7 Kasım’da biri Paris’te diğeri Korsika Adası’nda olmak üzere 2 kez Ege Hi’Jazz Orkestra grubunu sevenleriyle buluşturacak.

Kaynak: Cingeneyiz Ayvalık

Lunaparkta Roman Eğlencesi 25/09/2009

İlki geçtiğimiz Haziran ayında düzenlenen düzenlenen Balkan Soundz Festivali'nin ardından, Balkan Soundz 2-Sulukule Festivali, 02 Ekim Cuma günü bu kez Roman müziğinin en iyi isimlerinin katılımıyla gerçekleştiriliyor.

Balkan Soundz 2’de sahne alacak olan Sulukule Roman Orkestrası, Lapseki Orkestrası ve Akpençe Perkusyon , tüm eğlencesini bu kez şehrin tam orta yerine, Maçka`ya taşıyor. Balkan Soundz Festival 2 - Sulukule Eğlencesi sizi gün boyunca Maçka Kücükçiftlik Park`ın lunapark temalı atmosferinde Roman müziğinin en iyilerini dinlemeye, çılgınca dansetmeye, kısacası sınırsız eğlenceye davet ediyor.

Kaynak: Haber 34

Madonna Flamenko 25/08/2009

Geçtiğimiz yıl Çingene Punk grubu Gogol Bordello ile aynı sahneyi paylaşan Madonna bu sene de dünya turnesi kapsamında vereceği konserlerde bir flamenko üçlüsüyle birlikte sahneye çıkacak. Kolpakov Trio isimli grubun üyelerinden Vadim Kolpakov, uluslararası Çingene haberleşme ağlarına gönderdiği mesajda, Madonna ile sahneye çıkacaklarını ve turne kapsamında gidecekleri ülkelerde Çingenelerin nasıl yaşadıklarını görmek, Çingenelerle tanışmak, ilgili sivil toplum örgütleriyle fikir alışverişinde bulunmak ve ortak projelere temel atmak istediklerini belirtti.

Kolpakaov Trio ve Madonna'nın 16 Ağustos'ta Münih'de başlayan konserleri Belgrad, Budapeşte, Sofya, Tel Aviv, ve 27 Eylül'de gerçekleştirilecek Zürih konseri ile sona erecek.

Kaynak: www.VadimKolpakov. Com

7. Romanlar Film Festivali 2009

Bu yıl 7.'si düzenlenen Romanlar Film Festivali'nin finalleri Ekim ayında Skopje'de gerçekleştirilecek. Yarışmaya katılabilmek için son tarih 1 Eylül 2009. Festivale katılan filmlerin Romanları konu alması şartı aranıyor.

Yarışmaya katılacak filmler ve belgesel yapımların daha önce herhangi bir festivalde sunulmuş olmaması düzenleme komitesinin beklentileri arasında yer alıyor. Ayrıca yapımların 30 dakkaya geçmemesi tercih kriterleri arasında önemle vurgulanmış. Yarışmaya katılan yapımlar ilk etapta bir ön elemeden geçirilecekler. Ön elemeyi geçen yapımları hazırlayanlara yarışmaya katılma hakkı kazandıları bir maille bildirilecek.

Ayrıntılı bilgi için düzenleme komitesinin irtibat bilgileri:
TV BTR Nacional
str. "Lazar Licenovski" no. 31 b
1000 Skopje, Macedonia
tel. / fax: + 389 2 3216 000
e-mail: tvbtr@tvbtr.com.mk (for “Golden Wheel - 2009 ” film festival)
Geleneksel Sünnet Şöleni'nde Güllü Dakikalar 28/07/2009

Bu yıl 10’uncusu düzenlenen toplu sünnet şöleni, 17 Temmuz Cuma akşamı Kongre Meydanında düzenlenen eğlence ile sona erdi.

Düzenlenen geceye Belediye Başkanı Emin Halebak, Belediye Başkan Vekili Şehbender Öztürk, Başkan Yardımcısı Kevser Özkan, Başkan Yardımcısı Hüseyin Kırcıoğlu, İşadamı Ali Osman Keçeci, Ahmet Tunalı (Hacı Ahmet Amca), Belediye Meclis Üyeleri, Mahalle Muhtarları, Kristal-İş Sendikası Lüleburgaz Şube Başkanı Habip Çalışkan ve 5 bine yakın Lüleburgazlı katıldı.

Gecenin ilerleyen saatlerinde sahne alan Güllü, sevilen şarkılarını Lüleburgazlılarla birlikte söyleyerek Kongre Meydanını birbirine kattı. Şarkılarını söylerken halkın arasına karışan Güllüye sarılabilmek için hayranları adeta birbirleriyle yarıştılar. Konserden sonra Güllü Lüleburgaz'ın önemli Roman mahallelerinden olan Kuştepe Mahallesi'ni ziyaret etti. Mahalle sakinleri Güllü'yü mahallelerinde görmenin sevinciyle şölen coşkusunu mahallede devam ettirdiler.

Kaynak: Yeşilyurt Gazetesi-Cingeneyiz Lüleburgaz


Radyo Çingene'de DJ Olmak İster misiniz? 18/02/2009
Radyo Çingene gönüllü djler arıyor. Gerekli şartlara sahip olan gönüllüler arasından seçim yapılacak. Siz de Radyo Çingene'de gönüllü dj olabilirsiniz. Haberi okuyun ne yapmanız gerektiğini öğrenin.
Öncelikle Radyo Çingene'nin gönüllü djlerinin sahip olması gereken şartların sizde olup olmadığını değerlendirin. Aşağıdaki listeye bir göz atın.
Radyo Çingene yayınlarımızın yayın süresini uzatabilmek ve yayınları daha nitelikli hale getirebilmek için gönüllü dj arkadaşlarla çalışma kararı aldık. Gönüllü olacak arkadaşlarda aradığımız nitelikler şunlardır:
-Bilgisayar kullanımını iyi derecede bilmek.
-Düzgün bir Türkçe'ye sahip olmak. Düşüncelerini soğukkanlı bir biçimde ifade edebilmek.
-Dj olarak çalışacağı alanda en az bir bilgisayarı sorunsuz bir biçimde kullanabilecek durumda olmak.
-Yayını yöneteceğini taahhüt ettiği saatlerde mutlaka hazır bulunmak. Tam ve disiplinli bir biçimde taahhütlerine uymak.
-Geniş bir müzik arşivine sahip olmak.
-Gönüllü dj olarak çalışırken hiçbir kişisel çıkar beklentisi içinde olmamak. Şu veya bu biçimde yayın politikamıza aykırı hareket eden kişilerin djliğine derhal son verilecektir.
-Gönüllü djler; yayın yaptıkları saatlerde kendi siyasi görüşlerini, bakış açılarını, çeşitli alanlardaki kişisel tercihlerini hiçbir biçimde yayına yansıtmadan dinleyiciler karşısında tam bir tarafsızlık içinde olmalıdırlar. Dinleyiciler arasında djnin hatalı davranışı dolayısıyla ortaya çıkabilecek her türlü problemden djler sorumlu tutulacaklardır.
Bu özelliklere sahip misiniz? Öyleyse aşağıdaki linke tıklayın ve başvuru formunu doldurun. Form elimize ulaştıktan sonra en kısa sürede değerlendirmeye alınıp size geri dönüş yapılacaktır


Çingene Filmleri Ankara'da 25/03/2009
Ankara Film Festivali, bu sene Çingene filmlerine yer verdi. 12-22 Mart arasında düzenlenen 20. Ankara Film Festivali'nde bu yıl yerli ve yabancı toplam 9 Çingene filmi Ankaralı sinema severlerle buluştu.
Gelecek Uzun Sürer” teması altında gösterilecek Çingene filmleri şöyle: 

l Róbert Lakatos'un yönetmeni olduğu, 2008 Romanya, Macaristan, Almanya, Avusturya ortak yapımı “Bahrtalo”,
l Hüseyin Haluk Arus'un, geçtiğimiz yıl İstanbul Çingene Fimleri Festivali'nde gösterimi yapılan ve 2006 tarihli Türkiye'deki Çingeneleri konu alan “Buçuk”, (yönetmenle yapmış olduğumuz röportaja http://www.cingeneyiz.org/bucukroportaj.htm adresinden ulaşabilirsiniz)
l Pavla Fleischer'in yönetmeni olduğu, İngiltere, Ukrayna ortak yapımı, “Hützlü Köyün Kavalcısı”,
l Tony Gatlif'in, Fransa, 1993 yapımı, “Latcho Drom”,
l Karim Dridi'nin, Fransa 2008 yapımı, “Khamsa”,
l Besnik Bisha'nın, Arnavutluk 2007 yapımı, “Mao Zedung”,
l Aleksandar Petrovic'in, Yugoslavya 1967 yapımı”Mutlu Çingeneler de Tanıdım”,
l Buket Aydın, 2006 yapımı “Roman Olsun”,
l Jasmine Dellal'ın, 2006 ABD, İngiltere, Hollanda ortak yapımı, “Çingeneler: Kıvrım Kıvrım Yollar”.


8 Nisan: Uluslararası Roman Günü 08/04/2009
8 Nisan, 1990 yılında gerçekleşen Uluslararası Roman Birliği'nin 4. Kongresinden beri Uluslararası Roman günü olarak kutlanıyor. Özellikle Balkan coğrafyasında yaşayan Roman aydınların sahiplendiği bu günde çok sayıda etkinlik düzenleniyor.
8 Nisan geleneksel Çingene etkinliklerinden biri değil. Daha ziyade son 30 yılda Avrupa coğrafyasında yaşayan Roman Çingenelerinin yaşadığı tarihi olayların hatırlandığı bir gün. Roman Çingenelerinin arasında Hıdrellez ya da Kakava gibi geleneksel günler kadar yaygın bir biçimde tanınmasa da Roman kökenli aydınlar arasında belli bir popülerliğe sahip.
8 Nisan tarihi, 8 Nisan 1971 tarihinde Londra'da gerçekleşen birinci Uluslararası Roman Toplantısını hatırlatmak için seçilmiş. Bu toplantıya Avrupa coğrafyasında yaşayan Roman entellektüeller büyük bir önem veriyorlar. Çeşitli uluslararası ve ulusal kuruluşlarda Roman sivil toplum kuruluşlarının daha etkin bir şekilde temsil edilmesi noktasında bu toplantının bir dönüm noktası olduğu belirtiliyor.
Her halükarda 8 Nisan'ın giderek artan bir duyarlılık oluşturmaya başladığını şimdiden söyleyebiliriz.






Doğa Aşkı ve Tazelik: Hıdrellez 05/04/2009
Baharın gelişini simgeleyen Hıdrellez dolayısıyla düzenlenen etkinlikler bu yıl da çok renkli olacak. 5 ve 6 Mayıs’ta tüm Türkiye’de kutlanacak olan şenliklerin merkezi bu yıl da İstanbul ve Edirne.
Farklı dinlere mensup toplumlar tarafından kendi kültürlerine ait simgelerle anımsanan Hıdrellez, Müslümanlarca Hızır ile İlyas Peygamberlerin yeryüzünde buluştukları gün olarak hatırlanmaktadır. Hıristiyanlarsa Hıdrellezi baharın ve doğanın uyanmasının ilk günü olarak kabul ederler. Hıdrellezi Ortodokslar Hristiyanlar Aya Yorgi, Katolikler ise St.Georges Günü olarak kutlamaktadırlar.

Mevsimlik bayramlarımızdan biri olan Hıdrellez, ülkemizde etkin bir biçimde kutlanmaktadır. Büyük şehirlerde daha az olmak üzere, kasaba ve köylerde hıdrellez için önceden hazırlıklar yapılır. Bu hazırlıklar, evin temizliği, üst-baş temizliği, yiyecek-içeceklerle ilgili hazırlıklardır. Hıdrellez gününden önce evler baştan başa temizlenir. Çünkü temiz olmayan evlere Hızır’ın uğramayacağı varsayılır. Hıdrellez günü giyilmek üzere yeni elbiseler, ayakkabılar alınır.
Edirne`de Hıdrellez sabahında herkes erken saatlerde kalkıp nehir kenarına gidiyor. Su kaplarıyla yüzlerini yıkıyorlar. Genç kızlar gelinlik veya en yeni elbiselerini giyerek Sarayiçi`nde söğüt dallarıyla yürüyüş yapıyorlar. Bazıları şafak vaktinde günahlardan arınmak, zinde kalmak ve yılın bereketli, bolluk içinde geçmesi için nehrin sularında yüzüyor. Koparılan söğüt dalları kapılara asılıyor. Akşamdan hazırlanan niyet çömleklerinin başlarına toplanıp maniler ve gerçekleşmesi dileğiyle niyetler söyleniyor.
1997’den beri İstanbul’da Ahırkapı’da kutlanan hıdrellez adeta şenliklerin merkezi haline geldi. Bu yıl da çeşitli sanatçıların sahne alacağı Ahırkapı Romanlar’ın buluşma noktası olacak. Ahırkapı’da ki şenliklerin programı ve ulaşım bilgileri şu şekilde;
İstanbul 2010 - Ahırkapı Hıdrellez Şenlikleri Programı 

Tarih: Mayıs 2009, Salı
Yer:Ahırkapı Parkı, Çatladıkapı
Saat: 19.00 – 24.00

19.00 -Ahırkapı Park’ta “Hıdrellez 2009” açılışı

- Standlarda çeşitli bahar yiyecek ve içecekleri...
(Dönerci, kokoreçci, nohutlu pilavcı, köfteci, balık-ekmekçi, midye dolmacısı, midyeli-pilavcı, börekçi, baklavacı, dondurmacı, kuruyemişçi, ve diğer...)
- Limonatacı, şerbetçi ve diğer her türlü içecek arabaları...
Roman müziklerinden canlı örnekler...
20.00 -Konserler
23.40 -Hıdrellez 2009 ateşleri... Barış, bereket, sağlık, mutluluk dilekleri...

Giriş Ücreti:Yok
Yiyecek-İçecekler:Sokak tezgahlarındaki yiyecek-içecek ile -özel çağrılılar dışındaki katılımcılara sembolik rakamlarla ücretli.
Konser: Bu sene bir ana konser alanı ve bir çok sahne ve alanda akustik müzik yapacak gruplardan bazıları şöyle: Orhan, Lüleburgazlı Küçük Hasan ve Tamer Kum, Göksenin İleri ve Anadolu Folk, Makedon Koçani Orkestrası, Trakya All Stars, Ahırkapı Roman Orkestrası, Pire Mehmet ve Roman Orkestrası, Babaeski Roman Orkestrası, Ege Hicaz, Kolektif İstanbul, Semaver Kumpanya, Makedon Folk Orkestrası, Sambistanbul, Mısırlı Ahmet Ritim Grubu, FasaFisa Dansçıları ve Türkiye’nin ve dünyanın farklı bölgelerinden Roman grupları...
Toplu Taşıma ile Etkinlik Alanına Ulaşım
    Kabataş - Zeytinburnu tramvayı ile “Sultanahmet” durağında inilir ve Çatladıkapı’dan sahile çıkılır.
    2) Sirkeci’den banliyö treni ile “Kumkapı” durağında inilir ve sahil yolundan yürüyerek ulaşılır.
    3) Sirkeci-Yeşilköy hattında çalışan 81 no’lu otobüsle “Çatladıkapı” durağında inilir.




Radyo Çingene İle Hıdrellez Özel Yayını 05/04/2009
Radyo Çingene Hıdrellez dolayısıyla özel bir yayın gerçekleştiriyor.Daha önce radyoda yayınlanmamış olan en güzel Roman havalarına yer verilecek olan yayında, Hıdrellez etkinlerine katılamayanlar yayını dinleyerek şenliklere gitmiş kadar olacaklar.
Yayın yarın ( 05/05/2009 Salı) saat 20.00 'de başlayacak. Dinleyicilerimizin talebi ve yoğunluğa göre devam edecek. Ben Hıdrellezi Hıdrellez gibi kutlamak istiyorum diyenler için sabaha kadar aralıksız müzik yayını yapacağız.
Yenilenmeyi, baharı, tazeliği çağrıştıran Hıdrelleze uygun olarak radyomuza özel bir tasarım yaptık. Özel yayınla birlikte bu tasarımı da yayınlamaya başlayacağız. Tüm dostlarımızı Hıdrellez Özel Yayınına bekliyoruz.


Bursa'da Hıdrellez Coşkusu 05/04/2009
Bu yıl Bursa’da da geniş kapsamlı bir Hıdrellez şenliği düzenlenecek. Osmangazi Belediyesi, DAĞ-DER, Rumeli Dernekleri Federasyonu ile Roman Kültürünü Yaşatma Derneği işbirliğiyle yapılacak şenlikler 6 Mayıs Çarşamba günü başlayacak.
Roman Kültürünü Yaşatma Derneği`nin Kamberler Parkı`nda 6 Mayıs Çarşamba günü gün doğarken ateş yakarak başlatacağı etkinlikler, saat 11.00`da yapılacak resmi açılışla devam edecek.
Kamberler Parkı`ndaki etkinliklerin ardından ekipler müzik eşliğinde Kültürpark`a yürüyecek. Gençlik Şöleni adı altında gece geç saatlere kadar burada yapılacak etkinlikler, masal kahramanlarıyla buluşma, yarışma, konser ve havai fişek gösterileriyle sona erecek.


3. Uluslararası Çingene Sanat Festivali 29/05/2009
Romanya bu yıl da Uluslararası Çingene Sanat Festivaline ev sahipliği yapıyor. Bu yıl üçüncüsü düzenlenecek olan Uluslararası Çingene Sanat Festivali 23–26 Temmuz tarihleri arasında Timisoara kentinde sanatseverlerle buluşacak.
Her yıl olduğu gibi bu yıl da dünyanın farklı köşelerinden Çingene sanatçılar eserlerini sanatseverlerle paylaşacaklar. Müzik, dans, fotoğraf, edebiyat, sinema ve tiyatro dallarında birçok etkinliğin gerçekleşeceği festival süresince ayrıca imza günleri, söyleşiler ve paneller de düzenlenecek. Birçok sivil toplum örgütü ve medya kuruluşunun desteklediği festivalin amacı Çingene kültürünü dünyaya tanıtmak, dünyanın çeşitli köşelerinden Çingenelerin bir araya gelip kaynaşmalarını sağlamak ve Çingenelere yönelik önyargı ve ırkçı eğilimleri sanatın birleştiriciliği sayesinde ortadan kaldırmak olarak belirtiliyor.
Çingene sanatçıların büyük ilgi gösterdiği Avrupa en büyük Çingene festivaline katılım başvuruları halen sürüyor. Önümüzdeki günlerde netleşecek festival programı festivalin internet sayfasından yayınlanacak.
Kaynak: www.iraf.ro


Karmen Borat'a Karşı 10/07/2009
Documentarıst/İstanbul Belgesel Günleri” kapsamında 2–7 Haziran tarihleri arasında yapılan belgesel gösterimlerinde, pek çok ödüllü film İstanbullu seyirciyle buluştu. Avrasya Sanat Kolektifi tarafından ilk kez geçen yıl düzenlenen İstanbul Belgesel Günleri’nin gösterimleri, Goethe-Institut İstanbul, Fransız Kültür Merkezi, Hollanda Konsolosluğu-Union Church of İstanbul ve Pera Müzesi Sineması’nda gerçekleştirildi. Son bir yılda dünya festivallerinde büyük başarı elde eden filmleri ve pek çok belgesel yönetmenini İstanbul’da buluşturan etkinlikteki filmler, talep üzerine bu yıl başka kentleri de dolaşacak.
Mercedes Stalenhoef’in yönettiði, 2008 Hollanda yapımı Karmen Borat’a Karşı (Carmen Meets Borat), belgesel günlerinin izlemeye deðer filmlerinden bir tanesiydi. Karmen isimli, 17 yaşındaki bir Çingene kızın hikayesinin anlatıldığı film, Romanya dağlarında bir yerde, hiçbir olayın olmadığı küçük bir Çingene köyü olan Glod’da geçmektedir. Her gün babasına ait dükkânda çalışan Carmen başka bir gelecek ve hayat düşlemektedir. Carmen Borat’a Karşı, büyük bir evrenin içindeki küçük bir köyü anlatıyor. Bir Çingene köyü, Borat filminde geri kalmış Kazakistanlılar olarak gösterilmenin yarattığı muazzam ikilemle yüzleşir.



Gayda İstanbul'dan Yeni Albüm 15/07/2009
Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu tarafından hayata geçirilen Gayda İstanbul projesi yeni albümünü 26 Haziran’da yayınladı. Projeyle aynı ismi taşıyan albümde 12 şarkı bulunuyor. Balkan coğrafyasında bulunan Çingene şarkılarına Türkçe söz yazılarak oluşturulan albümün tanıtım yazısını sizlerle paylaşıyoruz:
Balkanlar, Trakya, Rumeli ve İstanbul... Sarp kayaları aşan sularıyla, dağları ve rüzgârlarıyla Rumeli'den geçerek İstanbul'a ulaşan bir tarih... Yüzyılları birlikte paylaşmayı bilmiş birçok dil, din, gelenek ve kültürün birlikte oluşturduğu büyük bir birikim... Servetin ve yoksulluğun; yenilmişlerin ve kahramanların; nefretlerin ve sevgilerin; zalimliklerin ve letafetin; savaşın ve barışın toprakları... 


İşte bu topraklardan yükselen ezgiler, bugünlerde yeni bir buluşmaya da vesile oluyor. Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu (BGST) bünyesinde yaptıkları çalışmaları, Gayda İstanbul isimli yeni albümleriyle dinleyicilerine Balkanlardan İstanbul’a “sıcak” müzik rüzgârları estiriyor... 

Çıktıkları yolları menzil eyleyen Çingenelere özgü bir sözde de dile geldiği gibi, “Yol, menzilin bir parçasıdır.” diyen Gayda İstanbul, Balkanlardan İstanbul’a uzanan bu kültürel yolculukta gördüklerini, hissettiklerini, öğrendiklerini birileriyle paylaşabilmek adına yanına katıyor, “Şimdi birlikte yaşanmış ve yaşanacak olan yeni ve güzel şeyleri görme vaktidir!” diyerek...”

Kaynak: www.bgst.org


Gayda İstanbul'dan İlk Konser 23/01/2008
Gayda İstanbul, Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu (BGST) bünyesindeki Kardeş Türküler ve 45'lik Şarkılar çalışmalarında edinilen deneyimlerin ve İstanbul'da yaşayan Çingene müzisyenlerle yapılan çalışmaların ışığında, Balkanlardan Trakya'ya ve oradan İstanbul'a uzanan kültürel bir iklimin izlerini sürüyor.
Grup, vokalde Fehmiye Çelik, kemanda Tevfik Çekiç, klarnette Şükrü Tırkış, vokalde Deniz Demirtaş, elektrik gitarda Cihan Mürtezaoğlu, bas gitarda Ayhan Akaya,darbukada Basri Özkaraağaç ve davulda Onur Başkurt’tan oluşuyor. Grubun ilk konseri 24 Ocak Perşembe akşamı saat 21:00’de Balans’ta. 

Biletix linki: http://www.biletix. com/event. htm?id=JBLB2


Torakçılar Fotoğraf Sergisi 25/01/2008
Odundan mangal kömürü yapan yoksulların hayatlarından ilginç kareler An-kare fotoğraf grubu tarafından sergilendi. Radikal İKi'nin bu hafta hazırladığı haberde tanıtılan torakçılar, az bilinen ve oldukça yoksul bir zanaatçı grubu.
Torakçılık odunlardan mangal kömürü yaratma zanaatı. Dünyanın en zor mesleklerinden biri olan torakçılık Istranca dağlarında, Çatalca civarında ve Antalya, Maraş taraflarında çoklukla yapılıyor. An-kare fotoğraf grubunun hayatlarına mercek tuttuğu torakçılar bu mesleğin ne kadar zor ve çekilmez olduğunu anlatıyorlar. Sergi torakçıların hayatlarını bir nebze olsun göstermesi açısından büyük bir takdiri hak ediyor.



Ünlü Fotoğrafçı Koudelka İstanbul'da 31/01/2008
Büyük fotoğrafçı Pera Müzesindeki sergisi için İstanbul’da. Koudelka’nın en müthiş serisi “Çingeneler” de sergi kapsamında yer alacak. Fotoğraf meraklılarını ve sitemizin izleyicilerine bu sergiyi mutlaka gezmelerini tavsiye ediyoruz.
Ünlü Çek fotoğrafçı Josef Koudelka’nın retrospektif fotoğraf sergisi Pera Müzesi’nde 13 Nisan’a kadar açık kalacak. Bir çok etkileyici fotoğrafı yanında sanatçının en bilinen fotoğraf çalışmalarından biri olan Çingeneler serisi de sergi kapsamında sergileniyor. Koudelka bu serisinde 1962-1970 yılları arasında Slovakya ve Romanya’da yaşayan Çingenelerin yaşamlarından kesitler sunuyor.



Dünya Basın Fotoğrafları Yarışması 27/02/2008
Her yıl geleneksel olarak düzenlenen Dünya Basın Fotoğrafları Yarışması'na, 125 ülkeden toplam 5019 fotoğrafçı, 80 binin üzerinde fotoğraf ile katıldı. Fotoğrafçı Jean Revillard yarışmaya Çingene temalı eserleriyle katılıyor.
Fotoğrafı Yarışmasında 10 ayrı dalda 23 ülkeden 59 foto muhabirine daha ödül verildi. Yarışmaya Fransa’dan katılan Jean Revillard, Fransa'daki göçmenlerin el yapımı barınaklarını gösteren fotoğrafıyla aktüel dalında ödüle layık görüldü. Fransa, geçtiğimiz aylarda Romanyalı Çingeneleri sınırdışı etmesiyle gündeme gelmişti.




Demirkent Ödülü Altınöz'e 03/02/2008
2006 yılında vefat eden Prof. Dr. Işın Demirkent adına düzenlenen Tarih Ödülü yapılan törenle sahiplerine verildi. Yarışmada “Osmanlı Toplumunda Çingeneler” adlı teziyle Dr. İsmail Altınöz ödülü paylaşanlar arasında yer aldı.
Tarih Ödülü 21 Şubat günü yapılan törenle sahiplerine verildi. Yarışmada ödülü “Abdülhamit Valileri: Osmanlı Vilayet İdaresi, 1895-1908” isimli kitabıyla Dr. Abdülhamit Kırmızı ve “Osmanlı Toplumunda Çingeneler” adlı teziyle Dr. İsmail Altınöz paylaştılar. Altınöz daha önce yayınlanan doktora kendi alanında yapılmış önemli çalışmalar arasında yer alıyor.
Kaynak: Milliyet



İzmir'de 8 Nisan Etkinlikleri 28/03/2008
8 Nisan Dünya Romanlar günü dolayısıyla İzmir Roman Kültürü Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği tarafından bir dizi etkinlik düzenlenecek. Etkinlikler kapsamında "Yurdum kılındığında dünya" isimli oyun yeniden sergilenecek.
Etkinlik Programı
7 NİSAN 2008 

Cumhuriyet Meydanı Atatürk Büstüne Çelenk Sunumu, saat. 13.00
8 NİSAN 2008

İsmet İnönü Sanat Merkezi,nde Yurdum Kılındığında Tüm Dünya Romanlar, isimli Tiyatro Gösterisi
saat. 20.30

9 NİSAN 2008

Roman Kültürünün Tarihsel Gelişimi isimli sempozyum Yakup Çardak,Suat Kolukırık,Alper Yağlıdere
saat.13.00 - 16.00

10 NİSAN 2008 

Levet Gedizoğlu,nun hazırladığı Kemeraltı hala kemeraltı, isimli barkovizyon saat .20.00
11 NİSAN 2008

Taririhi Kemeraltı Esnaf Derneğinde Romanlar Fotoğraf Sergisi ve Kokteyli saat. 19.00
12 NİSAN 2008

Dostluk ve Dayanışma yemeği saat. 20. 00
Yer.Konak Life




HIdrellez Etkinlikleri 03/04/2008
Bu yıl İstanbul'da gerçekleştirilecek olan Hıdrellez etkinliklerinin takvimleri belli olmaya başladı. Programları kesinleşen Sulukule, Ahırkapı ve Kağıthane bölgelerinde çeşitli sanatçıların katılımıyla düzenlenecek etkinliklere yoğun katılım bekleniyor.
Aşağıda kesinleşen etkinlik programları yer alıyor.
Ahırkapı Hıdrellez Şenlikleri 2008 Programı 

5 Mayıs 2008 Pazartesi akşamı Hıdrellez kutlamaları 5 alanda yapılacaktır:
1) Eminönü Belediyesi Sosyal Tesisleri

Yiyecek – İçecek Alanı: 19.00 – 23.00
Müzik Etkinlikleri: 20.00 – 23.00
* Babaeski Roman Orkestrası
* Mısırlı Ahmet Ritim Akademisi
* Buzuki Orhan

2) Armada Garaj – Efes Etkinlik Alanı

Müzik Etkinlikleri: 20.00 – 23.00
* Koçani Orkestar
* Ahırkapı Büyük Roman Orkestrası
* Ahırkapılı Pire Mehmet Ve Roman Orkestrası
* Makedon Sokak Folk Orkestrası
* Lüleburgazlı Küçük Hasan Ve Tamer Kum

3) Anadolu Folk Topluluğu Etkinlik Alanı

Müzik Etkinlikleri: 19.30 – 23.00
* Göksenin İleri ve İstanbul Şarkıları

4) Kalyon Otel Etkinlik Alanı

Yiyecek – İçecek Alanı: 19.00 – 23.00
Müzik Etkinlikleri: 20.00 – 23.00
* Makedon Sokak Folk Orkestrası
* Koçani Orkestar
* Trakya All Stars
* Sefarad Sami

5) Cankurtaran Otoparkı

Yiyecek – İçecek Alanı: 22.00 – 23.30
Müzik Etkinlikleri: 22.00 – 00.00
* Dj Funky C
* Ayben
* Burhan Öcal

Sulukule Platformu

PROGRAM
Konserler:
GEVENDE
BOĞAZİÇİ GÖSTERİ SANATLARI TOPLULUĞU Projesi
GAYDA İSTANBUL 
SELİM SESLER 
SULUKULE ROMAN ORKESTRASI
SoskeNanay? Roman-Yunan Projesi 
Etkinlikler:
Sulukuleli çocuklarla ritm, uçurtma, poi, devil stick vs atölyeleri…
Resim, fotoğraf sergileri,
Mahallenin tadları,
Sürprizler,
Yeşil alanda yayılma, yuvarlanma, dans…
Giriş ücretsizdir.
Ulaşım Bilgileri
IETT otobüsleri
Mecidiyeköy - Edirnekapı : 77MT
Taksim - Edirnekapı : 87
Beşiktaş - Edirnekapı : 28
Eminönü - Edirnekapı :36KE (Eminönü - Karadeniz mahallesi)
32 (Eminönü - Cevatpaşa)
31E (Eminönü – Yenibosna




Fanfare Ciocarlia İstanbul'da 09/05/2008
Balkan müziğinin en iyi gruplarından birisi olarak kabul edilen Fanfare Ciocarlia 3 Mayıs 2008 Cumartesi günü Yeni Melek konser salonunda bir konser verecek. Tüm zamanların en iyi Balkan brass orkestrası olarak kabul edilen grup, özellikle Fatih Akın’ın ‘Duvara Karşı’ filmindeki performansları ile biliniyor ve Türk müzikseverlerce merakla bekleniyor. Fanfare Ciocarlia, Borat filminin soundtrack albümündeki ‘Born To Be Wild’ coverlerı ve ‘Iag Bari’ gibi hit parçaları ile tüm dünyada milyonlarca hayran kitlesine sahip. Grup ayrıca, 2006 yılında dünyanın en önemli müzik ödüllerinden biri olan BBC Planet Awards’ı da kazandı. İnanılmaz hızları, karmaşık melodileri, ve karşı konulamaz ritimleri ile Fanfare Ciocarlia, Balkan müziğinin yaşayan efsanesi olarak kabul ediliyor. Trompet, tenor ve bariton saksafon, tuba, klarnet, davul ve perküsyon gibi çok geniş bir enstrüman yelpazesine sahip olan Fanfare Ciocarlia, Türk, Bulgar, Sırp ve Makedonya ezgilerini harmanlayıp Romen müzikleri ile bütünleştirdi. Grup özellikle hızlı, enerjik, karmaşık melodiler ve en önemlisi pozitif yapısı ile her gittikleri ülkede çok sıcak karşılandı. Fanfare Ciocarlia sırasıyla 1998 yılında “Radio Pascani”; 1999 yılında “Baro Biao-Worldwide Wedding”; 2001 yılında “Iag Bari - The Gypsy Horns From Mountains Beyond”; 2004 yılında “Gypsy Brass Legends”; 2005 yılında “Gili Garabdi-ancient Secrets of Gypsy Brass” ve en sonunda 2007 yılında “Queens & Kings” adlı albümlerini çıkarttı.


Selim Sesler Cannes'da 24/05/2008
Kültür Bakanlığı’nın Cannes Film Festivali’nde yarışan Nuri Bilge Ceylan’ın son filmi “Üç Maymun” için düzenlediği tanıtım gecesinde konuklar Selim Sesler’in seslendirdiği klarnet parçaları ile dans etti.
Sesler ülkemizin sayılı Roman müzisyenleri arasında yer alıyor. Müzisyenliği kadar karakteri ile de Türkiye Çingenelerinin gönlünü fetheden Selim Sesler, bir röportajında kullandığı "Roman diye kitaba derler, onun aslı Çingene" sözleriyle dilimize yeni bir deyim kazandırmıştı



İlle de Roman Olsun" 2. Sezona Giriyor 08/09/2008
Romanların yarışmacı olarak katıldığı "İlle de Roman Olsun" 2. sezonuna giriyor. Yapımcı kuruluş FT Prodüksiyon yeni sezon için yarışmacı adayları aramaya başladı. İlk sezonu reyting rekorları kıran yarışmanın yeni bölümleri merakla bekleniyor.
2008 yazında yayınlanmaya başlayan "İlle de Roman Olsun" yarışması beklentinin çok ötesinde bir başarıya imza attı. Katılımcılarının sanatlarında gösterdiği başarı program tasarımının renkliliği ile birleşince oldukça kalabalık bir seyirci kitlesi toplamayı başardı.
Yarışmanın 2. sezonuna başvurmak isteyen yarışmacı adaylarının FT Prodüksiyona ait 0212 3515700 nolu telefondan yetkililere ulaşmaları veya can@ftyapim.com adresine mail göndermeleri gerekiyor.
Ayrıntılı bilgi için www.ftyapim.com adresine bakabilirsiniz.

Çingene Krallar Yine Coşturdu 24/10/2008
13 Eylül'de Türkiye'de ki sevdikleriyle buluşan grup, hayranlarına müthiş bir müzik ziyafeti sunarken, grup üyelerinin gençleşmesi dikkatlerden kaçmadı.
Müzik dünyasında özel bir yere sahip olan 'Gipsy Kings', '6. Boğaziçi Festivali' kapsamında Türkiye' ye geldi. İspanya İç Savaşı sırasında Fransa'ya yerleşen aile üyelerinden oluşan grup izleyenlere keyif dolu dakikalar yaşattı.
Hayranları tarafından “ Gipsy Kings gençleşmiş” yorumları yapılan grup Harbiye Açıkhava Tiyatrosu'nu deyim yerindeyse salladı. Ağırlıklı olarak Flamenko dans gösterileri ve şarkıları yapan “Gipsy Kings” asıl olarak, iki aileden oluşuyor. Grubun kurucuları olan The Reyes ve The Baliardos kardeşler artık yerlerini çocuklarına bıraktılar. Ancak son konserde gördük ki grup üyeleri değişse de kaliteleri her daim aynı kalacak.
Kaynak: Star


ABD'de Çingene Festivali Başladı 31/10/2008
Bu yıl dördüncüsü düzenlenen New York Çingene Festivali, yine dünyanın farklı yerlerinden gelen birçok Çingene ve Çingenelerden etkilenen müzik grubunu bir araya getiriyor. 24 Ekim- 3 Kasım tarihleri arasında gerçekleşen festivale Türkiye’den Baba Zula, Amerika’dan Zlatne Uste Brass Band, Almanya’dan Dotschy Reinhardt, Fransa’dan Watcha Clan, Danimarka’dan Mames Babaganoush, Makedonya’dan Romski Boji ve Hindistan’dan Red Baraat FESTIVAL isimli gruplar katılıyor. Bunların yanı sıra birçok DJ de festivale renk katacaklar.
Organizasyonun yardımcı yapımcılığını üstlenen Serdar İlhan, geçtiğimiz yıllarda yapılan festivallerin tersine, bu yıl bütün konserlerin aynı mekanda gerçekleştirileceğini söyledi. Ayrıca festivalin başlığında kullanılan “Çingene” kelimesinin yüzlerce yıllık göçebeliğin oluşturduğu çok kültürlülüğü en iyi anlatabilecek isim olması nedeniyle seçtiklerini ve sanatçıların da “Çingene” sözcüğünün kullanılması konusunda hemfikir olduklarını belirtti.






Çigan Orkestrası İstanbul'da 01/12/2008
Dünyanın en büyük Çingene orkestrası olan Budapeşte Çigan Senfoni Orkestrası; 19, 20 ve 21 Aralık'ta İstanbul'da Tüerker İnanoğlu Maslak Center'da sahne alacak.
Orkestra üyeleri ilk kez, Macaristan'ın en ünlü Çingene solisti, Sandar Jaroka'nın cenazesinde bir araya gelip çalmışlardı. 1985'ten beri grup bir arada. Orkestranın, bu doğaçlama gösterisinden sonra, Macaristan'ın en iyi Çingene müzisyenleri bu orkestrada çalmaya başladılar. Macar Çingene müziği hanedanlarının “üstadları” sayılan Lakatos, Lendvai Csocsi, Boross, Berki gibi sanatçılar bu orkestranın üyeleri. Bu kalabalık toplulukta 60 keman, 10 viyolonsel, 10 çello, 10 kontrbas, 10 klarnet ve 6 çembolin bulunuyor.
Topluluk repertuvarında yalnızca bölgelerine özgü “Macar Çardaş” müziğini değil, Liszt’in ‘’ Macar Rapsodileri’’, Brahms’ın ‘’Macar Dansları’’ , Strauss ailesinin eserleri gibi klasiklerden Macar folk müziğine uzanan geniş bir ses yelpazesini de barındırıyor. Ayrıca, orkestra İstanbul'da ki sahne repertuvarında 'Sultaniyegah Sirto' ve 'Katibim' adlı yerel ezgileri de seslendirecek...
Orkestra son yıllarda dünya çapında ünlü konser salonları ve festivallerde müziğini çok büyük bir başarı ile icra ediyor. Yılın 307 gününde konserlerini icra eden gurubun turneye çıktığı ülkeler arasında, İrlanda Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Hırvatistan, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, Hollanda, Macaristan, İtalya, Japonya, Monaco, Portekiz, Romanya, Rusya ve İsviçre var.
Kaynak: Biletix



Akdeniz'de Roman Rüzgarı 05/12/2008
Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu'nun düzenlediği şenlikte büyük çoğunluğunu Romanların oluşturduğu katılımcılar, yerel sanatçılar tarafından icra edilen Roman kültürünü anlatan şarkılarla doyasıya eğlendiler.
Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu tarafından düzenlenen şenlikte büyük çoğunluğunu Romanların oluşturduğu katılımcılar, yerel sanatçılar tarafından icra edilen Roman kültürünü anlatan şarkılarla doyasıya eğlendiler.
Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu'nun Mersin'de düzenlediği şenlikte dernek üyeleri hem eğlenme fırsatı buldular hem de bölgedeki federasyona bağlı dernekler birbirleriyle tanıştılar. Federasyona bağlı derneklerin motivasyonunu arttırma amacıyla düzenlenen şenlik, bu yıl ilk defa düzenlendi. Şenlik boyunca Roman kızları ve erkekleri, oyun havaları ile kendilerinden geçtiler. Yalnızca Çingeneler değil, protokolde bulunanlar da yerlerin de duramadılar.
Federasyon başkanı Ali Daylan bu tür toplantıları geleneksel olarak sürdürmeyi amaçladıklarını belirtti. Ayrıca Daylan “Al sancağımızın ve eşsiz güzel vatanımızın evladı olmanın haklı gururunu yaşayan Roman insanının tek bir isteği vardır; insanca yaşamak.” dedi.
Kaynak: Star


Roman" Sergisi Açılacak 13/12/2008
İzmirli Romanlar, devlet arşivlerinde yer alan Çingeneler ile belgelere ulaşarak, bu belgelerden oluşacak bir sergi açmayı planlandıklarını belirttiler
İzmir Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Abdullah Cıstır devlet arşivlerini Romanlar'a ait belgelere ulaşmak için araştırdıklarını belirtti. Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü ile yaptıkları görüşmelerde Osmanlı Devleti dönemindeki belgeleri derleyip sergilemek konusunda mutabakata ulaştıklarını ve bunun yetkililerce olumlu karşılandığını vurguladı. Ayrıca Cıstır, bu belgeleri düzenleyip bir katolog haline getirmeyi ve çeşitli dillere çevirip Çingeneler için tanıtım aracı haline getirmeyi amaçladıklarını sözlerine ekledi.
Dernek yetlilileri 8 Nisan Dünya Romanlar Günü'nde, büyük kentlerde ve Roman nüfüsunun fazla olduğu bölgelerde serginin açılışını gerçekleştirmeyi planladıklarını vurguluyorlar. Çalışma için gerekli sponsorluk desteği ile ilgili çalışmalar halen sürdürülüyor.
Kaynak: İzmir Romanları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği



Radyo Çingene Yılbaşı Özel Eğlence Programı Hazırlıyor 23/12/2008
Bir yılın bütün stresini atmak için en güzel ilaç doya doya Roman Müziği dinlemektir. Programınızı şimdiden yapın. Radyo Çingene sizler için Yılbaşı Özel Eğlence Programı Hazırlıyor. Akşam 20.00-02.00 arası bilgisayarınız açık olsun.
Radyo Çingene dinleyicileri yılbaşı akşamında her zamankinden farklı bir yayınla havalarını bulacaklar. Müziğimizin en güzel örnekleri ve sizler için hazırladığımız özel süprizler; yeni yıla evinde eğlenerek girmek isteyenlerin neşesine neşe katacak. Oturmaya gelmeyenler, yeni yılda yerinde durmak istemeyenler; yılbaşında göbek atalım ki bütün yılımız şen olsun diyenler! İşte size altın fırsat.



Roman Müzisyenler Derneği'nden Müzik Eğitimi 31/12/2008
İzmir Roman Müzisyenler Derneği, profesyonel müzik hocaları denetiminde müzik kursları açıyor. Kurslarda keman, klarnet, kanun, ritim çalgıları, ud, org, gitar dersleri veriliyor. Yakında diğer alanlarda da eğitim verilmeye başlanacak.
Kuruluşunu geçtiğimiz aylarda gerçekleştiren İzmir Roman Müzisyenler Derneği oldukça hızlı bir biçimde çalışmalarına başladı. Roman müzisyenlerin dayanışmalarını ve deneyimlerini birbirleriyle paylaşmalarını amaçlayan dernek şimdide üyelerine ve ilgilenen herkes müzik eğitimi verecek. Mesleğinin erbabı, profesyonel müzisyenlerin eğitim vereceği kurslara büyük ilgi var.




40 Gün 40 Gece Sulukule 13/02/2007
Sulukule'de uygulanan kentsel dönüşüm projesine karşı gerçekleştirilen "40 gün 40 gece Sulukule" etkinlikleri devam ediyor. Bu kapsamda Çarşamba günü "İnsan Yerleşimleri Derneği'nde bir toplantı yapılacak. 11-00 15-00 arasında gerçekleştirilecek toplantıda katılımcılar "proje ve etkinlikleri oturtmak için fikir tartışması yapacaklar. İhtiyaçlar saptanarak etkinlikler ve tarihler belirlenecek.


Sulukule'de Toplantı Var 02/03/2007
Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nden Mücella Yapıcı ve Mimarlar Odası Avukatı İlyas Bulcay'ın katılımıyla Sulukule'de yıkım sürecine ilişkin bir bilgilendirme toplantısı yapılacak.
Düzenleme kurulu tarafından yapılan tanıtım açıklamasına göre Toplantıda Sulukule de ki "Acele Kamulaştırma Kararı" ile ilgili dava süreci ve kentsel yenileme projesinin geldiği noktaya ilişkin Sulukule'deki son durumla ilgili yerel halka bilgiler verilecektir ve halkın soruları yanıtlanacaktır.
Saat: 13 Yer: Sulukule Roman Kültürünü Geliştirme ve Dayanışma Derneği Başkanı

Şükrü Pündük'ün Kahvesi



Taraf de Haidouks İstanbul'da 10/03/2007
Ünlü çingene müzik gruplarından Taraf de Haidouks Garaj İstanbul'da bir konser vermek için İstanbul'a geldiler. Grubun gelişi hayranları arasında büyük coşku yarattı.
Grubun henüz piyasaya çıkmamış yeni albümlerinden parçalar çalacağı konser bugün (10 Mart 2007) saat 10. 30'da Garaj İstanbul'da başlayacak. Grup 2002 yılında İngiltere'nin en önemli müzik ödülü olarak kabul edilen BBC Radio 3 Awards for World Music ödülünü almıştı. 2006'da ise Hollanda'da verilen Edison Award ödülünü aldı. Grubun yeni albümü Temmuz 2007'de piyasaya çıkacak.
Sevgili dostlarımıza cingeneyiz.org ailesi olarak hoşgeldin diyoruz.


Sulukule Etkinlikleri Başlıyor14/03/2007
40 Gün 40 Gece Sulukule etkinlikleri 24 Mart 2007 saat 13.00'de Sulukule'de başlıyor. Etkinlikler kapsamında gerçekleştirilecek çalışmalarla yıkımlar protesto edilecek.
Etkinlik Açılışında aşağıdaki çalışmalar gerçekleştirilecek.
. Basın Toplantısı

. Boyama Etkinligi (Bir sokaktaki evlerin sanatçılar, bölge halkı ve gonüllüler ile birlikte boyanması)

. Sanatçı Gül Bolulu'nun "inci abla" dokuma tablosunun bir cepheye asılması, 

. Çıplak Ayaklar Kumpanyası Dans Gösterisi

. Gevende Konseri
. Hangar Sanat Derneği Ritm Grubu . Sulukule Roman Orkestrası




Flamenko Dans Gösterisi 14/03/2007
Flamenkoevi Dans Atölyesi, KARKAM (Kültürel Araştırmalar ve Kültürel Ayrımcılıkla Mücadele Derneği Enstitüsü) yararına bir dans gösterisi düzenliyor. 1 Nisan 2007 18.00 tarihinde Muammer Karaca Tiyatrosu'nda gerçekleştirilecek gösterinin biletleri satılmaya başlandı.
Satış Noktası:
Flamenkoevi Dans Atölyesi Adres: Asmalı Mescit Mahallesi İstiklal Caddesi No 21/8 Beyoğlu İstanbul
0212 249 16 16



Dans Gösterisine Büyük İlgi 02/04/2007
Flamenkoevi Dans Atölyesi'nin KARKAM yararına düzenlediği gösteri büyük ilgi gördü. Muammer Karaca Tiyatrosu'nda sergilenen gösteri dans şölenine dönüştü.
Türkiye'nin en ünlü flamenko dansçılarından Melek Yel'in de sahne aldığı gösteri hem türün meraklıları hem de flamenko ile yeni tanışanlar için güzel bir paylaşım oldu. www.cingeneyiz.org ailesi olarak başta Melek Yel olmak üzere tüm Flamenkoevi camiasına bizlere bu güzel gösteriyi hazırladıkları için teşekkür ediyoruz.


Nasıl Bir Sulukule İstiyoruz 13/04/2007
14 Nisan Cumartesi günü Sulukule Dernek Lokalinde nasıl bir Sulukule istiyoruz konulu açıkhava atölyesi düzenlenecektir. Mahallenin acil ihtiyaçlarının, orta ve uzun vadeli gereksinimlerinin görüşüleceği toplantıda Evren Hacıvelioğlu yöneticilik yapacak.
Tarih 14 Nisan 2007 11.30-17.00
Yer: Sulukule Dernek Lokali



Koçani Orkestar İstanbul'a Geliyor 23/4/2007
Çingeneler Zamanı filminde Gregon Bregoviç'le çalışan Makedon Çingene grubu Koçani Orkestar Mayıs ayında Garaj İstanbul'da konser verecek.
Grup adını Makedonya'nın Koçani şehrinden alıyor. Trompetçi Naat Eliov'un kurduğu grupta; trompet, zurna, tuba, saksafon, klarnet ve vurmalı çalgılar yer almakta..
Tarih: 4 Mayıs 2007 Cuma
Saat: 21.20
Yer: Garaj İstanbul
Bilgi için: 0212 244 44 99



Gogol Bordello Geliyor 25/4/2007
Ünlü Çingene Punk grubu Gogol Bordello Sabancı Üniversitesi Bahar Şenliği kapsamında İstanbul'a geliyor. Grup kendine özgü müzik tarzlarıyla gündeme gelmişti.
Tarih: 26 Mayıs 2007 Cuma
Saat: 12.00
Yer: Sabancı Üniversitesi
Bilet Fiyatı: 25 Ytl



Radyo Çingene'de Abdal Müziği 29/4/2007
Radyo Çingene 1 Mayıs 2007 Salı günü saat 21.00-00.00 arası gerçekleştireceği yayınında; abdal, tahtacı müziğinin çeşitli örneklerine yer verecek.
Neşet Ertaş, Muharrem Ertaş, Hacı Taşan, Musa Eroğlu gibi müzisyenlerin eserlerine yer verilecek olan radyo yayınında, Pazartesi akşamına kadar elimize ulaştırılan istekleri de değerlendirmeye çalışacağız. İsteklerinizi bu adrese iletebilirsiniz: cingeneyiz@yahoo.com



İzmir Çingenelerinden Tiyatro Gösterisi 29/4/2007
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla hazırlanan, "Yurdum Kılındığında Dünya" isimli oyun 1 Mayıs'tan itibaren sergilenmeye başlanacak. Oyunda Çingene sanatçılar rol alıyor.
Oyunun yazarı Yönetmen Haluk Işık, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde Sanat Danışmanlığı yapıyor. Oyuncu kadrosu oluşturulurken 6 profesyonel oyuncu ile beraber; daha önce tiyatro deneyimi olmayan 16 amatör Çingene tiyatrocunun da ekipte yer alması kararlaştırılmış.
Oyun ilk olarak 1 Mayıs'ta İsmet İnönü Sanat Merkezi'nde sahnelenecek.



Abdal Müziklerine Büyük İlgi 02/05/2007
1 Mayıs 2007 Salı günü gerçekleştirdiğimiz Radyo Çingene'deki Abdal müzikleri yayınımıza izleyicilerimiz yoğun ilgi gösterdiler. Özellikle Anadolu'daki izleyicilerimizin yayınımızı takip etmeleri bizleri fazlasıyla mutlu. Ankara, İstanbul gibi Büyükşehirlerin yanısıra Erzurum, Bursa ve Trabzon'dan da çok sayıda izleyicimiz yayınımıza katıldı.
3 Mayıs Perşembe 21.00-00.00 arasında gerçekleştireceğimiz yayınımızda ağırlıkla olarak Ulaşılabilir Yaşam Derneği'nin Trakya bölgesinden derlediği Roman müziklerine yer vereceğiz. Bunun yanısıra değişik Çingene müzikleri de listemizde yer alacak.


Çingene Punk Konseri 04/05/2007
Radyo Eksen bu sene ikincisini düzenleyeceği partide Çingene Punk tarzının kilit isimlerinden Srdjan Yevdjevich'i ağırlıyor. Grubun gösterisine türün hayranlarının büyük ilgi göstermesi bekleniyor.
Program
21:30 Kapı Açılışı / Radyo Eksen DJ Session
23:00 Kultur Shock
00:30 Radyo Eksen DJ Session & After Party
Tarih : 4 Mayıs 2007 Cuma

Yer : Balans Music & Performance Hall

Biletler Biletix ‘te - tam: 30 Öğrenci: 25 YTL
Biletix Çağrı merkezi: 0216 556 98 00 / www.biletix.com



Fransız Kültür'de Çingene Filmleri 04/05/2007
8-11 Mayıs 2007 tarihleri arasında Fransız Kültür Merkezi'nde Çingene filmleri haftası düzenleniyor. Etkinlik kapsamında Çingeneleri konu alan bir dizi yerli yabancı film ve belgesel gösterilecek. Gösteri "40 Gün 40 Gece Sulukule" etkinlikleri kapsamında gerçekleştiriliyor.
Latcho Drom Yön: Tony Gatlif
1993, Fransa, 103’
Dünyadaki Romanların göç yollarını, Hindistan’ın Rajastan eyaletinden başlayarak Mısır, Türkiye, Romanya, Macaristan, Slovakya üzerinden Fransa ve İspanya’ya kadar izleyen, hikayesini yalnızca danslar ve şarkılarla anlatan destansı bir belgesel.
Çılgın Yabancı (Gadjo Dilo) Yön: Tony Gatlif
Oyn: Roman Duris, Rona Hartner, İzidor Serban, Ovidiu Balan
1997, Fransa, 102’
Paris’ten gelen genç Stephane, Nora Luca adlı bir şarkıcının izini sürmek üzere Romanya’ya gelir. Yolda tanıştığı İzidor adlı bir yaşlı Ramon, onu köyüne götürür. Genç kahramanımız, burada aradığının çok daha fazlasını bulur… Tony Gatlif’in ülkemizde sinemalarda gösterime girmemiş, ancak belli bir çevrede kült olmuş en ünlü yapıtı.
Transilvanya Yön: Tony Gatlif
Oyn: Asia Argento, Birol Ünel, Amira Casar, Alexandra Beaujard
2006, Fransa, 103’
Tony Gatlif, son filminde yine favori konusu Romanların yaşamına odaklanıyor. “Transilvanya”, yine Romanya’da bu kez aşkını arayan bir genç kızın hikayesini anlatıyor. Zingarina, aniden kayıplara karışan müzisyen sevgilisi Milan’a hamile olduğunu bildirmek ister; ancak beklemediği sert bir tepkiyle karşılaşır. Seyyar antik eşya satıcısı Çangalo ile karşılaşması, yepyeni bir maceraya dönüşür…
Karpuz ve Sarımsaklar (Garlic and Watermelons)
Yön: Cameron Hickey, Lauren Feeney
2004, ABD, 56’
Atina Olimpiyatları’ndan hemen önce, olimpiyat stadyumu yaşayan 40 Roman ailesi, bulundukları alan otoparka dönüştürülmek üzere, zorla yerlerinden edilir. Grup, aralarından bir lider seçip hakları ve onurları için mücadele etmeye karar verirler…
Taraf’la Yollarda (On the Road with Taraf) Yön: Elsa Dahmani
2005, Fransa, 17’
Arşiv görüntüleri ve yol günlükleri eşliğinde, dünyanın ne ünlü Roman gruplarından Taraf de Haidouks’un 1990’den beri çıktığı dünya turnesinden enstantaneler…
Kimse Kendi Memleketinde Peygamber Değildir
(No Man is a Prophet in His Own Land) Yön: Elsa Dahmani
2001, Fransa, 52’
Taraf de Haidouks hakkında ‘Band of Gypsies’ adlı albümlerinin kaydı sırasında çekilmiş etkileyici bir belgesel. Bükreş’te ve memleketleri olan Clejani köyünde çekilen film, hem popülaritesi dünyada giderek grubun hem de içinden çıktıkları halkın hikayesini özetliyor.
Shutka Rekorlar Kitabı (Shutka Book of Records)
Yön: Aleksandar Maniç, 2005, Çek Cumhuriyeti/Sırbistan, 79’
Makedonya’nın Shutka kasabasında büyüleyici hatta gerçeküstücü biratmosferde yaşayan deli dolu ve asi insanların kendi aralarındaki tatlı rekabet öyküsü… ‘Romanların başkenti’ saydıkları bu kasabada, ne kadar tuhaf da olsa herkesin iddialı olduğu bir uğraş alanı vardır.
Roman Olsun! Yön: Buket Aydın,
2006, Türkiye, 19’
Belgesel, Turkiyenin 28 ilinde yaşayan Romanların gündelik yaşamları, kültürel yapıları ve geleneklerini konu alıyor.
Sulukule Yön: Sokak
Kamera: Mehmet Zeki Kaya; Kurgu: Oğuz Karabeli
2007, Türkiye, 24’
Kentsel Dönüşüm ve Romanlar serisinin 2. belgeseli, belgesel Sulukulede gundelik yasam, Sulukulenin gecmisi, evlerinin yikilma tehlikesine karsi sulukulelilerin tepkisini konu aliyor

Küçükbakkalköy Yön: Sokak
Kurgu: Oguz Karabeli
2006, Türkiye, 11’
Kentsel Dönüşüm ve Romanlar serisinin 1. belgeseli olan Küçükbakkalköy, kentsel dönüşüm nedeni ile yıkılan bir roman mahallesinde yıkımdan sonraki yaşamı konu alıyor.
40Gün40Gece Sulukule Yön: N. Sönmez
Kamera: A. Akal, E. Çelebi, N. Sönmez, E. Yeşildağ, S. Güven, C. Özdoğan
2007, Türkiye, 10'Kentsel Dönüşüm Projesi çerçevesinde yıkımına karar verilen Sulukule ile dayanışma amacıyla sivil toplum örgütlerince başlatılan ve ilki 24 Mart 2007’de gerçekleştirilen etkinliklerin güncesi.
Ötekiler Yön: Mehmet Zeki Kaya
2006, Türkiye, 9’
Kocaeli 28 Haziran Mahallesi’nde kağıt toplayıcılığı yapan Romanların gündelik yaşamlarını konu alıyor.
İşler Nanay! Yön: Necati Sönmez, Emel Çelebi
2007, Türkiye, 3’Kardeş Türküler’in ‘Anako/İşler Nanay’ parçasına Sulukule’ce bir klip.
Çadır Yön: A. Murat Koçak
2006, Türkiye, 14’ Eğlence sektöründe çalışan ve göçebe yaşamı sürdüren bir Roman ailesinin yaşamı…
Buçuk, 75’
Yönetmen: Haluk Arus Eski ama hala kullanılmakta olan tabire göre, dünyanın 72 milletinin yanında Romanlar “72.5’uncu” milleti oluşturur. “Buçuk” Türkiye’nin yedi bölgesine yayılmış 38 ili kapsayan Romanlar üzerine yapılmış kapsamlı bir belgesel.2006, Türkiye, 14’
PANEL: “Gırgıriye Filmleri Üzerinden Bir Değerlendirme”
Katılımcılar:
Müjdat Gezen, Belma Kurtisoglu, Aydın Elbasan,
8 Mayıs 2007, Salı 19.30
Fransız Kültür Merkezi

Çingene Fotoğraf Sergisi 08/05/2007
1-5 Mayıs 2007 tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleştirilen uluslarası Çingene Fotoğrafları sergisi, fotoğraf meraklılarından büyük ilgi gördü. İki bölüm halinde gerçekleştirilen sergide Timurtaş Onan ve Yunus Emre Aydın tarafından hazırlanan "İstanbul'da Romanlar: Çingene Ateşi" ve "Genç Romanlar Fotoğrafçılar" isimli çalışmalar sergilendi


Akdeniz Üniversitesi'nde Çingene Festivali 09/05/2007
Akdeniz Üniversitesi'nde bu yıl gerçekleştirilecek olan Festival Çingene Kültürünü konu alıyor. Konserde Balkanlardan gelen Çingene sanatçılar ve Balık Ayhan sahne alacak. Okulda ayrıca bir Çingene kıyafet balosu düzenlenecek. Okula ulaşımı etkinliğe sponsor olan bir bisiklet firması sağlayacak


Roman Mahallelerinden Portreler 12/05/2007
Fotoğraf Sanatçısı Özgür Baykal'ın "Roman Mahallelerinden Portreler" isimli fotoğraf çalışması 40 Gün 40 Gece etkinlikleri kapsamında Karai Galeri'de Sergileniyor.
Serginin açılışı Cumartesi saat 19.30'da Karai Galeri'de yapılacaktır.
Adres: Kemeraltı Caddesi No:1/3 Karaköy Tel: 0212 292 73 59



Bolca Nine Etkinlikleri 16/05/2007
Her sene Hıdrellez’den 1 hafta sonra yapılan Bolca Nine türbe ziyareti, geçtiğimiz cumartesi günü Kuştepeli dostlarımızca gerçekleştirildi. Kırklareli’nin Babaeski ilçesi yakınlarında bulunan Bolca Nine türbesine, sabah erken saatlerde kalkan 4 otobüs, 3 saatlik yolculuktan sonra vardı. Geziye katılan yaklaşık 250 Kuştepeli dostumuz, gün boyunca hem ibadetlerini gerçekleştirdiler hem de türbenin yakınında bulunan piknik yerinde eğlenerek güzel bir gün geçirdiler.
Rivayete göre; 15. yüzyılda Fatih Sultan Mehmet Edirne'ye giderken askerleriyle birlikte şu anda türbenin bulunduğu yerde konaklar. Orada yaşayan yaşlı bir kadın da bir kazan çorba ile bütün orduya çorba verir ve bir kazan çorba bütün orduya yeter. Bu olaydan sonra orada yaşayan kadına Bolca Nine denilir. Diğer bir rivayete göre ise bu yaşlı kadın padişaha "atlarınızın kazıkları mola yerinde kalsın" der ve bu isteği kabul edilir. Sabah olup kalkıldığında kazıkların yeşerdiği fark edilince Bolca Nine’nin ermiş olduğuna hükmedilir.
Günümüzde türbenin yakınlarında bir pazar bulunmaktadır. Türkiye’nin değişik bölgelerinden gelen göçebe zanaatçılar burada yaptıkları ürünleri satmaktadırlar. Bu haliyle Bolca Nine türbesi birçok çingene topluluğunun bir araya geldiği önemli ve güzel bir yer olarak ziyaretçilerinin kaynaşmasına büyük katkıda bulunmaktadır.
Önümüzdeki günlerde sitemizde, etkinlikte çekilmiş fotoğrafları yayınlayacağız.


40 Gün 40 Gece Etkinlikleri Tamamlandı 18/05/2007
Sivil toplum kuruluşları ve Sulukule Mahallesi sakinlerinin katılımlarıyla gerçekleştirilen "40 Gün 40 Gece etkinlikleri tamamlandı. 8-11 Mayıs tarihlerinde Fransız Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen Roman Filmleri Haftası ile tamamlanan etkinlikler dizisi boyunca mahalle sakinlerinin, gönüllülerin ve sivil toplum kuruluşlarının katkılarıyla önemli çalışmalara imza atıldı.
24 Mart 2007 tarihinde başlayan etkinliklerde Evleri Boyama etkinliği, Grafiti ve Duvar resmi çalışmaları, Sulukule Roman Orkestrası ve Gevende Müzik Grubunun katıldığı bir şenlik, 5-6 Mayıs arası Sulukule ve diğer mahallelerde Hıdrellez eğlenceleri düzenlendi. Bu süre boyunca "Umuda Giden Yol"," Fotoğraf Gösterisi ve Söyleşi", "Türkiye'de Kentsel Dönüşüm İstanbul'dan Örnekler", "Sulukule Müzik ve Eğlence Kültürü, Bugün Yeniden?" ve "Gırgıriye Filmleri Üzerinden Bir Değerlendirme" konulu paneller düzenlendi.



1. Ankara Flamenko Festivali 19/5/2007
ODTÜ Gitar Topluluğu ve Ankara Flamenko Derneği 13-14-15 Mayıs 2007 tarihlerinde 1. Ankara Flamenko Festivali'ni gerçekleştirdiler. ODTÜ'nün ev sahipliği yaptığı toplantıda, Flamenkonun Türkiye'de giderek yaygınlaştığının gösteriyor. Türkiye'de bir ilk olan festivalde, dünyaca ünlü gitar virtüözü Gerardo Nunez, dansçı eşi Carmen Cortez, Danimarkalı flamenko topluluğu Flamenco Passion, Ceyhun Güneş-Mavi Siyah Flamenko Topluluğu, Dr.M.Safa Yeprem, Doruk Okuyucu ve Flamenko Ankara Derneği Gösteri Grubu sahne aldılar



Deladap İstanbul'daydı 27/5/2007
Macar Çingene Müzik grubu Deladap, Radyo Lounge 102 tarafından düzenlenen Chill Out Festivaline katılmak için İstanbul'a geldi.
Macar Çingene grubu Deladap konseri türün meraklıları tarafından büyük ilgiyle karşılandı. DelaDap geçen seneler içinde sürekli zenginleşerek çingene kökenli ve Avrupa'lı sound'ların işlendiği yaratıcı bir platform haline geldi. Anlamı Romence'de en basit haliyle "dansetmek" olan ve çalışmalarını Viyana'da sürdüren !DelaDap, caz ve çingene kültürü arasındaki sınırları ortadan kaldıran Nu-Gypsy sound'unun en güçlü temsilcisi



Hüsnü Şenlendirici İle Festival Heyecanı 02/6/2007
Altıncısı düzenlenecek olan "Efes Pilsen One Love Festival"'e bu yıl Hüsnü Şenlendirici de katılacak. Çeşitli grupların sahne alacağı etkinlik 15-17 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
Festivalde Şenlendirici'nin yanısıra Rap grubu Orishas, Brooklyn Funk Essentials ve alternatif müziğin ünlü grubu Nekropsi sahne alacaklar.




Radyo Çingene Chat Kanalı Açılıyor 04/6/2007
Salı ve Perşembe günleri yayın yapan radyomuzda 5 Haziran 2007 Salı gününden itibaren bir chat kanalımız yeralacak. Tüm izleyicilerimizi sohbetimize dahil olmaya çağırıyoruz.
Chat kanalımız Salı ve Perşembe günleri 21-00/00-00 arası açık olacaktır. Sitemiz üzerinde radyomuza giren tüm arkadaşlar otomatik olarak chat kanalına da katılmış olacaklar. Kanalda genel olarak sohbet edebileceğimiz gibi dileyen izleyicilerimiz radyoda yayınlanmasını istedikleri parçaları belirterek istekte bulunabilirler.



CHAT Kanalımıza Büyük İlgi 06/6/2007
İlk olarak geçtiğimiz Salı günü yayına başlayan Radyo Çingene CHAT kanalımız büyük ilgi gördü. Türkiye'nin dört bir yanından katılan izleyicilerimiz hem sohbet ettiler hem de istekte bulundular.
Başta Balıkesir Edremit olmak çok sayıda farklı bölgeden katılan dinleyicilerimiz, henüz ilk yayınımız olmasına rağmen bizleri yanlız bırakmadılar. 7 Haziran Perşembe saat 21-00'de başlayacak yayınımızda diğer izleyicilerimizi de bekliyoruz.



Kıvrım Kıvrım Yollar 08/6/2007
ÇİNGENELER:”KIVRIM KIVRIM YOLLAR” adı ile Türk izleyicileriyle buluşan” When the road bends”” dinleyicileri ile buluşmak üzere altı haftalık kuzey America müzik turnesine çıkan,dünyanın farklı yerlerinden beş ayrı çingene müzik grubunun bir Çingene Kervanı oluşturarak müzik,hayat ve ortak değerlerini keşfeden hareketli ve sürekleyici bir belgesel.
Müzik yelpazeleri flamenkodan romen kemanına,balkan pop müziğinden hint folk müziğine,reggy den jazz müziğe kadar farklı türleri barındırıyor. Göbeklerinde ateş, seslerinde ise ruhlarıyla Çingene kültürünün en iyisini ve Romanların kültürel çeşitliliğini şarkılar ve danslarla kutluyorlar.
Film World Music Instıtue ( Dünya Müzik Enstitusu) tarafından organize edilen konser turunun sahne arkası görüntüleri ve performansları bizi müzisyenlerin kahkalarına,gözyaşlarına,tartışmalarına,geçmişte yaşadıkları zorluklara ve gelecek hayallerini de tanımaya davet ediyor. Film, turneden sahne arkası görüntüleri ve müzisyenlerin performanslarını izlerken grup elemanlarını tanıtıyor ve bize çaldıkları müzikleri ve Roman kültürü ve tarihini de anlatıyor.
Birbirleri ile yakınlaştıkça,ortak ataları hakkındaki önyargıların üstesinden gelirken müziğin görkemini ve heybetini kutluyorlar.Müzisyenlerin evlerine seyahat ederek,aileleri ile tanışarak,müziğin onların hayatlarına,kültürüne,ortak diline neler katığını ve yolda geçirdikleri ile büsbütün zıt olan geleneksel yaşamlarını gözönüne sererken biz de onların gerçek hayatlarını keşfediyoruz.Karakterlerin kişisel drama ve hikayeleri müziklerinin duygularını ve hayaleriini de yansıtan performansları ile birlikte örünmektedir.
Romanyadan aralarında Johnny Depp gibi hayranları olan ve dünya çapında sevilen heyecan verici Taraf de Haidokus grubu ile tanışıyoruz.Grub üyelerinin yaşı 22- 80 e kadar değişiyor,albümleri ve turları köylerinin büyük bir kısmının geçimini sağlıyor.Evlerinde nerdeyse tek başına müzikten kazandıkları ile ailesine destek olan,bakan ve okutan 78 yaşındaki aile reisi Nicolte ile tanışıyoruz.
Makedonyada çingenelerin kraliçesi olarak adlandırılan Esma Redzepova güçlü,hüzünlü ve neşe dolu bir sese sahip.Kendi ülkesinde 40 yıldan fazladır tanınan Esma Redzepova sadece birçok önyargıyı yok eden biri olarak değil eşi ile 47 çocuğu evlat edinen ve eğitimlerini karşılayan bir kişi olarak da bilinmektedir.
Antonio El Pipa Flamenko İspanyadan bir aile grubu,Antonionun flamenkosu halası Juana La Del Pipanın unutlumaz sesi ile harmanlanınca ortaya mutlaka görülmesi gereken bir sahne çıkmıştır.Onları kurdukları Flamenko okulunda izliyoruz ve Juananın ekonomik sorunlardan dolayı yaşadığı zorlukları,kocası ve oğlunun uyuşturucu bağımlılığının neden olduğu stresi keşfediyoruz.
Hindistan kökenli Maharaja grubu birçok farklı sosyal sınıflardan gelen şairlerden,şarkıcılardan,müzisyenlerden ve sıradışı dansçılardan oluşuyor. Harish anne-babası öldükten sonra ailesine bakabilmek için dans etmeye başlayan ve tüm dünyada Rajasthani diz dansını sahneleyebilen ender sanatçılardan biridir.
Fanfare Ciocarlia geleneksel Romen Çingene müziklerini Türk ve Arab ezgileri ile harmanlayan faklı bir müzik grubu. Müziklerinin hızı ve etkileyici sesleri Dj lerin yorumları ile New Yorktan Berline Tokyoya kadar pistlerde çalınmış ve efsane halini almıştır.Grubun ilk albümünün satışları sayesinde kasabalarına elektrik getirebildiler,işte onların müziğinin gücü.
Büyük finalde birbirinden farklı tarzları olan gruplar son bir şarkı için bir araya geliyor. Ailesini geride bırakıp, onların geçimini sağlamak için yola çıkan Nicolaenin ölümüne ve cenazesine zıt olarak görüyoruz ki miras asla yok olmayacak.
Uzun süredir yanlış anlaşılan,mazlum ve lekelenen acılı Roman tarihi aynı zamanda kaderin şansızlıklarının üstesinden gelen insan ruhunun zaferlerinden biridir.Muhtemelen bu ruh Jasmin Dellalin uzun metrajlı belgeselinde sunulan müzisyenlerle birlikte daha iyi kişiselleştirilemezdi.
Kaynak: Kıvrım Kıvrım Yollar Ana Sayfası



Khamoro Dünya Çingene Festivali 09/6/2007
1999 yılından beri düzenlenen Khamoro Dünya Çingene Festivali bu sene de 28 Mayıs–2 Haziran tarihleri arasında Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’da gerçekleştirildi.
Dünyanın birçok ülkesinden festivale katılan çingene sanatçılar 4 gün boyunca Prag’a renk kattılar. Hindistan, Rusya, Çek Cumhuriyeti, Ukrayna, Balkanlardan ve Batı Avrupa’dan gelen Çingene sanatçılar hem konserler verdiler hem de sanatlarını insanlara öğretme fırsatı buldular.
Çingene kültürünün zenginleştirilmesi ve tanıtılması amaçlanan festival, Avrupa Birliği tarafından da desteklenmekte.



Bolca Nine'nin Göçebeleri 13/6/2007
Her yıl düzenlenen Bolca Nine etkinliklerine bu yıl cingeneyiz.org ekibi de katılmıştı. Aşağıda, etkinlikler boyunca bölgeye yerlereşerek, çeşitli zanaat ürünlerini satan göçebe Çingenelerin fotoğraflarını yayınlıyoruz. Bu çalışmanın hazırlanmasında bize büyük katkıları dokunan Kuştepe Gençlerine candan bir teşekkürü borç biliriz.


Karma Sergide Çingene Ateşi 14/6/2007
Ege Üniversitesi Fotoğraf topluluğu tarafından İzmir'de düzenlenen Karma Sergi'de, daha önce Çingene Ateşi isimli fotoğraf gösterisinde çalışmalarını sergileyen Timurtaş Onan'la bir söyleşi yapılacak. Etkinlik Ege Üniversitesi Kampus Kültür Merkezinde (MÖTBE) gerçekleştirilecek.
ÇİNGENE ATEŞİ” FOTOĞRAF GÖSTERİSİ VE SÖYLEŞİ 

TİMURTAŞ ONAN & YUNUS EMRE AYDIN 

14 MAYIS 2007 
SAAT: 12:00-13:00 
YER: MÖTBE

FOTOĞRAFLA ATIŞMA” 

SADIK DEMİRÖZ & TİMURTAŞ ONAN 

15 MAYIS 2007 
SAAT: 12:00-13:00 
YER: MÖTBE

İZLER VE FORMLAR” 

MUZAFFER SÜTLÜOĞLU 

16 MAYIS 2007 
SAAT: 12:00-13:00 
YER: MÖTBE




Roby Lakatos Konseri 15/6/2007
Aralarında Çingene Kemancılar Kralı Janos Bihari'nin de bulunduğu Roby Lakatos grubu Esma Sultan yalısında konser verecek. Grup kendi eserlerinde klasik caz ve geleneksel Macar müziğini birleştiriyor. Konser 26 Haziran Salı günü saat 21.00'de başlayacak.


Tekno-Çingene Müziği 26/6/2007
Doublemoon grubu tarafından piyasaya sürülen Electric-Gipsyland albümü tekno müzik ve Çingene müziğinin ezgilerini birleştirerek kendine özgü alternatif bir tarz oluşturmaya çalışıyor.
Grubun üyeleri arasında Balkan ve Avrupa kökenli ünlü müzisyenler yeralıyor. Albümün en önemli özelliği geleneksel formlarla dinlemeye alıştığımız Çingene müziklerini teknik araçlarla yeniden düzenleme çabasının ilginç bir örneğini oluşturması.



Gipsyland'den Haberdar mısınız? 27/6/2007
Petrol Records'un dünya müzikleri serisinden Gipsyland, özel olarak seçilmiş birbirinden hareketli Çingene müziklerinden oluşuyor. Petrol Records aynı seride dünya müziklerinin çeşitli örneklerini yayınlamıştı



Roman Tiyatrocular Turnede 28/6/2007
Daha önce kuruluşunu duyurduğumuz İzmir'deki Roman Tiyatrocular ekibi, İzmir ve ilçelerinde turneye çıkıyorlar. Oyun Belediye Kültür Sanat Danışmanı Haluk Işık tarafından yazılmıştı.
Belediyeden yapilan yazili açiklamaya göre, Avrupa Birligi tarafindan da desteklenen, ''Izmir'e Kimlik Özelliklerinden Birini Veren Romanlarin Kültürlerini Tiyatro Oyunu Ile Tanitma Projesi'' kapsaminda hazirlanan ''Yurdum Kilindiginda Tüm Dünya'' isimli tiyatro oyunu, Izmir turnesine basladi.


Gırgıriye'den Romantika'ya 01/7/2007
Gırgıriye serisi ile başlayıp Cennet Mahallesi ile devam eden, Çingenelerin yaşamlarını konu alan çalışmalara geçtiğimiz Mart ayında sergilenen Romantika adlı müzikal oyunla bir yenisi eklendi.
Müzikalin hikayesi hepimiz için tanıdıktı. Zengin oğlan fakir kıza aşık olur ve olanlar olur. Bu çok bilinen Yeşilçam temasına bir de Çingene kültürü eklenince ortaya Romantika adlı müzikal çıkmış oldu. Oyuncular da tanıdıktı. Yabancı Damat dizisinde Nico rolüyle tanıdığımız Özgür Çevik ve Cennet Mahallesi'nin Sultanı Çağla Şikel.
Müzikal beklenilen ilgiyi görmedi. Belki de bu durum izleyicilerin hem klasik Yeşilçam temalarına hem de Çingenelerin yaşam tarzını karikatür bir biçimde yansıtan yapımlara fazlasıyla doymuş olmasından kaynaklanıyor.


Bursa'da Neşet Ertaş Konseri 02/7/2007
46. Uluslararası Bursa Festivali kapsamında Neşet Ertaş ve Abdallar grubu Bursa'da bir konser verdiler. Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu'nda gerçekleştirilen konserde Neşet Ertaş bozlakları dinleyicileri mest etti.
Abdal müziğinin dünya çapındaki temsilcilerinden olan Ertaş'a dinleyicileri yer yer tempo tutarak yer yer de dans ederek eşlik ettiler. Neşet Ertaş hayranlarının büyük ilgi gösterdiği konserden sonra Neşet Ertaş ve Abdallar grubu dinleyiciler tarafından ayakta alkışlandı.



Kapalı Cezaevi'nde Tiyatro 11/7/2007
Afyonkarahisar Kapalı Cezaevindeki mahkumlar bir eğlence tertiplediler. Tiyatro oyunları, kısa skeçler ve türkülerden oluşan eğlence mahkumlar kadar cezaevi görevlilerinin de ilgisini çekti.
Afyonkarahisar E Tipi Kapalı Cezaevi'nde, Halk Eğitim ve Deniz Feneri Derneği'nin organize ettiği kurslara katılan tutuklular kendileri için hazırlanan programda tiyatro, halk oyunu ve sahne şovlarını sergiledi.



Abdalların Radyosu 20/7/2007
Adını, Abdal müziğinin büyük ustaları olan Yeşil Kaman ustalarından alan Kaman Fm, internet üzerinden yayınlanan bir türkü radyosu. Özellikle bu türün hayranları için çeşitli bozlak örneklerini dinleme imkanı sağlıyor.
Kaman Abdalları, kendi aralarından bozlak tarzı müziğin en ünlü isimlerini yetiştirmişlerdi.



Dostlarımızın Dikkatine 21/7/2007
20 Ağustos 2007 tarihi itibariyle cingeneyiz.org 1 yaşına giriyor. Büyük emekler ve fedakarlıkla geçen bir yılda Çingene kültürünü bütün renkliliği ile yansıtma misyonumuzu layığıyla yerine getirmeye çalıştık. Gördük ki samimiyetle gerçekleştirilen hiçbir çalışma boşa gitmiyor. Emeklerimiz kısa zamanda karşılığını buldu. Sitemiz sizlerden büyük bir ilgi ve destek gördü. Kültürümüzü yansıtırken sadece Çingenelerden değil toplumumuzun tüm kesimlerinden olumlu izlenimler aldık. Yanlış düşüncelerin, önyargıların karşısında ortaya koyduğumuz gerçekler kalpleri yumuşattı.
Sitemizin birinci yılı dolayısıyla, tüm dostlarımızdan 1. yıl mesajlarını bize ulaştırmalarını bekliyoruz. Mesajlar sitemiz üzerinden yayınlanarak kamuoyuna duyurulacaktır. Hiçbir zaman bizlerden esirgemediğiniz desteğinizi bir kez daha bu kez sitemizin 1. yılı dolayısıyla ortaya koymanızı bekliyoruz. Cingeneyiz.org'un 1 yıllık bilançosu, mesajlarınızla yazılacaktır.

Çingene Müziği Festivali 24/7/2007
Çek Cumhuriyeti’nde 13. Uluslar arası Çingene Müziği festivali düzenleniyor. 20 Temmuz 2007’de başlayan festival çeşitli etkinliklerle 3 gün devam edecek. Festivali 1990 yılında Çek Cumhuriyeti’nde kurulan Çek Çingeneleri için Demokratik Entegrasyon isimli sivil toplum örgütü düzenliyor. Örgüt, temel amacını, çingenelerin toplumla entegrasyonu olarak tanımlıyor.
Festivale Çek Cumhuriyeti, Romanya ve Slovakya’dan çingene sanatçılar katılıyor. Festival koordinatörü Petr Tulia, festivalin amacının çingene kültürünün yaşatılması ve tanıtılması olduğunu ve “dans ve müziğin çingenelerin dünyadaki diğer insanlarla yakınlaşabilmelerini sağlayan en önemli araç olduğunu” belirtiyor.


Çorlu'da Roman Eğlencesi 26/7/2007
Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde faaliyet gösteren, Trakya Roman Halk Dansları Müzik ve Kültür Derneğince bir etkinlik düzenlendi. Etkinlik kapsamında mahalli sanatçılar Roman müzikleri ve kendi kurdukları mehterle gösteri yaptılar.
Romanlar tarafından oluşturulan mehter grubu geleneksel mehter marşlarının yanısıra yeni besteleri de seslendirdi.Etkinlik halktan büyük ilgi gördü.


Çingeneler Bianel'de 27/7/2007
Bu yıl ilk defa, çeşitli sanatsal ve kültürel aktivitelerin gerçekleştirildiği bienalde Çingeneler de olacak. 52. Viyana Bienal’inde Çingene sanatçıların da kendilerini gösterebileceği bir bölüm olacak. 8 ülkeden gelen Çingenelerin katılacağı bienalde Çingene sanatçıların yaptığı resimler, çektiği filmler sanatseverlerle buluşacak. Sanatsal etkinliklerin yanında toplantı ve paneller de gerçekleştirilecek. 10 Temmuz’da başlayan etkinlikleri takip etmek için http://www.romapavilion.org/ adresine girebilirsiniz.



Engellilerden El Sanatları Sergisi 01/7/2007
Malatya'da engelliler için başlatılan "Her Eve Bir Atölye Projesi"ne katılan vatandaşların düzenlediği el sanatları sergisi törenle açıldı. Hürriyet Parkı'nda düzenlenen serginin açılış törenine vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.
Hürriyet Parkı'nda düzenlenen serginin açılış törenine; Vali Halil İbrahim Daşöz, eşi Nilgün Daşöz, Belediye Başkanı Cemal Akın, eşi Nurten Akın, 2. Ordu Komutanlığı Harekat Kurmay Yar Başkanı Albay Lami Yılmaz, Türkiye Sakatlar Derneği Malatya Şube Başkanı Ali Haydar Koyun, dernek üyeleri ile engelliler ve aileleri katıldı.



Uluslararası Çingene Sanat Festivali 02/7/2007
31 Ağustos 6 Eylül tarihleri arasında Romanya’nın Timisoara kentinde, “So Keres Europa” başlığı altında, Çingene Sanat Festivali düzenlenecek. Festival kapsamında birçok faaliyet gerçekleştirilecek. Müzik ve dans gösterileri, fotoğraf sergileri, film gösterimleri gibi birçok sanat alanında amatör ve profesyonel Çingene sanatçılar kendilerini ifade edebilecekler. Ayrıca sanatsal faaliyetlerin yanında Çingene tarihi ile ilgili eğitim çalışmaları, Çingene gelenekleri hakkında çeşitli bilgilerin verileceği toplantılar, edebiyat toplantıları da festival kapsamında yer alacak. Festival ile ilgili kapsamlı bilgiye organizasyonun internet sayfasından ulaşabilmek mümkün.( http://www.iraf.ro/content.php?sLanguage=english , http://www.iraf.ro/content.php?sLanguage=rromales )
Festival faaliyetleri arasında yer alan kısa film yarışmasına ülkemizden de katılım olacak; cingeneyiz.org ekibinin katkılarıyla, Kuştepeli gençler çektikleri “Yırtamadık!” isimli 15 dakikalık kısa filmle ülkemizi temsil edecekler. Tamamen amatör bir ruhla, senaryosunu yazdıkları, oynadıkları ve müziklerini yaptıkları azimli çalışmalarında, Kuştepeli gençlere, çingeneyiz.org ekibi olarak başarılar diliyoruz. “Yırtamadık!” isimli kısa film çalışmasını önümüzdeki günlerde sitemizden izleyebileceksiniz.



Kırşehir'de Birlik Şöleni 13/8/2007
Geçmişte çeşitli problemler yaşayan Çiçekdağı ve Akçakent ilçe sakinleri geçmişte yaşananları unutmak için birlik şöleni düzenledi.Yerel sanatçıların sahne aldığı şölene geniş katılım oldu.
Akçakent Belediye Başkanı Bilgin Dağ "Yıllar sonrada olsa Akçakent ve Çiçekdağı halkı bir araya geldi ve birlik, beraberlik sağlandı. Bu bizim için son derece önemli. İnşallah ileriki yıllarda bu birlikteliği farklı platformlarda tekrar tekrar sağlayacak ve daha da güçleneceğiz" şeklinde konuştu.



Dikili'de Roman Havası Coşturdu 12/9/2007
DİKİLİ Barış Demokrasi ve Emek Şenlikleri’ne Roman Dans Topluluğu da damga vurdu. İzmir’in şirin ilçesinde yaşayan Romanlar’ın yer aldığı ekip, binlerce kişi önünde unutulmaz bir gösteri sundu. Gösteri İzleyenler tarafından dakikalarca alkışladı.
Kaynak: Milliyet (İzmir )


Kusturica Türkiye'ye Geliyor 23/9/2007
Antalya Film Festivali bünyesinde düzenlenen 3. Avrasya Film Festivali’nin konuğu olarak 19-28 Ekim tarihleri arasında Çingeneler Zamanı’nın unutulmaz yönetmeni Emir Kustirica orkestrası ile birlikte Türkiye’ye geliyor. Festivalin açılışını da yapacak olan Kustirica’nın gelişinin büyü bir ilgiyle karşılanacağı düşünülüyor.



Sulukule Bianel'e Konu Oldu 26/9/2007
Bianel'de bu yıl işlenen temalardan biri de Sulukule oldu. Dünya çapında düzenlenen ünlü sanat organizasyonunda Malezyalı sanatçı Wong Hoy Cheong "Aman Sulukule Canım Sulukule" isimli çalışmasını sergiliyor.
Cumhuriyet dergi için Esra Açıkgöz'le yaptığı ropörtajında sanatçı " Sulukule'de Bostan denen yerde çadırda yaşayan aileler gördüm. Büyük olasılıkla evleri yıkılmıştı. Çadır fikri buradan geldi. Hem geçici, hem de temelli bir yerleşim yeri. Ayrıca, hedef kitlem çocuklar olduğundan yerleştirmeyi de ona göre kurdum. Antrepo'nun tavanı çok yüksek ve korkutucu bir yer. Alanı küçülterek, daha samimi bir ortam yarattım, çocukların filmdeki heyecanlarını daha iyi yansıtacak bir yer olsun istedim. Son olarak da belki çok kişisel olacak ancak Malezya'da, Amerika ve Avrupa ülkelerinde aileler çocuklarını yazın çadırla kamp kurmaya götürürler. Bu bana hep mutluluk kaynağı olur, özgürlük verir. Bu çalışma bana bunları da çağrıştırdı." sözleriyle çalışmasını anlatıyor.

Arap Dünyasında Müzik 16/10/2007
Bir kaç hafta önce Türkiye’nin önde gelen etnomüzikologlarından Melih Duygulu ile güzel bir röportaj yaptık. Yakında sitemizde okuyacağınız röportaj, Çingeneler gibi müzikle duygusal ve toplumsal bir bağ kurmuş halkı anlamada etnomüzikolojinin ne kadar önemli olduğunu gösteriyordu. İşte A.J. Racy tarafından yazılan bu kitap da Arap coğrafyasındaki halkların müzik üzerinden bir fotoğrafını sunuyor. Bu halkların içinde elbette Çingeneler de var. Kitabın arka kapağında kitabın hikayesi şöyle anlatılıyor:

California Üniversitesi'nde etnomüzikoloji profesörü olan A. J. Racy, Arap Dünyasında Müzik; Tarab Kültürü ve Sanatı adlı kitabında Yakındoğu Arap müziğini müzik-duygu ilişkisi temelinde ele alıyor ve verilerini bir icracı, bir besteci ve kültürlerarası müzik-duygu ilişkisine ilgi duyan bir etnomüzikolog olarak yorumluyor. Edward Said'in 'Şark' kavramının kendisinin bile Batılıların 'egzotik' ya da kendi kültürlerinin tam karşıtı addettiklerin şeyi kapsayan bir Avrupa icadı olduğu şeklindeki sözlerini kurulu kültüre, hem de bu müziğin insanlara hissettirdiği duyguya verilen isim olan 'tarab'ı tüm bu yönleriyle, ayrıntılı bir şekilde ele alıyor. 

Arap dünyasının müzik anlayışını ve yoğun duygular uyandırabilen Doğu müziğini Batılı okurlara hissettirebilmeyi hedefliyor. 'Doğu-Batı kıyaslaması'na yönelik olarak kullanılan 'üstün' ve kültürel açıdan ileri' gibi nitelemeleri bir yana bırakarak, Arap dünyasının tarab müziğini bir esrik duygular yaratma sanatı olarak inceliyor.
Kitabın sayfalarını çevirdikçe, incelenen müziğe, kültüre ve müzik-duygu ilişkisine aslında ne kadar aşina olduğumuzu Osmanlı İmparatorluğu'ndan kalan köklü kültür mirasının bizi ne çok noktada birbirimize bağladığını hatırlatıyoruz. Tarab müziğinin Türk sanat müziği ve tasavvuf müziğiyle yakın bağlantısı gözler önüne seriliyor. Yazarın rahberliğinde saray icralarına, tasavvuf törenlerinde ve evlerdeki taran celselerine buyur ediyoruz. Müziği içimizde yaşamayı yeniden öğreniyoruz. Racy'nin arşivlerinden çıkardığı belgeler, sunduğu anekdotlar, müzisyenlerle yaptığı söyleşiler sayesinde bizi XIX. ve XX. yüzyıl tarab müziğiyle buluşturan kitap, tarab müziği eğitiminden, kadınların tarab kültürü içindeki yerine; makamlardan şarkı sözlerine; türlü icra bağlamlarından haşiş ve alkolün tarab kültüründeki yerine kadar pek ok konuyu tarihsel gelişimi içinde inceliyor. Bunu yaparken de duygu bileşeninin tüm bu alanlardaki yerini, daha doğrusu merkeziyetini gözler önüne seriyor.
Yazarın Türkçe basım için kaleme aldığı önsözün de bulunduğu kitap, hem müzik ya da Arap kültürüne ilgi duyanlar, hem de 'Doğunun kültürel kökleri'ne doğru müzikal bir yolculuğa çıkmak isteyenler için özgün bir kaynak olma niteliğini taşıyor


Gölge Ustaları Bursa'da Buluşuyor 06/11/2007
Gölge oyununun dünya çapındaki en ünlü ustaları Bursa'da buluşuyorlar. Kimi uzmanlar Türk gölge oyunu Karagöz-Hacıvat'taki Karagöz tiplemesinin bir Çingene demirci (ya da elekçi) ustasını temsil ettiğini iddia ediyorlar.
Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin bu yıl 12.'sini düzenlediği 'Uluslararası Karagöz Kukla ve Gölge Oyunları Festivali', 5'i yabancı 16 ekibin katılımıyla 12-17 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Festival, 6 gün boyunca Bursalılara renkli anlar yaşatacak. Orhangazi Parkı'nda bulunan Orhan Camii önünde 'Karagöz Efsanesi'nin canlandırılmasıyla başlayacak olan festival Üsküdar Karagöz Tiyatrosu, Orhan Kurt Kukla-Karagöz Tiyatrosu, Metin Özlen Geleneksel Türk Tiyatrosu Topluluğu, Mutlu Karagöz-Kukla Tiyatrosu gibi yerli grupların yanı sıra Polonya, Moldova, İran, Bulgaristan ve Tataristan'dan Bursa'ya gelen toplulukların gösterilerine ev sahipliği yapacak.
Dünya çapında yaygın bir sanat dalı olan gölge oyununun yerli örneklerinden Karagöz-Hacıvat, Türk kültürünün en önemli geleneksel öğelerinden birini oluşturuyor. Bu oyundaki Karagöz tiplemesinin gerçekte kim olduğu ve hangi sosyal kökenden geldiği konusunda çeşitli tartışmalar bulunuyor. Oyunlarda geçen bazı diyaloglara dayanan kimi araştırmacılar Karagöz'ün demircilik ya da elekçilikle geçinen bir Çingene esnaf olduğunu iddia ediyorlar. İşte bu uzmanların iddialarını desteklerken kullandıkları diyaloglardan bir tanesi.



Radyo Çingene'de Bu Hafta 08/11/2007
Bugün ( 8 Kasım 2007 Perşembe ) yayınlanacak olan Radyo Çingene programında, sunucumuz Elmas Güneş tarafından geçtiğimiz haftanın önemli haberleri ve sizler için seçtiğimiz 2 şiir okuyacak:Yazarımız ve Kağıthane Çİngeneleri Çeribaşısı Cemil Atmaca'nın Köpek Klubesi adlı şiiri ile anonim bir eser olan Özgün Çingene Şiiri
Yayınımız 22/00'da başlayacak, 01/00'a kadar devam edecek. Hepinizi bekliyoruz.



Perşembe'nin Coşkusu Radyo Çingene 09/11/2007
Perşembe akşamlarının çoşkusu Elmas Güneş'le Radyo Çingene, bu hafta da Çingeneleri ve Çingene müziği severlerini coşturdu. Birbirinden güzel Roman Havaları dinleyicilerimizin heyecanına heyecan kattı.
Elmas Güneş tarafından okunan haftanın öne çıkan haberleri ile gündeme biraz daha yaklaşırken, Cemil Atmaca'nın köpek klubesi adlı şiiri ile duygulu anlar yaşadık.
Önümüzdeki hafta salı günü djsiz ve Perşembe Elmas Güneş'in sunumuyla radyo programlarımız devam edecek.



Radyo Çingene'de Bu Hafta 15/11/2007
Elmas Güneş tarafından sunulacak olan Radyo Çingene'nin bu haftaki programında yine sizler için hazırladığımız birbirinden ilginç süprizler var. Program bugün ( 15/11/2007 Perşembe ) saat 22'de başlayacak.
Programda sevdiğiniz Roman havalarının yanısıra, Abdal müziğinin ustalarının sazından dökülen değerli eserlere yer verilecek. Elmas Güneş tarafından, Mine. G Kırıkkanat'ın Çingene Sözü adlı köşe yazısı seslendirilecek. Ayrıca geçtiğimiz haftanın önemli haberlerini de hep birlikte tekrar hatırlayacağız.



Radyo Çingene'de Bu Hafta 29/11/2007
Bugün saat 22.00'de Elmas Güneş'le Radyo Çingene yayınımız gerçekleştirilecektir. Bir hafta aradan sonra yine dolu dolu bir programla karşınızda olacağız. Tüm izleyicilerimizi saat 22'de internet başında olmaya çağırıyoruz.
Programda geçtiğimiz haftanın önemli haberlerine yer verilecek. Bunun yanısıra Elmas Güneş tarafından Osman Cemal Kaygılı'nın Çingeneler isimli eserinden küçük bir bölüm seslendirilecektir.




İzmir'in Roman Tiyatrocuları 09/12/2007
"Yurdum Kılındığında Tüm Dünya" isimli tiyatro oyunlarıyla adlarını duyuran Roman tiyatrocular çalışmalarına devam ediyor. Grup şu ana kadar İzmir Sanat merkezi ve İsmet İnönü Salonlarında oyunlarını sergileme imkanı buldu. Ayrıca Bornova, Narlıdere, Kemalpaşa ve Mordoğan'daki yerel sahnelerde izleyiciyle buluştular. Gelecek teklifler doğrultusunda başka yerlerde de oyunlarını sergilemeye hazırlar.
Tiyatro grubu 16 amatör ve 8 profesyonel oyuncudan oluşuyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla oluşturulan grup; Anadolu Roman Dernekleri Federasyonu ile Roman Kültürü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin partnerleri olduğu AB projesi kapsamında oluşturulmuş.



Çigan Senfoni Topluluğu İstanbul'da 16/12/2007
Dünyanın en ünlü Çigan müzik oluşumlarından Budapeşte Çingene Senfoni Orkestrası İstanbul'daydı. Grup son konserlerini bugün verdikten sonra geri dönecekler. Çigan müziğine İstanbullular büyük ilgi gösterdi.
Macar çingene müziği hanedanının üstadları olarak kabul edilen Lakatos, Lendvai, Csocdi, Boros ve Berki gibi sanatçıların yer aldığı Sandor Buffo Rigo ve joszef Lendai Csocsi'nin şefliğini yaptığı orkestrada ayrıca dünyanın en iyi Cembolin Virtüözü Oszcar Okros da bulunuyor





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder