5 Aralık 2013 Perşembe

TÜRKİYE 2007

İstanbul'un Önümüzdeki 5 Yılı 23/01/2007
İstanbul Büyükşehir Belediyesinin kendi icraatlarını anlattığı ‘ İstanbul Bülteni’nin Aralık sayısında İstanbul Belediyesi’nin önümüzdeki 5 yıl için koyduğu hedefler anlatılıyor. Bu hedef başlıklarından biri de “ Gecekondular Yerine Çağdaş Konutlar “. Bu başlık altında ortaya konan şeyler ( s. 20 ) bu konuyla ilgili duymaya alışkın olduğumuz türden. Fakat bizim açımızdan ilginç olan malzemeyi burada kullanılan fotoğraf veriyor. Bu başlık altında verilen fotoğraf ne Ümraniye’den, ne Sultanbeyli’den ne de Gültepe’den. Bu hedefi somutlamak için bültene yerleştirilen fotoğrafın karesinde Sulukule’nin en bilindik sokaklarından biri var. 6 Ocakta verdiğimiz haberde Sulukule’nin kaderi belli oldu demiştik. Ne dersiniz bu fotoğrafın o köşede yer alması kaderin ağlarını örmesi demek değil mi ?

Erkan Gönlümüzün 1.si Yarışmanın 3.sü oldu 08/01/2007
Nihayet popstar alaturka yarışması sona erdi ve popstar yarışmacılarından romanların gururu Erkan beklenenin aksine 3. oldu. Son derece yoğun bir desteği arkasına alan Erkan’ın üçüncülüğü herkesi şaşırtırken birinciliği Hasret aldı. Cingeneyiz.org olarak Hasret’i bu başarısından dolayı tebrik ediyor ve Erkan gönlümüzün birincisidir diyoruz. Her iki sanatçı adayına da bundan sonraki müzik yaşamlarında başarılar dileriz

Sulukule'nin Kaderi Belli Oldu 06/01/2007
Sulukule Kentsel Dönüşüm macerasında son evreye geldi. Çeşitli uygulamalarıyla sıkıntılar yaratan ve bu mahallede kurulmuş Sulukule Roman Kültürünü Geliştirme ve Dayanışma Derneği’nin öncülüğünde büyük tepki gören proje 2006’nın sonlarına doğru Bakanlar Kurulunda alınan kararla hız kazandı. 13 Aralık 2006 tarihli 26375 sayılı Resmi Gazete’de duyurulan, 2006/11296 karar sayılı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da içlerinde bulunduğu 23 bakanın imzaladığı Bakanlar Kurulu kararına göre halk arasında Sulukule olarak bilinen Hatice Sultan ve Neslişah Sultan Mahallelerinin “ Fatih Belediye Başkanlığı tarafından acele kamulaştırılması; İçişleri Bakanlığının 4/9/2006 tarihli ve 46186 sayılı yazısı üzerine, 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu’nun 27’nci maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 19/10/2006 tarihinde kararlaştırılmıştır.” Bu karar İstanbul’da yaşanan Kentsel Dönüşüm Projesine konu olan mahallelerle ilgili alınan ilk özel Bakanlar Kurulu kararıdır. Fatih Belediyesi Mülk Ederlerini Belirledi. Karar yeni yılın başlarında hemen etkisini gösterdi ve Fatih Belediyesi kamulaştırma için bu mahallede bulunan arsa bedellerini belirledi. 4 Ocak tarihli Radikal ve 5 ocak tarihli Zaman gazetelerinin haberlerine göre bölgedeki arsa metrekare bedeli 500 milyon YTL olarak saptanırken, bu rakam giriş katındaki daireler için 600, birinci kattakiler için 700 YTL, ikinci kattakiler için 800 YTL olarak tespit edildi. Mart ayında inşaatların başlayacağını söyleyen Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir bölgede 30 kişiyle evlerini satmaları hususunda anlaştıklarını söyledi. 2008 yılında bitirilmesi düşünülen projeyle Osmanlı mimarisine uygun evlerle Sulukule’de tarih arzı endam edecek. Daha sonra Demir, TOKİ'nin burada önce 75, 100 ve 120 metrekarelik evler projelendirdiğini, ancak daha sonra bazı ailelerin "Mülkümüz ne kadar ederse ona göre ev verin" talepleri üzerine, proje değişikliğine giderek net 55 metrekarelik ev de planladığını belirtti. Net 55 metrekarelik bir dairenin 70 bin YTL, 75 metrekarelik dairenin 100 bin YTL, 110 metrekarelik dairenin 125 bin YTL bedelle hak sahiplerine verileceğini anlatan Demir, evlerin değer tespitinin de inşaatın çıplak maliyeti üzerine yüzde 20 müteahhit kârı konularak tespit edildiğini söyledi.

Bir Ufak Not

Böylece Sulukule’nin geleceği büyük ölçüde belirlenmiş oldu. Gazetelere yansıyan cümlelerin objektifliği bu keskinliğin habercisi olarak okunabilir. Ancak bir ufak düzeltme yapmak durumundayız. Zaman gazetesinin haberinin resim altında şu yazıyor: “ Belediye diğer kentsel dönüşüm projelerinden farklı olarak Sulukule’deki kondularda oturanlar kiracılara bölgede yapılacak konutlarda uygun şartlarda daire sahibi olma imkanı sunuyor” Ama bunun ilk olmadığını cingeneyiz.org’un okurları hatırlayacaktır. 21 Ağustos 2006 tarihinde Kuştepe’nin dönüşümü için Şişli Belediyesinde yapılan toplantıda da Sarıgül’den mahalledeki oturanların uygun koşullarda ev sahibi olacağı sözlerini işitmiş ve 22 Ağustos 2006 tarihinde de sitemizde duyurmuştuk. Demek ki bu ilk olmayacak. Esasında asıl sorun bunun ilk olup olmadığı değil, gerçekleşip gerçekleşemeyeceği. Kuştepe için yapılan o toplantıda ve diğer mahallelerdeki insanlarla yaptığımız temaslarda da asıl sorunun bu projelerde söylenen “uygun ödeme koşullarını” parasızlıktan dolayı karşılayamama durumu olduğunu gördük. Sulukule’de hızlanan ve sonuçlanacak olan bu proje, kentsel dönüşüm projesinin koşullarının uygun olup olmadığını ve Sulukule gibi diğer mahallelerden Çingenelerin sürülmesi sonucunu doğurup doğurmayacağını gösterecek. Bunu merakla takip edeceğiz.

Hasanpaşa Çingeneleri Yaşıyor Mu? 04/02/2007 
Daha önce yaptığımız haberlerde (bkz. 25.06.2006–20.07.2006) Hasanpaşa’da yaşayan çingenelerin 50 yıldır yaşadıkları mahallenin tasfiye edildiğini belirtmiştik. Mahalle tasfiye edildikten sonra çadırlarda yaşamaya başlayan çingeneler, kurban bayramından önce çadırlarının olduğu arazinin belediye tarafından hayvan pazarına çevrileceği gerekçesiyle bulundukları alandan da kovuldular. Belediye, tekrar gelip yerleşmelerini engellemek amacıyla araziyi sürekli kontrol altında tutmaya başladı. 50 yıllık mahallelerinden olan çingeneler şu anda yakınlarda başka bir araziye çadır kurmuş, endişeyle belediyenin onları bulup tekrar kovmasını bekliyorlar. Yaşadıkları alan insan yaşamı için oldukça kötü durumda, çadırların etrafı pis su ve çöplerle dolu bu yüzden özellikle çocukların hastalık kapma riski çok büyük; hava şartlarının da giderek sertleşmesi de göz önüne alınacak olursa Hasanpaşa çingeneleri için önümüzdeki günlerin çok zor geçeceği 
ortada. 25.06.2006 tarihli haberimizde genel olarak Hasanpaşa’daki birçok yerleşimin tapularının olmadığını ve yıkımın sadece çingene mahallesinde yapıldığını belirtmiştik. Benzer bir durum Kâğıthane’de de geçerli; her yağmurdan sonra taşan Kâğıthane deresini ıslah etmeyen belediye günde 3 kere çingenelerin geçim kapısı olan çöpleri toplayarak hiçbir semtte yapmadığını yapıyor. 

Cortes Çingenelerin AB Büyükelçisi 11/02/2007 
İspanyol dansçı Cortes çingenelerin AB büyükelçisi olarak atandı. Brüksel'deki bir toplantıda çingenelerin AB büyükelçisi olarak atanan Cortes "Onlarca yıldır süren ırkçılık ve ayrımcılığa son vermek için mücadele edeceğim" dedi. "Ben şanslı çingenelerdenim. Kimliğimi ayrımcılık korkusu yaşamadan söylemekten gurur duyuyorum. Hepimiz entegrasyon için savaşmalıyız. Yeni kuşakların daha iyi bir yaşama kavuşacağına inanıyorum."
Kaynak: Sabah 

Çiçekçilere Sevgililer Günü Yasağı 13/02/2007 
Taksim civarında satış yapan seyyar çiçekçilere sevgililer gününde satış yapmamaları için belediye görevlileri tarafından uyarıda bulunuldu. Sevgililer günü için uzun zamandır hazırlık yapan çiçekçiler endişeli. Bugün sabahtan itibaren çok sayıda belediye görevlisi seyyar çiçekçilerin tezgahlarını dolaşarak 14 Şubat sevgililer gününde çiçek satışı yapmaları halinde çiçeklerine el konulacağını söylediler. Birkaç yılda bir seyyar çiçekçiler bu ve benzeri uygulamalarla karşı karşı geliyor. Bu uygulamalarda, seyyar çiçekçilerin kendi satışlarını düşürdüğü fikrine sahip olan dükkan sahiplerinin belediyeye yaptığı şikayetler önemli rol oynuyor.

40 Gün 40 Gece Sulukule 13/02/2007 
Sulukule'de uygulanan kentsel dönüşüm projesine karşı gerçekleştirilen "40 gün 40 gece Sulukule" etkinlikleri devam ediyor. Bu kapsamda Çarşamba günü "İnsan Yerleşimleri Derneği'nde bir toplantı yapılacak. 11-00 15-00 arasında gerçekleştirilecek toplantıda katılımcılar "proje ve etkinlikleri oturtmak için fikir tartışması yapacaklar. İhtiyaçlar saptanarak etkinlikler ve tarihler belirlenecek

Tophane'den Selam Var 15/02/2007 
Cingeneyiz.org geçtiğimiz hafta sonu Tophane’deydi. Tophane’nin tarihi sokaklarından birinde küçük bir düşünce atölyesine girdik. İçeride yayına hazırladığı “Atatürk ve Cumhuriyet” dergisinin çalışmalarını yapan Zafer Gonya; mahallenin eskilerinden, kökenleri Selanik’e dayanan bir Çingene. Aydın, güzel sesli, hoş sohbet biri. Uzun zamandır Tophane’de yaşayan Zafer Gonya yaşamını gazetecilik yaparak kazanıyor. Çeşitli medya kuruluşlarında çalışmış olan Gonya, sonunda tek başına çalışma yolunu seçmiş. Küçük düşünce atölyesinde çeşitli dergiler çıkartıp mahallelerinde dağıtıyor. Mahallede Gonya’nın çıkardığı derginin dışında bir dergi daha çıkartılıyor ve bu dergiye de çeşitli katkılarda bulunuyor. ‘Tophane Gazetesi’ adı verilen dergi Tophane’nin rengarenk dünyasına ayna tutuyor. Bu zamana kadar çeşitli grupları kapağına taşıyan derginin bu haftaki kapak konusu ise Çingenelerdi. Gonya’nın Çingene kültürünün kaybolmaması ve Çingenelerin rahatça kendilerini ifade edebilmesiyle ilgili sözlük oluşturma, belgesel film çekme gibi çeşitli projeleri bulunmakta. Bunlardan en çok öne çıkanı ise Romani sözlüğü yaratma projesi. Gonya’nın katkıda bulunduğu Tophane Gazetesi’nin bu haftaki sayısında birkaç kelime ile sözlük çalışması başlamış durumda. Gonya’dan, cingeneyiz.org’da başlattığımız sözlük kampanyası için destek istedik, seve seve destek vereceğini belirtti. Ayrıca cingeneyiz.org olarak Çingeneler hakkındaki hassasiyetlerimizden bahsettik, o da aynı hassasiyetlere sahip olduğunu, “ben bir Çingeneyim” diyebilmenin ne kadar önemli olduğunu ama bir o kadar da zor olduğunu belirtti. Gonya bizi, mahallede yaşayan Çingenelerden birisi olan Veli Göçmen ile tanıştırdı. Veli Göçmen ve Zafer Gonya’dan mahallenin tarihi hakkında bilgiler aldık. Tarihi mahalleye, mübadeleyle Yunanistan’dan gelen Çingenelerin yerleştiğini ve 1940’larla başlayan doğudan batıya göç dalgasından mahallenin etkilendiğini belirttiler. Göç dalgasından önce mahallenin Çingene kültürünün rahatça yaşanabildiği bir yer olduğunu fakat zaman içinde birçok Çingenenin ya asimile olduğunu ya da başka yerlere göçtüğünü belirttiler. Şu anda mahallenin karma bir yapısının olduğunu belirtip, çocukluk dönemlerini arkadaş toplantılarında özlemle andıklarını belirttiler. Ayrıca mahallede yaşayan Çingenelerin müzikten özellikle Türk Musikisinden çok iyi anladıklarını fakat müzisyenlik dışındaki işlerde çalıştığını diğer taraftan mahallede pek çok üniversiteli Çingene bulunduğunu da belirttiler.

Hem Veli Göçmen hem de Zafer Gonyalı’nın tecrübe ve bilgilerine cingeneyiz.org olarak ihtiyaç duyduğumuzu belirttik. Bu isteğimize önce güzel sesleriyle bir şarkı söyleyerek daha sonra Veli Abi Romani bir şiir okuyarak karşılık verdiler. Kendilerine şimdiden bize katacakları için teşekkür ediyoruz

Sulukuleliler Dava Açıyor 17/02/2007 
Sulukule Mahallesi sakinleri Bakanlar Kurulu tarafından alınan acele istimlak kararına karşı Danıştay nezdinde dava açıyorlar. Daha önce acele istimlak kararı alınan mahalle İstanbul'un en eski roman mahallesi olmasıyla sık sık gündeme geliyordu. Yıkım kararı mimarlardan akademisyenlere kadar çok geniş bir çevrenin tepkisine yol açmıştı. Hem mahalle sakinleri hem de konuyla yakından ilgilenen herkes dava sürecinin nasıl ilerleyeceğini merak ediyor. 

Dava Dilekçesi. 
DANIŞTAY BAŞKANLIĞI’NA
Gönderilmek Üzere
İSTANBUL İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLIĞI’NA
Yürütmenin durdurulması taleplidir.
DAVACI : 1- Sulukule Roman Kültürü Geliştirme ve Yaşatma Derneği’ni 
Temsilen Şükrü Pündük - Neslişah Mah.kaleboyu Cad.
Kuruçınar Sok.No:7 Fatih
2- Ayşe Gülşen Gökırmak – Sarmaşık Sok.No:30 Daire:7 
Karagümrük /Fatih
3-Zekiye Güveyler – Edirnekapı Kaleboyu Cad. Zuhuri Sok.No:5 Fatih
4- Mehmet Asım Hallaç-Edirnekapı Küçükçeşme sok.No:23
Fatih
5- Gülsüm Bitirmiş- Karagümrük Sarmaşık Cad.Neslişah Mah.
No:48 Fatih
6- Hasan Yüceturanlı Edirnekapı kaleboyu cad.Cad.No:71
Fatih
VEKİLİ : Av.İlyas Bulcay Altunizade Sırmaperde Cad. Yetimhane Sok. 4/2 Üsküdar İstanbul
DAVALI : 1- Başbakanlık ANKARA
2- İçişleri Bakanlığı ANKARA
3- FATİH Belediye Başkanlığı Fatih- İSTANBUL
KONUSU : Acele kamulaştırılmaya ilişkin olarak alınan ve 13.12.2006 tarih ve 26375 sayılı Resmi 
Gazete’de yayınlanan 19.10.2006 tarih ve 2006/11296 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ve ekli 
listesinin (EK-1), bu kararın dayanağı olarak Fatih Belediye Başkanlığınca alınmış kamu yararı ve 
kamulaştırma kararı varsa bu kararın ve 5366 Sayılı Kanuna dayalı olarak 14.12.2005 tarih ve 
26023 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz 
Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanunun Uygulama 
Yönetmeliği’nin (EK-2), acele kamulaştırma yapılabileceğine ilişkin 24. maddesinin son fıkrasının 
hukuka ve yasaya aykırı olması nedeniyle İPTALİNE ve öncelikle YÜRÜTMELERİNİN 
DURDURULMASINA karar verilmesi istemidir.
İLAN TARİHİ : 13.12.2006
A Ç I K L A M A L A RI- OLAYLAR :
1- Müvekkillerim dava konusu Bakanlar Kurulu kararının eki listede bulunan taşınmaz listesinde 
gayrimenkul sahibidirler.Müvekkillerimden Sulukule Roman Kültürü Geliştirme ve Yaşatma 
Derneği ise gerek müvekkilerimin, gerekse dava konusu alanda yaşayan Romanların haklarını 
korumak maksadıyla kurulmuş bir tüzel kişiliktir.
2- Söz konusu taşınmazlar, 20.05.2005 tasdik tarihli ve 1/5000 onanlı Tarihi Yarımada koruma 
amaçlı Nazım imar Planı ile 27.05.2005 tasdik tarihli 1/1000 ölçekli Eminönü ve Fatih Koruma 
İmar Planının kapsamında kalmakta olup meri plan kararlarına göre iskana yönelik kullanış işlevleri 
bulunan ve herhangi bir yenileme ya da kamusal kullanışa ilişkin plan kararı getirilmeyen bölgede 
bulunmaktadırlar.
3- Fatih İlçesinde bulunan bir çok yapı adasıyla birlikte davacılara ait parsellerin de içinde 
bulunduğu Hatice Sultan ve Neslişah Mahalleleri dahil olmak üzere 6 mahalle İstanbul ili kent 
merkezinde yer alan bazı alanların yenileme alanı olarak kabul edilmesine ilişkin karar üzerine 
İçişleri Bakanlığının 10.03.2006 tarihli ve 57465 sayılı yazısı üzerine 5366 sayılı Kanunun 2. 
maddesine göre, 2006/10299 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile “yenileme alanı” olarak belirlenmiş 
ve bu karar 22.04.2006 gün ve 26147 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanmıştır. Ayrıca İçişleri 
bakanlığının 06.09.2006 tarihli ve 58807 sayılı yazısı üzerine Fatih ilçesine bağlı 163 yapı adası ve 
toplam 29 mahalle yenileme alanına dahil edilmiştir. 
4- Bu kararların ardından İçişleri Bakanlığı’nın 04.09.2006 tarihli ve 46186 sayılı yazısı üzerine 
Bakanlar Kurulu tarafından, yenileme alanı olarak belirlenmiş Fatih İlçesindeki 163 yapı adası ve 
29 mahalleden sadece davacılara ait parsellerinde içinde bulunduğu 27 adet yapı adası ve altı 
mahalle, yenileme çalışmaları kapsamında Fatih Belediyesi tarafından, 2942 sayılı Kamulaştırma 
Kanunu’nun 27. maddesine göre acele kamulaştırılmasına karar verilmiştir. Anılan karar 06.07.2006 
tarih ve 26220 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanmıştır. 
5- Dava konusu Bakanlar Kurulu kararının Resmi Gazete’de yayınlanmasıyla acele kamulaştırma 
kararını öğrenen müvekkillerim, Fatih Belediyesi’ne yaptığı müracaatlarla söz konusu kararın 
dayanağı olan yenileme alanına ilişkin olarak meri plan ve mevzuata uygun olarak hazırlanarak 
onanmış projelere ve Belediyece alınmış kamu yararı ve kamulaştırma kararı bulunup 
bulunmadığına ulaşmaya çalışmış, ancak şifahi olarak böyle bir onanlı proje ve karar olmadığını 
öğrenmiştir.
Bunun üzerine, hukuksal ve yasal dayanaktan yoksun acele kamulaştırma kararının, bu kararın 
dayanağı olarak Fatih Belediye Başkanlığı’nca alınmış kamu yararı ve kamulaştırma kararının 
varlığı halinde bu kararın ve 14.12.2005 gün ve 26023 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak 
yürürlüğe giren Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve 
Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliği’nin 24. maddesinin son 
fıkrasında yer alan “Olağan kamulaştırma sürecinin projenin uygulanmasında gecikmeye neden 
olacağının anlaşılması halinde, 2942 sayılı Kanunun 27nci maddesi hükümlerine göre acele 
kamulaştırma yoluna gidilebilir.” düzenlemesinin ve ilgili yönetmeliğin 24.maddesinin (EK/2- 
Yönetmelik), hukuka ve yasaya aykırı olması nedeniyle iptali ve yürütmelerinin durdurulması için 
Yüksek Mahkemenizde bu davanın açılması zorunlu olmuştur. 
II- İPTAL NEDENLERİ :
1- Davacılara ait taşınmazlarında içinde bulunduğu alan, 5366 sayılı Yıpranan Tarihi ve Kültürel 
Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanun uyarınca 
yenileme alanı olarak belirlenmiştir. 05.07.2005 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe giren söz konusu 
Yasa’nın amaca ilişkin 1. maddesi “…yıpranan ve özelliğini kaybetmeye yüz tutmuş; kültür ve 
tabiat varlıklarını koruma kurullarınca sit alanı olarak tescil ve ilan edilen bölgeler ile bu bölgelere ait koruma alanlarının, bölgenin gelişimine uygun olarak yeniden inşa ve restore edilerek, bu 
bölgelerde konut, ticaret, kültür, turizm ve sosyal donatı alanları oluşturulması, tabii afet risklerine 
karşı tedbirler alınması, tarihi ve kültürel taşınmaz varlıkların yenilenerek korunması ve yaşatılarak 
kullanılmasıdır.” hükmünü içermektedir.
Buna göre, bir bölgenin yenileme alanı olarak belirlenmesindeki temel amaç; yıpranan ve özelliğini 
kaybetmeye yüz tutmuş sit alanı ya da bu alanların koruma bölgesi içinde yer alan bölgelerdeki 
yıpranmış tarihi ve kültürel varlıklarımızın belli bir plan ve proje kapsamında yenilenmesi, 
korunması, yaşatılması ve bu yolla kullanılabilir alanlar haline dönüştürülmesidir.
Özellikle davacıların yaşamakta mahalleleri kapsayan ve Osmanlı döneminde Edirnekapı ve 
Sulukule olarak adlandırılan bölge 1054 yıllarından beri yaşayanlarının kültürel ve yaşamsal 
özelliklerini yaşatarak koruduğu ve bu anlamı ile toplumsal zenginliğimizin uluslararası düzlemde 
sesini duyuran ve uluslararası camianın ilgisini çekmiş kültürel bir mirasımızdır.
Açıktır ki ilgili kanun,” tarihi ve kültürel taşınmaz varlıkların yenilenerek korunması ve yaşatılarak 
kullanılmasıdır” derken tarihi ve kültürel varlıklar içeren alanlarda yüzyıllardır yaşayan ve 
anayasamız dahil olmak üzere uluslararası sözleşmelerle de güvence altına alınan barınma ve konut 
hakkına el konulmasını ve yaşayanların yaşadıklara yere ilişkin kararlara öncelikli ve sahici katılım 
hakkının ortadan kaldırılmasını kastetmemektedir.
Acele kamulaştırılmasına karar verilen davacılara ait taşınmazlar hakkında alınan ve meri koruma 
planlarında da öngörülmeyen ve herhangi bir kamusal kullanışa dair proje ve karara da dayanmayan 
yenileme ve kamulaştırma kararının, bu parsele ilişkin kısmının amaç bakımından hukuka ve kamu 
yararına uygun olduğundan söz etmek mümkün değildir. Bu nedenle, yenileme alanı kararına dayalı 
olarak alınan acele kamulaştırma kararının öncelikle bu nedenle hukuka ve yasaya aykırılığı açıktır.
2- Ayrıca ülkemizce de kabul edilmiş Uluslarararası sözleşmeler olan Avrupa Kentli Hakları 
Deklarasyonu Ve Avrupa Kentsel Şartı ,Dünya Kültürel Ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair 
Sözleşme , Birleşmiş Milletler Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar (CESCR )Sözleşmesi, Unesco 
ICOMOS Dünya Mirası Komitesinin 30. dönem Dünya Kültürel Ve Doğal Mirasının Korunmasına 
ilişkin Vilnius toplantısı Türkiye Kararları’na da aykırı olarak tarihi kimliğinden , kültüründen ve 
oluşmuş tüm değerleriyle bir bütün olan yapısından soyutlanarak basit bir yenileme mantığıyla 
yokedilmek istenmesi nedeniyle de iptali gerektiği açıktır.
3- 5366 sayılı Yasa’nın 2. maddesinin 4. fıkrası, yenileme projelerinin ilçe belediyelerince 
hazırlandıktan sonra belediye meclisinde kabulünün ardından Büyükşehir Belediye başkanınca 
onaylanarak yürürlüğe gireceği ve Kültür Ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunca karara 
bağlandıktan ve bu alanlardaki taşınmazların yenileme projesi hükümlerine tabi olacakları 
düzenlendikten sonra, kamulaştırma ve uygulamanın bu süreçten geçen projeye göre yapılacağı 
hüküm altına alınmıştır. 
Bu kapsamda; Yenileme uygulama projelerine esas teşkil edecek, Kanunun 2 nci maddesi uyarınca 
kültür ve tabiat varlıklarını koruma kurulunca karara bağlanan, mimari avan proje ile statik, tesisat, 
elektrik, ulaşım ve alt yapı ön raporlarını, Yenileme alanı içerisinde bulunan tarihi ve kültürel 
taşınmaz varlıkların, Kanunun 3 üncü maddesi uyarınca kültür ve tabiat varlıklarını koruma 
kurulunca karara bağlanan, rölöve, restitüsyon, restorasyon projeleri ile onarılacak veya yeniden 
inşa edilecek yapıların, imar mevzuatında öngörülen kentsel tasarım, çevre düzenleme, mimari, 
statik, mekanik-elektrik tesisat ve alt yapı uygulama projelerini, Yenileme alanı içerisinde 
belirlenecek alt alanları, Yenileme alanı içindeki etap alanlarında yapılacak projelendirme ve 
uygulamaların öncelik sıralaması ve zamanlamasının belirlendiği programı, Tarihi ve kültürel 
taşınmaz varlıkların ve yakın çevresinin mevcut durumlarının belgelenmesi için hazırlanan farklı 
ölçeklerdeki projeler ile açıklama raporunu,Tarihi ve kültürel taşınmaz varlıkların ve yakın 
çevresinin analizi, benzer yapılarla karşılaştırılması, özgün veya belli bir döneme ilişkin belgeleri ve 
çizimleri içeren öneri projesini,Tarihi ve kültürel taşınmaz varlıkların onarımı, özgün işlevi ve yeni 
kullanımı için getirilen müdahale biçimlerinin rapor ve projesini ve Yetkili idarelerce kurulan yenileme alanları ile ilgili iş ve işlemleri yürütecek yetkili ve sorumlu birimin kurulmasını ön 
görülmektedir. Ve bütün bu hazırlık, projelendirme ve Örgütlenme süreçlerinde, Katılım ve 
Kamuoyunun Bilgilendirilmesi, üniversite, meslek kuruluşları, sivil toplum örgütleri, kamu kurum 
ve kuruluşları ve muhtarlarla işbirliği yapılması ve projeler hakkında basın ve yayın araçlarıyla 
toplumun bilgilendirilmesi esas alınmıştır.
Ancak dava konusu acele kamulaştırmaya ilişkin Bakanlar Kurulu kararının Resmi Gazete’de 
yayınlanmasından sonra davalı Fatih Belediye Başkanlığı’ndan yenileme projesi hakkında bilgi 
almak isteyen davacı, şifahi olarak henüz böyle bir projenin usulüne uygun bir şekilde 
onaylanmadığı ve ilgili yönetmelikte öngörülen uygulama biriminin dahi henüz kurulmadığı 
yanıtını almıştır. Bu nedenle, henüz yasanın öngördüğü şekle uygun olarak hazırlanıp 
onaylanmayan bir yenileme projesi ve örgütlenme yokken alınan acele kamulaştırma kararı, bu 
yönüyle de hukuka ve yasaya aykırıdır.
4- 5366 sayılı Yasa’nın “Uygulama” başlıklı 3. maddesinin 3. fıkrası “Yenileme alanı içinde yapı 
parsellerindeki uygulamalarda kendi parseli ve yapısı aynen korunarak yenilenecek yapılar, projenin 
bütünlüğünü bozmamak şartıyla belediyece kabul edilen projeye bağlı kalmak ve il özel idaresi ve 
belediyenin belirleyeceği amaçta kullanılmak kaydıyla parsel sahibince yapılabilir.” hükmünü, 4. 
maddesinin 2. fıkrası ise “Yenileme alanlarında bulunan yapıların boşaltılması, yıkımı ve 
kamulaştırılmasında anlaşma yolu esastır.Anlaşma sağlanamayan hallerde gerçek ve özel hukuk 
tüzel kişilerinin mülkiyetinde bulunan taşınmazlar ilgili il özel idaresi ve belediye tarafından 
kamulaştırılabilir.” hükmünü içermektedir. Anılan maddeler ve söz konusu yasa bir bütün olarak 
incelendiğinde, yıpranan ve özelliğini kaybetmeye yüz tutmuş tarih ve kültür varlıklarımızın 
yenilenmesi, korunması ve yaşatılmasının hedef alındığı, bu çalışmanın varsa onanlı bir proje 
kapsamında ve bütünlük arz eden biçimde yapılmasının öngörüldüğü, anlaşılmaktadır. Bu bütünsel 
değerlendirmeden yola çıkıldığında, yenileme alanlarında parsel bazındaki uygulamaların parsel 
maliklerince onanlı ve üzerinde toplumsal mutabakat sağlanan ve maliyet ve fizibilite raporları 
hazırlanmış bir projeye bağlı kalmak koşuluyla kendi imkanları ile de yapılabileceği, bu nedenle de 
kamulaştırmadan önce anlaşma yolunun öncelikle kullanılması gerektiği esas alınmıştır. Esasen ve 
özellikle; kültürel ve tarihi açıdan özellik arzeden yerleşme alanların içinde yaşayanlar ile birlikte 
geliştirilip korunması konusunda uluslararası ilke ve sözleşmelerin varlığı inkar edilemez bir 
gerçektir. Ekonomik ve sosyal açıdan güçsüz grupların korunması ve onlara bu konuda yardım 
öngören Tarihi ve Kültürel Mirasın korunması konusunda kullanılacak hibe ve fonlar da 
bulunmaktadır.Bu konuda her hangi araştırmaya ve teknik çalışmaya dayanmayan maliyetler 
karşısında insanları “acele kamulaştırma” kavramı ile korkutarak katlanmayacakları maliyetler 
karşısında mülkiyet ve yüzyıllardır yaşadıkları semtlerini terk etmek durumunda bırakmak en 
azından kamulaştırma ve kamu yararı kavramının toplum vicdanında yara almasına neden olacak ve 
farklı gelir grupları arasında eşitsiz bir uygulamaya yol verecektir ki sadece bu açıdan dahi alınan 
acele kamulaştırma kararı kamu yararına açıkça aykırıdır.
Davacıların parsellerinin de içinde bulunduğu yapı adalarının kamulaştırılmasının, hangi 
gerekçelerle aceleliğine karar verildiği dava konusu Bakanlar Kurulu kararından 
anlaşılamamaktadır. Henüz bir yenileme projesi hazırlanmadan ve bu proje kapsamında parsel 
malikleriyle anlaşma yoluna dahi gidilmeden, 5366 sayılı Yasa’da kamulaştırma en son aşamada 
başvurulacak yol olarak öngörülmüşken, ilk iş olarak söz konusu yapı adasının acele 
kamulaştırılmasına karar verilmesi, yasaya, hukuka ve kamu yararına açıkça aykırıdır. Dava konusu 
acele kamulaştırma kararına ilişkin Bakanlar Kurulu kararından önce Fatih Belediye Başkanlığı’nca 
alınmış bir kamu yararı ve kamulaştırma kararı olup olmadığı da öğrenilememiştir. Bu nedenle, 
böyle bir kararın varlığı halinde, Bakanlar Kurulu kararı ile birlikte bu kararın da davacının 
parseline ilişkin kısmının iptalini istemek zorunlu olmuştur.
5- 5366 sayılı Yasa’da yenileme alanlarına ilişkin olarak kamulaştırma yolunun öngörüldüğü, ancak 
yukarıda sunduğumuz yasa maddelerinden de anlaşıldığı üzere, söz konusu yıpranan tarih ve kültür varlıklarının yenilenmesinin tek ve öncelikli yolunun kamulaştırma olmadığı, hatta 
kamulaştırmanın, yenileme projeleri onaylanıp yürürlüğe girdikten sonra ve parsel malikleriyle 
anlaşma sağlanamaması halinde başvurulacak bir yol olduğu görülmektedir. Buna karşın, 5366 
sayılı Yasa’ya dayalı olarak İçişleri Bakanlığı’nca hazırlanan Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz 
Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanunun Uygulama 
Yönetmeliği’nin 24. maddesinin 4. ve son fıkrası; “Olağan kamulaştırma sürecinin projenin 
uygulanmasında gecikmeye neden olacağının anlaşılması halinde, 2942 sayılı Kanunun 27nci 
maddesi hükümlerine göre acele kamulaştırma yoluna gidilebilir.” hükmünü içermektedir. 
Yönetmelikte yer alan bu düzenleme, 5366 sayılı Yasa’da yer almadığı gibi, yasanın lafzına ve 
amacına uygun bir düzenleme de değildir. 
2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu’nun 27. maddesinde; yurt savunması ihtiyacına, aceleliğine 
Bakanlar Kurulunca karar alınacak hallerde veya özel kanunlarla öngörülen olağanüstü 
durumlarda,kıymet takdiri dışındaki işlemler sonradan tamamlanmak üzere acele kamulaştırma 
yapılabileceği öngörülmektedir. 5366 sayılı Yasa’nın uygulamasını düzenleyen dava konusu 
yönetmeliğin 24. maddesinin 4. fıkrası hükmü, dayandığı yasada yer almayan “acele kamulaştırma” 
yolunu öngören bir düzenleme içermektedir. Acele kamulaştırma kararı Bakanlar Kurulunun keyfi 
olarak alabileceği bir karar değildir.Mülkiyet ilişkisine dair sonuçları olan bu kararın gerekçeli 
olarak alınması ve gerekçesinin Anayasa ve yasalara uygun bulunması olmazsa olmaz 
koşuldur.Acele kamulaştırmaya ilişkin bu düzenlemenin, hem dayandığı 5366 sayılı Yasaya aykırı 
olması ve hem de 2942 sayılı Kamulaştırma Yasası’nda özellikle olağanüstü haller için öngörülmüş 
yöntemle bağdaşmaması nedeniyle iptaline karar verilmesi gerektiği kanısıyla dava konusu edilmesi 
zorunlu olmuştur.
6- Dava konusu işlemler nedeniyle, davacıların taşınmazına ilişkin mülkiyet ve tasarruf hakkının 
kısıtlanacağı gözetilerek, telafisi güç zararların önlenmesi bakımından öncelikle ve ivedilikle 
yürütmelerinin durdurulmasına karar verilmesini istemek zorunluluğu doğmuştur.
HUKUKSAL NEDENLER : 2577 S.K., 2575 S.K., 5366 S.K., 2942 S.K. Avrupa Kentli Hakları 
Deklarasyonu Ve Avrupa Kentsel Şartı, Dünya Kültürel Ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair 
Sözleşme , Birleşmiş Milletler Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar (CESCR )Sözleşmesi, Unesco 
ICOMOS Dünya Mirası Komitesinin 30. dönem Dünya Kültürel Ve Doğal Mirasının Korunmasına 
ilişkin Vilnius toplantısı Türkiye Kararları ve ilgili tüm mevzuat.
DELİLLER : 13.12.2006 tarih ve 26375 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 19.10.2006 tarih ve 
2006/11296 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ve ekli listesi (EK-1) , 14.12.2005 tarih ve 26023 sayılı 
Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların 
Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliği 
(EK-2) , 3.4.2006 tarih ve 2006/10299 tarihli Bakanlar Kurulu kararı (EK-3) , 13. Ekim 2006 tarihli 
resmi gazetede yayınlanan 13.09.2006 gün ve 2006/10961 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ve ekleri 
(EK-4) , Tapu Fotokopileri , davalı idarelerden işlem dosyalarının celbi, gerektiğinde keşif ve 
bilirkişi incelemesi yapılması ve diğer tüm yasal deliller.
SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda kısaca sunulan nedenlerle; 
1-13.12.2006 tarih ve 26375 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 19.10.2006 tarih ve 2006/11296 
tarihli bazı taşınmazların acele kamulaştırılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı ve ekli listesinin,
2-Dava konusu Bakanlar Kurulu kararından önce Fatih Belediye Başkanlığı’nca alınmış kamu 
yararı ve kamulaştırma kararının varlığı halinde bu kararın ve
3-İçişleri Bakanlığı’nca hazırlanarak 14.12.2005 tarih ve 26023 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 
Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak 
Kullanılması Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliği’nin ve 24. maddesinin 4. fıkrasının Hukuka, Anayasaya , Avrupa Kentli Hakları Deklarasyonu Ve Avrupa Kentsel Şartı ,
Dünya Kültürel Ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme , Birleşmiş Milletler Ekonomik, 
Sosyal ve Kültürel Haklar (CESCR )Sözleşmesi, Unesco ICOMOS Dünya Mirası Komitesinin 30. 
dönem Dünya Kültürel Ve Doğal Mirasının Korunmasına ilişkin Vilnius toplantısı Türkiye 
Kararları’na yasalara ve kamu yararına açıkça aykırı olmaları nedeniyle İPTALLERİNE ve telafisi 
güç zararların önlenmesi bakımından öncelikle ve ivedilikle YÜRÜTMELERİNİN 
DURDURULMASINA karar verilmesini, yargılama giderleri ile vekalet ücretinin davalı idarelere 
yüklenmesini vekil olarak saygılarımla arz ve talep ederim.12.02.2007
Davacılar vekili
Av.İlyas BULCAY
EKLERİ :
1- 13.12.2006 tarih ve 26375 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 19.10.2006 tarih ve 2006/11296 
tarihli Bakanlar Kurulu kararı ve ekli listesi (EK-1)
2- 14.12.2005 tarih ve 26023 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Yıpranan Tarihi 
ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında 
Kanunun Uygulama Yönetmeliği (EK-2)
3- 3.4.2006 tarih ve 2006/10299 tarihli Bakanlar Kurulu kararı (EK-3)
4- 13. Ekim 2006 tarihli resmi gazetede yayınlanan 13.09.2006 gün ve 2006/10961 sayılı Bakanlar 
Kurulu Kararı ve ekleri (EK-4)
5- Tapu fotokopileri (EK-5)
6- Vekaletnameler (EK-6)

Nokta'dan Kumkapı Müzisyenleri Haberi 17/02/2007 
Nokta dergisi son sayısında Kumkapı meyhanelerine çalışan Roman müzisyenleri haber yaptı. Bu bölgede çalışan Roman müzisyenler tarihi Kumkapı meyhaneleri ile birlikte anılıyor. Bölgede çalışan müzisyenlerin büyük çoğunluğu Çanakkale'den gelmişler. Yaşadıkları göç sürecinde Çanakkale'de mesleklerini eskisi gibi icra edememeleri rol oynamış. Ciddi ekonomik sorunlar yaşıyan Roman müzisyenler seslerini duyurmaktan mutlular.

Küçükbakkalköy'de Yıkıma Devam 22 /02/2007 
Daha önce de sitemizde haber yaptığımız, İstanbul’un en büyük ve en eski çingene mahallelerinden birisi olan Küçükbakkalköy’de yıkımlar devam ediyor. Ağırlıklı olarak çiçekçilik yapan mahalle sakinleri yıkımlardan önce evlerini satmak zorunda bırakılmış ve karşılığında verilen para ile bölgede yapılan lüks konutlara geçme imkânlarının olmadığını belirtmiştik. Geçtiğimiz hafta tekrar ziyaret ettiğimiz mahalle halkından yıkımlar sırasında bazı tapulu evlerin de olduğunu ve bu konuda hukuk mücadelesinin sürdüğünü öğrendik. Ayrıca geçtiğimiz günlerde, mahallede bulunan kahvehane de belediye ekiplerince yıkılmış. Şu anda tarihi Küçükbakkalköy büyük bir harabe ve çadır kent görünümünde; kimi çadırlarda 15-20 kişi yaşıyor ve herhangi bir kanalizasyon sistemi olmayan bu çadır kentlerde özellikle çocuklar bulaşıcı hastalık riskiyle karşı 
karşıyalar. Mahalle sakinleri yıkımlardan sonra birçok çocuğun ikametgah gösteremediği için okuldan ayrıldıklarını da belirttiler, okula gidemeyen çocukların ne yapacakları ise meçhul! Kentin hafızasını ve çocukların geleceğini silmeye çalışan anlayışın çağdaş belediyecilik anlayışıyla bağdaşmadığı ortada. En kısa zamanda bu tarihi hatanın anlaşılmasını umuyoruz.

Kuştepe'nin Yıkım Protokolü 22 /02/2007 
Şişli Belediyesi ve TOKİ'nin yeni gecekondu yasalarına dayanarak hazırladığı Kuştepe kentsel dönüşüm protokolü yayınlandı. Uzun süredir dönüşüm projesinin gündemde olduğu Kuştepe mahallesi sakinleri endişeli. Protokole göre Kuştepe mahallesi sakinleri evlerinin bulunduğu bölgelerde yapılacak yeni konutlara 
yerleşebilecek. Mahalle sakinlerinin bu konutlarda oturabilmek için ciddi bir ödeme yapmaları gerekiyor. Toki, mahalle sakinlerinin şu anda ikamet ettiği evlerin değeri ile Toki'nin bölgede yapacağı inşaatların masraflarını karşılaştırarak ödenmesi gereken bedeli belirleyecek. Konu ile ilgili gelişmeleri çok yakında sitemizde yayınlayacağız

Sulukule'de Bir Ev Yıkıldı 22 /02/2007 
Sulukule için kentsel dönüşüm zilleri çalıyor. Bütün tepkilere rağmen Belediye projeyi uygulamakta ısrarlı. Süreç çok yakında başlayacak. Nitekim bugün, mülk sahiplerinin konutlarını satmamalarına rağmen bir ev yıkıldı. Belediye ekipleri henüz büyük çaplı bir yıkıma başlamadılar. Yine de düzensiz aralıklarla gelen yıkım ekipleri şimdiye kadar birkaç evin yıkımını gerçekleştirdiler. Mart ayı ile beraber yıkımların hızlanması bekleniyor.

İHD'den Sulukule Açıklaması 26/02/2007 
Sulukule'de yıkım süreci hızlanırken yıkımlara tavır alan kuruluşlara her geçen gün bir yenisi ekleniyor. İHD de Fatih Belediyesi'ne yıkımlarla ilgili hoşnutsuzluğunu dile getiren bir mektup yazdı. İHD İstanbul Şubesi, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'e Galatasaray Postahanesi'nden bir mektup gönderdi. İHD yönetimi adına Nagihan Bayram, Galatasaray Meydanı'nda gönderilen mektubu okudu. Mektupta, Kentsel Dönüşüm Projelerinin hiçbir grubun yaşam tarzını zorla değiştirmeye yönelmeden, hiçbir şekilde ayrımcı uygulamalara dönüşmeden, ortak mutabakatlarla uygulanması gerektiği dile getirildi.
Kaynak: Bia 

"Biz T.C. Vatandaşı Değil miyiz" 01/03/2007 
Bu ifade Adana'da yaşayan bir Cono gencine ait. Dönem dönem alevlenen Conolarla Adana'da yaşayan diğer gruplar arasındaki gerilim yeniden tırmanışa geçti. Conolara göre olaylar bir grubun çocuklarına saldırmasıyla başladı. Ulubatlı Hasan Mahallesi'nin diğer sakinleri ile conolar arasında çıkan taşlı sopalı kavgayı emniyet güçleri iki grup arasına barikat kurarak büyük güçlükle aşabildi. Mahallenin cono olmayan sakinleri, conoları suç örgütlenmelerine dahil olmakla suçluyorlar. Bunlara göre conolar yüzünden diğer mahalle sakinlerinin can güvenliği tehlikeye giriyor. Conolar ise olayların ortaya çıkışına ilişkin daha farklı bir açıklama getiriyorlar. Buna göre olaylar Ulubatlı Hasan İlköğretim Okulu'nda bir grup velinin bir cono gencine saldırmasıyla başladı. 12 yaşındaki O.G olayı kendi sözcükleriyle şöyle özetliyor: " Okula gelip bize saldırdılar. Biz insan değil miyiz? Biz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı değil miyiz?" Son yıllarda conolarla diğer gruplar arasındaki bu tarz çatışmalara çok sık rastlamaya başladık. Adana'nın cono abdalları çok ciddi bir yoksulluk içerisinde yaşıyorlar. Bu zemin, tarih boyunca onları suça iten önemli bir sebep olmuş. Ne yazık ki pek çok cono genci bu kısır döngü içerisinde heba olup gidiyor. Bu konuda çok şey söylenebilir. Ama gerekçe ne olursa olsun Adana'da çok ciddi bir gerilim var. Bu gerilime olayların sebebini iyi tahlil ederek serinkanlılıkla müdehale edilmesi gerekiyor. Gerek conoların sağlıklı bir sosyal entegrasyon programıyla yaşadıkları kısır döngüden kurtarılması, gerekse conolara karşı oluşan sert tepkinin kırılması için hepimizin üzerine çok iş düşüyor. Biz cingeneyiz.org olarak; tüm sivil toplum kuruluşlarını, emniyet güçlerini ve resmi kurumları olaya bu bakış açısıyla müdahale etmeye davet ediyoruz. Zamanında müdahale büyük önem taşıyor. Sorun sanıldığından çok daha büyük olabilir. 
Kaynak: Diha 

Sulukule'de Toplantı Var 02/03/2007 
Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nden Mücella Yapıcı ve Mimarlar Odası Avukatı İlyas Bulcay'ın katılımıyla Sulukule'de yıkım sürecine ilişkin bir bilgilendirme toplantısı yapılacak. Düzenleme kurulu tarafından yapılan tanıtım açıklamasına göre Toplantıda Sulukule de ki "Acele Kamulaştırma Kararı" ile ilgili dava süreci ve kentsel yenileme projesinin geldiği noktaya ilişkin Sulukule'deki son durumla ilgili yerel halka bilgiler verilecektir ve halkın soruları yanıtlanacaktır. Saat: 13 Yer: Sulukule Roman Kültürünü Geliştirme ve Dayanışma Derneği Başkanı
Şükrü Pündük'ün Kahvesi

İzmir Örnekköy'de Yıkımlar Başladı 05/03/2007 
Çok sayıda çingene mahallesinin bulunduğu İzmir de Kentsel Dönüşüm Süreci'nden nasibini alıyor. Son olarak Örnekköy semtinde yıkımlar başladı. Daha önce de Tenekeli Mahalle ve Kuruçay'da küçük çaplı yıkımlar gerçekleştirilmişti. Önümüzdeki dönem yıkım sürecinin daha da hızlanması bekleniyor. İzmir'deki mahallelerin barındırdığı büyük nüfus gözönüne alındığında Kentsel dönüşüm süreci sonucunda 100000'e yakın insan evsiz kalabilir.

Milliyet Cingeneyiz.org'u Yazdı 08/03/2007 
Milliyet gazetesi 8 Mart günü Ece Temelkuran’ın “Öteki Şehrin İnsanları” isimli yazı dizisi bağlamında Kağıthane Yahya Kemal Mahallesi sakinlerinin sorunlarını ve cingeneyiz.org’u yazdı. Ece Temelkuran’ın “ Buralar İstanbul’un dibi. Ne suları, ne ekmekleri, ne de işleri var. Sistemin yoksullara ihtiyacı olmadığı için şehre bir çengelle tutturulmuş ‘sınıfaltı’ İstanbullular onlar. Merkeze hiç kabul edilmeyecek olanlar, alt sınıfın da altında olanlar. ‘Yangında ilk vazgeçilecek’ olanlar. Duvarın içindekiler değil, dışındakilerin gözleriyle anlatılacaksa hikaye, nasıl yıkıldıkları değil nasıl ayakta kalmaya çalıştıkları anlatılmalıydı. İşte burada anlatılacak onların hikayesidir...” cümleleriyle başladığı yazı dizisinin 3. durağı Kağıthane Yahya Kemal Mahallesiydi. Mahalle sakinleriyle görüşen ve sorunlarını not eden Temelkuran ‘ Devrimci Çingenelerin Sonuncusu Küçük Gültepe Direnişi’ başlıklı yazısının sonunda da bizim sitemizden söz açmış. Yazıda sitemizin ismi yanlış yazılmış. www.cingeneyiz.com.tr olarak yazılan sitemiz için Ece Temelkuran şunları yazmış:“Kağıt toplayıcıların başı Cemil Bey işte o sırada, son derece kıranta bir hareketle çıkarıyor iç cebinden kartvizitini, “Ziyaret edin” diyor. “Buyurun internet sitemizin adresi! Ayrıyetten radyomuzu da dinleyebilirsiniz”
www.cingeneyiz.com.tr
Ziyaret edin ve görün nasıl büyük bir nezaketle karşılıyorlar aslında şehrin dışına kovulmayı. Nasıl sessizce seviyorlar silinen bir direnişi yeniden ayaklandıran donarak ölmüş bir bebeği”

Adrian Marsh Çingeneden Yana 12 /03/2007 
İstanbul'da katıldığı çingenelerle ilgili bir toplantıda akademisyen Adrian Marsh "Roman mı Çingene mi" tartışmasında çingene sözcüğünden yana olduğunu belirtti. Bianet sitesinin haberine göre Adrian Marsh görüşünü şu sözlerle ifade etti: "Saha arastirmasinin danismani, "Roman mi Çingene mi diyecegiz" tartismasinda kendine daha kapsayici oldugu için Çingene (Ingilizcesiyle Gipsy; ama mutlaka büyük harfle) demeyi yegleyen Adrian Marsh , ögrenilmis çaresizligin çözülüsünün duygusunu anlatiyor: "Konusabiliyor hale gelmek, 'Ayrimciligin üstesinden gelebiliriz' hissinin olusmasi önemli. Saha arastirmasinda görüstügümüz 
Romanlardan 'Bu kadar önemli oldugumuzu bilmiyordum' sözünü duyuyoruz." Bizler cingeneyiz.org ailesi olarak Türkiye'de yaşayan göçebe zanaatçı kültürlerin; roman, abdal, elekçi gibi yöresel deyişlerle değil çingene genel ifadesiyle en iyi bir şekilde tanımlanabileceğini savunmuştuk. Sitemizde yayınlanan çeşitli çalışmalarda bu konu ile ilgili çeşitli tartışmalar özetlenmişti. Bkz. Çingenelerin Tarihi Çingeneler Nasıl Kurtulur? Kendisi de bir ingiliz çingenesi olan akademisyen Adrian Marsh'ın bizimle aynı yaklaşımı benimsemesi tüm cingeneyiz.org ailesini çok mutlu etti. Kendisine yeni çalışmalarında başarılar diliyoruz

Nokta'dan Mustafa Aksu Röportajı 15/2/2007 
Nokta Dergisi, Türkiye çingenelerinin önde gelen temsilcilerinden emekli bürokrat Mustafa Aksu ile bir röportaj yaptı. Çalışmada Aksu'nun çocukluk yıllarından, son kitabına kadar çeşitli konulara değiniliyor. Mustafa Aksu kısa süre önce kitabının yeni baskısında yayınladığı ünlü çingeneler listesiyle gündeme gelmişti. Kitapta ismi açıklanan kimi ünlüler, Aksu'ya tepki göstermiş; kimileri dava yoluna gideceklerini belirtmişti.

40 Gün 40 Gece Etkinlikleri Basın Duyurusu 20/3/2007 
BASIN DUYURUSU
Bir zamanlar Adnan Şenses’lerin, Zeki Müren’lerin gittiği, Gırgıriye Filminde Müjdat Gezen’e esin kaynağı olan Sulukule, Daha Sultanahmet-Ayasofya turizm merkezi olmamışken, turistik rehberlerde adı geçen ve yerli ve yabancı turistlerle dolup taşan Sulukule, Unesco Dünya Mirası listesindeki İstanbul’un yine bu kapsamda yer alan sur ve çevresinin sadece fiziksel değil, var olan sosyo-kültürel yapısı ile de korunması gerektiği belirtilen Sulukule, 1969’larda kurulan Sulukule Derneğiyle 1. Uluslararası Çigan Festivalini yapan ve Turizm Bakanlığı’nın burayı olduğu gibi koruyalım dediği Sulukule, Vaktiyle yaklaşık 300 müzisyenin çalıştığı ve buna bağlı bir çok aile ve kişinin bu bölgeden geçindiği Sulukule, Ve bugün İstanbul’un bir çok köşesinde yitirilen mahalle hayatının izlerini taşıyan ve bugün de hala süren ender yerleşimlerden biri, Sulukule, Dünyadaki ilk Roman Yerleşimi oluşu ile uluslararası bir öneme de sahip, Sulukule, Sulukule, ARTIK Bir Yıkımın, Yok oluşun Eşiğinde, Hem de bir Kentsel Yenileme Projesi adına, Neslişah ve Hatice Sultan Mahallerinde oturan 3500 Roman, ( 759 hak sahibi ve hissedar 303 kiracı) Kasım 2005'ten beri İstanbul' da tarihi Sulukule olarak bilinen 1000 yıllık tarihi mekanlarından Fatih belediyesi tarafından tahliye edilmekle karşı karşıya. Bakanlar Kurulu tarafından 5366 sayılı yasaya dayanarak ve "Önce İnsan" sloganıyla başlayan 
Kentsel Yenileme Projesi’nin, ne yasanın hazırlanması, ne karar aşamasında, ne de uygulamaya geçişte hiçbir fikirleri sorulmadığı gibi 13 Aralık 2006 tarihinde de Sulukule için "Acele Kamulaştırma Kararı" çıktı.Sulukuleliler “Acele kamulaştırmanın iptaline karşı” Danıştay Başkanlığı’na gönderilmek üzere İstanbul İdare Mahkemesi Başkanlı’ğına Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Avukatı ile yürütmenin durdurulması talebiyle dava açtı. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nin de müdahil olduğu bu davaya, bir çok sivil toplum kuruluşu ve bölge halkı da müdahil olmaya devam etmekte. Bu süreç devam ederken henüz onaylı bir yenileme projesi de ortada yokken, Fatih Belediyesi bazı evlerin yıkımına başladı bile. Hatta bu evlerden biri de mülkiyeti ve tapusu belediyede olmayan bir ev sahibine ait. Kendisine haber verilmeden içindeki eşyalarıyla birlikte yıkıldı. Ve ardından yanlışlıkla olduğu açıklandı. İşte Tüm Bu Nedenlerle, Sulukuleliler'in katılımını öngören, fikirlerini, ihtiyaçlarını dikkate alan katılımcı bir kentsel planlama yaklaşımı için, Sulukule halkının hatıralarının, ninelerinin, dedelerinin ve tüm atalarının mezarlarının bulunduğu semtte kalmaları için, İstanbul’u İstanbul yapan değerlerin, özgün ve farklı sosyo-kültürel yapıların sürdürülmesi ve geliştirilebilmesi için, Yerel Gerçekliği güçlendirmek ve görünür kılmak için, Bölgeyle ilgili tüm paydaşlara, bölge halkının da içinde olabileceği yaratıcı ve sürdürülebilir bir gelecek vizyonu çizebilmek için, Pozitif bir yaklaşımla Sulukule’ye teğet geçen tüm alan ve konuların ele alınabilmesi için, Sulukuleliler, Sivil Toplum Kuruluşları, Sanatçılar, Müzisyenler, Mimarlar, Sosyologlar, Şehir Plancıları, Akademisyenler, Gönüllüler, artık İstanbul’da bir şeylerin değişmesi için harekete geçtik, Yıkıma çok az kala Sulukule'ye ve Sulukuleliler’e desteğin arttırılması için 24 Mart'ta duyurusu ve açılışı yapılacak "40 Gün 40 Gece Sulukule" etkinliklerine ve dayanışmasına herkesi bekliyoruz. Nisan’da başlayacak etkinliklerimiz Mayıs ortasına kadar Sulukule, Beyoğlu ve Üniversitelerde gerçekleşecektir. Etkinlik ayrıntısına blog sayfasından ulaşılabilir.

40 Gün 40 Gece Sulukule Platformu
24 Mart Etkinlikleri: 
1. Basın Duyurusu
2. Renk
· Evleri Boyama etkinliği ve dayanışması (İmece Grubu, Hangar Sanat Derneği, sanatçılar, 
gönüllüler ve Sulukuleliler ile birlikte) 
· Sanatçı Gül Bolulu’nun “İnci Abla” dokuma tablosunun bir sokak cephesine asılması,
3. Cümbüş/ Müzikli ve Danslı Etkinlik 
· Çıplak Ayaklar Kumpanyası
· Gevende Müzik Grubu
· Hangar Ritm Grubu
· Sulukule Roman Orkestrası40 Gün 40 Gece Sulukule Platformu
www.40gun40gece-sulukule.blogspot.com 
Başlangıç Tarihi: 24 Mart 2006
Saat: 12.30
Yer: Sulukule
Ulaşım: Taksim-Edirnekapı Otobüsü ( no: 87)
(Edirnekapı durağından yürüyerek 5 dakikada surların yanından Sulukule’de olabilirsiniz.)
İletişim: 
Aslı Kıyak İngin:
E-posta: aslikiyak@celikdizayn.com
Cep: 05423476241
Hacer Foggo:
Cep:05362404363
E-posta: hacerfoggo@gmail.com
Funda Oral:
E-Posta: fundaoral@ttnet.net.tr
Cep:05325692269

Milliyet'ten Etnik Kimlik Araştırması 22/2/2007 
Milliyet Gazetesi'nde birkaç gündür Türkiye'de yaşayan farklı etnik gruplarla ilgili bir araştırmanın sonuçları yayınlanıyor. Araştırmaya göre çingenelerin toplam sayısı sadece 30000. Araştırmanın geneli değerlendirildiğinde ciddi bir saha çalışması olduğunu anlayabiliyoruz. Ne varki çingenelerin toplam sayısı ile ilgili verilen değer oldukça eksik görünüyor. Bu konuda şimdiye kadar çeşitli rakamlar ileri sürülmüştü. Bunlar içerisinde en düşük rakam 500.000'di. Milliyet'in araştırmasının rakamı ise kolaylıkla çürütülebilecek kadar düşük. Örnek olarak küçük bir hesap yapabiliriz. İstanbul'daki en bilinen çingene mahallelerinden birkaçında yaşayan çingene nüfusuna bakalım. Sarıgöl Şen Mahalle 7000. Kuştepe 6000. Hacıhüsrev 5000. Gültepe 3000. Küçükbakkalköy, Selamsız birlikte 10000. Sadece bu 6 mahallede 31000 çingene yaşıyor. İstanbul'da 50'den fazla çingene mahallesi olduğunu biz araştırmalarımızdan biliyoruz. Ama diyelim ki İstanbul'da sadece 6 çingene mahallesi var. Bu durumda İstanbul'un çingene nüfusu 31000 olur. Bu milliyet'in hesabına göre Türkiye genelinde hiç çingene yaşamıyor demektir. Araştırmanın çingenelerle ilgili rakamlarının tekrar gözden geçirilmesi herhalde yararlı olacaktır. 

Mersin'de Gerginlik: 7 Yaralı 25/3/2007 
Mersin'de yasayan Cono asiretine mensup iki aile arasinda kavga çikti. Nedeni ögrenilemeyen kavgaya müdahale eden güvenlik güçleri çatismayi güçlükle önleyebildi. İki grubun birbirlerine taş ve sopalarla saldırdığı olaya güvenlik güçleri biber gazı kullanarak müdahale etti. Mahallede gerginliğin halen devam ettiği bildiriliyor.

Turhan Çömez'den Suçüstü 26/3/2007 
AKP Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez çeşitli semtlerde uyuşturucu satıldığı ihbarlarını değerlendirerek İstanbul'a geldi. Kimliğini gizleyerek Sarıgöl Mahallesi'ne giden çömeze küçük bir çocuk tarafından uyuşturucu satıldı. Olaydan sonra basına açıklama yapan Turhan Çömez İstanbul'da en yoğun uyuşturucu satılan mahallelerin Gaziosmanpaşa Sarıgöl ve Bursa Mahalleleri, Üsküdar Selamsız ve Esenler Karabayır olduğunu öne sürdü. Sayın milletvekilinin kişisel çabasıyla suç olgusunu deşifre etmeye çalışması saygıdeğer bir tutum. Biz cingeneyiz.org olarak bu noktada olayın farklı boyutlarını da dile getirmenin yararlı olacağı kanaatindeyiz. Acı bir gerçek olarak adı sayılan mahallelerde çeşitli suç örgütlenmeleri taban bulabilmektedir. Bu mahalleler yerleşimcilerinin çoğunluğunun çingene olduğu yerleşim bölgeleridir. Bir başka açıdan İstanbul'da sadece çingene mahallelerinde suç yoktur. Bu tarz bir haberde sadece çingene mahallelerinin adının geçmesi toplumumuzda yanlış anlaşılmalara neden olabilir. Suçla bizlerin adının özdeşlesmesini sakıncalı buluyoruz. İİkinci olarak suç olgusundan bahsederken buna zemin yaratan sosyal problemlere değinmezsek olaya esaslı çözümler getiremeyiz. İşsizlik ve kötü çalışma koşulları düzeltilmediği sürece iyi bir eğitimden yoksun kalan gençler suça itilebilirler. Olaya böyle bakmak her açıdan daha yararlı olacaktır. Aksi halde sorunları çözme şansımız olmadığı gibi toplumda derin bir düşmanlığın ortaya çıkmasına da neden olmuş olabiliriz.

Kocaeli'de Gerginlik 28/3/2007 
Kocaeli'de bir Roman Mahallesinde düğün sırasında gerginlik yaşandı. Güvenlik güçlerinin müdahale ettiği olayda 7 yaralı var. Düğün meydanında geçen bir aracın toz kaldırması üzerine düğün sahipleri ile araç ve sahibi ve yakınları arasında kavga çıktı. Düğün sahipleri aracın bilinçli olarak düğün meydanının etrafında dolaştığını öne sürdüler. Güvenli güçlerinin müdahalesi ile olay yatıştırıldı. 

Sarıgöl Mahallesi'ne Jet Baskın 30/3/2007 
AKP milletvekili Turhan Çömez'in mahallede yaptığı suç üstü operasyonundan hemen sonra emniyet güçleri mahalleye baskın düzenledi. Çok sayıda güvenlik görevlisinin katıldığı baskında evler didik didik arandı. Kimi evlere kapılar kırılarak girilebildi. Daha önce Sarıgöl Mahallesi'nde gerçekleşen olaylarla ilgili çok sayıda değerlendirmeyi bu sütunlardan sizlerle paylaştık. Son olayda da daha önce dile getirdiğimiz fikirleri tekrarlamaktan başka söyleyecek sözümüz yok. Ümit ediyoruz ki emniyet güçlerinin adli operasyonları başarılı olsun. Ne var ki bu tip adli müdehaleler suçu önlemek için tek başına yeterli olamayabilir. Sarıgöl gibi yoksulluk sınırın çok altındaki akıl almaz koşullarda yaşayan insanların olduğu bölgelerde suç örgütleri kolaylıkla taban bulabilir. Bu sorunun en temel çözümü istihdam ve sosyal projelerdir. Polisiye tedbirler ancak bir noktaya kadar sorunu çözebilir.

Rus TV Kanalına ERRC'den Uyarı 01/4/2007 
Avrupa Roman Hakları Merkezi (ERRC) Çingenelerle suç olgusunu bir gösteren yayınlarından dolayı Rus TV kanalı Birinci Kanal'a bir uyarı mektubu gönderdi. Mektupta; sözkonusu yayınlarda suç olaylarının tek sorumlusunun Çingenelermiş gibi yansıtıldığı ileri sürülüyor. Buna göre bu tarz tek taraflı yayınlar toplumda çingenelere karşı düşmanlığı körüklüyor. Mektuba karşılık Birinci Kanal'ın nasıl bir tavır alacağı merakla bekleniyor.

Kağıtçılardan Protesto 15/4/2007 
Edremit İbrahimce Mahallesi'nde yaşayan kağıt toplayıcıları "sokak toplayıcılarının ortadan kaldırılmasını" amaçlayan kararı protesto ettiler. Kağıt toplayıcılar kararın uygulamaya konulması halinde çok sayıda insanın mağdur olacağını belirttiler. Protesto yürüyüşü düzenleyen kağıt toplayıcılarına Çevre Bakanlığı'ndan yanıt geldi. Bakanlık yetkilileri kağıt toplayıcılara lisanslı işletlemelerde çalışmalarının önerildiğini belirtti. Bakanlık açıklamasında ayrıca sözkonusu engelin sadece ambalaj atıklarına dönük olduğu, tüm atıkları kapsamadığı belirtildi.

Çanakkale'de Katılımcı Bütçe 19/4/2007 
Çanakkale Belediyesi önemli bir yeniliğe imza attı. Çanakkale'nin ünlü Çingene mahallelerinden Fevzi Paşa sakinlerine belediye bütçesi ile ilgili tercihlerini sordu. Bu amaçla mahalle sakinlerine dağıtılan kağıtlarda ellerinde yeterli kaynak olsa değerlendirebilecekleri çeşitli alanlar sıralanmıştı. Mahalle sakinleri Kentsel altyapı, Ortak kullanım alanları, Toplu Taşıma, Yol Kaldırım trafik gibi başlıklar arasında en çok Ortak kullanım alanları başlığını tercih etmişler. Bu seçimde çingene kültüründe özel bir yeri olan düğün geleneğinin daha rahat devam ettirilebileceği bir alana ihtiyaç duyulmasının etkili olduğu düşünülüyor. Çanakkale Belediyesi'nin gerçekleştirdiği "katılımcı belediyecilik" uygulaması Fevzi Paşa mahallesi sakinlerini memnun etti

Avcılarda Yıkım Ayıbı 26/4/2007 
Avcılar Yeşilkent Mahallesi'nde yer alan göçebe çadırları Belediye ekipleri tarafından yıkıldı. Ne var ki uygulama yıkımla sınırlı kalmadı; göçebelerin çadırları tek tek toplanarak imha edildi. Belediye Ekipleri, "göçebelerin bir daha böyle yerlerde barınamamaları için çadırları imha edildi." açıklamasını yaptılar. Çadırlarda kalan göçerler yaşayabilecekleri başka herhangi bir konuta sahip değiller. Belediye ekipleri tarafından kendilerine konaklayabilecekleri başka bir yer gösterilmeyen göçerlerin bundan sonra ne yapacakları ise bilinmiyor. Avcılar'da yaşanan bu gelişmelerle ilgili yeni bilgileri tekrar size ulaştıracağız

Roman-tik Buluşma 06/5/2007 
Şehir Plancıları Odası ve İzmir Romanlar Derneği "Roman-tik Atölye" adıyla bir atölye düzenledi. Etkinlikte Çingeneleri mahallelerinden uzaklaştırmadan gerçekleştirilebilecek doğru bir kentsel dönüşüm için Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencileri alternatif mimarlık projeleri ortaya koydular. İzmir Romanlar Derneği Başkanı Abdullah Cıstır şöyle konuştu: “Bu proje ‘siz’i ve ‘biz’i kaldırıp ir yapıyor. Mahallemiz bizim akvaryumumuz, biz uydu kentlerde yaşamayız

Hüsnü Şenlendirici'nin ABD Turu 07/5/2007 
Klarnet sanatçısı Hüsnü Şenlendirici ve "The Newyork Gipsy All Stars grubu" Nisan ayı içerisinde ABD'de bir dizi konser verdi. Newyork ve Washington'da gerçekleşen gösterilerde Şenlendirici'ye klarnette İsmail Lumanovski, kanunda Tamer Pınarbaşı, darbukada Seido Salifoski eşlik etti.

Avcılar'da Son Durum 10/5/2007 
Geçtiğimiz haftalarda avcılarda gerçekleştirilen yıkımlarda bölgede yaşayan göçebelere ait çadırlar imha edilmişti. Bölgeden uzaklaşmak zorunda kalan göçebelerin durumu meçhul. Belediye yetkilileri tekrar başka bölgelerde çadır kurmamaları için çadırları yıkmakla kalmayıp enkazı yakarak imha etmişlerdi. Olaylardan sonra bölgeden uzaklaşan göçebelerin durumu hakkında hiçbir bilgiye ulaşılamıyor. Konu ile ilgili bilgiler elimize geçtikçe sizleri bilgilendirmeye devam edeceğiz.

Hasanpaşa Göçebeliğe Mahkum 15/5/2007 
Geçtiğimiz yıldan beri sizleri gelişmelerden düzenli olarak haberdar ettiğimiz Hasanpaşa mahallesinde, eski tas eski hamam, değişen bir şey yok. Çaresiz kalan mahalleli göçebeliğe mahkum. 50 yıldan beri bölgede barınan Hasanpaşa Çingenelerinin evleri, konutlarının bulunduğu arsa hayvan pazarı yapılacağı gerekçesiyle yıkılmıştı. Uzun süre aynı arsada çadırlarda yaşam savaşı veren mahalleli belediye ekiplerinin baskınları sonucu dağılarak civarda bulabildikleri harabe ev ve fabrikalara sığınmışlardı. Son günlerde sığındıkları bu izbe yerlerde bile yaşamalarına izin verilmiyor. Çaresizlik içerisinde çoğu aile hareket halinde göçebe bir yaşama başlamış durumda. Sürekli yer değiştirdikleri çadırlarında inanılmaz bir yoksulluk içerisinde yaşıyorlar.

Sulukule'ye Hayırlı Haber 18/5/2007 
Sivil toplum kuruluşları, Fatih Belediyesi ve Sulukule Mahallesi sakinlerinin katılımıyla 17/05/2007 tarihinde; İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Salonunda gerçekleştirilen toplantıda önemli kararlar alındı. Hararetli tartışmaların yaşandığı ve konu ile ilgili tarafların görüşlerini karşılıklı olarak paylaşma imkanı bulduğu toplantı İnsan Yerleşimleri Derneği'nden Korhan Gümüş tarafından yönetildi. Toplantıda Fatih Belediyesi'ni temsilen söz alan Belediye Başkan danışmanı Mustafa Çiftçi; kentsel dönüşüm projesinin yeniden ele alınabileceği gibi sıfırdan hazırlanabileceğini de dile getirdi. Çiftçi, mesleki kuruluşlardan kendilerine konu ile ilgili alternatif projeler hazırlamalarını talep ettiklerini sözlerine ekledi. Mahalle sakinleri geçmişte dönem dönem yaşanan yetersizlikleri ve belediyelerin kendi sorunları ile yeterince ilgilenmediğini dile getirdiler. Sulukule Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Şükrü Pündük mahallerindeki kültürü korumaktaki ve yaşamlarını bu bölgede sürdürmekteki kararlılıklarını dile getirdi. 40 Gün 40 Gece Grubundan Aslı Kıyak Ingın ve Ulaşılabilir Yaşam Derneği'nde Hacer Foggo bugüne kadar yaşanan süreci dile getiren birer konuşma yaptılar. Toplantının sonunda dinleyicilerden gelen; Fatih Belediyesi'nin bölgedeki Kentsel Dönüşüm Projesini çok ortaklı bir ekiple devam ettirmeye istekli olup olmadıkları sorusuna Mustafa Çiftçi'nin olumlu yanıt vermesi üzerine; kentsel dönüşüm sürecinin bundan sonraki aşamasında belediye, sivil toplum kuruluşları ve mahalle sakinlerinin birlikte çalışmasına karar verildi. Önümüzdeki günlerde gerçekleşecek toplantılarda Sulukule'nin kaderi bu şekilde belirlenecek.

Kayseri'de Çocuk Katliamı 20/5/2007 
Kayseri'ye mevsimlik olarak gelen göçebe müzisyen Çingenelerin bağrına ateş düştü. 4 Küçük kardeşimiz marul artıklarını çöpten toplarken; aşırı hızla giden bir aracın çarpmasıyla hayatlarını kaybettiler. Aşevi tarafından yoksul ailelere dağıtılan marulları almak için gelen çocuklar dağıtımın bittiğini öğrenince çöpleri karıştırmaya başladılar. Bu sırada bilinmeyen bir nedenle ters istikamete koşan çocuklara aşırı hızla giden bir araç çarptı. Olay yerinde bulunan 6 çocuktan 4'ü hayatlarını kaybederken 2 çocuk da ağır yaralandı. Cingeneyiz.org ailesi olarak ailelerine sabır diliyoruz. Bu konudaki her gelişmeyi okuyucularımıza duyurmaya gayret göstereceğiz.

Kayseri'li Arkadaşlara Duyuru 21/5/2007 
Sitemizi Kayseri'den takip eden dostlarımız. Kayseri'de yaşanan vahim olayla ilgili bilgilerinizi bizimle paylaşmanızı sizden rica ediyoruz. Bize ulaşan her bilgiyi sitemizde yayınlayacağız. Sözkonusu olayda; olaya sebebiyet verenler ve sorumlulukları, hayatını kaybeden çocukların ailelerinin durumu ve yaralı çocukların sağlık durumları hakkında edindiğiniz herhangi bir bilgiyi lütfen bizimle paylaşın. Tüm kamuoyunu yakından ilgilendiren bu konuda tüm bilgilerin bütün açıklığıyla ortaya konulması büyük bir önem taşımaktadır. Bilgilerinizi cingeneyiz@yahoo.com adresine mail yollayarak bize ulaştırabilirsiniz

Kayseri'den Son Haberler 21/5/2007 
Kayseri'de yaşanan katliam gibi kaza sonrasi olay yerinde 4 çocuk hayatini kaybederken 2 çocuk agir yarali olarak kurtulmustu. Hastanede tedavi altina alinan çocuklardan biri daha hayatini kaybetti. Olayda hayatını kaybeden çocukların isimleri: Tugay Zurnacı, Muharrem Zurnacı, Serap Zurnacı, Ali Zurnacı, Veysel Zurnacı. Kazadan ağır yaralı olarak kurtulan Berivan Zurnacı'nın tedavisi ise halen devam ediyor. Olayın faili yakalanarak Kayseri Adliyesi'ne getirildi. Çıkarıldığı mahkemece tutuklanan şahıs Kayseri Kapalı Cezaevi'ne sevkedildi. Şahsın olay sırasında alkolsüz olduğu ve aşırı hız yaptığı belirtildi. Trafik ekipleri sözkonusu şahsın ehliyetsiz araba kullandığının tespit edildiğini belirttiler 

Küçükbakkalköy'de Yine Yıkım 26/5/2007 
23/5/2007 Çarşamba gübü İstanbul Küçükbakkalköy mahallesi'nde yine yıkım vardı. Evlerini satmış olan mahalle sakinlerinin evleri yıkıldığından herhangi bir sorun yaşanmadı. Daha önce bu bölgede gerçekleşen yıkımlarda, belediye ekipleri evlerini satmayan mahalle sakinlerinin evlerini yıkmışlar bunun üzerine büyük olaylar yaşanmıştı. Mahallede kalan az sayıdaki evin yıkılması süreci ile yakın çevrede yükselen blok apartmanların inşa edilmesi eş zamanlı olarak devam ediyor

Kadrolu Abdal Müzisyenler 06/6/2007 
Abdal Çingeneleri Türkiye’nin her yerinde son derece zor koşullar altında yaşıyor. Onlar bu toplumun en “garip”leri. Açlık sınırında yaşıyorlar, son derece kötü koşullarda çalışıyorlar, son derece sağlıksız koşullarda ikamet ediyorlar. Ama onların yaşadıkları sadece bunlarla bitmiyor bir de dışarının kendilerine bakış açısı var ve o içlerini çok daha fazla yakıyor. Aslında abdalların yaşadıklarını en iyi kendisi de Abdal olan Neşet Ertaş şu dizelerle anlatıyor. “Ey garip gönüllüm, dertli yoldaşım/ Niye belli değil baharın kışın/ Var mıdır sormazlar ekmeğin, aşın/ Zengin isen ya bey derler ya paşa/ Fakir isen ya abdal derler ya cingan haşa…” Genel olarak toplumda en zor, en kötü işleri yapan Abdalların yaptıkları işler arasında hurdacılık, kalaycılık, devşirmecilik( dilencilik), müzisyenlik, bayrakçılık geliyor. Örneğin Yozgat’ta genel olarak müzisyenlik yapan Abdallar düğünlerde, özel günlerde çalıyor ancak çok az kazanıyorlar. Bugünlerde ise Abdallara bu geleneksel mesleklerinden biri olan müzisyenlikten para kazanma imkanı doğuyor. Kültür Bakanlığı 15 Kırşehirli Abdalı kadrolu sanatçı olarak seçti. Bu durum Abdallar için sosyal güvenceli müzisyenlik anlamına geliyor. Kadroları artırmak için çaba sarfeden Abdallar kendi türkülerinin tüm dünyada icra edilmesi fikrinden de çok hoşnutlar.

Feriköy'de Yıkım 08/6/2007 
Çingenelerin de yaşadığı eski Feriköy Dere Mahallesi'nin bir bölümü yol genişletme çalışmaları gerekçe gösterilerek yıkıldı. Mahalle sakinlerine İstanbul anadolu yakasında yer verildi. Geçtiğimiz Pazar günü gerçekleşen yıkımdan sonra mahallenin çehresi bütünüyle değiştir. Ulaşabildiğimiz mahalle sakinlerinden evleri yıkılanların Kartal Uğur Mumcu Mahallesi'ne taşındıklarını öğrenebildik. Konu ile ilgili ayrıntıları daha sonra sizlerle paylaşmaya çalışacağız.

Yıkımdan Sonra Feriköy 09/6/2007 
İstanbul’un başka bir tarihi çingene mahallesi de kaybolmak üzere… Feriköy’deki Dere Mahallesi’nin önemli bir bölümü Şişli Belediyesi tarafından bölgeden yol geçeceği gerekçesiyle istimlâk edildi. Geçtiğimiz Pazar günü de tarihi mahallenin önemli bir bölümü yıkıldı. Yıkım olaysız geçti. Evleri yıkılan mahalle sakinleri Kartal Uğur Mumcu Mahallesi’ne gönderildi. Mahalle sakinleri, Cingeneyiz.org ekibine, istimlâklerin sürdüğünü dolayısıyla yıkımların devam edeceğini belirttiler. Kuruluşu 1930’lara dayanan Dere Mahallesi’ndeki, çingeneler ağırlıklı olarak kâğıtçılık ve hurdacılıkla uğraşmaktaydı.İstanbul’un tarihi bir mahallesinin daha kaybolmasının, mahalle sakinleri mağdur edilmese de, kent açısından önemli bir sorun olduğunu düşünüyoruz, belediyelerin de kentin tarihine önem vererek hizmet etmeleri gerektiğini bir kere daha belirtmek istiyoruz.

Ankara'da Acı Olay 10/6/2007 
2 gün önce Ankara Yenişehir Pazarı’nda son derece üzücü bir olay yaşandı. Bir süredir Çankaya’daki kağıt toplayıcılarının bu alanda çalışmaları istenmiyordu. Kooperatif Yolunda Ankara Geri Kazanım Derneği’nin açıklamalarına göre 1500, zabıtanın açıkladığı rakamlara göre ise 480 kişinin kağıt toplama araçlarına el konulmuştu. Özelikle Türközü’ndeki pek çok Çingenenin geçim kaynağı olan kağıt toplayıcılığını belediyenin büyük bir ısrarla engellemeye çalışması kimi zaman buradaki Çingenelerle zabıta memurları arasında sürtüşmelere neden olmaktaydı. Ancak 2 gün önce yaşanan bir olay burada yaşananların geldiği noktanın acı boyutunu gösteriyor. Kooperatif Yolunda Ankara Geri Kazanım Derneği’nin kamuoyuna yaptığı açıklamada bu olay şu şekilde ifade ediliyor. “Çankaya Belediyesi Zabıtaları evvelki gün ( 07.06.2007)Yenişehir Pazarı 
yakınlarında herkesin gözleri önünde Evliya Karaman isimli atık kâğıt işçisi arkadaşımızı feci şekilde dövdü. Yalnız başına kâğıt toplarken 7 Belediye Zabıtası tarafından hiçbir neden olmaksızın saldırıya uğrayan Evliya Karaman saldırı sonucu beyin kanaması geçirdi. Arkadaşımızın hayati tehlikesi sürüyor.” Kooperatif Yolunda Ankara Geri Kazanım Derneği başkanı Hamit Temel Ankara Türközü’ndeki 150 hanenin geçim kaynağının atık kağıt işçiliği olduğunu, daha önce de buna benzer olaylar yaşandığını ve ancak bu konuda olumlu hiçbir adım atılmadığını belirtiyor ve yetkililerden bu konuda olumlu adımlar bekliyor. 

Cingeneyiz.org olarak konunun bir an önce aydınlığa kavuşturulması için savcılarımızı ve emniyet güçlerimizi göreve çağırıyoruz. Kağıt toplayıcılığı ile geçinen çok sayıda aile bu konuda uygulanan engellemelerle çok ciddi problemler yaşıyorlar. Daha büyük sorunların yaşanmaması için en kısa sürede bu konuda ciddi çalışmaların yürütülmesi gerekmektedir. Bu ailelere yeni istihdam alanları yaratılmaksızın ekmeklerinin elinden alınması hiç kimsenin altından kalkamayacağı feci sonuçlar doğuracaktır.

Abdal Dernekleri 11/6/2007 
Yozgat’ta abdallar seslerini duyurmak için faaliyetlere giriştiler ve “Abdallar Kültür Derneği” ni kurdular. Abdallar kendileri hakkındaki önyargıları kırmak ve yaptıkları müziği tüm dünyaya duyurmak için böylesi bir faaliyete gittiklerini söylüyorlar. Abdallar Kültür Derneği başkanı Veli Metin ise derneklerinin amacını “ Bizim işimiz bu aşımız bu. Toplamıyoruz, devşirmiyoruz, gırtlak patlatıp, ter döküp alın teriyle evimize ekmek götürmeye çalışıyoruz. Hem de unutulmaya yüz tutan halay ve davul, zurna kültürünü yaşatmaya çalışıyoruz” şeklinde anlatıyor. Bir diğer Abdal derneği ise Kırşehir’in Çiçekdağı İlçesi’nde geçtiğimiz aralık ayında kuruldu. Genel olarak müzisyenlerin üyesi olduğu derneğin başlıca amacı yok olan abdal kültürünü, türkü ve bozlakları yaşatmak olaraaliaak açıklıyorlar.

TED Koleji'nin Çingene Projesi 16/6/2007 
TED Koleji, toplumsal eşitlik açısından en çok sorun yaşayan bir topluluk olduğu düşüncesiyle, Çingenelerle ilgili bir proje gerçekleştirdi. Projenin sunumu geçtiğimiz Mayıs ayında yapıldı. Proje kapsamında bir anket çalışması, Sulukule, Edirne, Kırklareli, Lüleburgaz bölgelerinde kaynak kişilerle görüşmeler, fotoğraflama çalışmaları, fotoğraf ve resim sergisi gerçekleştirildi. Projenin sunumu TED koleji ilköğretim okulu binasında 28 Mayıs 2007 tarihinde gerçekleştirildi.

Temelkuran Kayseri Olaylarına Değindi 17/6/2007 
Milliyet gazetesi yazarı Ece Temelkuran 13 Haziran 2007 tarihli köşeyazısında, daha önce sitemizde haber olarak yer alan Kayseri ve Ankara'daki acı olaylara değindi. Temelkuran'ın yazısının ilgili bölümü şöyle: " Birkaç gün önce Ankara'da 25 yaşında Evliya Kahraman adlı bir üniversite öğrencisi-çöp toplayıcısı Numune Hastanesi yoğun bakıma yatırıldı. Kafa içi kanaması vardı. Çünkü, çöp toplayıcılarının iddiası na göre Çankaya Belediyesi çalışanları tarafından dövülmüştü. Bu yaşadıkları ilk kayıp değil. Son bir yıl içinde 5'i çocuk, 9 çöp toplayıcısı öldü. Samsun'da bir kişi iş makinesi altında kaldı. Kayseri'de beş çocuğa araba çarptı. 30 yaşındaki Necati Özdemir ise Sofulu çöplüğünde iş makinesi üzerine yürüyünce çöplerin arasında kayboldu. Cesedi 8 gün sonra bulunabildi. Ankara'da toplayıcı Eyüp Şahin, toplayıcı çocukları trafik kazasından korumak isterken araba çarpması sonucu öldü. Neden peki?"

Sulukule'de Basın Toplantısı 23/6/2007 
23 Haziran 2007 Cumartesi günü Sulukule'de gerçekleştirilecek olan basın toplantısında, yakında mahallede uygulamaya konulacak olan çok ortaklı proje tanıtılacak. Aşağıda çeşitli basın kuruluşlarına toplantı ile ilgili yollanan basın duyurusu yeralıyor: 
"BASIN DUYURUSU 
İstanbul'daki çok kültürlülüğü desteklemek, insanları yaşam çevrelerinden uzaklaştırmadan mahallelerini geliştirmek, katılımcı yöntemlerle kendi yaşam çevreleri üzerinde söz sahibi olabilmelerini sağlamak amacıyla Sulukule'de Avrupa Birliği destekli bir proje başlıyor. Önümüzdeki Temmuz ayında Sulukule Mahallesini Geliştirme Projesi için Ulaşılabilir Yaşam Derneği, İnsan Yerleşimleri Derneği ve Sulukule Roman Kültürünü Geliştirme ve Dayanışma Derneği bir araya geldiler ve çok aktörlü, ortaklaşa yürütülecek bu mahalle gelişim projesi için hazırlıklarını tamamladılar. 
Bu proje ile T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Fatih Belediyesi'nin yapılan çalışmalara katkıda bulunması, İstanbul 2010 çerçevesinde başlatılan kurumlar arası işbirliğinin geliştirilmesi amaçlanıyor. İstanbul'daki mahalle geliştirme çalışmalarına bir örnek olması hedeflenen bu projenin başlangıcında yapılacak olan basın toplantısına katılmanızdan büyük bir memnuniyet duyacağız. " 
Tarih: 23 Haziran 2007 
Saat: 11.00
Yer: Neslişah Mahallesi Sarmaşık Cad. No:47 Sulukule Edirnekapı
İletişim : Sulukule Roman Kültürünü Geliştirme ve Dayanışma Derneği Başkanı, Şükrü Pündük: 0 
535 321 51 02

Kocaeli'de TOKİ Projesi 25/6/2007 
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Bekirpaşa Belediyesi bölgede yaşayan Çingeneler için bir toplu konut projesi başlatıyorlar. TOKİ'nin de dahil olacağı projede Çingenelerin yaşam tarzlarına uygun konutlar inşa edilecek. Belediye'nin verdiği bilgilere göre yapılacak toplu konutlarda; Çingene kültürüne göre her türlü ihtiyacın karşılanabileceği at arabalarının park edilebileceği özel yaşam alanları hazırlanacak

Sulukule Projesi Başladı 26/6/2007 
Sulukule Mahallesi sakinlerinin ihtiyaçları gözetilerek oluşturulacak alternatif bir dönüşüm için hazırlanan Sulukule Projesi geçtiğimiz Cumartesi mahallede yapılan basın açıklaması ile başladı. Temmuz ayı içerisinde aktifleşecek olan projede Ulaşılabilir Yaşam Derneği, İnsan Yerleşimleri Derneği, Sulukule Roman Kültürünü Geliştirme ve Dayanışma Derneği ortak olarak çalışıyorlar. Sulukule Roman Kültürünü Geliştirme ve Dayanışma Derneği Başkanı Şükrü Pündük Cumartesi gerçekleştirilen basın açıklamasında projeyi şu sözlerle tanıttı: "Bu yaklaşım çoğunlukla, yoksul bölge sakinlerinin, özellikle kiracıların yerlerinden edilmesini ve yerlerine daha yüksek gelir gruplarının gelmesini öngörüyor. Bu süreç 'planlı seçkinleştirme' olarak adlandırılıyor. "Bu sürece karşı çıkan bölge sakinlerinin olduğu mahallelerde, zorunlu yer değiştirmeden, konut alanları ve çevresel koşulları iyileştiren, sosyal donatıları iyileştiren ve bölge sakinlerinin iş olanaklarını artıran, Alternatif Toplum Planı'nın geliştirilmesine ihtiyaç var. Ancak bu plan, yöre sakinlerinin böylesi bir katılımcı planlama sürecinde eşit ortak olması için gerekli bilgi, beceri ve güveni kazanabilmesini sağlayacak."

Ege Mahallesi'nde Kuş Pazarı 29/6/2007 
İzmir Ege Mahallesi'ndeki 7 dönümlük moloz yığını oluşturan alan belediye tarafından yeniden düzenlendi. Bölgedeki yerel Roman Derneği'nin öncülüğüyle burada bir kuş pazarı açıldı. Şahmeran Dans Grubunun katıldığı açılışta yüzlerce güvercin gökyüzüne bırakıldı. Yerel dernek yetkilileri bu projenin mahalle için önemli bir gelir kaynağı olacağını düşündüklerini belirttiler.

Edremit'te Dernek Kuruldu 01/7/2007 
Balıkesir Edremit'te yaşayan Çingeneler tarafından yeni bir dernek kuruldu. Dernek temsilcisi Tufan Zımba özellikle Romanların eğitim sorunlarıyla yakından ilgileneceklerini dile getirdi. Roman vatandaşların ağırlıklı olarak yaşadığı İbrahimce Mahallesi'nin nüfusu 1990 yılında yapılan nüfus sayımlarına göre 3 bin 275 kişi iken, bugün 5 bini geçtiği tahmin ediliyor. Edremit'in 15 mahallesi arasında bulunan İbrahimce, ilçenin en büyük ve yoğunlukla Çingenelerin yaşadığı bir mahallesi

Çocuğunu Çalıştıran Babaya Ceza 02/7/2007 
Diyarbakır 1. Sulh Ceza Mahkemesi, 9 yaşındaki kızını sokakta çalıştıran babaya "büyütmek ve bakmakla yükümlü olduğu aile efradına karşı kötü muamelede bulunduğu'' gerekçesiyle 4 ay hapis cezasına mahkum etti. Bu olay bir ebeveynin çocuğunu çalıştırdığı gerekçesiyle ceza aldığı ilk dava oldu. Diyarbakır Sosyal Hizmet İl Müdürlüğü ve Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şubesi'nin işbirliğiyle yaklaşık bir yıldır yürütülen çalışmayla tüm uyarılara rağmen çocuğunu sokakta çalıştırmakta ısrar eden 17 aile hakkında suç duyurusunda bulunulurken, yaklaşık 180 aileye de ihtarname çekildi. Hiç şüphesiz okula gitmesi gereken çocukların sokaklarda çalışması bir problem. Ama yetişkin işsizliği ve genel yoksulluk gibi çocukların aile bütçesine katkıda bulunmak için çalışmaya zorlanmalarına yol açan faktörler ortadan kaldırılmada bu gibi adli uygulamalara ne kadar başarıya ulaşılabileceği tartışmalı

Ayakkabı Boyacısından İntihar Girişimi 06/7/2007
Kırıkkale'de ayakkabı boyacılığı ile geçinen bir A.E bir binanın en üst katına çıkarak intihar girişiminde bulundu. Güvenlik güçlerinin zamanında müdahalesi ile A.E'nin intihar girişimi önlenebildi. A.E kendisini intihara sürükleyen koşulları şöyle özetledi: "10 milyar borcum var, ayakkabı boyacılığından hiçbir şey kazanmıyorum. Ailem ve çocuklarım beni terk etti. Ölmek istiyorum"

Barınak Eğitim Merkezi Oldu 07/7/2007
Adana'nın merkez ilçe Yüreğir'e bağlı İsmaliye Köyü'ne 15 yıl önce inşa edilen ancak kullanılmayınca çürümeye terk edilen hayvan barınağı, Sokak Çocukları Derneği tarafından risk altındaki çocuklar için eğitim yuvasına dönüştürüldü. Adana Sokak Çocukları Derneği Başkanı Fazilet Aksu, yaptığı açıklamada, Adana İl Özel İdaresi tarafından 15 yıl önce yaptırılan ve kullanılmayın hayvan barınağını, "Uçan Balon Gençlik ve Eğitim Merkezi"ne dönüştürdüklerini söyledi. Risk altındaki çocukları topluma kazandırmak için burada eğitim verdiklerini belirten Aksu, "Hayvan barınağını yaptığımız çalışmalarla eğitim yuvasına dönüştürdük. Ahırları tek tek dershane haline getirdik. Bilgisayar, mermer, İngilizce, mozaik atölyesi yaptık. Binanın arazisine sera kurarak sokak çocuklarına organik tarım yapmalarını sağladık" dedi. 

Hacıhüsrev'e Helikopterli Operasyon 08/7/2007
Adı son yıllarda sürekli polis operasyonları ile anılan Hacıhüsrev yeni adıyla İstiklal Mahallesi'ne bir operasyon daha gerçekleştirildi. Ne varki bu sefer emniyet güçleri kara yolunu değil hava yolunu tercih ettiler.
Sabaha karşı gerçekleştirilen operasyona özel hareket timleri ve çevik kuvvet katıldı. Bölgeye çevik kuvvet ekipleri kendi araçlarıyla gelirken, özel harekat timleri helikopterle mahalleye indirildi. Daha önceki operasyonlara göre son operasyonun özellikle görsel medyada daha az yer alması dikkat çekti. 

Kilis'te Zabıta Operasyonu 08/7/2007
Kilis Belediyesi, Osmaniye'den gelerek kendi bölgelerinden dilenen iki kişiyi gözaltına aldı. Yakalan kişilerin daha önce de dilencilik yaparken gözaltına alındıkları ortaya çıktı. Hiç şüphesiz insanların manevi duygularını sömüren, çocukları ve yaşlılara bir araç olarak kullanan dilenci çetelerine karşı mücadele etmek doğru bir davranış. Ne varki bunu yaparken, sokakta dilenmek zorunda kalmış her insanı da dolandırıcı gibi görmek hatasına düşmemeliyiz. Sosyal sorunların üzerine gitmeden adli tedbirlerle bu gibi problemler aşılamaz. 

Eğitim Gönüllüleri'nden Müzik Atölyeleri 10/7/2007
Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı 10 ilde müzik atölyeleri kuracak. Projeyle 2 yılda 7 bin 500 çocuğa müzik eğitimi verilmesinin amaçlandığı belirtildi. Projeyle birlikte pek çok genç meslek edinebilecek. İstanbul'da 2, Ankara, Samsun, Eskişehir, İzmir, Antalya, Gaziantep ve Diyarbakır, Van ve Afyonkarahisar'da birer olmak üzere toplam 11 eğitim parkında gerçekleştirilecek proje kapsamında, Türkiye'nin önde gelen caz ustalarından basçı Volkan Hürsever, Diyarbakır Bağlar Eğitim Parkı'ndaki çocuklarla bir araya geldi. 

Çayırbaşı'nda Gerginlik 10/7/2007 
Çayırbaşı Mahallesi'nde güvenlik güçlerinin çeşitli suçlardan arandığı iddiasıyla bir şahsı gözaltına almak istemesi üzerine, mahalle sakinleriyle güvenlik güçleri arasında gerginlik yaşandı. Olayın büyümesi üzerine güvenlik güçleri tarafından takviye ekipler bölgeye çağrıldı. 7 kişinin gözaltına alınmasıyla sona eren olaylarda, bölgedeki bir otobüs durağı hasar gördü. 

Arabacılara Zabıta Müdahalesi 11/7/2007 
Bir süre önce Osmaniye'de arabacı esnafının merkeze girişleri yasaklanmıştı. En son merkezde çalışmak isteyen arabacı esnafına belediye görevlileri tarafından müdahale edildi. Yasak kararı daha önce arabacı esnafı arasında büyük tepki yaratmıştı. At arabalarıyla karpuz satarken belediye görevlileri tarafından yakalanan arabacılar gözaltına alındı. Konu ile ilgili bize ulaşan yeni gelişmeleri sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz. 

Düğüne Misafir Geldi 12/7/2007 
MimarSinan belediye başkanı Cuma Bozgeyik, Çingenelerin yaşadığı bölgeyi ziyaret etti. Gezisi sırasında bir Roman düğününe katılan Bozgeyik, mahalle sakinleri ile dertleşti. Mahalle sakinleri özellikle altyapı ve ışıklandırma konusunda problemler yaşadıklarını dile getirdiler. 

"Çingeneler Giremez" 13/7/2007 
İzmir'de bir grup Roman, yemek yemek için bir restoranta girmek istedi. Restorantın güvenlik görevlileri restoranta girmelerine izin vermedi. Restoran sorumlusu Çingenelerin restorana alınmadığını söyledi. Güvenlik görevlileri, öncelikle restoranta üye olmayanların giremediğini iddia ederek; vatandaşlardan üyelik kartlarını göstermelerini istedi. Restoranta girmeye çalışan romanlar, niye sadece kendilerinden üyelik kartı istendiğini sorduklarında; restoran sorumlusu olduğunu iddia eden kişi Çingenelerin restoranlarına giremeyeceğini açıkladı. İşletme sahibi Berna Noyaner kendini şu sözlerle savundu: "Herkese hizmet vermek zorunda 
değiliz."

Yoksullar Mercek Altında 15/7/2007
İzmir Büyükşehir Belediyesi, yalnız yaşayan, çeşitli sebeplerle çalışamayacak duruma gelmiş ve günlük ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumdaki kişi ve ailelerin envanterini çıkarıyor. Bu ailelere özel hizmet götürülecek. Bazı çevrelerdeki ailelerin genellikle çok çocuklu olması, aynı zamanda çocuk sağlığı ve bakımı konusunda yeterli bilgileri bulunmamasına çare arayan Büyükşehir Belediyesi "Ana Çocuk Sağlığı" ve bu konuya ek olarak "Kanser ve Kanserden Korunma Yolları" konularında paneller düzenlemeye başladı.

Göçebeler Şehir Dışına 16/7/2007 
Van'da bir kenar mahallede kurdukları çadırlarında yaşamaya çalışan göçebeler belediye ekipleri tarafından şehir dışına gönderildi. Müdahaleye çevrede yaşayan vatandaşların şikayetleri neden oldu. Göçebeler duruma tepki gösterirken, belediye ekiplerinin ısrarı sonucunda aileler çadırlarını toplamak zorunda kaldılar. Belediye araçlarıyla göçebelere ait çadır ve eşyalar şehir dışına çıkarıldı.

Çöpteki Ekmek Kavga Çıkardı 17/7/2007
Eskişehir Hoşnudiye Mahallesi'nde çöp toplayarak ekmeklerini kazanan vatandaşlar arasında kavga çıktı. Olaya karışanlardan ikisi hafif yaralandı. Yaralıların sağlık durumlarının iyiye gittiği öğrenildi. Olayın nedeni öğrenilemezken, kavgaya karışan taraflar güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındı. Çöplerden çeşitli atık maddeleri toplayarak hayatlarını kazanan yurttaşlarımız çok zor şartlar altında çalışıyorlar. Hem yaşadıkları yerlerde hem de çalışma alanlarında karşı karşıya kaldıkları yoğun stres çöp toplayıcıları patlamaya hazır bomba haline getiriyor. 

Mahallede İmece Usülü 18/7/2007 
Ege Mahallesi sakinleri yıllardır mahallelerini rahatsız eden moloz döküm alanının kaldırılması için imece usülüne başvurdu. Kendi aralarında para toplayarak belediyeye başvuran mahalle sakinleri molozları kaldırttı. 
Yıllardır mahalle için büyük bir sorun teşkil eden moloz döküm alanı mahalle sakinlerinin sağladığı kaynakla Konak Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü tarafından kaldırıldı ve bu bölüme kaldırım yapıldı. Belediye aynı yerde kaçak moloz dökümünün önüne geçmek için bölgeye yakın bir noktada moloz döküm merkezi oluşturdu. 

Mersin'li Romanlar Diplomalı Oldu 19/7/2007 
Mersin'de Valilik ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü Halk Eğitim Merkezi tarafından ortaklaşa açılan okuma yazma kursu ilk mezunlarını verdi. Törende, 180 gün kurs gören 14-45 yaş arası 16 kişiye, 2. kademe okuma-yazma belgesi verildi. Belge dağıtım törenine; Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Vali Hüseyin Aksoy ve İl Milli Eğitim Müdürü Aziz Ersoy'un yanı sıra öğrenciler ve öğretmenler katıldı.

At Arabasına Kamyon Çarptı 20/7/2007 
Konya yolunda seyir halindeki bir kamyon, tali yoldan ana yola geçen bir at arabasına çarptı. Kazada at arabasına kullanan Hüseyin Süslü olay yerinde hayatını kaybederken, at arabasındaki diğer kişiler ağır yaralandı. Edinilen bilgiye göre kaza, Aksaray Konya yolunun 45. kilometresi Sultanhanı Beldesi girişinde meydana geldi. Konya istikametine giden 68 EP 152 plakalı kamyon tali yoldan ana yola çıkan at arabasına çarptı.

Vatan'ın Ayıbı 23/7/2007 
Hacıhüsrev Mahallesi'nde yaşanan son olayları haber yapan Vatan gazetesi, bütün Çingeneleri suçlu gösteren bir dil kullandı. Vatan'ın haberde kullandığı manşet çeşitli aydınların ve Çingenelerin tepkisini çekti. Mahallede gerçekleşen polis operasyonu ile ilgili haberin gazetedeki başlığı "Gacılar Aile Çetesi" ve spotu da "elebaslari kadin olan 23 Roman aile bütün Istanbul'u parsellemis" oldu. Bianet sitesinin haberine göre bu tarz olaylarla ilgili haberlerde olayda suçlu konumda bulunan kişilerin ait oldukları etnik ya da sosyal grubun özellikle vurgulanması gazetecilik ilkelerine aykırıdır. Nasıl ki herhangi bir suç işleyen kişilerin dini, dili, ırkı vs özellikle vurgulanmıyorsa, Hacıhüsrev Mahallesi'nde suça bulaştığı iddia edilen Çingenelerin de, Çingene kimliklerinin vurgulanması son derece yanlıştır. Bu haberi okuyan pek çok insanın kafasında Çingenelerle ilgili asılsız önyargılar meydana gelecektir. Suç kişiye aittir. Bir kişi suç işlemişse bu onu bağlar. Onun ailesi, akrabaları, ait olduğu grup onunla birlikte suçlu ilan edilmez. Edilmemelidir.

Fakir Öğrenciler İçin Kermes 23/7/2007 
Antalya Korkuteli'de bir grup gönüllü anne, bölgede yaşayan fakir öğrenciler yararına bir kermes düzenledi.Sergilenen kermesten sağlanan gelir ekonomik durumu iyi olmayan öğrencilere verilecek. Kermeste sergilenen 15 parçadan oluşan çeyiz takımı 6 ay süreyle hazırlandı. Büyük ilgi gören kermeste el işlemesi olan ürünler izleyicilere sunuldu.

Deşirmecilere Zabıta Müdahalesi 25/7/2007 
Kırıkkale Belediyesi'ne bağlı zabıta ekipleri bölgede yaşayan dilencilere, yerel deyişle deşirmecilere, karşı tutumunu sertleştiriyor. Son olarak 5 kişi cami önlerinde dilenirken gözaltına alındı. Yakalanan kişiler şehir dışından gelmiş. Belediye görevlileri dilencilere dönük operasyonlarının aralıksız devam edeceğini belirttiler. Daha önce de çeşitli Orta Anadolu illerinde dilencilere karşı kapsamlı belediye operasyonları yapılmıştı. 

Kaman'da Gerilim 27/7/2007 
Kırşehir'in Kaman ilçesinde yaşayan göçebe Abdallarla yerleşik Abdal müzisyenler arasında bir süredir devam eden gerilim kavgaya dönüştü. Çıkan olaylarda 2 kişi öldü 2 kişi de yaralandı. Güvenlik güçleri olaya müdahale ettiler. Olaylar Sarıuşağu Mahallesi'nde bir düğün sırasında başladı. Söz atışmasıyla başlayan kavga çatışmaya dönüşünce müzisyen Abdallardan 2 kişi hayatını kaybetti. Bunun üzerine hayatını kaybedenlerin yakınları göçebe Abdalların evlerini ateşe verdiler. Olayların büyümesi üzerine güvenlik güçleri müdahalede bulunarak gerilimi yatıştırdılar. Olayda hayatını kaybeden Nilgün Ertürk ve Adem Ertürk'ün ünlü sanatçı Neşet Ertaş akrabaları olduğu iddia edildi. Cingeneyiz.org ailesi olarak yaşanılan olaylarda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı ve yaralılara acil şifalar diliyoruz. Bu tarz gerilimler bizim toplumumuza hiç yakışmıyor. Gerilimin en kısa zamanda son bulmasını diliyoruz. 

Kuştepe'de Gergin Gün 31/7/2007 
Çeşitli suçlardan arandığı iddia edilen bir şahsın, güvenlik güçlerinin dur ihtarına uymayarak Kuştepe Mahallesi'ndeki evine sığınması sonrasında mahalle sakinleri ile güvenlik güçleri arasında gergin dakikalar yaşandı. Aranan şahsın ailesi, çocuklarını güvenlik güçlerine teslim etmek istemeyince olaya diğer mahalle sakinleri de karıştı. Olaylar kısa sürede büyüyünce güvenlik güçlerine takviye ekipler katıldı. Mahalle sakinleri güvenlik güçlerinin tutumundan şikayetçi olurken, güvenlik güçleri aranan şahsın dur ihtarına uymadığını; zorunlu olarak kuvvet kullanmak durumunda kaldıklarını belirttiler. Olayla ilgili ayrıntıları çok yakında sizlerle paylaşacağız.

Düğün Yolunda Kaza Yaptılar 01/7/2007 
Ankara'dan, Kırşehir Kaman'daki akrabaların düğününe giden aile, Kırşehir-Kayseri Karayolu'nun 11. km'sinde viraja sert girerek kaza yaptı. Kazada can kaybı yaşanmazken 8 kişi yaralandı. Kaza sonrası yolda seyir halindeki vatandaşlar durumu 112 Hızır Acile bildirdi. Yaralılar Kırıkkale Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Kaza yapan aile düğüne gittiği Kırşehir'in Kaman ilçesi çok sayıda Abdal müzisyenin yaşadığı bir bölge olarak biliniyor. 

Sosyal Riski Azaltma Projesi 02/7/2007 
Antalya Korkuteli ilçe Kaymakamlığı Sosyal Riski Azaltma Projesi kapsamında kendi işini kurmak isteyen gençlere çeşitli destekler sunuyor. Proje kapsamında son bir yıl içerisinde 20 aile kendi işini kurdu. Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı tarafından sosyal riski azaltma projesi kapsamında 20 aileye 83 bin 75 YTL para yardımı yaptıklarını ifade eden Korkuteli Kaymakamı Rıza Dalan, “Sosyal riski azaltma projesi kapsamında dağıttığımız paralar ile büyük mutluluk duyuyoruz. Çünkü gençler ve aileler kendi işlerini kurarak para kazanıyorlar. Bu proje kapsamında her zaman destek vermeye hazırız dedi

Abdal Aile Gasilhane'de Yaşıyor 03/8/2007 
Konya'da yaşayan 4 kişilik Güler Ailesi, kalabilecekleri bir kiralık ev bulamadıkları için Mevludiye Camii'nin gasilhanesine yerleştiler. Abdal kökenli Güler ailesi 6 metrekarelik odada yaşam savaşı veriyorlar. Baba Ramazan Güler(37), kiralık ev bulamadıkları için yaklaşık bir haftadır Selim Sultan Mahallesi'nde bulunan Mevlüdiye Camii'nin zaman zaman gasilhane olarak kullanılan bodrumunda kaldıklarını belirtiyor. Bayram Güler, eşi 37 yaşındaki Havva, kızları 8 yaşındaki Rahime ve 4 yaşındaki Ayşenur ile camiide yaşamanın kendisini üzdüğünü ifade ediyor.

Barakada Yangın 04/8/2007
Düzce Aydınpınar Caddesi Şafak Sokak üzerindeki bir baraka tamamen yandı. Yangının neden çıktığı kesinleşmezken, yangına Düzce belediyesine bağlı itfaiye ekipleri müdahale ettiler. Barakada çok sayıda tahta eşyanın bulunduğu ve yangının çevredeki evlere sıçramasının itfaiye müdahalesi ile engellendiği belirtildi.

Bursa'da Kentsel Dönüşüm Dalgası 05/8/2007
Ülkemizin her yerinde büyük bir hızla yaygınlaşan kentsel dönüşüm projeleri Bursa'da da yaygınlıkla yaşama geçiriliyor. İlin en önemli Çingene yerleşimlerinden olan Kamberler'de başlayan süreç diğer ilçelerde sürüyor. 
Şu ana kadar Bursa'nın en büyük kentsel dönüşüm projesi olan Doğanbey, Tayakadın, Kırcaali ve Kiremitçi mahallelerinde bin 500 eski evin yüzde 30'u yıkıldı. 200 bin dönümlük alanda yapılacak 2 bin 500 yeni konutun inşaatına bu yıl içerisinde başlanacağını belirten Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, 1.5-2 yıl içerisinde anahtarları dağıtacakları dile getirdi.

Çalışan Çocuklar İçin Gençlik Merkezi 07/8/2007 
2000 yılında sokakta çalışan ve sokakta yaşayan çocukların temel ihtiyaçlarının karşılanması ve iyi bir eğitim almaları için altyapının oluşturulması amacıyla kurulan gençlik merkezi şu ana kadar 613 çocuğa yardımcı oldu. Gençlik merkezi yetkilileri yaptıkları açıklamada, vatandaşlar ve polislerin ihbarları doğrultusunda incelemeye aldıkları maddi durumu iyi olmayan, sokakta satıcılık yapan veya tiner, bali çekme gibi kötü alışkanlıklar kazanan çocukların, kendileri ve aileleriyle konuşarak merkeze gelmelerini sağladıklarını belirtti. Verdikleri eğitim, rehabilitasyon ve maddi yardım hizmetleriyle sokakta çalışan çocukları topluma kazandırmaya çalıştıklarını ifade eden Gençlik Merkezi Müdürü Numan Yakut, merkeze olan ilginin her geçen gün arttığını, günlük ortalama 130 çocuğun hizmetlerden yararlandığını ifade etti.

Çinçin'e Operasyon 08/8/2007
Ankara'nın ünlü Çİngene yerleşimlerinden olan Çinçin bağlarında güvenlik güçleri tarafından oto hırsızlığı yaptığı iddia edilen şahıslara operasyon düzenlendi. Aramalar sırasında mahalle sakinleri ile ekipler arasında gerilim yaşandı. Keçiören'de çalınan bir otomobilin Çinçin bölgesinde gezdiğinin tespit edilmesi üzerine Altındağ İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı polis ekipleri ile Yunus ekipleri bölgede geniş çaplı bir operasyon başlattı. Zanlılara ulaşmak için yapılan aramalar sırasında girilen evlerin sahipleri ile emniyet güçleri arasında zaman zaman gerginlik yaşandı. Güvenlik güçleri zanlılara ulaşabilmek için evlerin çatıları dahil olmak üzere çok geniş bir arama yaptı. Zanlılara ulaşılamayan operasyonla ilgili soruşturma halen devam ediyor.

Kulu'da Yardım Ödemeleri 09/8/2007 
Konya Kulu'da 2 ay önce gerçekleşen selde zarar gören ailelere Ziraat Bankası Kulu Şubesi tarafından yapılacak olan yardım ödemeleri başladı. 15 Ağustos tarihine kadar banka şubesine başvuranlar yardım alabilecek. Yardım için ayrılan 50000 ytl'lik ödemeden arta kalan yardım ödemelerinden sonra tekrar Bayındırlık ve İskan Bakanlığına gönderilecek. 

Altındağ'da Sinema Akşamları 10/8/2007
Ankara'nın Çinçin Mahallesi'ni de içinde barındıran gecekondularıyla ünlü Altındağ ilçesinde, ilçe belediyesi tarafından sinema akşamları düzenleniyor. Geçmişin yazlık sinemalarını canlandıran uygulama semt sakinlerinden ilgi gördü. Altındağ Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nün öncülüğünde hazırlanan etkinlikte ilk olarak 'Dondurmam Gaymak' adlı yapım Altındağlılar'la buluşurken, yazlık sinema kimliğine bürünen kent meydanına gelen onlarca Altındağlı, alanı kısa sürede doldurdu. 

Çinçin'de Su Kavgası 11/8/2007
Ankara'da patlayan su boruları ve Türkiye genelinde büyük bir sorun teşkil eden kuraklık nedeniyle, şehre uzun süre su verilememesi Çinçin Mahallesi'ni de birbirine kattı. Mahalle sakinleri arasında su kavgası yaşandı. Susuzluk ciddi altyapı problemleri yaşayan Çinçin Mahallesi'nde salgın hastalık tehlikesini şehir geneline göre daha yüksek bir riskle besliyor. Avlu sisteminde inşa edilmiş, çok sayıda barakadan oluşan mahallede kimi avlularda birkaç hanenin birlikte kullandığı tuvaletler var. Mevcut haliyle zaten sağlık açısından çok ciddi problemler yaratan bu sorunlu altyapı susuzlukla birlikte mahalleliye zor günler yaşatıyor

Yine Yıkım Yine Gerginlik 11/8/2007 
Bursa'da, Yıldırım Belediyesi'nin Duaçınar, Kazımkarabekir, Millet, Esenevler ve Yiğitler mahallelerinde gerçekleştirdiği yıkımlarda olaylar çıktı. Yıkım, sabahın erken saatlerinde çevik kuvvetin nezaretinde başladı. Mahalle sakinleri yıkıma tepki gösterince güvenlik güçleri ile mahalle sakinleri arasında gerilim yaşandı. 

Eşrefpaşa Zafer Ağabeyi Kaybetti 13/8/2007 
İzmir'in kabadayılar semti Eşrefpaşa, tanınmış simalarından Bergama doğumlu Zafer Adalıoğlu'nu kaybetti. Akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybeden Adalıoğlu'nun naaşı Yeni Buca Mezarlığı'na defnedildi. Bozyaka semtindeki evinde vefat eden, üçü kız ve ikisi erkek beş çocuk babası Zafer Adalıoğlu'nun cenazesinde Eşrefpaşalı arkadaşları, sevenleri, dost ve akrabaları hazır bulundu.

Çorum'da Yardım Çalışmaları 14/8/2007 
Çorum Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı 38000 yoksul aileye toplam 6 milyon YTLlik yardım yaptı. Yardımlar gıda ve yakacak olarak verildiği gibi okumak isteyen yoksul öğrencilere burs da verilebiliyor. Yardımsever tüm vatandaşların Çorum Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na yardım yapabileceğini anlatan Vali Mustafa Toprak, "İnsanlara yardım etmek isteyen hayırsever vatandaşlarımız bizim vakfımızın aracılığıyla yardımlarını yapabilir. Çorum ve ilçelerdeki yardıma muhtaç insanlarımızın kayıtları vakfımızda bulunması sebebiyle hayırseverlerin kime yardım etmek istediklerinde o kişiyle ilgili bilgiye sahip olacaklardır. Yapılan yardımların doğru kişilere verilmesi sağlanacaktır" dedi. 

Gecekonduda Yangın 15/8/2007 
Kadıköy, İçerenköy Işıklar Caddesi, numara 22'de bulunan gecekondudaki yangın saat 02.00 sıralarında başladı. Cadde üzerinde bulunan bir gecekondunun camından alevler yükseldiğini gören vatandaşlar, duruma müdahale etmek üzere camdan içeriye girdi. Oda içinde bulunan bir tüp ile birlikte bazı eşyaların yandığını ifade eden bir vatandaş, patlama tehlikesine karşı yanan tüpü dışarıya attığını ifade etti. Su hortumları ile yangını büyümeden kontrol altına alan vatandaşlar, odayı kaplayan dumanın çıkmasının ardından yatakta yatan Vural Konuk isimli bir kişinin öldüğünü fark etti. 

Göçmen İşçiden İntihar Teşebbüsü 16/8/2007
Kastamonu'dan fındık toplamak için geldiği Karadeniz'de iş bulamayınca çoluk çocuk aç olduklarını iddia eden bir kişi, intihar etmek için çıktığı 6 katlı binanın çatısından kendisini atmak istedi. Ünye'de çadırda kalan ailesinin yanından ayrılarak iş bulmak için Samsun'a geldiği öğrenilen Hasan Sarıöz, Samsun'da da çalışacak iş bulamayınca intihar girişiminde bulundu. Çıktığı 6 katlı binanın çatısından sarkarak, aç olduklarını, kendisini aşağı atacağını belirten Hasan Sarıöz'ü gören vatandaşlar durumu itfaiye ve polise haber verdi. Olay yerine gelen Samsun Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ekipleri şişme çadır açarak gerekli tertibatı alırken, polis de şahsı ikna etmek için uzun süre gayret sarf etti. Eyleminden vazgeçmeyen Sarıöz, gazeteciler tarafından da ikna edilmeye çalışıldı. Sarıöz, bir ara titreyip gözleri kaymaya başlayınca binadan sarktı. Bu sırada, bölgesel yayın yapan Halk Gazetesi'nde görevli muhabir Fahri Kılıçarslan, Hasan Sarıöz'ün yere düşmesine müsaade etmemek için bir anlık dalgınlığından istifade ederek üzerine atlayıp yakalayarak çatıya doğru çekti. Bu sırada polis ve vatandaşlar da olaya müdahale edince çatının üzerine alınan Hasan Sarıöz, baygınlık geçirdi. Su içirilip kafası yıkanan Sarıöz, polisler tarafından çatıdan aşağı indirildi ve ambulansla hastaneye kaldırıldı. Hasan Sarıöz, ambulansa götürülürken "Çocuklarım aç" diye haykırdı. 
Kaynak: www.haberler.com 

Göçmen İşçiden İntihar Teşebbüsü 16/8/2007
Konya Seydişehir'de yaşayan deşirmecilikle(dilencilik) geçinen bir grup vatandaş güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındı. Deşirmecilerin Konya'ya Denizli'nin Çivril ilçesinden geldikleri belirtildi. Denizli'nin Çivril ilçesinden Seydişehir'e 7 araçlık konvoyla aralarında çocukların da bulunduğu 25 kişilik grubun dilenmek için geldiğini belirleyen İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekipler operasyon düzenledi. İlçe merkezi ve sokak aralarında yakalanan dilenciler Emniyet Müdürlüğü'ne götürülürken, 5 kişiye Kabahatler Kanunu'na göre işlem yapılarak 290 YTL para cezası kesildi.

Asker Harçlığı 19/8/2007 
Manisa Akhisar Hacıishak Mahallesi'nin müzisyen Roman gençleri bu kez farklı bir gerekçe ile sanatlarını icra ediyorlar. Davul zurna ile sokak sokak gezen gençler askere gitmek için yol parası topladılar. Esnafı dolaşarak harçlık toplayan gençler, geleneksel olarak gerçekleştirilen askere uğrama gecesine bütün esnafı davet ettiler. Esnafın ve Hacıishak Mahallesi sakinlerinin katılımıyla bir Roman eğlencesi düzenlendi. 

Küçükbakkalköy'de Yine Yıkım Vardı 21/8/2007
Dün sabah saatlerinde Küçükbakkalköy Mahallesi'ne gelen Kadıköy Belediyesi'ne bağlı yıkım ekipleri, birkaç evi yıktıktan sonra mahalleden ayrıldılar. Geçmişteki yıkım olaylarının aksine herhangi bir gerilim yaşanmadı. Daha önce mahallede gerçekleştirilen yıkımlarda çok sayıda ev yıkılmış, mahalle sakinleri ile güvenlik güçleri arasında gerginlik gelmişti. Geçtiğimiz aylarda yaşanan yıkımların sonucunda bugün tarihi Küçükbakkalköy Mahallesi'nin büyük bölümü ortadan kalkmış durumda. 

Sahildeki Çadırlar Yıkıldı 22/8/2007 
Uzun yıllardır Sakarya'nın Karasu ilçesinde ilçe içerisinde göçerek yaşayan vatandaşlar, sahilde kurdukları çadırları güvenlik güçleri tarafından kaldırıldı. Vatandaşlar, kendilerine yer gösterilmemesinden şikayetçi. Göçebe vatandaşlardan Ali Tunca ise belediye yetkililerinin kendilerine kalacak bir yer göstermediğini belirterek tepkisini dile getirdi. Yıllardır ilçede göçebe olarak yaşadıklarını söyleyen Tunca, kendilerinin de insanca yaşama hakkına sahip olduklarını vurguladı. 

Doğu Mahallesi'ne Yeni Çehre 24/8/2007
Ankara'nın büyük gecekondu semtlerini içinde barındıran Altındağ ilçesinin Doğu Mahallesi'nin çehresi büyük ölçüde değişti. Mahallede çok sayıda gecekondu yıkıldı ve mahalleye yeni yollar açıldı. Belediye ekiplerinin yaklaşık bir aydır sürdürdüğü gecekondu yıkımları olaysız geçerken, toplam bir kilometrelik hat üzerinde 54 gecekondu yıkılarak bölge yol yapımı için uygun hale getirildi. Cadde üzerinde 53, 55 ve 56. sokakların yanı sıra bazı ara sokaklarda bulunan ve imar planlarına göre yol üzerinde kalan gecekonduların da yıkıldığı çalışmalar hızlı bir şekilde sürüyor

Yeni Bir Dilenci Operasyonu 28/8/2007
Balıkesir Edremit ilçesindeki dilencilere dönük güvenlik güçleri tarafından bir operasyon gerçekleştirildi. Çarşamba pazarında Mahkeme Camisi önünde dilencilik yapan iki çocuk ve bir yaşlı kadın hakkında cezai işlem yapıldı. Yakalanan aile Bursa'nın Kemalpaşa ilçesinden geldiklerini belirtti. Kendilerini hırsızlık yapmıyoruz dileniyoruz diyerek savunan aile zor durumda olduklarını belirtiyor. Daha önce konu ile ilgili yaptığımız haberlerde dilenci çeteleri ile çaresizlikten dilenen insanları dikkatli bir şekilde ayırmamız gerektiğini belirtmiştik. Ne yazıkki sosyal sorunların bir nedeni olarak pek çok insan çaresiz bir şekilde başkalarına el açmak zorunda kalabiliyor. Diğer taraftan insanların manevi duygularını sömüren ve küçük çocukları kendi çıkarlarına alet eden dilenci çetelerine karşı elbette güvenlik güçlerinin her türlü tedbiri alması zorunludur. 

Otomobil At Arabasına Çarptı 31/8/2007
Nevşehir'de bir otomobilin at arabasına çarpması üzerine meydana gelen trafik kazasında 1 kişi öldü 3 kişi yaralandı. Otomobilin çarpması üzerine ata arabasını süren B.A olay yerinden yaşamını yitirdi. Kazada yaralanan otomobil sürücüsü Mahmut Övütalan ve otomobildeki Hatice Karakaya ile at arabasında bulunan Ayşe Deri Nevşehir Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı.

Bir Başarı Öyküsü 04/9/2007 
Adana Sokak Çocukları Derneği'nden eğitim desteği alan 3 öğrenci iyi derecelerle üniversiteye girmeyi başardırlar. Öğrenciler çeşitli üniversitelerin matematik ve hukuk bölümlerinde okumaya hak kazandılar. Öğrencilerden Tufan Esen (19) Eskişehir Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni, Mehmet Şerif Demir (21) Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Matematik Bölümü'nü, Salih Peyken Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Matematik Bölümü'nü kazandı

Kağıt Toplayıcılar Radikal'de 05/9/2007 
Uzun yıllardır İstanbul'da kağıt toplayarak geçimini sağlayan Mustafa Uçar Radikal gazetesine haber oldu. Askerliğini bitirdikten sonra memleketi Konya'dan İstanbul'a gelen Uçar, uzun yıllar zor koşullar altında yaşamış. Radikal gazetesine 31 Ağustos 2007 tarihinde haber konusu olan Uçar kendi hayat hikayesin şu sözlerle özetliyor: " Askerliği bitirince Konya'dan geldim. Küçükpazar'da bekâr odalarında yıllarca yaşadım. Bir çay kaşığı fabrikasında iş buldum. Patron iflas etti. Evde biriken kâğıtları bir gün 4 bin liraya sattım. Baktım, bu işte para var. Başladım, Küçükpazar'dan Eminönü'ne yürüyerek çöpleri karıştırmaya..." Mustafa Uçar günlük kazancının 30 ytl olduğunu belirtiyor. 

Çocuklarını Çalıştıran Aileye Ceza 06/9/2007
Kayseri Melikgazi'de .çocuklarına Kurşunlu otoparkı içerisinde selpak ve sakız sattıran aile güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındı. Yakalanan kişiler hakkında "aileye kötü muamele ve yükümlülüğü" ihlal suçundan dava açıldı. Çocuk Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yaptırılan araştırmada 3 çocuğa aileleri tarafından zorla mendil ve sakız sattırıldığı tespit edildi. Yapılan işlem bu duruma dayandırılıyor.

Kızyakup'ta Gergin Dakikalar 07/9/2007
Bursa’da geçtiğimiz günlerde Osmangazi ilçesi Kızyakup Mahallesi Salkım Sokak’ta yaşanan tartışma kısa süre sonra silahlı kavgaya dönüştü. Bu kavga sonucunda 2 kişi ağır olmak üzere 4 kişi yaralandı. Saat 20.00 civarlarında mahalle sakinleri arasındaki sözlü tartışma kısa süre sonra büyüyerek silahların çekilmesine kadar uzandı. 4 kişinin yaralanması sonucunda yaralılar hastaneye kaldırılırken silah kullanan kişilerden üçü olay yerini kaçarak terk ettiler. Bu kişilerin aranması devam ediyor. 

Bolu'da Baraka Yangını 10/9/2007
Bolu’nun Aktaş Mahallesinde çıkan baraka yangını kısa sürede büyümeden itfaiye tarafından söndürüldü. Barakada kimsenin yaşamıyor oluşu yangında can kaybı olmasını önledi. Yangının nasıl çıktığı anlaşılamadı ancak mahalle sakinleri bu boş barakanın mahallenin gençleri tarafından sigara içme alanı olarak kullanıldığını iddia ettiler. Polisin bu konudaki araştırması devam ediyor.

Sarıyer'de Yıkım Vardı 11/9/2007 
Sarıyer Cumhuriyet Mahallesi'nde yer alan gecekonduların yıkımı sırasında mahalle sakinleri ile güvenlik güçleri arasında gergin dakikalar yaşandı. Mahalle sakinlerinden 10 kişi gözaltına alındı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı zabıta ekipleri ve Çevik Kuvvet yıkım kararı alınan 23 gecekondunun yıkımı için Cumhuriyet Mahallesi'ne geldiler. Mahalle sakinlerinin evlerini yıkılmasına engellemeye çalışmaları üzerine güvenlik güçleri müdahale etti. Gerginlik sırasında çok sayıda kadın baygınlık geçirdi. Sağlık durumu kötüleşenler hastaneye kaldırılırken çok sayıda mahalle sakini gözaltına alındı.

Davulcular Çağa Ayak Uydurdu 17/9/2007 
Her yıl Ramazan ayında oruç tutanları sahura kaldıran geleneksel Ramazan davulcuları yeni teknikler geliştiriyor. 15 yıldır bu mesleği icra eden Mustafa Davulcu arabasının bagajında davul çalarak mesleğini icra ediyor. Maniler eşliğinde davul çalarak sokak sokak dolaşan Mehmet Davulçu, "Bu yıl bu yöntemi deniyorum. Daha hızlı ve daha çok tur atarak vatandaşları uyandırıyorum" dedi. Henüz 9 yaşında olmasına rağmen davulculuk mesleğine merak salan küçük Sedat da, usta bir davulcu edasıyla Mehmet Davulçu'ya eşlik ediyor. Korsan davulculardan şikayetçi olan Davulçu, "Ramazan ayında biz davul çalıyoruz, korsan davulcular gelip bizim mahallede bahşişleri topluyor. 
Kaynak: www.haberler.com 

Edremit'te Roman Gecesi 18/9/2007
Edremit'te geçtiğimiz aylarda kurulma süreci tamamlanan Roman derneği tarafından bir etkinlik düzenlendi. Mahalli yöneticilerin de katıldığı etkinliğe İbrahimce Mahallesi sakinleri özel ilgi gösterdiler. Çeşitli dans ve müzik gösterilerinin yeraldığı etkinlik Roman derneğinin ilk etkinliği oldu. Dernek yöneticileri gelecekte benzeri etkinlikleri devam ettireceklerini dile getirdiler. 

18 İlçede Davulcu Yasağı 19/9/2007
İstanbul'un ilçelerinden Bahçelievler’de davul çalınmaması için prensip kararı alındı. Bakırköy, Kadıköy, Beykoz, Esenler, Adalar, Pendik, Üsküdar, Kadıköy, Sarıyer, Şile, Sultanbeyli’de davul çalınmasına izin verilmedi. Beşiktaş, Eminönü, Maltepe, Ümraniye, Eyüp belediyelerine ise sahurda davul çalmak için herhangi bir başvuru gelmediği belirtildi. Şişli’de ise birkaç mahalleye izin verildi.

Sulukule'de Basın Açıklaması 26/9/2007
Bugün 26/9/2007Sulukule'de artık fiilen hayata geçmeye başlayan kentsel dönüşüm sürecini değerlendirmek ve protesto etmek amacıyla çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından bir basın açıklaması düzenleniyor. Düzenleyiciler tarafından basın kuruluşlarına ulaştırılan duyuru metnini aşağıda yayınlıyoruz.
"SULUKULE'Yİ YOK ETMEK DEĞİL, KURTARMAK GEREKİR" 
BASIN'A DAVET
İmza Kampanyası ve Basın Duyurusu 
Bir çingene dörtlüğü şöyle diyor, 
" To be or not to be"
Sen bunu boşver 
Sen şarkılarını söyle 
Ve şarkıların söylendiği yerde kal 
Bin yıldır Sulukuleliler 
"Olmak veya olmamak" sorusunu sormadan 
Tüm zorluklara rağmen 
Şarkılarını söylemeye devam ediyorlardı 
Şarkı söylenen, müzik ve dans yapılan yerde 
Sulukule'de. 
Yıllardan beri tarihi zenginlikleri ortadan kaldırılmaya çalışılan, dünya kültür merkezlerinden biri 
diye öğündüğümüz ve 2010 yılında Avrupa kültür başkenti olarak ilan edilen İstanbul, şimdi de 
neşesini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya. 
"Sulukule'yi kurtarmak gerekir" diyerek 5 gün önce başlattığımız imza kampanyasına Hüsnü 
Şenlendirici, Meltem Savcı gibi birçok sanatçının yanı sıra emekli, öğrenci, sekreter, şehir 
planlamacı, turizmci gibi mesleklere sahip olan yüzlerce kişi, Tarih, Sulukule ve Müzik için imza 
verdiler .
Sulukule'deki son durum ve imza kampanyası ile ilgili Sulukule'de yarın (26 Eylül 2007) basın 
toplantısı yapılacaktır. 
Katılımınız bizi sevindirecektir. 
SULUKULE PLATFORMU
TARİH: 26 Eylül 2007 (yarın)
SAAT: 13.00
YER: Neslişah Mahallesi 
Edirnekapı Sarmaşık Cad. No:47-Sulukule
İletişim: Hacer Foggo 0536 2404363, Funda Oral 0532 569 22 69 
Konu ile ilgili genel bilgi : http://sulukuleyasasin.blogspot.com/"

Gevşenciler Saldırıya Uğradı 27/9/2007 
Adana'da gevşen ve dua kitabı satan iki kişi, saldırıya uğradı. Saldırganlar gevşencileri cam parçalarıyla çeşitli yerlerinden yaraladılar. Kırık cam parçalarıyla vücutlarının çeşitli yerlerinden yaralanan şahıslar, saldırganların elinden kaçarak AK Parti Seyhan İlçe binasına sığındı. Emniyet güçleri saldırganların yakalanması için çalışmalarını devam ettiriyorlar. Anadolu'nun çeşitli yerlerinde gevşen ve dua kitabı satıcılığı genellikle Kayseri'li teberler tarafından yapılıyor. 

Sulukule'de Basın Açıklaması Yapıldı 28/9/2007 
Daha önce sitemizden duyurusunu yaptığımız Sulukule basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamaya, mahalle sakinleri ve sivil toplum kuruluşlarının yanısıra belediye görevlileri de katıldılar. Basın açıklamasının tam metni ise şöyle:
BASIN AÇIKLAMASI
"SULUKULE'Yİ YOK ETMEK DEĞİL, KURTARMAK GEREKİR
Yıllardan beri tarihi zenginlikleri ortadan kaldırılmaya çalışılan, dünya kültür merkezlerinden biri 
diye öğündüğümüz ve 2010 yılında Avrupa kültür başkenti olarak ilan edilen İstanbul, şimdi de 
neşesini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya.
"Sulukule'yi kurtarmak gerekir" diyerek 5 gün önce başlattığımız imza kampanyasına Hüsnü 
Şenlendirici, Meltem Savcı'dan, Prof.Dr Türkel Minibaş'a kadar birçok sanatçı ve yazarın yanı sıra 
öğrenci, sekreter, şehir planlamacı, turizmci gibi mesleklere sahip olan yüzlerce kişi, tarih, Sulukule 
ve müzik için imza verdiler.
Sulukule’yi kurtarmak gerekir, neden mi?
Geçen hafta Sarmaşık Caddesi'nde 4 katlı bir bina yıkıldı ve orada yaşayan 40 yıldır Sulukule'de 
oturan 3 kiracı aile sokakta kaldı, akrabalarının yanına taşınmak zorunda kaldılar. 
Bu ne acele ki kentsel yenileme projesi henüz onaylanmadan SİT alanı olan bir bölgede hangi 
hukuka dayanarak evler yıkılıyor?
Sulukule'de bu durumda olan yaklaşık 500 kiracı var, İstanbul'un öbür ucuna Taşoluk'a gönderilmek 
isteniyor. Sulukule'de kiracı ailelerin aylık geliri 300-400 ytl arasında değişiyor, kiralar ise 
Sulukule'de 20-100 ytl arası. Sulukule'deki kiracılar, Taşoluk'ta TOKİ'nin taksitlerini ödeyemeyecek 
kadar yoksullar. Bu proje uygulanırsa yüzlerce kiracı aile sokakta kalacak. 
Onlar "biz bu mahalleye kiracısı-evsahibiyle sığıyoruz, yenilenecekse bizlerle yenilensin bizlerle 
birlikte rehabilite edilsin, bizim yerimizden edip, yerimize zengin elit tabakayı getirererek 
değil"diyorlar. 
Sulukule 1. Etap denilen bölgede aileler evlerini belediyeden 5-10 bin ytl daha fazla verdiği için 
şirketlere bireylere satmak zorunda kaldı. Yalnızca 5-6 aile var belediye ile uzlaşabilen. Yani burada 
kalma ihtimali olan. 
Kamulaştırma korkusu ve tehdidiyle evlerini satmak zorunda kaldıklarını söyleyen ailelerin evleri 
şimdi yeni sahiplerinin ellerinde. Bu sahipler gazetelere ilan veriyor şimdi Sulukuleliler' den 
aldıkları evlerin 10 metrekaresini 150 bin ytl ye satıyorlar. 
Bu proje kentsel yenileme mi, kentsel rant mı, yoksa bin yıllık sahiplerini sürgün etme projesi mi? 
Sulukule uzun yıllar İstanbul’un en önemli eğlence merkezi olma özelliğine sahip oldu. 
Sulukuleliler 1969’larda dernek kurarak 1. Uluslararası Çigan Festivalini gerçekleştirdiler, dönemin 
Turizm Bakanlığı burayı olduğu gibi koruyalım diyordu.
O zamanlar 300’e yakın müzisyen sanatçı Sulukule’de çalışıyordu. Bugün hala pek çok müzisyen 
aile Sulukule’de oturuyor.
Toki, Fatih ve İstanbul Büyük Şehir Belediye’lerinin hazırladıkları yenileme projesine göre 
mahalle, bir kültür ve bu tarih artık İstanbul’un haritasından silinecek. Yenileme alanına giren 
bölgede Roman ve Roman olmayan ve yıllardır birlikte yaşayan toplam 5000 kişinin akıbeti belli değil. Çoğunun bölgede yaşama ve kalma şansı olmayacak. Ekonomik bakımdan çoğu yoksullaşmış 
5000 kişi, burada akraba, komşuluk ve dayanışma ilişkileri ile yaşantılarını sürdürürken, yer 
değiştirdikleri takdirde çok ağır ekonomik ve sosyal koşullarla karşı karşıya kalacaklar, özellikle 
çocuklar bu durumdan olumsuz etkilenecekler.
Halbuki, günümüzün olanaklarıyla, Neslişah, Hatice Sultan ve Sulukule Mahalleleri, sosyal ve 
kültürel yapıları korunarak, mahallelinin yaşam koşullarının iyileştirilerek, istihdam olanakları 
yaratılarak, İstanbul’un kültürel yaşamının en etkili merkezlerinden birisi olabilir. Ne yazık ki 
Belediye'nin projeyle ilgili yaptığı açıklamalarda bu konuyu bölgeye koyacakları" iki fayton ve 
müzisyen" ile çözebileceğini dile getirmesi de düşündürücüdür. Sulukule'nin yeni sokaklarında yeni 
sahipleri için getirilen bu yüzeysel, göstermelik çözüm ile mevcut kültürün ve bölgedeki uzun yıllar 
süregelen mahalle hayatının
sürekliliğinin sağlanması da mümkün değildir.
Bölge için daha detaylı bilimsel sosyal analiz ve çalışmalar yapılarak, çok boyutlu Alan Yönetimi 
ile plan ve proje çalışmaları yapılabilir. Bölgenin rehabilitasyonuna yönelik sosyal, sağlık ve eğitim 
hizmetleri sunacak merkezler kurulabilir. Hiç kimse yerinden edilmeden gençler ve çocuklar için 
bölgenin potansiyeline ve kültürüne uygun eğitim olanakları sağlanabilir. 
“Neslişah ve Hatice Sultan (Sulukule) Mahalleleri Yenileme Projesi; henüz daha onaylanmadan 
uygulanmaya konulması ve bu uygulamaların mahalleye ve mahalle sakinlerine olan etkileri ,
-Türkiye’nin 2006 yılında imzalamış olduğu Kültürel Miras Konvansiyonu’na ve Avrupa Kültür 
Başkenti amaçlarına ve Türkiye'nin başvuruyu yaparken belirttiği uygulama taahhütlerine ,
- 20 Mayıs 2005 tarihli Viyana Memorandumu'na,
- Türkiye'nin 21 Ocak 2006'da imzaladığı Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması 
Sözleşmesi'ne,
- Ekim 1985 tarihinde Granada’da imzalanmış olan “Avrupa Mimari Mirasının Korunması 
Sözleşmesi'ne, 
- Avrupa Mimari Miras Yılı (1975) kapsamında yayınlanan Amsterdam Bildirgesi’ne 
-Doğal Mirasının Korunmasına ilişkin Vilnius toplantısı Türkiye Kararları’na
- TC Anayasası’na,
- 2863 no’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na,
-5366 no’lu kanunun uygulama yönetmeliğine,
- Belediyeler Kanunu’na,
-Rekabet Kanunu’na,
- Avrupa Kentli Hakları Deklarasyonu Ve Avrupa Kentsel Şartı’na,
- Birleşmiş Milletler Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar (CESCR )Sözleşmesi'ne, 
- Unesco ICOMOS Dünya Mirası Komitesinin 30. dönem Dünya Kültürel yasalarına 
- AB yerel yönetimler müktesabatı'na. 
Ayrıca bu uygulama İstanbul'un 2010 yılında Avrupa Kültür Başkenti olması için Avrupa Birliği 
yetkili organlarına Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzası ile sunduğu taahütlerine, 
ve Kamu Yararı’ na açıkça aykırıdır. 
5366 no’lu Kanunun uygulanmasına Meslek Odaları’nın açtığı davalar ve bu mahallelerle ilgili 
alınan Acele qKamulaştırma Kararı’nın durdurulmasına ilişkin davalar henüz sonuçlanmamıştır. Bu 
şekliyle bir çok açıdan eksikleri olan Sulukule Kentsel Yenileme Projesi’nin hemen durdurulması ve 
içinde bölge temsilcilerinin ve konu ile ilgili kişi ve kurumların da olduğu geniş katılımlı bir 
komisyon ile birlikte değerlendirilmesi, sürdürülmesi gerekmektedir. 
Sulukule yalnızca siyasal otoritenin medeniyet sınavı değil, yerel yöneticilerin, mimarların, 
şehircilerin de bir sorumluluk sınavı. Proje bugün bütün dünyanın artık terk ettiği tepeden inme, zorla düzenleme modelinin tipik bir örneği. Türkiye'nin, İstanbul'un gelecekte bu ayrımcı 
uygulamanın utancını yaşamasını istemiyoruz, vicdanı olan, bağımsız düşünen herkesi bu acil 
durum için sesini çıkarmaya; 
Şehir Plancıları Odası’nı, Mimarlar Odası’nı, Konu ile ilgili Bilim İnsanlarını; Şehir Plancıları, 
Tarihçileri, Sosyologları, Psikologları, Antroplogları, Mimarları, Ekonomistleri, İşletme ve Kamu 
Yönetimi konusunda uzmanlaşmış kişileri, Hukukçuları göreve çağırıyoruz.
Aksi takdirde kentimizin merkezinde , gözümüzün önünde yapılan bu uygulamalar hakkında 
kimseye hesap veremeyecek bir duruma düşeceğiz.
Görsel ve yazılı medya’dan ricamız , mahallelilerin ve STK ların katılımı olmaksızın Fatih 
Belediyesi’nin tek taraflı kararları ve Yenileme Alanları Bölge Kurulu ile görüşmeleri ile şekillenen 
uygulama ve kararlarının takipçileri olmalarıdır. 
Sulukule Platformu
Sulukule Roman Kültürü’nü Koruma ve Dayanışma Derneği
İnsan Yerleşimleri Derneği
Ek.1 Basın ilanı ve imza kampanyası katılımcıları
Ek.2 STK ve gönüllülerin mahallelilere yaptığı uyarılar 
Ek 3- Uluslararası hukuktan doğan yükümlülükler

Can Sokak Yenileniyor 01/9/2007
Çok sayıda gecekondu mahallesinin yerladığı Ankara Altındağ ilçesinin eski ticaret merkezlerinden Can Sokak ve Atpazarı civarı yenileniyor. Proje kapsamında kale çıkışındaki 88 yapı gözden geçirilecek. Planlanan restorasyonlarla ilgili bilgi veren Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, Ankara Kalesi çıkışındaki Can Sokak ile Atpazarı Sokağı içeren sokak sağlıklaştırma projesi kapsamında 88 adet yapı olduğunu kaydetti. Tiryaki, bu yapıların Ankara'nın genel tarihi yapı özellikleri ile benzerlik gösteren çoğunluğu tek katlı dükkanlar ile yer yer iki, üç katlı çok odalı, avlulu, sofa ve sedirgahlı yapılar olduğunu belirterek zaman içinde sıva ve kerpiç dolgu harçların döküldüğünü, ahşap malzemelerinin çürümeye başladığını ve kimi yapılarda eğilme olduğunu söyledi. 
Kaynak: AHA 

Kağıthane'de Ne Oldu? 02/9/2007 
Bugün sabah saatlerinde çeşitli haber ajanslarında "Kağıthane'de Oruç Kavgası" olarak yansıyan olayı bütün ayrıntıları ile araştırdık. İşte mağdurların tanıklıklarıyla Kağıthane olayı ve olaydan çıkarılması gereken dersler. Çeşitli basın kuruluşlarında olayın Ramazan ayında oruç tutmamaktan kaynaklandığı belirtiliyor. Bu bilgi tamamen yanlış değil. Ne var ki Yahya Kemal Mahallesi'nde meydana gelen gerilim, geçmişte yaşanan benzer olaylardan çok daha karmaşık bir durum arz ediyor. Yaşanan olayı ilginç kılan en önemli ayrıntı ise olayda karşı karşıya gelen her iki tarafın da oruçlu olması. Ailesinin verdiği bilgiye göre Saldırıya uğrayan Güney Minik saldırının gerçekleştiği gün oruçluydu. Oruç tutmayan akrabası Çoşkun'la birlikte, arkadaşlarının gittiği bir internet kafeye gidiyorlar. Coşkun bir sigara yakıyor. Oruçlu olup olmadığını bilmediği bir arkadaşına sigara ikram ediyor. Arkadaşı oruçlu olduğunu belirtince Çoşkun sigara paketini geri çekiyor. Bu sırada o ortamda bulunan bir grup genç Coşkun'un üzerine yürüyorlar. Bir anda ortaya çıkan gerginlik sonucunda Güney de akrabası Coşkun'u korumak için devreye giriyor. Kitle psikolojisi ile galeyana gençler karşı karşıya geliyorlar. 6-7 kişilik bir kalabalık, internet kafenin içerisine kitledikleri gençleri darp ediyorlar. Gözünden yaralan Güney Şişli Etfal Hastanesi'nde tedavi edildikten sonra taburcu ediliyor. Olayla ilgili mağdur ve ailesi tarafından aktarılan bilgiler bunlar. Saldırı yaşandıktan sonra gerek yerel yöneticiler gerekse emniyet güçleri sorumlu bir tutum takınarak olaya derhal müdahale ediyorlar. Emniyet güçleri olay yerinde gerekli incelemeyi yapıyorlar. Başta Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç ve Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Kır olmak üzere yetkililer olayı kınıyorlar ve aileye sorumluların gerektiği gibi cezalandırılması için harekete geçeceklerini bildiriyorlar. Belediye yöneticilerimizi ve emniyet güçlerimizi bu olayda gösterdikleri sorumlu tutumdan dolayı kutluyoruz. Gelelim yaşanan bu olaydan çıkarılması gereken derslere. Hiç şüphesiz, olayda hem saldırgan hem de mağdur durumda bulunan kişiler bizim gençlerimizdir. Gençlik ateşi içerisinde maksadı aşan bir öfke ile istenmeyen bir durum meydana gelmiştir. Her ne olursa olsun bir insana oruç tutmadığı gerekçesiyle saldırmak hem kanunlarımıza göre hem de islam inancına göre kabul edilemez bir durumdur. İslam dini Ramazan ayını barış ayı olarak kabul etmekte, bu ayda şiddetten uzak durulmasını müminlere öğütlemektedir. Dinde zorlamanın olmadığı çeşitli islam kaynaklarında açık bir şekilde belirtilmektedir. Aynı şekilde yasalarımıza göre bir insan dini inancından, herhangi bir ibadeti yapıp yapmadığından dolayı kınanamaz, kötü muameleye maruz bırakılamaz. Oruç tutan insanlar oruç tutmayanlardan kendilerine saygı gösterilmesini bekleme hakkına sahiplerdir. Ama bu aynı ortamda bulunan bir insanın yemek yemesi ya da sigara içmesi durumunda o kişinin darb edilmesini haklı göstermez. Bu gibi olaylar en başta inançlı yurttaşlarımızı rencide etmektedir. Hem basın yayın kuruluşlarından, hem de tüm yetkililerimizden yaşanan bu olay karşısında; Kağıthane'deki yerel yöneticilerimizin gösterdiği sorumlu tutumu göstermelerini bekliyoruz. Diğer taraftan, özünde gençler arasında meydana gelen bir kavga olan bu olayın günlük siyasi tartışmalara malzeme yapılmamasını; olayın büyütülerek mahallesi sakinleri arasında meydana gelebilecek daha ciddi olaylara zemin yaratılmamasını ümit ediyoruz. Son olarak olay sonucunda yaralanan kardeşimiz Güney'e ve ailesine geçmiş olsun diyoruz.

Çinçin'de Gerginlik Devam Ediyor? 02/9/2007 
Ankara Çinçin Mahallesi'nde birkaç gündür acı olaylar yaşanıyor. Mahallede iki grubun çatışması sırasında mahallede yaşayan sıradan vatandaşlar zarar görüyorlar. Son olarak 7 yaşında bir kızçocuğu yaralandı. Ankara'da bakkala giden küçük bir kız, önünden geçtiği kahvehanenin kurşunlanması sırasında vurularak yaralandı. Altındağ'da Çinçin adlı bölgedeki Ahmet Yesevi Caddesi üzerinde 3 numarada bulunan Dostlar Kıraathanesi, öğle saatlerinde kimliği belirsiz iki kişi tarafından kurşunlandı. Yeni Doğan Taksi Durağı'ndan bir taksiye binen iki zanlı, daha önceden kavgalı oldukları belirtilen şahısların bulunduğu Dostlar Kıraathanesi'ne 19 el ateş etti. Kurşunlardan 5'i kahvehaneye isabet ederken, yoldan bakkala gitmek üzere geçen 7 yaşındaki G.D. bacaklarına isabet eden bir kurşunla yaralandı. Silahlardan çıkan kovanlar, yerlerinin kaybolmaması için taşlarla bulundukları yerler belirlendi. Olay yeri inceleme ekibinin gelmesiyle birlikte taşların yerine numaralar kondu
Kaynak: www.haberler.com 

225000 Kişiye Belediye Yardımı 03/9/2007 
İstanbul'da toplam 225000 kişiye Ramazan dolayısıyla belediye tarafında iftar yemeği, kumanya ve erzak yardımı yapıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi her gün 50000 kişiye kumanya olarak iftar yemeği dağıtıyor. İhtiyacı olan şahıslara evlerine servis yapılıyor. Ramazan dışında da ihtiyaç sahiplerine aşevlerinde gıda yardımı yapılıyor.
Kaynak: www.haberler.com 

Tahtacılar Yanık Ormanda 03/9/2007 
Mersin'den Bornova Yakaköy'deki yanık orman alanına ağaç kesmeye giden tahtacı orman işçileri çalışmaya başladılar. Her yıl ülkenin çeşitli bölgelerine göç ederek çalışan orman işçileri çocuklarıyla birlikte çalışıyorlar. Yetişkinlerin yanısıra çocuklar da aileleri ile birlikte çalışıyorlar. Yılın 4 ayını mesleklerini icra ederek geçiren bu aileler oldukça güç koşullar altında yaşamlarını sürdürüyorlar. 
Kaynak: www.milliyet.com.tr

At Arabası Süs Eşyası Oldu 04/9/2007 
Geleneksel meslekleri olan at arabası imalatını uzun yıllardır sürdüren İbrahim Örs, at arabasına olan talebin azalmasıyla meslek değiştirdi. Artık at arabası şeklinde küçük süs eşyaları üretiyor. Gelişen taşıt araçlarıyla birlikte köylerde bile kullanılmaz olan at arabaları giderek azalırken ustaları da ya atölyesinin kapısına kilit vurdu ya da farklı ürünlere yöneldi. Balıkesir'in Edremit ilçesinde oturan Örs de artık minyatür at arabası yapıyor. Yıllardır bölgedeki iki at arabası ustasından birinin kendisi olduğunu belirten, 4 çocuk ve 4 torun sahibi İbrahim Örs, 11 yaşında başladığı mesleğini 57 yıl devam ettirdiğini ancak talebin azalması sebebiyle bu işin tarihe karışacağını söyledi. 
Kaynak: Cihan Haber Ajansı 

4 Çocuktan 1'i Yoksul 04/9/2007
Çocuk Vakfı tarafından açıklanan rapora göre her dört çocuktan biri yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Çocuklar sözkonusu olduğunda en yoğun problemlerin yaşandığı iller ise İstanbul ve Diyarbakır. 
Vakfın hazırladığı "karne"ye göre, Türkiye'nin çocuklar açısından durumu şöyle: 
- Dört çocuktan biri yoksul 
- Beş çocuktan biri çalışıyor 
- Sokaktaki çocuklar konusunda en sorunlu iki il İstanbul ve Diyarbakır 
- Son 5 yılda çocuk suçlarında artış oldu. 
- Çocuk ihmali ve istismarı yaygınlaştı. 
- Türkiye çocuk hakları öğretiminde en sorunlu ülkelerden biri. 
- Çocuklara yönelik hak ihlalleri yaygınlaştı. 
- Çocuk hakları uyum yasaları hazırlanamadı. 
- Çocuk Koruma Kanunu çocuk adalet sisteminin gerçekleştirilmesi için yeterli değil. 
- Bebek ve 5 yaş altı ölümleri hala yüksek. 
- Anne Çocuk Sağlığı Acil Eylem Programı etkin biçimde uygulanamadı. - 0–18 yaş sağlık güvencesi sağlanamadı. 
- Nitelikli eğitim başarılamadı. 
- Üstün yetenekli çocukları eğitemeyen bir ülke. 
- Okul Sağlığının İyileştirilmesi Projesi yaygınlaştırılamadı. 
- Korunmaya muhtaç çocuk sayısı artıyor. 
- Özürlüler Kanunu'nun kuşatıcılığına karşın verilen hizmet sınırlı. 
- TBMM Çocukları Sokağa Düşüren Nedenlerle Sokak Çocuklarının Sorunlarının Araştırılarak 
Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Araştırma Komisyonu Raporu askıda kaldı. 
- Türkiye, çocuk pornografisi konusunda riskli ülkeler arasında. 
- Medyanın olumsuz etkilerinden çocuğu koruma sistemi geliştirilemedi. 
– Türkiye'nin çocuk göstergeleri dünya ortalamasının altında.

Çalışan Çocuklara Müjde 05/9/2007 
İLO tarafından hazırlanan çocuk işçiliği raporu kapsamında, çocuk işçiliğinin en kötü biçimleriyle mücadele amacıyla bir proje başlatılıyor. Kasım ayından itibaren proje her ildeki valilikler tarafından sürdürülecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü Çalışan Çocuklar Bölümü Başkanı Murat Ayhan Başaran, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, projeye bin 500 çocuğa ulaşma hedefiyle başladıklarını, ancak 5 bine yakın çocuğa ulaşma başarısını elde ettiklerini anlattı. Projenin AB ve ILO tarafından örnek gösterildiğini bildiren Başaran, şunları kaydetti: 
“Çocuk işçiliğinin en kötü biçimleri olarak tarif ettiğimiz işlerde çalışan ya da çalışma riski bulunan çocuklarımızın, eğitimlerine ve projenin yürütüldüğü illerde oluşturduğumuz merkezlere devam etmelerini sağladık. Bu merkezlerde çocukların bir yandan eğitimlerine destek olurken, bir yandan da onları drama, sinema, yüzme, yelkencilik gibi sosyal ve sportif faaliyetlere yönlendirdik. Bunda da büyük başarı elde ettik. Örneğin Elazığ'daki çocuklarımızdan oluşan hentbol takımı, Türkiye birinciliği kazandı. Projenin bitmesi büyük kayıp olurdu. Ama artık gözümüz arkada kalmayacak. Valilikler ve illerdeki diğer yetkililer projeye sahip çıktı.” Başaran, 7 merkezde toplam 21 uzman ve 50 civarında gönüllünün verdiği desteğin de süreceğini bildirdi. 
Kaynak: AA 

Kağıthane Belediyesi'nden Erzak Yardımı 07/10/2007 
Kağıthane Belediyesi Yahya Kemal Mahallesi'nde yaşayan Romanlara Ramazan dolayısıyla erzak yardımı yaptı. Büyük çoğunluğu atık toplayarak kıt kanaat geçinmeye çalışan Yahya Kemal Romanları memnuniyetlerini bildirdiler.  Onlarca yıldır aynı bölgede yaşayan, adeta Kağıthane semtiyle bütünleşmiş Yahya Kemal Romanları çok ciddi ekonomik sıkıntıları göğüsleyerek yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor. Belediye'nin Ramazan dolayısla yaptığı bu anlamlı jest başta Kağıthane Çingeneleri Çeribaşısı ve sitemiz yazarı Cemil Atmaca olmak üzere tüm mahalle sakinleri tarafından takdir edildi. Geçtiğimiz günlerde bir internet kafede meydana gelen tatsız olayda, belediye ve güvenlik güçlerinin hassas tutumu ve olayda mağdur olan aileye sahip çıkılması mahalle sakinlerini memnun etmişti. Geçmişte kentsel dönüşüm süreci dolayısıyla yerel yönetimle problemler yaşayan mahalle sakinleri sözkonusu olumlu gelişmelerle geçmişte varolan kısmi soğukluğun erimeye başladığını belirtiyorlar.

Başbakan Çingeneleri Çağırıyor 10/10/2007 
Basbakanlik Çingene kökenli vatandaslari ilk defa kendi toplantisina çagiracak. Basbakanlik Insan Haklari Baskanligi, 18-19 Ekim'de düzenlenecek yuvarlak masa toplantisina Çingeneleri temsilen bir kisi davet etmeyi kararlastirdi. 'Insan Haklari Alaninda Yapilan Reformlarin Uygulanmasinin Desteklenmesi Projesi' kapsaminda yapilacak egitim seminerinin konusu, 'Terörle Mücadele ve Insan Haklari Standartlari'. Toplantinin Kizilcahamam Asya Termal Tesisleri'nde ya da Dedeman Oteli'nde gerçeklestirilmesi planlaniyor. 
Yuvarlak masa toplantilarina katilacak sivil toplum kurulus temsilcilerinin sayisinin 50 olmasi hesaplaniyor. Egitim projesiyle ilgili Zaman'a bilgi veren Basbakanlik Insan Haklari Baskani Prof. Dr. Hasan Tahsin Fendoglu, toplumun tüm kesimlerine ulasmayi amaçladiklarini söylüyor. Türkiye'de Çingene kökenli vatandaslarinda azimsanmayacak sayida oldugunu dile getiren Fendoglu, "Bu tür egitim seminerlerinde insanlara haklarinin ne oldugunu ögretmeyi ve bu hakkini nasil arayacagini göstermek istiyoruz. Sivil toplum kurulus temsilcilerimiz vasitasiyla sahaya tümüyle inme düsüncesindeyiz. Özellikle de hakkini arayabilme konusunda çekingen veya bilgi eksikligi olmaya yatkin gruplarla daha fazla temas etme durumundayiz." diyor. 
Insan Haklari Baskanligi ekim ayindaki toplantisinin ardindan kasim ayinda iki toplanti daha yapacak. Egitim toplantilarinin konusu 'Düsünce, Din ve Vicdan Özgürlügü', 'Türkiye'de Insan Haklari', 'Reformlarin Uygulanmasi Konusunda Sivil Toplumun Rolü'. 
Kaynak : Zaman 04.10.2007 

Bursa'da Yoksullara Yardım 11/10/2007 
Bursa Umut Sevgi ve Egitim Gönüllüleri Dernegi (BUSEDER) tarafindan ramazan dolayisiyla onlarca aileye gida yardiminda bulunuldu. Bursa'da hayirsever bayanlar tarafindan 2005 yilinda kurulduktan sonra, ögrencilere burs vermek ve gerçeklestirdigi yardimlarla adindan söz ettiren BUSEDER, bu yil da ramazan nedeniyle yardima muhtaç vatandaslarin yaninda yer almaya devam ediyor. Ögrencilere verdigi iftarlarla takdir toplayan dernek, mahallelerde de muhtarlar ve mahalle sakinleri araciligiyla tespit ettigi yardima muhtaç ailelere basta gida, olmak üzere giyecek ve çocuklara da oyuncak yardiminda bulundu. 
Kaynak: Cihan Haber Ajansi

Çiçekdağı'na Spor Kompleksi 12/10/2007
Yetiştirdiği Abdal müzisyenleriyle tanınan Kırşehir'in Çiçekdağı ilçesine büyük bir spor kompleksi yapılacak. Belediye tarafından hazırlanan proje 2007 yılı sonuna kadar hizmete başlayacak.Spor kompleksi projesine ilişkin bilgi veren Çiçekdağı Belediye Başkanı Cahit İşler, projenin hayata geçmesi için 1.5 yıldır çalıştıklarını belirterek, "1.5 yılın üzerinde ısrarla çalışılan spor kompleksimizin yapımına nihayet başlandı. İhalesinin tamamlanarak temelinin atıldığı kompleksimizin, yıl sonuna kadar tamamlanması planlanmakta. Kompleksin içerisinde halı saha, basketbol sahası, voleybol sahası ve son derece modern bir kafeterya bulunacak. Spor kompleksinin faaliyete geçmesi ile birlikte Çiçekdağımız'ın gençleri Yozgat'ın Yerköy ilçesine gitmekten ve açık alanlarda spor yapmaktan kurtulmuş olacak. Modern tesislerde revaçta olan tüm spor dallarından yararlanılması düşünülerek hazırlanan kompleksimizin ilçemize ve gençlerimize hayırlı olmasını diliyorum" açıklamasını yaptı.
Kaynak: www.haberler.com 

Yoksul Altındağlılar Türkiye Turunda 13/10/2007 
Altındağ Belediyesi'nin Maddi Durumu İyi Olmayan Bölge Sakinleri İçin , Mart 2007'de Başlattığı "Türkiye Gezileri" Projesine 2 Bin 350 Altındağlı Katıldı. Belediyenin projesi mahalle sakinlerini sevindirdi. Proje kapsamında Altındağlılar başta Ankara Merkez olmak üzere, Konya, Beypazarı, Çanakkale'ye götürülürken Eylül ayı itibariyle gezi takvimine Amaysa, Kapadokya, Muğla ve Pamukkale dahil edildi. "Türkiye Gezileri" projesiyle böylece bölge sakinleri Altındağ Belediyesi'nin olanaklarıyla sekiz ayrı turistik bölgede tarihi mekanları ziyaret etme olanağına kavuşuyor. 

Bağımlılık Yaygınlaşıyor 13/10/2007
Uyuşturucu kullanımı ülke genelinde yaygınlaşıyor. Ailelerin ciğer yanıyor. Gençlerin hayatı kararıyor. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'nün düzenlediği konferansta dile getirilen gerçekler durumun vahametini ortaya koyuyor. İSTANBUL İl Sağlık Müdürlüğü’nün 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü nedeniyle düzenlediği konferansta konuşan ÇAMATEM (Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Çocuk ve Ergen Madde Bağımlılığı Araştırma, Tedavi ve Eğitim Merkezi) Kliniği Şef Yardımcısı Uzman Dr. Defne Gürol, kendi verilerine göre 2001-2004 arasında esrarın yüzde 75, uçucu madde kullanımının yüzde 40, eroin kullanımının yüzde 100, Ecstasy kullanımının ise yüzde 287 oranında artığını söyledi. 

Sulukule'deki Yıkım BBC'ye Haber Oldu 15/10/2007 
İstanbul Sulukule mahallesindeki evlerin yıkılmasını içeren proje, İngiliz yayın kuruluşu BBC'ye haber oldu. BBC'nin "İstanbul'un Çingeneleri Değişikliklerle Karşı Karşıya" başlıklı haberi çerçevesinde, Sulukule'deki Romanların ve binaların yıkılmasına karşı mücadele veren eylemcilerin görüşlerine yer verildi. "İstanbul'daki Bizans duvarlarının yanından akan bir bölge olan Sulukule, 10 asırdan beri Çingenelerin evi oldu" ifadeleri kullanılan haberde, Sulukule'nin, Romanların dünyadaki en eski yerleşim yeri olduğuna dikkat çekildi. Haberde, mahallenin, yerli halk ve turistler arasında popüler olduğu ve bölgenin ekonomisine büyük katkı yaptığı da belirtildi. Sarah Rainsford imzalı haberde, "Ancak bu bölge Çingeneleri korkutan bir yenileme projesiyle gündeme geldi" denildi. Binaların Osmanlı tarzı villalarla değiştirileceğini kaydeden BBC, "Oturanların yeni binaları satın alabileceği söylendi. Ancak Çingeneler çok yoksul ve bu öneri de çok gerçek dışı" ifadesini kullandı. 
Kaynak: Sabah, 11 Ekim 2007

Köprü Altında Hayat Mücadelesi 17/10/2007 
Salih Özkıran 3 yıldır Edirne Gazi Mihal köprüsünün ayakları dibine naylon ve kartonları kullanarak yaptığı derme barakasında yaşamını sürdürüyor. Salih Özkıran mahalle sakinlerinin yardımlarıyla geçinmeye çalışıyor.
Çöplerden malzeme toplayan Salih Özkıran kendi yaşam öyküsü kısaca şu sözlerle özetledi: "Artık benim yaşamım bu konuyoruz. Göçüyoruz. Öğlenleri Kızılay'dan yemeğimi yiyorum. Vatandaşlar yardım ederse karnımı doyurabiliyorum. Onun dışında perişanlıktan başka bir şey yok." 

Öğrenci Genç Davulculuk Yapıyor 19/10/2007 
Maddi imkanları yeterli olmayan meslek lisesi öğrencisi genç geceleri baba mesleği olan davulculuğu sürdürerek okul masraflarını karşılamaya çalışıyor. Beyşehir Hüyük'te yaşayan genç gelecekten umutlu. Çok sevdiği bu işi babasından öğrendiğini belirten Fatih Akgül, 6 yıl önce babasıyla birlikte kasabada davul çalmaya başladığını, son 4 yıldır ise bu işi tek başına yürüttüğünü ifade ediyor. Çok hoşuna giden bu işe zamanla alıştığını vurgulayan Akgül, elinde davulu ile birlikte Çavuş beldesinin sokaklarında okul harçlığını çıkardığını, aile bütçesine katkıda bulunduğunu belirtiyor.
Kaynak: Haberler.com 

Mersin'in Sorunları 24/10/2007
MEKİK Birleştirilmiş Yürütme ve Daimi Kurul Toplantısı Vali Hüseyin Aksoy başkanlığında Valilik Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. MEKİK Yürütme Kurulu üyeleri ve MEKİK Daimi Kurul üyelerinin yanı sıra çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisinin de katıldığı toplantıda, Mersin'in genel sorunları ve çözüm önerileri konuşuldu. Vali Aksoy, slayt gösterisi eşliğinde yaptığı sunumda, kentin öncelikli sorunlarını aktardı. Kentsel Dönüşüm Projesi'nin hazırlanması, Mersin Sosyal Entegrasyon Projesi'nin desteklenmesi ve Sosyal Uyum Projesi'nin hazırlanması olarak kentin öncelikli 3 sorunundan bahseden Vali Aksoy, bu sorunların çözümü için Başbakanlık nezdinde görüşmeler yapıldığını ve kısa sürede gerekli desteğin geleceğini belirtti. Vali Aksoy, diğer bakanlıklar nezdinde çözülecek sorunları ise şöyle sıraladı: Öte yandan, Devlet Bakanı Nimet Çubukçu'nun sorumlu olduğu alanda ise, Sevgi Evleri Projesi'nin hızlandırılması, kadın sığınma evi ve düşkünler evi yapımı, yeni yapılmakta olan toplum merkezlerinin ödenek ihtiyaçlarının karşılanması ve huzurevi yapımı gibi sorunlar bulunduğunu açıklayan Vali Aksoy, bu konuda da görüşmelerin sürdüğünü söyledi.
Kaynak: İHA 

Çöp Kavgası Mahkemelik Oldu 26/10/2007 
Bursa'da çöp yüzünden çıkan tartışmada kuzenini bıçaklayarak öldürdüğü iddia edilen sanığın yargılanmasına başlandı. Bursa 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde "adam öldürmek" suçundan 30 yıla kadar hapsi talep edilen S.Ç. (17), ilk kez hakim karşısına çıktı. Sanığın yaşının 18'den küçük olması sebebiyle CMK'nın 185'inci maddesi gereği duruşmanın kapalı olarak yapılmasına karar verildi. Salon boşaltıldıktan sonra kapalı duruşma yapıldı. Bilindiği gibi İnegöl İlçe Çöplüğü'nde çöp toplayan hurdacı Nejat Ürgün (22) ile kuzeni S.Ç. arasında hurdalar yüzünden tartışma çıkmış, öfkesine hakim olamayan S.Ç. kuzeni Nejat Ürgün'ü 7 yerinden bıçaklayarak ölümüne sebep olmuştu. 
Kaynak: İHA

Bayramiç'te Gerginlik 28/10/2007 
Çanakkale'nin Bayramiç ilçesine bağlı Muratlar köyünde devam eden altın arama çalışmalarını yürüten şirkete büyük tepki gösteren vatandaşlar, düzenlenen bilgilendirme toplantısında bir araya geldi. Altın madeni arama çalışmalarının Kazdağları'nı tahrip edeceğini ve bölgenin büyük zarar göreceğini savunan köylüler, yetkililerin bu konuda gerekeni yapmadıklarını iddia etti
Kaynak: İHA 

Salim Aksakal'a Yetkililer Sahip Çıktı 29/10/2007
Edirne'nin Keşan ilçesinde çöp evde yaşam mücadelesi veren Salim Aksakal'a yetkililer sahip çıktı. Kaldığı metruk evden alınan yaşlı adam, yapılan bakımın ardından tedavi için göz kliniği servisine yatırıldı. Ramazan Bayramı'nı çöp yığınları arasında geçiren 76 yaşındaki Salim Aksakal'a yetkililer sahip çıktı. Keşan'da Paşayiğit Caddesi üzerinde Keşan Meslek Yüksek Okulu karşısında, kapısı dahi bulunmayan bir evde yaşam mücadelesi veren ve komşuların verdiği yiyeceklerle hayatta kalmaya çalışan yaşlı adama yardım eli uzandı. Çok kötü şartlarda yaşamaya çalışan Aksakal, Keşan Kaymakamlığı ile Keşan Belediye Başkanlığı tarafından yaşadığı metruk evden alınarak hastaneye kaldırıldı. Evden alındıktan sonra sıhhi banyoya götürülen yaşlı adam, belediye tarafından alınan yeni giysilerini giyerek berbere götürülerek tıraş oldu. Ardından Keşan Devlet Hastanesi'ne götürülerek göz kliniği servisine yatırılan Aksakal'ın göz ameliyatı olacağı öğrenildi. Yaşadığı çöp evden alınan Aksakal, kendisini kötü şartlardan kurtaran Keşan Kaymakamı 
Abdülkadir Karataş ile Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan'a teşekkür etti. 
Kaynak: İhlas Haber Ajansı 

Kent Arşivi Sanal Ortamda 29/10/2007 
Balıkesir Belediyesi tarafından bir yıl önce kurulmaya başlanan Kent Arşivi, zengin belge koleksiyonlarıyla araştırmacıların hizmetine girdi. Arşivdeki belgeleri tanıtmak maksadıyla internette özel bir sayfa açıldı. Belediyenin www.balikesir-bld.gov.tr adresli sitesinde Kent Arşivi koleksiyonlarında yer alan belgelerle ilgili envanter bilgileri yayınlanıyor. İlgilenen ziyaretçiler ve araştırmacılar, Kent Arşivi`ne gitmeden önce ilgi alanlarıyla ilgili belgeler hakkında ön bilgiye sahip olabiliyor

Kaman'a Arkeoloji Müzesi 29/10/2007 
Ortadoğu'nun en büyük arkeoloji müzesinin Japonlar tarafından Kırşehir'in Kaman ilçesinde inşa edileceği belirtildi. Kaman ilçesine bağlı Çağırkan kasabası sınırları içerisinde bulunan Kalehöyük üzerinde 1986 yılında kazı çalışmalarına başlayan Japonlar, yaklaşık 20 yıldır çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. 280 metre çapında ve 16 metre yüksekliğindeki höyük üzerinde yapılan kazılarda, Osmanlı döneminden Eski Tunç Çağı'na kadar olan dönemlere ait pek çok eser ortaya çıkarıldığı kaydedildi. Kazılar sonucunda bulunan eserler arasında taş ya da madenlerden yapılmış mühürler, mühür baskıları, tabletler, figürler, süs eşyaları, çanak ve çömleklerin bulunduğu öğrenildi. Diğer yandan, 31 Mayıs 1986 yılında Altes Prensi Takahito Mikasa tarafından başlatılan kazı çalışmalarında, kazı alanı olarak kullanılan bölgenin 1 kilometre uzunluğunda şehir surlarıyla çevrili bir antik yerleşim olduğu ve tahminen 10 bin nüfuslu bir toplumun bu bölgede yaşadığı ileri sürüldü. Bölgede, Osmanlı ve Eski Tunç Çağı'na ait çok sayıda tapınak ve buğday depoları ortaya çıkarken, şehir kapısı önemli kalıntılar arasında yer alıyor. Kazılarda 4 farklı kültür katı ortaya çıktığı bildirilirken, bu katlardan 1.'sini Bizans ve Osmanlı Dönemi (M.S.1500-1700), 2.'sini Demir Çağı (M.Ö.1200-400), 3.'sünü Orta ve Genç Tunç Çağı (M.Ö.2000-1200) ve 4.'sünü ise Eski Tunç Çağı (M.Ö.3000-2000) dönemleri oluşturuyor. Kazıların devam etmesi ile birlikte, Kalkolitik ve Neolitik Çağ'a ait tabakalara da ulaşılabileceği kaydedilirken, kazıların 50 yıl daha süreceği bildirildi. Kazılarda ortaya çıkan eserlerin dünya kamuoyuna sunulması için bir de müze binasına ihtiyaç duyan Japonlar, bölgeye 'Anadolu Japon Arkeoloji Enstitüsü ve Arkeoloji Müzesi' yapma kararı aldı. 15 milyon dolarlık yatırımın çalışmasına başlanırken, geçtiğimiz yıllar içerisinde inşası tamamlanan Arkeoloji Enstitüsü'nün açılışı Başbakan Recep Tayip Erdoğan tarafından yapıldı. Açılışa Japon Prensi Tomohito Mikasa ile birlikte 300 kişilik Japon heyeti katıldı. Arkeoloji Müzesi'nin Ortadoğu'nun en büyük müzesi olacağı ileri sürülürken, bölgede yapılan kazı çalışmaları ile Japon Bahçesi'ni yılda 30 bir turistin ziyaret ettiği kaydedildi. Yatırımların tamamlanması ile birlikte turist sayısının 5 kat daha artacağı tahmin ediliyor.

Altındağ'da Cumhuriyet Bayramı 30/10/2007 
Teber ve Roman Çingenelerinin birlikte yaşadıkları Çinçin Mahallesi'ni de kapsayan Ankara'nın gecekonduları ile ünlü Altındağ ilçesinde yerel yöneticilerin ve ilçe sakinlerinin katılımıyla Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla kutlamalar yapıldı. Altındağ Belediyesi Örnek Spor Tesisleri'nde düzenlenen törene, Altındağ Kaymakamı Fatih Ahmet Kurt, Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, Belediye Başkan Yardımcısı Yunus Keleş ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Erol Bozkurt ile çok sayıda vatandaş katıldı. Törende, Altındağ'da eğitim veren ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarının öğrencileri de hazırladıkları renkli gösteriler ve halk danslarıyla izleyenlerden büyük alkış aldı. 

Sulukule Mimarlık Dergisine Haber Oldu 01/11/2007
Türkiye'nin en iyi aylık mimarlık ve tasarım dergisi Icon, kasım sayısında verdiği istanbulrotasıtrail isimli ekte Sulukule'ye de yer verdi. Derginin ekinde Türkiye'nin önde gelen mimarları İstanbul'un değişik semt ve mekanlarını kendi perspektiflerinden anlatıyorlar. Ekte Korhan Gümüş de Sulukule ile ilgili ironik yazısıyla yer alıyor. "Sulukule Reszidans" adındaki yazı da Sulukule'de Fatih Belediyesi ve TOKİ'nin ortaklaşa yürüttüğü proje ince bir mizahi dille eleştiriliyor. 

Polatlı Belediyesi'nden Aile Okulu 05/11/2007
Ankara Polatlı Belediyesi'nin, şehrin fiziksel gelişimi yanında sosyo-kültürel açıdan gelişmesi için düzenlediği kurslardan Aile Okulu, 2007-2008 eğitim dönemine başladı. Belediye Kültür Müdürlüğü, Kaymakamlık ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile koordineli olarak düzenlenen kurslar sabah akşam 30'ar kişilik sınıflarda 5 farklı konuda uzman eğitimciler tarafından gerçekleştiriliyor. 
Kaynak: Cihan Haber Ajansı 

Kasımpaşa'da Tehlikeli Gerginlik 07/11/2007 
Kasımpaşa Kızılay Meydanı'nda iki kişi arasında meydana gelen silahlı kavga sonucunda yoldan geçen 3 şahıs yaralandı. Çatışan şahıslar olay sonrası izlerini kaybettirdi. Yaralılar çevre hastanelere kaldırıldı. Edinilen bilgiye göre olay öğle saatlerinde Kasımpaşa Kızılay Meydanı'nda meydana geldi. İki kişi arasında başlayan kavga silahlı çatışmaya dönüştü. Bir kişinin silahından çıkan kurşunlarla yoldan geçmekte olan Kerim Gürbüz (57) sol ayağından, eşi Fatma Gürbüz kalçasından Metin Şener (34) ise sağ gözünden yaralandı.

Tekirdağ'da Enstrümanlar Raflara 09/11/2007
Tekirdağ Romanları bir süredir müzik aletlerini dolaplarına koydular. Bölgede yazın yapılan düğünlerle geçinen Romanlar, kışın düğünlerin azalmasıyla durgun bir sezon yaşıyorlar. Bir dahaki yaza kadar ufak tefek işlere giden çalgıcılar, gelecek yaz için de şimdiden hazırlanıyorlar. Her kış başlayan durgunluk dönemleri her yerde olduğu gibi Tekirdağ'da da müzisyen Romanlara zor zamanlar yaşatıyor.

Brüksel'de Sulukule Toplantısı 11/11/2007
Sulukule Roman Kültürünü Geliştirme ve Dayanışma Derneği, diğer dernekler ve üniversiteler ile işbirliği içinde, konutların güçlendirilmesine, yerel ekonominin geliştirilmesine ve mevcut nüfusun korunmasına katkıda bulunacak bir dizi teklif geliştirdi. 8 Kasım 2007’de Avrupa Birliği Parlamentosu’nda gerçekleştirilen toplantıda hem belediyenin kentsel dönüşüm planı tartışıldı, hem de sivil toplum örgütleri temsilcileri alternatif kentsel dönüşüm planlarını açıkladılar. Ayrıca toplantıda, Sulukule Kültürünü Geliştirme ve Dayanışma Derneği başkanı, Şükrü Pündük, “Sulukule Roman Nüfusunun Talepleri” başlıklı bir konuşma yaptı. İstanbul Tarihi Yarımada’da, Fatih Belediyesi sınırları içinde yer alan ve Bizans surlarına bitişik konumlanan Sulukule Mahallesi bir “kentsel dönüşüm” projesinin kapsamına alındı. 11. yüzyıldan beri Çingene nüfusunu barındıran bu mahalle, bugün lüks konut inşaatlarının hedefi haline geldi. Büyük kentlerdeki sağlıksız mahalleleri sıhhileştirmeyi amaçlayan Nisan 2006 tarihli Türkiye Bakanlar Kurulu Kararı ile Sulukule Mahallesi’nin yıkımı için yeşil ışık yakılmış oldu. Böylece Ankara, Bursa, Edirne veya İzmir’deki birçok mahallenin sakinleri gibi evlerinden çıkartılma ve şehrin dışındaki bölgelere yerleştirilme tehdidiyle karşı karşıya kalmış oldu.

Becayiş Köyünde Romanlar Dinlenmede 12/11/2007 
Tem yolu kenarında şirin bir köy olan Bacayiş köyünün Romanları havaların soğuması ile bahçe işlerini bıraktılar. Bir dahaki bahara kadar yazın kazandıkları ile geçinen köylülerin bu mevsimde çevre ilçelerde yevmiyeli işlere başvurduğu görülüyor. Tarım işçiliği özellikle taşrada yaşayan Romanlar arasında yaygın bir geçim kapısı. Bunun yanısıra fabrikalarda çalışan çok sayıda Roman işçi de bulunuyor.

Kozan'da Sosyal Yardım Umudu 13/11/2007
Adana Kozan'da sivil toplum kuruluşlarının sosyal yardım yapacağı söylentileri halk tarafından dikkatle izleniyor. Bölgede bir çok aile özellikle yiyecek yardımına muhtaç yaşıyor. Bu bölgede önemli Çingene toplulukları yaşamlarını sürdürüyorlar. Hacıbektaş civarından gelip bölgeye yerleşen Abdal aşiretlerin Kozan'da önemli bir nüfus yoğunluğu var. Hemen her yerde olduğu gibi burada da temel sorun yoksulluk. Buna bağlı olarak yardımın söylentisi bile insanları heyecanlandırmaya yetiyor.
Kaynak: Cihan Haber Ajansı 

Şenlendirici Yargılanıyor 14/11/2007 
Hüsnü Şenlendirici'nin, eşi Nazire Şenlendirici'yle tartıştığı sırada silahla ateş ettiği iddiasıyla yargılanmasına başlandı. Ünlü Roman müzisyen Hüsnü Şenlendirici’nin Mecidiyeköy'deki evinde sekiz ay önce boşanmaya karar verdiği eşi Nazire Şenlendirici'yle tartıştığı sırada silahla ateş ettiği iddiasıyla yargılanmasına başlandı. Daha önce Deniz Seki ile yaşadığı iddia edilen ilişki dolayısıyla eşiyle problemler yaşayan Şenlendirici'nin evliliği sık sık medya gündemine konu olmuştu.

Sulukuleliler Meclis'te 15/11/2007 
Sulukule'de gerçekleştirilen kentsel dönüşüm uygulamasına karşı çıkan bir grup Sulukule sakini ve Sulukule Platformu üyeleri TBMM'yi ziyaret ettiler. Grup üyeşeri çeşitli partilerin temsilcileri ile görüşüp yaşanansüreci anlattılar. Konu ile ilgili olarak Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu "Sulukule halkına değer veriyoruz. Proje, orada güzel bir çevre oluşturmak için hazırlanmış muhteşem bir projedir" şeklinde konuştu. Sulukule sakinleri, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'na başvuru yaptıktan sonra CHP grubunu ziyaret etti. CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal Sulukule'deki kentsel dönüşüm sürecini değerlendirirken: "Sulukule'yi 2 metre kazsanız Osmanlı, 4 metre kazsanız Bizans, 6 metre kazsanız Roma çıkar. Burada bir kültür yok edilecek. Tarihi sarnıçın üzerine yüzme havuzu yapılacak" sözlerini kullandı. Mahalle sakini Asım Hallaç "Bu insanlar kelebelekler gibi yaşar, kutu gibi evlere giremez" derken mahalle sakinlerinden Gülsün Bitirmiş, belediyelinin koşullarıyla yeni evleri almalarının söz konusu olamayacağı düşüncesini dile getirdi. Konu TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı gündem dışı tartışmalarda da yeniden değerlendirildi. Tartışmalar sırasında Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu "Biz, Sulukule’deki vatandaşlara değer veriyoruz. Asla onları mağdur edecek bir proje içinde değiliz. Kiracılara da TOKİ’nin Taşaluk’ta yaptığı konutlardan bir ev verilmesi, bu konutlardan hiç peşinat alınmaması, konut tesliminden başlamak kaydıyla 180 ayda konut bedellerinin ödenmesi kararlaştırılmıştır. Böyle bir imkan herkese sağlanmıyor. Bölgede 620 adet konut ve 45 adet işyeri hak sahibi bulunuyor" diye konuştu. 
Kaynak: Radikal 

TOKİ'den İlginç İddia 19/11/2007 
MÜSİAD Kayseri şubesi tarafından düzenlenen toplantıya katılan TOKİ başkanı "Esrar, Eroin ve Kadın ticareti yapanların" kentsel dönüşüm sürecini engellemeye çalıştıklarını ileri süren bir konuşma yaptı. BAŞBAKANLIK Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, "bazı oluşumların ve kişilerin, gecekondulaşmadan beslendiklerini", bu yüzden kentsel dönüşümü engellemeye çalıştıklarını söyledi. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Kayseri Şubesi’nin düzenlediği ’Kentsel Dönüşüm ve Konut Finansmanı’ konulu ’İnşaat ve Yapı Malzemeleri Sektör Kurulu Toplantısı’nda konuşan Bayraktar, "Bazı siyasi oluşumlar, açık gözlüler ve yanlış düşünenler; esrar, eroin ve kadın ticareti gibi hususları yapan yanlış insanlarımız, gecekondu ve kaçak yapılaşma bölgelerinden çokça beslendikleri için bu olgunun kaldırılıp atılmasına engel olmaya çalışıyor" dedi. TOKİ başkanı özellikle İstanbul'da kentsel dönüşüme karşı direnenlerin bu kategoride değerlendirilebileceklerini dile getirdikten sonra ekledi: "Açıkgözlüleri ve fırsatçıları işin vitrinine koymak, masum insanları kullanmak için ciddi gayret sarf ettiklerini görüyoruz. İnşallah bunları kıracağız. Çıkaracağımız yasalarla bu işin üzerine gideceğiz. Ciddi, kararlı bir devlet ve hükümet yapısıyla gecekondu dönüşümlerini başlatmak zorundayız." Gecekondu ya da getto tipi yerleşim bölgelerinde suç örgütlenmelerinin kendilerine taban bulabildiklerini biliyoruz. Bu noktada TOKİ başkanının yorumlarına pek de itiraz gelmeyecektir. Ne var ki yorumların, "kentsel dönüşüme karşı çıkanlar esrar satıcıları, kadın satanlardır" biçiminde anlaşılması olasılığı gözönüne getirilirse;, özellikle İstanbul'da gerçekleştirilen, bazı kentsel dönüşüm uygulamalarına eleştirel yaklaşan çeşitli sivil toplum kuruluşlarının, bu açıklamalara ciddi 
tepki göstereceği düşünülebilir.
Kaynak: www.haberler.com 

Sabıkalı Gençlere Ekmek Teknesi 20/11/2007 
Edremit'in işsizliğin ve buna bağlı olarak suç oranlarının yüksek olduğu İbrahimce Mahallesi'nde yaşayan sabıka kaydı bulunan iki gence seyyar satıcı arabaları hediye edildi. Bazı gençler ise yeteneklerine uygun işlere yerleştirildi.Konuyu değerlendiren ilçe emniyet müdürü Mehmet Yeler şöyle konuştu: "Buralarda işsizlik had safhada. Evine ekmek götürecek para bulamayan bazı vatandaşların, zaman zaman hırsızlık, kapkaç ve benzeri suçlar işlediğini gözlemledik. Zorda kalarak suç işlediğini söyleyen birçok vatandaşımıza, bir kereye mahsus yardımcı olacağız. Çalışarak evine ekmek götürmesine aracılık yapacağız.... Bu vatandaşlarımızın, alınteriyle çalışıp yüzümü kara çıkarmayacağına inanıyorum. Ben onların kefiliyim, onların bana karşı kefili de Muhtar Erol Demir'dir. Esnaflarımızın ve işadamlarımızın da bize bu konuda yardımcı olması, destek vermesi gerekmektedir. Bu destek sağlanırsa, ilçede işsizlikten kaynaklanan suçlar sona erer." 
Kaynak: Cihan Haber Ajansı 

Kağıthane'de Basın Açıklaması 21/11/2007 
Kağıthane Yahya Kemal Mahallesi sakinleri yarın mahallelerinde gerçekleştirilecek olan konut yıkımlarını protesto etmek için bir basın açıklaması yapacaklar. Daha önce de mahallenin adı kentsel dönüşümle gündeme gelmişti. Gerçekleştirilecek yıkım kararına tepki gösteren mahalle sakinleri yarın saat 13 00'de Şair Yahya Kemal İlköğretim Okulu'nun önünde toplanarak bir basın açıklaması yapacaklar. Çocuklarını okuldan alarak kamuoyunun dikkatini yaşanan sürece çekmek isteyen mahalle sakinleri gelişmelerden kaygılılar. Konu ile ilgili gelişmeleri sizlere duyurmaya devam edeceğiz.

Ülkenin Vicdanıyız 22/11/2007
Mahallelerindeki yıkıma dün yaptıkları basın açıklamasıyla tepki gösteren Kağıthane Yahya Kemal Mahallesi sakinleri "Bizler gönlü ve ruhu kuş kadar hafif, güleç, barışçıl, şen insanlarız. Bizler bu ülkenin vicdanıyız." ifadelerini kullandılar 40 kadar mahalle sakininin katıldığı basın açıklamasında yıkımın kış mevsiminde gerçekleşmesi durumunda mahalle sakinlerinin çok zor durumda kalacakları vurgulandı. Ayrıca yıkım halinde 14 kadar çocuğun eğitimlerini bırakmak durumunda kalacakları dile getirildi. Belediye yetkilileri mahallede yıkım gerçekleştirileceği bilgisini doğrulamadılar. 

Yoksulluğa Bir Kurban Daha 22/11/2007 
Sakarya'da Orman Bölge Müdürlüğü adına ağaç kesimi yapan orman işçisi ailenin 4 aylık bebekleri ailenin kaldığı çadırda soğuktan donarak hayatını kaybetti. Daha önce Sadabat Viyadüğünün altında çadırda kalan bir ailenin bebeği donmuştu. Olay, Soğucak Yaylası'nda kesim yapan orman işçilerinin karla kaplı bölgede kaldıkları çadırlardan birinde meydana geldi. İşçilerden imam nikahıyla birlikte yaşayan 29 yaşındaki Soner Erdem ve 23 yaşındaki Serap Akça, yaktıkları sobayı söndürmeden uyudu, ancak soba gecenin ilerleyen saatlerinde söndü. Sabah çalışmak için kalkan çift, yanlarındaki 4 aylık bebekleri Melek Nur Erdem'i hareketsiz buldu. Sobanın da sönmüş olduğunu gören aile, bebeklerini hemen Sapanca Sağlık Ocağı’na götürdü. Yapılan muayenede bebeğin donarak öldüğü anlaşıldı. Melek nur bebeğin kesin ölüm nedeninin belirlenmesi için, cesedi İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderildi.
Kaynak: Radikal

Sağlık Hizmeti Evlere Servis 23/11/200
Konya'nın Beyşehir ilçesinde, hastaneye gelemeyen yatalak ve yaşlı hastalar için evde sağlık hizmeti dönemi başladı. Hastalar için evde tedavi veya ambulans ile hastaneye nakil hizmetleri verilecek. Beyşehir İlçe Sağlık Grup Başkanı Dr. Tugay Gözeller, Konya İl Sağlık Müdürlüğü tarafından başlatılan uygulamanın Beyşehir'de de başlatıldığını söyleyerek, bu çalışma kapsamında 70 hasta tespit ettiklerini ve tedavilerinin yürütüldüğünü belirtti. Dr. Gözeller, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, yatalak ya da yaşlı olduğu için yürüyemeyen hastaların evlerinde bu sağlık hizmetini alabilmeleri için başlatılan uygulamadan Beyşehir'de de iyi bir verim aldıklarını ifade ederek, "Bu hizmet, hastalarımızın günlük hayatını kolaylaştıracak. Uygulama ile sağlık hizmeti bu vatandaşlarımıza ev ortamında sunuluyor" dedi. 
Kaynak: Cihan Haber Ajansı 

Trakya'yı Sel Aldı 26/11/2007 
Tekirdağ ve Edirne’nin büyük kısmında etkili olan yağış bölge halkını olumsuz etkiliyor. Bölgenin tamamında etkili olan su taşkınları Tekirdağ’ın en büyük Çingene mahallesi olan Aydoğdu mahallesinde de etkisini gösterdi. NTV kameralarının aldığı görüntülerde il sağlık ekipleri mahalledeki evlerde selden sonra sağlık taraması yaptılar. Yağışların devam edeceği ve özellikle Edirne’de Tunca ve Meriç nehirlerinin taşkınlara yol açabileceği belirtiliyor. 

Kayseri'de Kentsel Dönüşüm 26/11/2007 
Melikgazi Belediyesi tarafından Eskişehir Bağları semti gecekondu önleme bölgesi olarak belirlenmişti. Geçtiğimiz hafta bu bölgede yapılacak sosyal ve spor tesislerinin temelleri yerel erkanın katılımıyla yapılan törenle açıldı. Melikgazi Belediyesi Sosyal ve Spor Tesisleri'nin temel atma töreni Kayseri Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımının mini konseri ve Çocuk Meclisi Halk oyunları ekibinin gösterisiyle başladı. Törene Kayseri Milletvekili Ahmet Öksüzkaya, Kayseri Valisi Osman Güneş, Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç ve çok sayıda vatandaş katıldı. Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, burada yaptığı konuşmada, temeli atılan tesislerin, bölge insanına gösterdikleri önemin bir ifadesi olduğunu söyledi. Belediye olarak sorumluluk alanı içindeki tüm vatandaşlara eşit hizmeti sunma prensibiyle çalıştıklarını belirten Büyükkılıç, "Belediyeler vatandaşa hizmet götürmek için vardır. Bizde tüm vatandaşlarımıza sürekli ve eşit hizmet götürmeyi ilke edindik. Bu kapsamda sosyal ve spor tesislerinin temelini atıyoruz. Bu yıl temelini attık, gelecek yıl hizmete açacağız" dedi. 
Kaynak: www.haberler.com 

Yeşilköy'de Yıkım 27/11/2007
İstanbul’un zengin muhitlerinden Yeşilköy’de sahildeki eski kilisenin duvarları arkasında görünmeyen, arabacı ve tenekecilerin oturduğu mahallede yıkım yaşandı. Kalıntılar hala orada ama evlerin sakinlerini bulmak mümkün değil. Burası bölgenin eski sakinleri tarafından anımsanan meşhur bir Roman mahallesiydi. Kimsenin 
bilmediği Roman evleri kimse duymadan yıkılırken geriye Teneke Mahallesinin adı kaldı. 

Kırıcı İfadeler 28/11/2007 
TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar Ekonomist dergisine yaptığı açıklamalarda “ilginç” kelimeler seçti. Ekonomist dergisinin 11 Kasım 2007 tarihli kapak dosyası İstanbul’da yaşanan kentsel dönüşüm projesine ilişkin. Dergide bu kapak dosyası için TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar’la da bir söyleşi gerçekleştirilmiş. Söyleşide Bayraktar İstanbul’da ilk etapta yıkılacak semtleri sıralıyor. Buna göre Küçükçekmece bölgesinde Kayabaşı, Ayazma, Halkalı, Sefaköy, Eminönü Fatih hattında Küçük Langa, Kadırga, İMÇ altı, Sulukule, Karagümrük, ve Beyoğlu’nda Hacı Hüsrev mahallesi hemen yıkılacak. Bu semtleri belirttikten sonra Bayraktar’ın şok edici nitelemeleri geliyor. Kelimesi kelimesine şöyle diyor Bayraktar: “Hacı Hüsrev bölgesi, burası çok tehlikeli bir bölge. Orada siyah, esmer vatandaşlarımız var hem de Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelen vatandaşlarımız var. Salaş, kaçak, altyapısı hatta tuvaleti olmayan çok zor koşullarda yaşıyorlar ve yanlış işler yapıyorlar. Yasak kaçak olan alım satımlar yapıyorlar. “ Bu sözlerin konumu gereği toplumun tüm kesimlerini kucaklaması gereken bir devlet görevlisi tarafından kullanılması oldukça düşündürücü. Kötü niyetli olmasa da Çingene kökenli Türk vatandaşlarını suçla özdeşleştirecek ifadelerin bu konumda bulunan bir kişi tarafından kullanılmamasını yeğlerdik. Sayın TOKİ başkanının bizler için “siyah vatandaşlar” gibi bir ifade kullanmasını da ayrıca yadırgadık. Dileğimiz TOKİ başkanının sözkonusu yanlış anlaşılmayı en kısa zamanda düzeltmesidir.

Garibanlar İçin Şefkat Evleri 30/11/2007 
Konya'nın merkez Karatay İlçe Belediyesi, toplam 96 daireden oluşan geliri olmayan sokakta kalmış, yetim ve dul ihtiyaç sahibi 425 kişiyi barındıran Şefkat Evleri'nde bir takım düzenlemeler yaptı. Siteye verilecek kimlik kartlarıyla giriş yapılabilecek. Karatay Belediyesi Şefkat Evleri sakinleri ile bir araya gelen Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli, yapılan son anketler sonucunda site sakinlerinin ilk sırada güvenlik istemesiyle, site içerisine aydınlatma, zemin kat pencerelerine ve site bahçe duvarına demir korkuluklar yapıldığını belirtti. Site girişine de 24 saat güvenlik görevlisinin konulduğunu belirten Başkan Hançerli, "Siteye belediye tarafından verilecek olan kimlik kartlarıyla giriş yapılacak. 425 kişiyi içinde barındıran Şefkat Evlerinin Konya'da en güvenilir site olmasını amaçlıyoruz. Komşuluk ilişkilerinin geliştirilmesi, siteler arasında diyalogların sağlamlaştırılması için de belediye olarak çeşitli program ve aktiviteler düzenleyerek kaynaşmayı sağlayacağız. Karatay Belediyesi olarak her konuda ihtiyaç sahibi kimsesizlerin yanında olup desteklerimizi esirgemeyeceğiz" dedi. 
Kaynak: www.haberler.com 

Katılımcı Belediyecilik Alternatif Dönüşüm 30/11/2007 
Kayseri Belediyesi başlattığı nasıl bir Kayseri istiyoruz konulu proje yarışmasıyla katılımcı belediyecilik anlayışının ve kentsel dönüşüm sürecinde uygulanabilecek alternatif modellerin somut bir örneğini ortaya koyuyor. Geleceğin birlikte planlaması, bugünümüze ve geleceğimize birlikte sahip çıkılması ve toplumun her kesimi olarak şehrin birlikte inşa edilmesi ve bireylerin de yönetime katılması amacı ile düzenlenen proje yarışması ile bir çok orijinal fikrin ortaya çıkarılacağını belirten Başkan Memduh Büyükkılıç, “Kayseri’nin kentsel yapısı, ulaşımı, mimari yapısı, doğal kaynakları, enerji ihtiyacı, eğitim, sosyal dayanışma, gençlik, yaşlılar, hanımlar ve çocuklar ile ilgili, park ve yeşil alanlar, kültür, sanat, spor, iletişim, medya, sanayileşme, ticaret gibi bir çok konuda proje yarışması açtık. Bu sayede bu şehirde yaşayanlar şehrin geleceği hakkında karar verebilecekler, şehrin planlamasına katkı sağlayabilecekler“ dedi. Birinci gelen projeye 5 bin YTL, ikinciye 3 bin 500 YTL, üçüncüye 2 bin YTL ve Jüri özel ödülüne ise bin YTL para ödülü verileceğini ifade eden Başkan Memduh Büyükkılıç, bu yarışmaya katılmak isteyenlerin fikir ve projelerini yazılı olarak 31 Aralık 2007 günü mesai saatine bitimine kadar Melikgazi Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğüne bildirmeleri gerektiğini sözlerine ekledi. Kayseri Belediyesi tarafından gerçekleştirilen bu örnek çalışmayı Cingeneyiz.org ailesi olarak takdirle karşılıyoruz. Bu yaklaşımın tüm diğer muadillere örnek olması, sağlıklı bir kent yaşamı için temel önemde.
Kaynak: İHA 

Silivri'de Sel Çadırları Götürdü 03/12/2007
Silivri'de çadırlarda yaşamını sürdüren bir grup Çingene ailesi, geçtiğimiz haftalarda meydana gelen sel felaketi sonrası yerel yönetim tarafından Silivri Kapalı Spor Salonu'na nakledildi. Çingeneler bir süre daha burada kalacaklar. Çingene ailelerin çadırlarıyla beraber sahip oldukları eşyaların büyük bölümü de zarar gördü. Sel felaketi sıkça göz ardı edilen bir gerçeği ortaya çıkardı. Göçebelik halen varlığını koruyor. Üstelik bize ulaşan son bilgilere göre kentsel dönüşüm sürecinde bazı yanlış uygulamaların sonucunda sokakta kalan çok sayıda aile de göçebe Çingenelerin arasına katılıyor. Şehrin manzarasını bozduğu gerekçesiyle yıkılmak istenen teneke evlerin yerine çadırlar alıyor.
Kaynak: İHA 

İkinci El Pazarı Garibanlara Yarıyor 04/12/2007 
Kayseri'de her türlü eşyanın bulunduğu Battalaltı Mahallesi'ndeki ikinci el pazarı, dar gelirli vatandaşların yüzünü güldürüyor. Pazarda ayakkabı çeşitlerinden elektronik malzemeye her türlü tüketim eşyasına ulaşmak mümkün. Yıllardır ikinci el eşya pazarında giyim eşyası satan Ali Arkın isimli eşya satıcısı, pazara dar gelirli vatandaşların ilgi gösterdiğini söyledi. Satışların kış mevsimi sebebiyle iyi olduğunu kaydeden Arkın, "Giyim eşyalarını Amasya'dan getiriyorum. Yenilerinden farksız olduğu için satarken de zorlanmıyorum. Bazen burası çok kalabalık olur, fakat hiçbir şey satmadan da eve gittiğimiz günlerde oluyor. Ben ihtiyacım olan eşyaları buradan satın alıyorum" dedi. İkinci el eşya pazarına sık sık gelerek ihtiyaçlarını giderdiklerini söyleyen Uğur Şahin ve Erkan Şahin kardeşler, pazardan her türlü malzemeyi çok ucuz bir fiyata temin edebildiklerini kaydetti. 
Kaynak: İHA 

Radyo Kutlamasında Abdallar 05/12/2007 
1991 yılında Kırşehir'in ilk radyosu olarak kurulan Kırşehir'in Sesi Radyosu, kuruluşunun 16. yıl dönümünde Abdal müzisyenlere davul-zurna çaldırarak, coşkulu bir kutlama gerçekleştirdi. Anadolu'nun ilk ve tek bölgesel radyosu unvanını ellerinde bulundurduklarını ve 16 yıl süresince Anadolu insanına hizmet etmekten dolayı mutlu olduklarını kaydeden Kırşehir'in Sesi Radyosu Genel Yayın Yönetmeni Said Sargın, "Radyomuzu 1991 yılında büyük bir heyecanla kurduk ve hizmete başladık. Kuruluşumuzdan bugüne kadar Türkçe müziklere ve özellikle Türk Halk Müziği yayınlamaya önem verdik. Anadolu kültüründe önemli yeri tutan türkülerimizin, bozlaklarımızın ve oyun havalarımızın yaşatılması anlamında gerekli arşivlerimizi oluşturduk. Yöremizden ezgilerle insanlarımızı mutlu etmeye çalıştık. Bundan sonra da aynı seviye ve ilke ile yayınlarımızı sürdüreceğiz" dedi. 
Kaynak: İHA 

Tekirdağ'da Selzedelere Yardım 06/12/2007 
Kocaeli Bekirpaşa Merkez Belediyesi Başkan Yardımcısı Ayhan Acar ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Evi sorumlusu Mehtap Karslı, Tekirdağ'a gelerek bir süre önce selden zarar gören vatandaşlar için getirdikleri Başkan Vekili ile görüşen Bekirpaşa Belediyesi yetkilileri, yaşanan sel felaketini yakından takip ettiklerini ve üzüntü duyduklarını belirterek, "Selzedelerin bu sıkıntılı gününde bizim de biraz katkımız olsun istedik." dediler. Bu yardımdan dolayı kendilerine teşekkür eden Yılmaz da konuk ekibe çeşitli hediyeler verdi.

Sakarya'da Hayır Çarşısı 10/12/2007 
Hayır Çarşısı Başkanı Emine Gürgen ve mağaza sorumlusu Sevinç Eroğlu, Ekim-Kasım aylarında toplam bin 500 parça eşyayı ihtiyaç sahiplerine dağıttıklarını belirttiler. Yetkililer amaçlarının gerçek ihtiyaç sahiplerine yardım etmek oldunu ifade ederek, "Zaman zaman köyleri ve mahalleleri geziyoruz. Vatandaşlarımızın bize bıraktığı kullanmadıkları eşyaları, tespit ettiğimiz kişilerin evine kadar götürüp teslim ediyoruz. Hayır çarşısı aracılığıyla Ekim-Kasım aylarında bin 500 kişiyi sevindirdik" dediler. Hayır çarşısı yetkilileri ayrıca, maddi durumu iyi olan vatandaşlara da çağrı yaparak, kullanmadıkları her türlü eşyayı verek, destek olmalarını istediler.

Kentsel Dönüşüm Haritası 11/12/2007
Tarih Vakfının İstanbul dergisi kentsel dönüşüm haritası çıkardı. Haritada kentsel dönüşüme tabi olan bir çok bölge ile ilgili bilgiler bulunuyor. bazı tanımlayıcı işaretlerle süslenen projede hangi semtte nasıl bir dönüşüm süreci yaşandığını kolay bir şekilde görmek mümkün. Haritada İstanbul bazı ünlü Çingene mahalleleri de yer alıyor.

Yakacak Kavgası 12/12/2007
Fevzipaşa Mahallesi Büyük Camii Sokağı üzerinde bulunan ve yıkılma aşamasına gelen tarihi bir binanın içindeki tahtaları toplayarak yakacak olarak kullanmak isteyenleri gören vatandaşlar, durumu emniyet kuvvetlerine bildirdi. Kısa sürede olay yerini gelen ekipler, tarihi binanın içindeki tahtaların bazı kişiler tarafından alındığını görerek durumu belediye yetkililerine bildirdi. Bölgeye gelen belediye yetkilileri, daha önce güvenlik amacıyla etrafını kapattıkları tarihi binanın giriş kısmının kırılarak içeriye girildiğini tespit etti. Belediye ekipleri, tarihi binanın girişinin güvenlik açısından tamamen kapatılması için çalışma başlattı.
Kaynak: İHA 

Pera Fest'te Çingene Rüzgarı 13/12/2007
Farklı kültürler arasındaki iletişimi ve Beyoğlu'nun kültürel çeşitliliğini yansıtmayı amaçlayan 'PERA FEST' (Uluslararası Beyoğlu Buluşması), altıncı kez Beyoğlu'nu şenlendiriyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle, Pi Production ve Kültürlerarası İletişim Derneği tarafından düzenlenen festival, dün gece Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda, değişik bölgelerdeki Çingene geleneklerini yansıtan 'Rüzgârın Çocukları' gösterisiyle başladı. Çingenelerin Hindistan'dan başlayıp Orta Avrupa üzerinden İspanya'ya uzanan yolculuklarını yansıtan gösteride, anavatanları Rajastan'dan Dhoad Gyspies grubu, Romanya'dan Tchass Gypsy Music grubu ve İspanya'dan Calle Cerezo Flamenco topluluğu birlikte sahneye çıktı.
Kaynak: Zaman 

Edremit'te Aile Kavgası 14/12/2007 
Edremit'in Roman mahallesi Alibey'de iki aile arasında bilinmeyen bir nedenden dolayı çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Çıkan olaylarda ağır yaralanan bir vatandaş götürüldüğü hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Ölenin yakınları ellerinde sopalarla mahallede suçlu aramaya başladı. Daha sonra öfkeli kalabalık hastane binasına geldi. Akrabalarının öldüğünü öğrenen bazı kadınlar ise hastane bahçesinde sinir krizleri geçirdi. Cinayetin işlendiği mahalleyi kontrol altına alan emniyet güçleri muhtemel bir taşkınlık için tetikte bekliyor

İlköğretim Müdürü'nden Yaratıcı Proje 16/12/2007 
Bolu'nun Doğancı köyünde Ayşe-Yılmaz Becikoğlu İlköğretim Okulu müdürü tarafından hazırlanan yaratıcı proje bölgedeki Çingene aileler için okuma yazma ve el becerisi kursları açılmasını sağlayacak. Proje AB Eğitim Fonundan 20 bin avroluk destek aldı. Ayşe-Yılmaz Becikoğlu İlköğretim Okulu Müdürü Hayati Dede, projeyi geçen yıl veliler ve öğrenciler arasında yaptıkları anket sonrasında tasarlamayı planladıklarını hatırlattı. Hayati Dede, 'ihtiyaç tespiti ve analizi' anketi sonucunda göre Çingene kökenli çocukların okuma yazmada eksikliklerinin olduğunu gördüklerini aktardı. Dede, bu durum karşısında 4 arkadaşıyla kafa kafaya vererek çözüm için yöntemler ürettiklerini vurguladı. Avrupa Birliği'nin (AB) konuyla ilgili projelerinin varlığından haberdar olduğunu belirten Dede, şunları kaydetti: "Avrupa Birliği'nin eğitim alanında ki projelerinden internet kanalı ile haberim olmuştu. Tasarlayacağımız proje ile bu konuda somut adımlar atma olasılığımızın belirdiğini 
görünce çalışmalarımızı hızlandırdık. Projemizi Avrupa Birliği'ne internet kanalı ile sunduk." 
Kaynak: Cihan Haber Ajansı 

Düzce'de Kurban Bayramı Yardımı 17/12/2007 
Düzce Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (Sydv) Tarafından Bankalar Aracılığıyla 4 Bin Aileye 70'er YTL Kurban Bayramı Yardımı Dağıtılmaya Başlandı. Ziraat ve Vakıflar Bankası aracılığıyla dağıtılan 70'er YTL'lik yardımı almak için vatandaşlar sabahın erken saatlerinden itibaren bankaların önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Valiliklere bağlı olarak çalışan SYDV gerçekleştirdiği çeşitli hayır faaliyetleriyle dikkat çekiyor. Kurumun başka sivil toplum örgütleriyle gerçekleştirdiği ortak projeler de mevcut.
Kaynak: İHA 

Bir Çöp Ev Daha 18/12/2007
Dönem dönem büyükşehirlerde karşımıza çıkan bir gariplik olan çöp evlere Bursa Orhangazi'de bir yenisi daha eklendi. Ev 80 yaşında bir adama ait. Çöp evler yoksul insanların içine düşebildikleri sahipsizliğin belki de en önemli göstergelerinden. 80 yaşlarındaki Ahmet Derebaşı'na ait tek katlı evden, 4 traktör römorku dolusu çöp çıktı. Yaşlı adamın, yaklaşık 20 seneden beri evinde herşeyi biriktirerek evini çöp ev durumuna getirdiği öğrenildi. Mahalle sakinlerinin Orhangazi Belediyesi'ne müracaatı sonucunda, Temizlik İşleri Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, evden 2 traktör römorku dolusu çöp çıkarttı. Ardından çöp evin temizliğinin yapıldığı bildirildi.
Kaynak: İHA 

Lise Mezunu Çöpte Umut Arıyor 19/12/2007 
Balıkesir Edremit'e çevre illerden gelerek atık toplayıcılığı yapan gençlerin durumu içler acısı. Maddi imkansızlıklar bir yana gençlerin lise eğitimi almış olmaları karşı karşıya kaldıkları işsizlik problemini gözler önüne seriyor. Yaşları 16 ile 19 arasında değişen, çoğunluğu lise mezunu gençler, ekmeklerini tonlarca çöpün 
içinden çıkartmaya çalışıyor. Yalçın Ekinci ile diğer illerden iş bulma umudu ile gelen gençler, erken saatlerde geldikleri çöplükte geç saatlere kadar çalışıp çöp ayıklıyor. Günde 20 YTL civarında para kazandıkları öğrenilen gençler, sağlıksız biçimde barakalarda yaşıyor. Katı atıkları ekonomiye yeniden kazandırmak için çöp kamyonlarının yolunu gözleyen gençler, çöpleri karıştırarak içinden işe yarayan malzemeleri tek tek ayırıyor. Mikropların kaynadığı bu yerde ekmek parası uğruna, her türlü hastalığı göze alarak bütün gün çöpleri karıştıran gençlerin ortak yönlerinden birisi de, hepsinin ailesinden uzak olması. 
Kaynak: İHA 

Çingene Çocuklarına Bayramlık 20/12/2007 
Hatay'ın merkez ilçesi Antakya Emek Mahallesi Çalgıcılar Sokak'ta yaşamını sürdüren Çingene çocuklara Hatay Emniyet Müdürlüğü tarafından bayramlık giyim eşyaları dağıtıldı. 105 çocuğa yapılan yardım sırasında tören yapıldı. Davul zurna eşliğinde düğün havasında yapılan törende konuşan Hatay Emniyet Müdürü Osman Çapalı, yarının teminatı çocukları suçlardan uzaklaştırmak için mücadele ettiklerini belirtti. Çalgıcılar sokağın adına kurulan Aşiretler Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı Necdet Özkan da mahallede yaşayan çocukların yıllarca ihmal edildiğini belirtti

Hurdacıların Çöp Paylaşma Gerilimi 21/12/2007 
Konya'nın Seydişehir ilçesinde ekmeklerini çöpten atık maddeleri toplayarak kazanan iki aile arasında, çöp toplanacak alanların belirlenmesi konusunda tartışma çıktı. Tartışma kısa süre içerisinde taşlı sopalı kavgaya dönüştü. Olay sonucunda yaralanan 5 kişi tedavi için Seydişehir Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Kavgaya karışanlar emniyet güçleri tarafından gözaltına alındı. 
Kaynak: İHA 

Kağıthane'de Baraka Yangını 23/12/2007 
Kağıthane Yahya Kemal Mahallesi'nde çoğunlukla Çingenelerin yaşadığı barakalarda yangın çıktı. Bilinmeyen bir nedenle çıkan yangın itfaiye ve mahalle sakinlerinin yoğun çabasıyla söndürülebildi. Mahalle sakinleri yangının neden çıktığı konusunda, açık birakılan bir sobadan sıçrayan kıvılcımın yangına neden olmuş olabileceği olasılığının en güçlü ihtimal olduğunu dile getiriyorlar. Bu arada Yahya Kemal Mahallesi sakinleri olaya derhal müdahale eden emniyet ve itfaiye görevlilerine karşı şükran duygularını belirttiler. Olaya tam zamanında müdahale edilmiş, yangın büyümeden söndürülmüştü

Çöp Parasıyla 480 Bin Hasta Tedavi Edildi 24/12/2007 
İdealist doktorlar tarafından bir gecekondu mahallesinde kurulan Lokman Hekim Sağlık Vakfı Hastanesi’nin muayene ücreti 10 YTL. Yoksullardan sadece 50 Ykr alınıyor. Vakfın en önemli gelir kaynağı, çöpten toplanan atık kağıtlar ve plastik. Lokman Hekim Sağlık Vakfı tarafından 20 yıl önce Gebze’nin gecekondu mahallesinde kurulan Lokman Tıp Merkezi’nin giderlerinin yarısı, her ay düzenli olarak toplanan kağıt ve plastiğin geri dönüşümünden karşılanıyor. 230 kilo kağıtla başlayan geri dönüşüm için artık ayda bir ton kağıt, naylon ve plastik toplanıyor. Vakfın kurucusu Dr. Ayhan Tokgöz, kullanılmayan veya bozuk elektronik eşyaları da toplayıp ayrıştırdıktan sonra hurdacılara satıp vakfa gelir elde edeceklerini söyledi. Her gün Ulus’taki evinden Gebze Beylikdağı Mahallesi’ndeki hastaneye gelip ortalama 50 hasta muayene eden Dr. Ayhan Tokgöz, "Allah kimseyi hem yoksul hem de hasta yapmasın. Çünkü yoksul hasta taksiye binip şehir merkezindeki hastaneye gidemez. Elindeki parayı taksiye vermek yerine ilaç alır. Doktora gelirken minibüste kustuğu için dayak yiyen hastalarımız var" diyor. 
Kaynak: www.haberler.com

Malatya'da Kentsel Dönüşüm 25/12/2007 
Malatya Beydağı bölgesinde kentsel dönüşüm süreci başlıyor. Kentsel Dönüşüm Projesi'nin uygulanacağı bölge hakkında bilgi veren Belediye Başkanı Cemal Akın, kentsel dönüşümle ilgili vatandaşların bilgi eksikliğinden dolayı bazı endişelerinin bulunduğunu ileri sürdü. Akın, vatandaşları bu konuda bilgilendirmek için bir tanıtım kampanyası başlattıklarını, her yerde kentsel dönüşümü anlatarak vatandaşların kafasında beliren bütün sorulara cevap vereceklerini söyledi. Bölgede başlayan kentsel dönüşüm süreci ile ilgili yeni bilgiler elimize ulaştıkça sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.
Kaynak: İHA 

Kamanlı Öğrenciler İspanya'da 26/12/2007 
Yetiştirdiği Abdal müzisyenleriyle ünlü Kırşehir'in Kaman ilçesindeki bir grup öğrenci, bir AB projesi kapsamında İspanya'ya gittiler. Kaman Anadolu Öğretmen Lisesinden 7 öğrenci ve 1 öğretmenin, İspanya Hükümetinin davetlisi olarak Başkent Madrid'de düzenlenen "Geleceğin Genç Başkenti Madrid" konulu AB Gençlik Programı proje seminerine katıldığı öğrenildi. Avrupa Birliği Projeleri bölümüne müracaat ederek Türkiye'yi temsilen İspanya'y

İzmir'de Evsizlere Yardım 27/12/2007 
Kış mevsiminin kendini tüm yoğunluğu ile hissettirdiği bu günlerde, en büyük sıkıntıyı sokaklarda yaşamak zorunda kalan evsizler çekiyor. Ülke genelinde etkili olan aşırı soğuklar İzmir'de de yaşamı olumsuz etkiliyor. Sosyal belediyecilik anlayışıyla eğitimden, sağlığa ve yoksulların desteklenmesine kadar pek çok alanda önemli çalışmalar yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, sığınacak bir yeri olmayanların mağduriyetlerini önlemek amacıyla, bünyesinde faaliyet gösteren Müyesser Turfan Güçsüzler Evi'nin kapılarını açtı.

Topkapı'da Gecekondular Yıkıldı 28/12/2007 
Topkapı Sarayı iç surlarına bitişik ve Aya İrini Anıtı'nın yanında bulunan gecekondular belediye ekiplerince yıkıldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder